skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Za medije

Novice

Skupina novinarjev iz 28 držav članic je napovedala tožbo zoper Evropski parlament na Sodišču EU zaradi zavrnjenega dostopa do informacij o javni porabi sredstev 751 evropskih poslancev.
Slovenski film Razredni sovražnik je med tremi finalisti za filmsko nagrado Lux, je danes v Rimu razglasila novoizvoljena predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Silvia Costa. Druga dva finalista sta francoski film "Bande de filles" (Tolpa deklet) in poljsko-danska koprodukcija "Ida". Zmagovalec bo znan 17. decembra. V četrtek pa se je zaključilo drugo julijsko plenarno zasedanje, katerega osrednja točka je bila izvolitev Jean-Clauda Junckerja za predsednika Evropske komisije. Evropski poslanci so se prav tako dotaknili konfliktnih območij in poskušali najti odgovore na nasilje v Gazi, Iraku in Ukrajini. Odločali pa so tudi o prihodnjem obsegu trgovanja med ZDA in EU. V Spletnih novicah vam predstavljamo tudi nekatere nove predsednike nekaj poslanskih skupin. Do septembra se od vas poslavljamo in vam želimo prijetno dopustovanje.
Obeta se nam že drugo plenarno zasedanje v tem mesecu. Ta teden bodo poslanci glasovali o kandidatu za predsednika Komisije Jean-Claudu Junckerju, morda pa bodo postavili ovire za trgovinski sporazum med EU in ZDA. Na dnevnem redu bo tudi pereč problem brezposelnosti mladih, poslanci pa se bodo dotaknili še evropske direktive o porodniškem dopustu. V Spletnih novicah vam razkrivamo tudi skrivnosti barv na koledarjih Evropskega parlamenta.
Pozdravljeni v poletni ediciji Spletnih novic, ki jih za vas pripravlja Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Pretežni del številke tokrat namenjamo plenarnemu zasedanju, ki bo od 01.do 03. julija potekalo v Strasbourgu. Prva naloga novega sklica je izbira predsednika Evropskega parlamenta, na tokratni seji pa bodo podporo dobili tudi podpredsedniki in kvestorji. Evropski parlament se bo prav tako seznanil s prednostnimi nalogami italijanskega predsedovanja Svetu EU.
Volitve so končane, na podiju Evropskega parlamenta pa vrši pred julijskim zasedanjem. Veliko vprašanj bo našlo odgovor v tem mesecu. Naštejmo zgolj nekaj najbolj očitnih: Katere politične skupine bodo sestavljale novi Parlament in katere se bodo oblikovale na novo? Kakšno bo njihovo sodelovanje? Kdo bo predsednik Evropskega parlamenta? Kdo bodo predsedniki parlamentarnih odborov? Kdaj se bo oblikovala nova Evropska komisija in kdo bo njen predsednik? Ta vprašanja in še kaj, v prvih junijskih Spletnih novicah v letu 2014.
V zadnji predvolilni izdaji Spletnih novic objavljamo poslednjo napoved volilnih izidov za volitve v Evropski parlament. Trenutno najbolje kaže Evropski ljudski stranki, tesno pa ji sledi Napredno zavezništvo socialistov in demokratov. Končna slika pa bo seveda odvisna od vas. S tem v mislih, si lahko ogledate nove video vsebine, ki na zabaven način predstavljajo pomen nedeljskih volitev. Za lažjo izbiro vas vabimo še k ogledu soočenja kandidatov za predsednika Evropske komisije, če ste ga slučajno zamudili prejšnji četrtek.
Po z dogodki nabitem Tednu Evrope, so ponovno z vami Spletne novice. V tokratni številki vam na ogled ponujamo bogato ponudbo spletnih vsebin, ki vam jih na spletnih mestih ter preko socialnih omrežij ponuja Evropski parlament. Teme, ki smo jih izbrali, se dotikajo tako volitev, kot tudi zgodovine in meja Evropske Unije. Predstavljamo vam tudi projekt Evropa, moja dežela, ki vam skozi kratke videe predstavlja poglede na Evropo skozi oči raziskovalca, kmetovalca, športnika, študenta in še koga. V rubriki izbrano na EuroparlTV si lahko približate pogled na stanje EU skozi oči mladih. Prijetno branje, gledanje in poslušanje in ne pozabite na volitvah 25. maja oddati svoj glas.
