skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
18/02/2019

Prva projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament

Parlament je danes objavil prvo projekcijo sedežev sestave naslednjega Evropskega parlamenta, ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.

Evropski parlament je objavil prvi nabor projekcij parlamentarne dvorane v naslednjem sklicu Parlamenta glede na podatke nacionalnih javnomnenjskih raziskav, opravljenih v začetku februarja 2019. Podatki temeljijo na rezultatih zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public.

Stranke so umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščena v kategorijo »drugo«.

Glede na projekcije današnjih volilnih preferenc v EU27 na porazdelitev sedežev v Evropskem parlamentu po brexitu bo naslednji sklic parlamenta odražal bolj razdrobljeno politično pokrajino kot kadarkoli prej. Naslednji parlament bo imel manj poslancev (705) kot sedanji (751).

 

Projekcija razdelitve sedežev v Evropskem parlamentu na podlagi trenutnih volilnih preferenc v EU27.

Podatki za posamezno državo za prenos in deljenje

Vse podatke je v obliki datoteke Excel mogoče prenesti iz gradiva za novinarje skupaj s celotnim katalogom javnomnenjskih raziskav o razvijajočih se volilnih namerah iz vseh držav članic. Datoteka ponuja popolne informacije o nacionalnih strankah, njihovih imenih, politični pripadnosti na evropski ravni, rezultatih na zadnjih evropskih in nacionalnih volitvah, kot tudi njihovo uvrstitev v vseh javnomnenjskih raziskavah o volilnih namerah. Objavljeni so tudi vsi pomembni kriteriji raziskav, kot so inštitut, velikost vzorca in datumi terenskega dela.

Parlament bo objavljal posodobljene projekcije vsaka dva tedna do konca aprila, maja pa vsak teden. 26. maja bodo ob 18. uri objavljeni prvi rezultati vzporednih volitev za tiste države, ki jih bodo izvedle in v katerih se bo glasovanje zaključilo. Rezultati se bodo nato posodabljali vsako uro dokler ne bodo dostopni prvi delni uradni rezultati za vse države članice.

Prve neposredne volitve v Evropski parlament so potekale pred 40. leti, 12. junija 1979. Letošnje volitve bodo glede na politični kontekst, predviden odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije ter upoštevajoč velike politične in čezmejne izzive, ki jih je potrebno nasloviti, najpomembnejše v zgodovini Parlamenta. Volivci bodo o prihodnosti Evrope odločali med 23. in 26. majem.

 

 

 

Sporočilo za javnost - Prva projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament