skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
17/05/2016

Večina mladih se počuti zapostavljenih zaradi krize

V raziskavi Eurobarometer, ki je potekala med 9. in 25. aprilom, je sodelovalo 10.294 Evropejcev iz vseh držav članic EU, starih od 16 do 30 let. Med posameznimi državami prihaja do opaznih odstopanj.

Občutek izključenosti zaradi krize

Absolutna večina vprašanih v 20 državah se počuti izključene, čeprav med posameznimi članicami obstajajo opazne razlike - do 66 odstotkov. Ni presenetljivo, da je delež mladih, ki se počutijo odrinjeni na rob, najvišji v državah, ki jih je gospodarska kriza prizadela najhuje. Kljub temu pa se le majhen odstotek mladih v EU kot celoti - 15 odstotkov - počuti prisiljene zapustiti svoje držav; v Sloveniji 26 odstotkov. Tako kot pri prejšnjem vprašanjem tudi tu prihaja do občutnih razlik med vprašanimi po državah.

 Mladi Evropejci nenaklonjeni selitvi v tujino zaradi dela ali študija

 61 odstotkov mladih v EU ne želi delati, študirati ali se usposabljati v drugi državi članici EU za razliko od 32 odstotkov, ki bi to storili. V Sloveniji se je v tujino na prakso, študij ali delo pripravljena preseliti skorja polovica vprašanih.

 Pomen učenja o EU in sodelovanja na evropskih volitvah

 90 odstotkov vprašanih meni, da je znanje o delovanju EU in njenih institucijah zelo pomembno, polovica pa jih meni, da je je udeležba na evropskih volitvah najboljši način za učinkovito sodelovanje v javnem življenju EU

 Družbena omrežja "napredek za demokracijo"

 Da družbena omrežja predstavljajo napredek za demokracijo, saj da dovoljujejo vsakomur, da se vključi v javno razpravo, je prepričanih 46 odstotkov mladih Evropejcev, ki so zelo aktivni na tovrstnih omrežjih. Na drugi strani jih je nekaj manj kot tretjina prepričanih, da predstavljajo nevarnost za demokracijo.

Celotna raziskava Evrobarometra je na voljo na:

Eurobarometer