Hiša Evropske unije vam ta teden odpira svoja vrata in ponuja pester progam skozi ves teden. Med drugim boste lahko v petek, na dan Evrope, spremljali evropsko konferenco za mlade "EYE". Prav mladi so bili tudi v središču javnomnenjske raziskave Evrobarometer. Raziskave kažejo, da več kot polovica mladih Evropejcev meni, da so zaradi krize izključeni iz ekonomskega in družbenega življenja. Vprašali pa smo se tudi, koliko bi nas stalo, če Evropske unije ne bi bilo. Več Evrope bi lahko evropskemu gospodarstvu prineslo kar 800 milijard evrov.
Do evropskih volitev nas loči še manj kot mesec dni in pred nekaj dnevi se je tudi uradno začela volilna kampanja. V nadaljevanju si lahko preberete, kdo so slovenski kandidati za evroposlance. Po prvomajskih praznikih, ko praznujemo 10. obletnico vstopa Slovenije v EU, nas čaka še Teden Evrope, v okviru katerega bomo v Hiši EU organizirali vrsto dogodkov za obiskovalce vseh starosti.
Pred velikonočnimi prazniki se je zaključilo še zadnje plenarno zasedanje pred evropskimi volitvami, do katerih nas loči zgolj mesec. Na zadnjih glasovanjih o pravilih za kaznovanje goljufov, ki neupravičeno porabljajo sredstva EU, in za preprečevanje prihodnjih tragedij migrantov na morju, so se tako poslanci poslovili od mandata 2009-2014. Prejšnji teden je potekal tudi regionalni forum v Ajdovščini, ki je obravnaval pot razvoja skozi sodelovanje, pa naj gre za domačo joto ali satelit. Jutri (24.04.2014) pa vsi vljudno vabljeni na predstavitev vseevropskega projekta EUvox. Predstavitev bo potekala v Hiši EU - Breg 14 v Ljubljani ob 10. uri.
Začenja se še en pester teden v Evropskem parlamentu, saj bodo poslanci opravili zadnje plenarno zasedanje pred evropskimi volitvami. Do njih nas loči samo še 40 dni. Pripravili smo vam tudi kratek vpogled v ankete PollWatch2014, ki na tedenski ravni spremlja razpoloženje volivcev pred volitvami v Evropski parlament. Glavnino Spletnih novic pa tokrat namenjamo plenarnemu zasedanju, ki ga lahko spremljate tudi v živo.
Delo parlamenta se po prvem aprilskem mini plenarnem zasedanju ponovno seli v odbore in skupine, kjer bodo v Bruslju obravnavali: hrup na letališčih, vračanje nelegalno izvoženih kulturnih objektov, promocijo kmetijskih izdelkov in letno poročilo Evropske centralne banke. Prav tako bodo obravnavali civilno iniciativo, ki zadeva uporabo človeških zarodkov, začele pa se bodo tudi priprave na zadnje plenarno zasedanje pred majskimi volitvami. Kot verjetno že veste, bodo v Sloveniji te potekale 25. maja. Vse bralce spletnih novic vljudno vabimo v Ajdovščino, in sicer v petek, 11. aprila. Ob 12:30 bo namreč v Gimnaziji Vena Pilona potekal forum z naslovom: "Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?«. Pripravili pa smo vam tudi napovedi volilnih izidov za evropske volitve 2014, ki jih izvaja TNS Opinion na podlagi raziskav javnega mnenja.
Poslance bosta na mini plenarnem zasedanju v sredo in četrtek v Bruslju zaposlovali krepitvi ukrajinskega gospodarstva in dvostranskih odnosov z Iranom, glasovali pa bodo med drugim tudi o ukinitvi stroškov gostovanja in omejitvi pristojbin ob plačevanju s kartico. Danes uradni obisk Evropskega parlamenta začenja kitajski predsednik Xi Jinping, v Bruslju ga je sprejel predsednik EP Martin Schulz. V sredo bo Parlament gostil konferenco o socialnih medijih v politiki.
Kriza v Ukrajini bo na dnevnem redu evropskih poslancev tudi ta teden. V sredo se bo sestala konferenca predsednikov, na kateri bo prisoten tudi Herman Van Rompuy. Tema pogovorov bodo zaključki nedavnega Evropskega sveta in prvi sveženj sankcij za Rusijo, ki zajemajo prepoved potovanj za ruske uradnike. V petek pa bo Evropski parlament drugič v tem mesecu odprl svoja vrata okoli 500 študentom iz vseh držav članic. Mladi bodo razpravljali o evropskih temah, se udeležili srečanj odborov in se preskusili pri pripravi parlamentarnih poročil. Možnosti zaposlovanja mladih pa je bila osrednja tema posveta, ki sta ga v petek organizirala Državni svet in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Na njem so bile predstavljene mnoge priložnosti za delo in usposabljanje mladih.
