skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
09/07/2016

Nagrada državljan Evrope 2016 Evgenu Bavčarju

Nagrado Državljan Evrope za leto 2016 je 8. julija 2016 v Narodni galeriji prejel fotograf, filozof, kulturnik in borec za pravice slepih Evgen Bavčar. Njegovo delo in življenjska pot sta prepričala Evropski parlament.

Evgena Bavčarja so za državljana Evropa predlagali evropski poslanci dr. Milan Zver, Tanja Fajon, Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc , Franc Bogovič in Patricija Šulin.

Podelitve nagrade se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednik je gospodu Bavčarju čestital za nagrado in se mu zahvalil, ker nas navdihuje s pogumom, voljo in iskanjem složnosti med nami, ter navdušuje z jasnimi mislimi, ki jih uveljavlja na tako iskren in dostojanstven način.

"Eni gledajo, pa ne vidijo. Evgen Bavčar ne gleda, pa vidi. Všeč mi je njegov odnos do lastne eksistence. Ne doživlja je kot omejitve, ampak kot možnost za ustvarjanje," pa je o lavreatu na včerajšnji podelitvi dejal evropski poslanec Lojze Peterle, ki je Bavčarja tudi predlagal kot letošnjega nagrajenca.

"Nedolžni pepel vojne Evrope lahko postane humus za novo pozitivno Evropo," je na podelitvi povedal Evgen Bavčar in dodal, da mora Evropa graditi na osnovi kultur, skupnih kulturnih temeljev. Poudaril je tudi, da morajo biti evropske institucije kritične same do sebe in se vedno obnavljati.  Evropskim poslancem se je zahvalil za to nagrado in povedal,  da se z njo počuti bolj osmišljeno.

Vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki je pripravila sinočnjo prireditev,Klemen Žumer je ob podelitvi nagrade med drugim izpostavil, da je "Evgen Bavčar Slovenec, ki s svojim delom in življenjem po Evropi, predvsem v Parizu, konkretno presega meje med nami: medkulturne, medjezikovne, pa tudi tiste nenapisane, ki so v naših glavah."

Slavnostni podelitvi je sledil ogled razstave fotografij Evgena Bavčarja, ki bo v prostorih Narodne galerija na ogled še vse do 31. julija letos.

Fotografije podelitve so dostopne na: https://we.tl/pUY3q39vqx

O nagradi

Evropski parlament nagrado državljan Evrope od leta 2008 podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU o temeljnih pravicah in spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic. Prejemniki so prepoznavni zagovorniki evropskih vrednot. V svojem udejstvovanju se posvečajo političnim, kulturnim in širšim družbenim vprašanjem ter spodbujajo spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva v Evropi in globalno. 

Nagrado Parlament podeljuje na predlog evropskih poslank in poslancev in je priznanje za posebne dosežke na področju dejavnosti ali dela državljanov Evrope v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah.

V preteklih letih so nagrado Državljan Evrope prejeli dr. Alojz Rebula, dr. Spomenka HribarBoris Pahor, dr. Lovro ŠturmDruštvo Simbioza in lansko leto Drago Jančar in Tomo Križnar.

Življenje in delo državljana Evrope 2016 Evgena Bavčarja

Publicist in fotograf Evgen Bavčar (1946) se je rodil v Lokavcu pri Ajdovščini. Njegovo življenje je pri enajstih letih zaznamovala eksplozija detonatorja za mine, zaradi katere je izgubil vid. Kljub redkosti knjig v Braillovi pisavi v slovenščini je uspešno maturiral in diplomiral iz filozofije in zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kasneje se je preselil v Pariz, kjer je nadaljeval študij filozofije in estetike, in leta 1976 tudi doktoriral. Kot znanstvenik je deloval na Nacionalnem centru za znanstveno raziskavo (Centre National de la Recherche Scientifique). Od leta 1987 se intenzivno posveča likovni umetnosti. Poleg številnih razstav vodi tudi seminarje in predava o fotografiji. V okviru manifestacij Mois de la Photo je bil novembra 1988 izbran za uradnega fotografa meseca fotografije v Parizu. Bil je tudi docent Poletne akademije na Visoki šoli za likovno umetnost v Berlinu. Je borec za pravice slepovidnih in zaslužen, da je bil sprejet zakon o pravdnem postopku, ki slepim zagotavlja gradivo v brajici. Ob tem je pomembno pripomogel k promociji slovenske literature v Evropi in obratno. Za svoje delo je prejel red za zasluge Republike Slovenije in Pretnarjevo nagrado ambasadorjem slovenske književnosti in jezika po svetu. Leta 2013 so mu v knjižnici José Vasconcelos v Cuidadu de Mexicu podelili častni doktorat in je trenutno častni znanstvenik na Inštitutu za kritične študije v Mehiki, kjer je tudi ustanovitelj in direktor laboratorija za nevidno. Častni doktorat je Bavčarju podelila tudi Univerza v Novi Gorici.