skip to content
 
 
 

Naše poslanstvo

 

Evropski parlament je poleg Evropske komisije in Sveta EU ena od treh glavnih evropskih institucij skozi katere se 28 držav in 751 evropskih poslank in poslancev usklajuje in dogovarja za skupna pravila, ki potem veljajo za 507 milijonov evropskih državljank in državljanov.

 

Informacijska pisarna je en del Evropskega parlamenta, ki je postavljen prav v Slovenijo zato, da na čim bolj konkreten način, ki je blizu Slovenkam in Slovencem, predstavlja delovanje Evropskega parlamenta in delo evropskih poslank in poslancev, ki vpliva tudi na nas tukaj v Sloveniji.

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je prostor, kamor lahko vedno pridete po informacije o tem, s čim se trenutno ukvarjajo poslanke in poslanci in o čem odločajo. Pisarna organizira forume za debato, okrogle mize, konference, delavnice, razstave in prireditve z namenom predstaviti ključne tematike, ki pomembno vplivajo na vsakdan Slovenk in Slovencev. V preteklem letu smo organizirali dogodke ne samo v Ljubljani, temveč tudi v Mariboru, Kopru, Postojni, na Jesenicah in v Celju. V prihodnje načrtujemo dogodke še v Kranju, Murski Soboti, Beli krajini, Novem mestu, Izoli in drugod po Sloveniji. Naš cilj je velikokrat kompleksno odločanje in sprejemanje zakonov približati Slovenkam in Slovencem ter jih povabiti, da se tudi sami vključijo vanj.

 

Pri tem Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko dela tudi z mediji, tako nacionalnimi kot regionalnimi, ki jih večkrat letno povabi tudi v Strasbourg in Bruselj, da si v živo ogledajo delovanje Evropskega parlamenta. Poleg tega pisarna organizira tiskovne konference, sodeluje v radijskih in TV oddajah ter je vedno na razpolago novinarjem za odgovore na njihova vprašanja.

 

Mladi so ključna skupina, ki jo nagovarja Evropski parlament. V preteklem letu smo na temo "Združeni v miru" povabili k sodelovanju učence osnovnih šol, ki so se lotili literarnega, likovnega, fotografskega in plesnega ustvarjanja. Za dijake srednjih šol smo po celi Sloveniji organizirali tekmovanja Evrošola, preko katere se je kar 12 šol uvrstilo na simulacijo Evropskega parlamenta v Strasbourgu v Franciji. Organizirali smo dijaške debatne oddaje na ključne teme EU Gymnasium.eu, pripravili seminarje za učitelje srednjih šol o pomenu in konkretnih pristopih poučevanja Evropske unije v šolah ter učitelje tudi peljali na strokovne ekskurzije v Bruselj. Za študente pa pripravljamo simulacijo Evropskega parlamenta z naslovom Postani evropski poslanec za en dan ter delavnice na temo priložnosti, zaposlovanja, štipendij in pripravništev, ki jih nudi Evropska unija.

 

Evropski parlament vsako leto pripravi posebne aktivnosti za obeležitev vrednot, ki jih soglasno podpirajo evropske poslanke in poslanci: enakosti, za 8. marec, mir in solidarnosti, kot temelja Evropske unije, ob dnevu Evrope 9. maja, večkulturnosti in večjezičnosti s filmsko nagrado LUX in pomen svobode govora in misli ter zaščite človekovih pravic z nagrado Saharova.

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta vsako leto pripravi tudi slavnostno prireditev, na kateri podeli nagrado Državljanu Evrope za delu na področju povezovanja evropskih narodov in premoščanja meja. V preteklem letu sta to nagrado prejela Drago Jančar in Tomo Križnar.

 

Dogodke, dejavnosti in publikacije Informacijske pisarne Evropskega parlamenta lahko spremljate na naši spletni strani www.europarl.si ali pa na družbenih omrežjih, tako na Facebooku kot na Twitterju. Veseli bomo, če nas boste spremljali, se udeležili naših dogodkov ter na njih aktivno sodelovali. Evropski parlament in evropski poslanci so tukaj za vas, izkoristite to priložnost!