Pretekli teden se je v Sloveniji na uradnem obisku mudil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Ta teden pa bo v znamenju zasedanja odborov. Na dnevnem redu zunanjepolitičnega odbora bodo predvsem odnosi med EU in Rusijo, pozornost pa bo namenjena tudi Črni gori - obravnavala se bo sklenitev stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.
Poslanci se ta teden selijo v Strasbourg, kjer bodo obravnavali strožja pravila proti pranju denarja v boju proti davčnim utajam, na zunanjepolitičnem področju pa bo osrednja tema Ukrajina. Parlament bo obravnaval tudi ostrejšo zakonodajo o varstvu podatkov v EU, zaključuje se preiskava programov za množični nadzor NSA, prav tako je pod parlamentarnim nadzorom trojka. Razprava bo potekala še o dnevnem redu naslednjega vrha Unije, na dnevnem redu pa je tudi sprejemanje novih pravil o paketnih potovanjih.
Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo ta teden razpravljal s predsednikom Evropske centralne banke in Evropskega odbora za sistemska tveganja Mariem Draghijem. Odbor za zunanje zadeve bo razpravljal o načrtih za prihodnje odnose z državami vzhodnega partnerstva. Evropski poslanci bodo ocenili napredek Turčije na poti k članstvu v EU v letu 2013. Odbor za proračun in Odbor za razvoj bosta razpravljala o periodičnem pomanjkanju sredstev za človekoljubno pomoč, med drugim tudi o pomoči za sirske in druge begunce. Politične skupine se bodo pripravljale na plenarno zasedanje v Strasbourgu, ki bo med 10. in 13. marcem.
V ponedeljek se je v pričelo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Osrednja tema bo razprava o Ukrajini ter odnosu EU do nasilja in politične krize v Ukrajini. Poslanci bodo glasovali tudi o pomoči, ki jo bodo prejeli najbolj ogroženi državljani EU, tobačni direktivi, varnejših in čistejših avtomobilih ter reformi železniškega prometa. Pozornost bodo namenili tudi novim pravilom zaplembe premoženja storilcem kaznivih dejanj in jasnejšim pravilom prodaje zavarovanj. Evropski parlament bo obiskal in nagovoril tudi češki predsednik Zeman.
Odštevati smo začeli zadnjih 100 dni do Evropskih volitev, ki bodo 25. maja letos.. Ta teden evropski poslanci zasedajo v parlamentarni odborih in političnih skupinah. Na dnevnem redu je prva predstavitev državljanske pobude v Parlamentu - Right2Water, ki se zavzema dostop do čiste vode za vse in nasprotovanje liberalizaciji storitev oskrbe z vodo. Odbora za ekonomske zadeve in državljanske svoboščine bosta glasovala o predlogih proti pranju denarja, poslanci pa se bodo pogovarjali tudi o predlogih v zvezi z bančnim sistemom v senci, nadzoru morskih meja in boljši zaščiti delavcev. V tem tednu se bodo politične skupine pripravljale na drugo februarsko plenarno zasedenje, ki bo od 24. do 27. februarja.
Ta teden poteka delo v parlamentarnih odborih. Odbor za državljanske svoboščine bo glasoval o okrepitvi varstva podatkov in predlogih za boj proti pranju denarja. Odbor za ekonomske zadeve bo z odborom Evropske centralne banke izmenjal poglede o delu trojke, Odbor za socialne zadeve pa bo glasoval o vplivu trojke na zaposlovanje, delavske pravice in socialno blaginjo. Krepitev pravic potrošnikov pri nakupu potovalnih paketov in avtomobilski reševalni sistem "eCall", ki naj bi bil od oktobra 2015 del opreme vsakega avtomobila, pa bosta na dnevnem redu Odbora za notranji trg
Poslanci se ta teden selijo v Strasbourg, kjer bodo obravnavali finančne goljufije in manipulacije na trgu ter pozdravili predsednika Italije. Na notranjepolitičnem področju bodo razpravljali o pravicah letalskih potnikov, bolj dostopnih licencah za spletno glasbo ter boljših socialnih pravicah in delovnih pogojih za sezonske delavce. Na zunanjepolitičnem polju pa se bodo posvetili modernizaciji instrumentov trgovinske zaščite EU, podnebnim ciljem do leta 2030 ter razmeram v Siriji in Ukrajini.
