skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
17/05/2016

Slovenski osnovnošolci ustvarili obraz Evrope

Več kot 120 likovnih, foto, video in literarnih del so učenci 28 slovenskih osnovnih šol letos predstavili na natečaju Obraz Evrope. Na prireditvi ob zaključku natečaja v ljubljanskem Mini Teatru je bilo izmed vseh sodelujočih nagrajenih 24 učencev z enajstih osnovnih šol, ki so ustvarjali sami ali v skupinah.

Namen natečaja je bil šolarje pozvati k razmisleku, kakšen obraz Evrope si želijo v prihodnosti in kako lahko sami prispevajo k temu, da bo imel mehke in prijazne poteze. Mladi so se poglobili v nastajanje povezave, spoznali Schumanovo deklaracijo in razmislili o tem, kakšna je podoba EU potem, ko prav v zadnjih letih doživlja veliko kriznih situacij. S pomočjo knjige Drobci skupnih evropskih korenin so spoznavali skupno izročilo držav članic in se tako srečali z bajnimi bitji, ki v teh pripovedkah bdijo nad človekovimi vrednotami, delijo nauke, nagrade in kazni. Zgodbe o njih so dolga stoletja neusahljivo prehajale iz roda v rod, danes pa v vseh evropskih jezikih sporočajo enake ali podobne spomine na davne dni skupne preteklosti.

Priznanja najboljšim osnovnošolcem je na zaključni prireditvi podelila evropska poslanka Tanja Fajon, ki je ob tem povedala, da bi si tudi v Evropskem parlamentu kdaj želela optimizma mladih, in da bi Evropi - po zgledu ene izmed predstavljenih zgodb, "premagala hudiča". Posebej je izpostavila pomembnost evropskega povezovanja v današnjem času. Vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer pa je poudaril, da je sporočilo  del, v katerih so člani komisije iskali tudi izvirnost, kreativnost, vizijo, estetiko izražanja in zanimiv slog -- jasno:  želja po uspešni in prijazni Evropi: ”Kar nas lahko navdaja z veseljem pa je optimizem teh mladih, razmišljujočih ljudi, ki so odločeni, da v prihodnosti aktivno sooblikujejo podobo Evropske unije.”

 

Na zaključni prireditvi v ljubljanskem Mini Teatru so mladi spoznali junake skupnega evropskega izročila, ki so dokaz o moči in iznajdljivosti evropskega človeka, ko se je potrebno zoperstaviti težavam in izzivom –  premetenega kmeta, ki je prevaral samega hudiča, lepo, a nesrečno Žanetko, ki jo povodni mož odpelje v svoje podvodno kraljestvo, nadutega, vendar ne preveč pametnega mlinarja Bengta ter kralja, ki ga podložnik nauči življenjskih modrosti. Upodobile so jih članice dramske skupine Fabulous5.


Sledila je plovba po Ljubljanici za zmagovalce natečaja in ogled razstave prispelih izdelkov, ki bodo v Hiši EU, Breg 14, Ljubljana, na ogled do 31. maja.

 

Člani strokovne komisije o prispelih delih

Stokovno komisijo so sestavljali nekdanja učiteljica, danes pa avtorica knjig in zbirateljica ljudskega izročila Dušica Kunaver, slikarka Lili Garbajs, filmski režiser Blaž Završnik in vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Ž̌umer.


Učenci, ki so pisali ta dela, zaslužijo vso pohvalo. Izjemno dobro so poučeni o aktualnih problemih in zelo tekoče se znajo izražati in opredeljevati. Zelo odraslo obravnavajo aktualne slovenske, evropske in svetovne probleme.  Všeč mi je tudi, da je skoraj v vseh spisih optimizem in vera v lepo prihodnost Evrope in vera v bolj pravičen svet.
                             Dušica Kunaver, avtorica knjig in zbirateljica ljudskega izročila

Zmagovalno delo prikazuje Evropo, kakršno vidijo otroci : sonce, optimizem, gospodarsko in človeško povezanost, zgodovinsko preteklost in skupno zazrtost v prihodnost, ki bi lahko bila boljša za vse. Hkrati pa je delo dobro izpeljano z risbo in kolažem, ki predstavlja vse našteto.
                              Lili Garbajs, slikarka

Zmagovalno delo Obraz Evrope se na humoren način igra s stereotipi držav in na koncu izpostavi močno poanto evropskosti. Izbira animacijske tehnike in njena uporaba ga postavljata na prvo mestu tudi s stališča obrtniške dovršenosti.
                               Blaž Završnik, režiser

 

ZMAGOVALCI NATEČAJA OBRAZ EVROPE

KATEGORIJA LIKOVNIH IZDELKOV

1. MOJA EVROPA - kolaž: Lara Jereb, Pia Jelena Džakulin, Muamer Turatović, Anže Vračun, Anika Pristan, II. OŠ Celje, mentorica: MAJA GUČEK

2. PRIHODNOST - linorez: Neja Kašman, OŠ Pesnica, mentorica: TADEJA VRABER

3. MATI EVROPE - grafika: Sara Podgornik, OŠ Danile Kumar, Ljubljana, metorica: KARMEN BIZJAK MERZEL

KATEGORIJA FOTO/VIDEO

1. OBRAZ EVROPE: Nik Košnik, Miha Vidmar, Jaka Trobec, OŠ Vrhovci, metorica: Darja Skopec

2. VSE SE VRAČA, VSE SE PLAČA: Arlen Pobega,Živa Romih, Naja Markežič, OŠ Dr. Aleš Bebler - Primož, Hrvatini, mentorica: Mateja Rejc

3. ZGODBA O PIŠČANČKU: Mojca Medja, OŠ Dobrova, mentorica, Ksenija Pišljar

KATEGORIJA LITERARNIH  IZDELKOV

1. DAVNA EVROPSKA PRETEKLOST V SOŽITJU S SODOBNO EVROPO - literarni esej: Ana Lazar, Tina Šegina, Nika Zebić, OŠ Danile Kumar Ljubljana, mentorica Brigita Praznik Lokar

2. EVROPSKI UTRIP - pesem: Lea Žunkovič, Anja Lorber, OŠ Majšperk, mentorica Kitak Janja

3. VILA IN ZLOBŠKRAT - pripoved: Špela Makari, Zarja Škaper, OŠ Grad, mentorica Marija Štesl

4. OD NEMEGA FILMA DO SPIELBERGOVE UMETNINE - literarni esej: Dora Janušič, Živa Rozalija Markovič, OŠ Danile Kumar, mentorica: Katja Toman

5. EVROPA - pesem, Luka Pivk, OŠ Križe,  mentorica Martina Hribernik