skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
04/03/2016

Okrogla miza: Begunke in prosilke za azil v EU

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, vas vabi , da se v petek , 11. marca, ob 11. uri v Prešernovi dvorani ZRC SAZU udeležite okrogle mize z naslovom Begunke in prosilke za azil v EU.

Gostje okrogle mize:

  • Tanja Fajon, evropska poslanka, S&D,
  • Nina Gregori, direktorica Direktorata za notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, Ministrstvo za notranje zadeve,
  • Mirjam Milharčič Hladnik, strokovnjakinja s področja migracij, ženskih študij in človekovih pravic, znanstvena svetnica ZRC SAZU,
  • Faila Pašić Bišić, ambasadorka EU leta boja proti revščini in socialni izključenostii ter
  • Žana Kapetanović, novinarka in begunka iz časa vojne v BIH,

bodo spregovorile o spolni diskriminaciji, ki botruje odločitvi mnogih žensk za potovanju v EU, težavah s katerimi se ženske srečujejo na begunski in migrantski poti in izzivih, ki begunke pričakujejo v Evropi.

Okroglo mizo bo vodila in povezovala Saša Banjanac Lubej.

Prosimo vas, da svojo udeležbo na okrogli mizi potrdite do srede, 9. marca, na: http://j.mp/IWD2016slo

Okrogli mizi bo nekaj metrov stran v Hiši Evropske unije (Breg 14, Ljubljana) sledil manjši sprejem ob razstavi fotografij priznane francoske fotoreporterke Marie Dorigny, ki je v letošnji zimi dokumentirala pot begunk od pristanka na grških otokih, skozi Makedonijo in vse do njihovega cilja v Nemčiji.

Razstava »Razseljene: ženske kot begunke in prosilke za azil v EU«, bo na ogled med 8. in 11. marcem, vsak dan med 9. in 18. uro v Hiši EU.

Evropski parlament vsako leto obeleži Mednarodni dan žensk ter ob tem izpostavi aktualne izzive in probleme, s katerimi se srečujejo ženske v današnji družbi. Letos je ta dan posvečen begunkam in prosilkam za azil v EU.

V tej luči bosta 8. marca, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, potekala razprava in glasovanje o predlogu resolucije o položaju begunk in prosilk za azil v EU, s katero želi Evropski parlament opozoriti na upoštevanje dimenzije spola pri oblikovanju zakonodaje na področju azila.

Ranljivost žensk in deklet pri oblikovanju azilne zakonodaje, podelitev azila na podlagi spolnega nasilja, pravica do ločenih prostorov v azilnih centrih, žensko osebje in ženskam prilagojene zdravstvene storitev, kulturne razlike in težave, s katerimi se ženske srečujejo v novem okolju, so samo nekatera vprašanja, ki se ob tem odpirajo.

Vljudno vabljeni!