Ta teden bodo evropski poslanci zasedali v parlamentarni odborih in političnih skupinah. Na dnevnem redu je nadaljevanje preiskave dela trojke, izpopolnjevanje zakonodaje za enotno evropsko nebo 2+, trgovanje z emisijami v letalstvu in fluorirani toplogredni plini. Delegacija poslancev pa bo odpotovala v Ukrajino, kjer se bo sestala s predstavniki vlade, opozicije in protestniki. Politične skupine se bodo ta teden pripravljale na februarsko plenarno zasedanje, ki bo potekalo od 3. do 6. februarja.
Grčija je z novim letom prevzela krmilo Evropske unije. O prednostnih nalogah njenega 6-mesečnega predsedovanja Uniji, so poslanci razpravljali na plenarnem zasedanju pretekli teden in pri tem opozarjali predvsem na to, da krize in socialnih pretresov v Grčiji še ni konec. Na zasedanju so poslanci potrdili tudi strožje cilje za zmanjšanje izpustov CO2 iz cestnega prometa in nova pravila na področju javnega naročanja in podeljevanja koncesij, ki naj bi zagotovila bolj učinkovito porabo davkoplačevalskega denarja. Ta teden se bodo poslanci posvečali predvsem delu v odborih Parlamenta, kjer bo beseda tekla o gospodarskih, proračunskih in socialnih vprašanjih. Glasovanja bodo potekala o avtomobilskem varnostnem sistemu e-klic, ukrepom proti dampingu in zakonodaji o vračilu nezakonito odtujenih nacionalnih zakladov. Parlament bo obiskal turški premier Recep Tayyip Erdogan.
Ključna razprava letošnjega prvega plenarnega zasedanja v Strasbourgu bo razprava o predsedovanju Svetu EU, ki ga je 1. januarja od Litve prevzela Grčija. Poslanci bodo tudi razpravljali in glasovali o temeljni pravici do svobode gibanja v EU za romunske in bolgarske državljane, o sporni shemi nakupa malteškega državljanstva in o pristopnih pogajanjih s Srbijo in Kosovom. Na notranjem in gospodarskem področju bodo v ospredju glasovanja o novih skupnih predpisih na področju javnih naročil in koncesij, mejne vrednosti emisij CO2 za lahka gospodarska vozila in sprejetje evropske strategije za zmanjšanje količin plastičnih odpadkov.
Kaj nas čaka v 2014? Prvega januarja bo predsedstvo Svetu EU prevzela Grčija. Med prednostnimi nalogami prihodnjih šestih mesecev so zaposlovanje in rast, preseljevanje in pomorska politika. Za stabilnost EU in preprečitev ponovne gospodarske krize naj bi poskrbela bančna unija, ki je združila evropske banke in pretrgala vez zlasti med nacionalnimi vladami in propadlimi bankami. Pod drobnogled gre spet Trojka (ECB, MDS in Komisija), poročilo odbora za gospodarske in denarne zadeve lahko pričakujemo maja. Prav tako prihaja čas, da se Evropa odloči – volitve v Evropski parlament bodo potekale med 22. In 25. majem. Prvič bo glasovanje na volitvah odločilo tudi to, katera stranka bo predlagala predsednika Evropske komisije. Teme, ki bodo aktualne v naslednjem semestru pa si oglejte v spodnjem video prispevku.
Decembrsko plenarno zasedanje Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 9. in 12. decembrom, je zaznamovala podelitev filmske nagrade LUX belgijskemu filmu The Broken Circle Breakdown. Predsednik Martin Schulz je podpisal zakonodajo o programu mobilnosti Erasmus+, poslanci pa so potrdili reformo ribiške politike EU. Parlament je podprl zahteve ukrajinskih protestnikov po tesnejših stikih Ukrajine z EU, prav tako je poslancem uspelo ohraniti Evropski sklad za prilagajanje globalizaciji, katerega sredstva so namenjena pomoči odpuščenim delavcem pri iskanju novih služb. Na voljo je tretji del poročila Evrobarometer - Eno leto pred evropskimi volitvami leta 2014, ki je 6 mesecev pred volitvami meril poznavanje in odnos Evropejcev do Evropskega parlamenta.

