skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
03/07/2016

Krožno gospodarstvo mora postati način življenja

1. julija 2016 je v Ljubljani potekala okrogla miza na temo krožnega gospodarstva, ki so jo organizirali Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Ministrstvo za okolje in prostor in Ekologi brez meja.

 

Dr. Janez Potočnik, bivši Evropski komisar za okolje, strateg in zagovornik krožnega gospodarstva v svetu je poudaril: “Recikliranje je samo izhod v sili, za spremembo linearnega ekonomskega modela v krožnega je potrebno usmeriti vso energijo v inovacije, nove poslovne modele, dizajne produktov in odgovorno obnašanje potrošnikov.”

"Krožno gospodarstvo je prava odločitev, ki mora postati nov model, ne zgolj kup papirjev, kup ciljev. Postati mora način življenja,” je povedal evropski poslanec Franc Bogovič, ki je izpostavil primere dobre prakse v Sloveniji in v Evropi, kjer že ustvarjajo konkurenčno prednost z uveljavljanjem krožnega gospodarstva.

Na okrogli mizi so sodelovali še Erika Oblak iz Društva Ekologi brez meja, predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Uroš Vajgl ter Mirko Šprinzer, idejni vodja Slovenske mreže krožnega gospodarstva, in prišli do zaključka, da je sveženj še vedno zgolj predlog, ki zahteva javno razpravo. Pri tem pa je potrebna vključitev vseh deležnikov v razpravo, prehod pa bo mogoč le z delovanjem od spodaj navzgor.