Številka 118

09/12/2013

Na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo poslanci glasovali o prenovi evropske ribiške politike za obdobje od leta 2014 do 2020, o možnosti odprtja osnovnega bančnega računa za vse Evropejce znotraj EU in o dogovoru začasnega dviga cen dovoljenj za izpuste CO2. Parlament bo razglasil tudi zmagovalca filmske nagrade LUX 2013, ki se od leta 2007 podeljuje filmu, ki najbolje predstavlja evropsko kinematografijo, vrednote in socialna vprašanja v EU.

Številka 117

03/12/2013

V Parlamentu bodo ta teden potekala zasedanja odborov in političnih skupin, ki se bodo pripravljali na plenarno zasedanje naslednji teden. Na dnevnem redu bo med drugim glasovanje o zakonodaji, ki bo urejala reševanje bank v težavah. Cilj novih pravil je zmanjšati stroške za davkoplačevalce, ko se banka znajde na robu bankrota. Poslanci bodo glasovali tudi o novih pravilih, ki bodo agenciji za zunanje meje EU Frontex naložila, da pomaga priseljencem, ki se na morju znajdejo v težavah.. Beseda bo tekla tudi o evropskem preiskovalnem nalogu. Policisti iz držav EU bodo lahko v prihodnje svoje kolege na tujem prosili za hitre hišne preiskave. Nadaljevala pa se bo tudi parlamentarna preiskava dejavnosti ameriške obveščevalne agencije NSA v EU.

Številka 116

26/11/2013

Borka za pravico deklet do šolanja, mlada Pakistanka Malala Jusafzaj, je na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu, ki je potekalo med 18. in 21. novembrom, prejela Nagrado Saharova za svobodo misli. Poslanci so prejšnji teden podprli proračun EU za leto 2014 in večletni finančni okvir unije za obdobje 2014-2020. Podporo poslancev je dobila tudi reforma kmetijske politike EU, ki bo v prihodnje bolj prijazna okolju in bolj poštena do kmetov. Evropske regije pa lahko v obdobju 2014-2020 računajo na 325 milijard evrov denarja – toliko je namreč vredna kohezijska politika EU. Zeleno luč poslancev je dobil tudi program Erasmus+, ki bo petim milijonom ljudi, kar je dvakrat več kot doslej, omogočil študij oz. prostovoljstvo v tujini. Poslanci so se zavzeli za to, da bi Parlament in ne države članice odločal o tem, kje bo imel sedež. Za takšno odločitev je sicer potrebna sprememba pogodb EU. Podjetja, ki kotirajo na borzi, bodo morala imeti na mestih neizvršnih direktorjev vsaj 40 odstotkov žensk, so odločili poslanci. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na Regionalni forum za razpravo: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, ki bo v Ljutomeru, v petek, 29. novembra ob 10. uri.

Številka 115

19/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Novembrsko plenarno zasedanje bo v znamenju svobode govora in človekovih pravic. V luči 25-obletnice Nagrade Saharova bo Evropski parlament podelil letošnjo nagrado 16-letni deklici Malali Jusafzaj in gostil še dvajset dobitnikov nagrade iz preteklih let. Na dnevnem redu pa bo tudi dolgoročni proračun EU. Njegovo sprejetje je predpogoj za odobritev številnih programov kot so denimo Erasmus +, LIFE, kohezijska politika in regionalni razvoj ter kmetijstvo. Parlament si med drugim prizadeva, da bi se hrana pocenila, kmetijstvo pa ozelenilo in da bi se več sredstev namenilo za raziskave in inovacije.

Številka 114

11/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci ta teden delajo v odborih: v odboru za proračun, se v četrtek obeta glasovanje o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020. Hkrati imajo poslanci na mizi še proračun EU za leto 2014, o katerem se utegnejo z državami članicami dogovoriti v naslednjih dneh. V odboru za državljanske svoboščine se bodo nadaljevala zaslišanja v zvezi z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA v Uniji. Informacijska pisarna EP v Sloveniji pa v petek ta teden v Novem mestu prireja regionalni forum z naslovom Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi. Evropski poslanci iz Slovenije in Hrvaške bodo še posebej osvetliti problematiko brezposelnosti mladih in možnosti, ki jih odpira medregionalno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško po njenem vstopu v Evropsko unijo.

Številka 113

04/11/2013

Smo tudi na Twitterju
Ta teden bodo evropski poslanci zasedali v parlamentarni odborih. V žarišču pozornosti bodo mladi. Program Erasmus zaradi novih virov financiranja razširja svoje dejavnosti in bo poslal Erasmus+. O tem bodo glasovali poslanci v Odboru za kulturo, kakor tudio možnosti cenejših posojil za podiplomski študij v tujini. V času, ko je že vsak četrti med mladimi v Evropi brez dela, Evropski parlament pripravlja Agoro o brezposelnosti mladih, ki bo potekala med 6. in 8. novembrom. V Odboru za državljanske svoboščine bo na dnevnem redu ponovno obravnava o nadzoru in varstvu podatkov v odnosu med ZDA in EU. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pa bo pregledal uspehe in neuspehe ukrepov trojke v "kriznih" državah.

Številka 112

28/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci so na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 21. in 24. oktobrom, zahtevali, naj Evropska unija zaustavi izvajanje sporazuma o posredovanju bančnih podatkov ZDA v okviru sistema SWIFT. Parlament je sicer zavrnil predlagane reze v proračun EU za leto 2014, sprejel pa je tudi resolucijo o politiki priseljevanja po tragediji pred italijanskim otokom Lampedusa. Aung San Suu Kyi, vodja opozicije v Burmi in borka za človekove pravice, pa je po 23 letih končno prevzela Nagrado Saharova za svobodo misli. Ta teden pa se bodo poslanci posvetili delu svojih v volilnih okrožjih in obisku delegacij. Delegacija poslancev iz Odbora za državljanske svoboščine bo obiskala ZDA za nadaljevanje preiskave o elektronskem nadzoru državljanov EU, delegacija poslancev iz Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve pa bo v Grčiji zbirala podatke o gospodarskih in socialnih razmerah. Predstavniki iz Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov pa se bodo mudili na Kitajskem, kjer bodo s kitajskimi oblastmi razpravljali o varstvu potrošnikov, tehničnih standardih in pravicah intelektualne lastnine.

Številka 111

21/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Osrednja točka plenarnega zasedanja ta teden bo razprava o prednostnih nalogah za prihajajoči Evropski svet. Poslanci naj bi predvsem poudarili potrebo po znižanju brezposelnosti med mladim in ukrepih za obvladovanje priseljevanja v Sredozemlju. Poslanci pa bodo sprejemali še resolucijo o migracijskih tokovih v Sredozemlju in izrazili stališče o morebitni odpovedi sporazuma med EU in ZDA o posredovanju podatkov glede finančnih plačil. Na dnevnem redu bo tudi razprava o preprečevanju organiziranega kriminala, korupcije in pranja denarja ter o strožjem nadzoru medicinskih pripomočkov kot so npr. prsni vsadki in umetni kolki. Parlament pa bo obiskala dobitnica nagrade Saharova leta 1990 Aung San Su Či, ki bo po 23 letih nagrado končno tudi prevzela.

Številka 110

14/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci ta teden zasedajo v parlamentarnihodborih, kjer bodo med drugim glasovali o deležu žensk v upravah, varstvu izdelkov na skupnem trgu EU, evropskem sistemu za propadajoče banke in nadzoru ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA). Politične skupine se pripravljajo tudi na drugo oktobrskega plenarnega zasedanje v Strasbourgu, ki bo namenjeno sprejemanju proračuna EU za obdobje 2014-2020. Znana pa je tudi letošnja dobitnica Nagrade Saharova za svobodo misli. To je mlada Pakistanka Malala Yousafzai, nagrado dobila za svoja prizadevanja za šolanje deklet v Pakistanu, čeprav so ji zaradi tega islamski skrajneži grozili s smrtjo. Parlament Nagrado Saharova vsako leto podeli izjemnim posameznikom za njihov boj proti nestrpnosti in zatiranju.

Številka 109

07/10/2013

Smo tudi na Twitterju
Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.

Številka 108

24/09/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci se bodo ta teden v parlamentarnih odborih posvetili predvsem ukrepom proti krizi. V Bruslju se bo namreč mudil predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Člani odbora za gospodarske zadeve bodo v ponedeljek z njim razpravljali o vzpostavitvi bančne unije in reševanju nasedlih bank. Dan kasneje bo s člani odbora govoril še vodja Evropskega mehanizma za stabilnost Klaus Regling, ki se bo predvidoma posvetil položaju v Grčiji, Irski, Portugalski in Španiji - državah, ki prejemajo evropsko finančno pomoč. Beseda bo v odborih tekla še o varnosti medicinskih pripomočkov in reformi kmetijstva, nadaljevalo se bo tudi delo preiskovalnega odbora v zvezi z vohunjenjem ZDA v okviru programa PRISM.

Številka 107

17/09/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci ta teden zasedajo v odborih EP, kjer bodo med drugim glasovali o zdravstvenih pripomočkih, ukrepih in boju proti organiziranemu kriminalu ter načrtih o dveh novih sistemih za satelitsko navigacijo. Znani so tudi letošnji kandidati za nagrado Saharov, ki jo Parlament vsako leto podeli posameznikom in skupinam, ki so se zavzemali za človekove pravice in svobodo govora. V ponedeljek se je tudi začel teden mobilnost, ki bo pod sloganom "Vsak korak za čisti zrak" potekal vse do nedelje. Informacijska pisarna EP v Sloveniji ob tej priložnosti v sodelovanju z društvoma Muslauf in Ljubljansko kolesarsko mrežo v soboto, 21. septembra, na Prešernovem trgu v Ljubljani prireja »Mini kolesarski festival«.

Številka 106

09/09/2013

Smo tudi na Twitterju
Evropski poslanci bodo ta teden prvič po poletnem odmoru zasedli poslanske klopi v Strasbourgu. Osrednja točka plenarnega zasedanja, ki bo potekalo od ponedeljka do četrtka, bo govor predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa o stanju Evropske unije. Poslanci bodo odločali tudi o vzpostavitvi skupnega evropskega sistema za nadzor delovanja bank in novi zakonodaji glede hipotekarnih posojil. Na zunanjepolitičnem področju bodo z visoko predstavnico Catherine Ashton razpravljali o razmerah v Siriji in Egiptu. Najverjetneje bodo pozvali k politični rešitvi razmer v Siriji. V torek pa se bo uradno začela informacijska kampanja pred evropskimi volitvami, ki bodo 25. maja 2014. Kampanja bo trajala vse do sklica novega Parlamenta in inavguracije nove Komisije.

Številka 105

09/07/2013

Smo tudi na Twitterju
Ta teden se bodo poslanci EP posvetili odborom. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve bo v torek preučeval poročilo o primerljivosti provizij, povezanih z bančnimi storitvami ter sodeloval v gospodarskem dialogu in izmenjavi mnenj s slovenskim finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Tobačna industrija lahko pričakuje strožje omejitve za trženje svojih izdelkov: o novih pravilih na tem področju bodo v sredo glasovali člani odbora za okolje. Poslanci se bodo posvetili še pravicam do intelektualne lastnine v glasbi, vohunskim aktivnostim ZDA v okviru programa PRISM in subvencijam za biogoriva. Predstavniki litovskega predsedstva EU pa bodo Parlamentu predstavili prednostne naloge predsedujoče Uniji v naslednjih šestih mesecih. To so zadnje novičke pred poletjem. Vsem vam želimo dolgo, vroče poletje in se beremo spet septembra.

Številka 104

01/07/2013

Smo tudi na Twitterju
Za Evropsko unijo je danes poseben dan, saj se sedemindvajseterici pridružuje nova država, Hrvaška. Pred Parlamentom v Strasbourgu bo tako ob 16:30 slovesen dvig hrvaške zastave, predsednik Martin Schulz pa bo ob začetku julijskega plenarnega zasedanja z govorom tudi osebno izrekel dobrodošlico hrvaškim kolegom. Zasedanje se bo nadaljevalo z razpravami o večletnem finančnem okviru, o katerem je bil pravkar dosežen dogovor, kampanji za evropske volitve in izpustih CO2. Beseda pa bo med drugim tekla tudi o strožjih kaznih za spletni kriminal, nadzoru izpustov kemikalij v površinske vode, zaprtju grške javne radiotelevizije ERT ter o boljšem varstvu podatkov državljanov EU.

Številka 103

24/06/2013

Smo tudi na Twitterju
V Evropskem parlamentu je na vrsti teden odborov in priprava na julijsko plenarno zasedanje, ki bo naslednji teden. Parlament in irsko predsedstvo bosta iskala kompromis glede dolgoročnega finančnega okvira EU za obdobje 2014-2020. Komisar za proračun Janusz Lewandowski bo pristojnemu odboru predstavil predlog proračuna Unije za naslednje leto. V odboru za zunanje zadeve bodo govorili o Iranu po tamkajšnjih predsedniških volitvah. Predsednik Parlamenta Martin Schulz bo v četrtek nagovoril šefe vlad in držav, ki se bodo na Evropskem svetu v Bruslju posvečali predvsem gospodarskim vprašanjem in brezposelnosti mladih. Ta teden se bodo politične skupine Parlamenta posvetile pripravam na plenarno zasedanje, kjer bodo med drugim na dnevnem redu glasovanja o trgovanju z izpusti CO2, o spoštovanju temeljnih pravic na Madžarskem in predlogih za reformo bančnega sistema.

Številka 102

18/06/2013

Smo tudi na Twitterju
Na plenarnem zasedanju pretekli teden so poslanci potrdili paket azilne zakonodaje in se zavzeli za večji proračun sklada EU za najbolj prikrajšane. Govorili so tudi o nedavnih razkritjih o nadzoru spletnih komunikacij državljanov s strani ameriških obveščevalnih agencij, izogniti pa se niso mogli niti dogodkom v Turčiji, ki jo pretresajo protesti. V Parlamentu se je mudil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki se je v govoru poslancem zavzel za novo evropsko ustavo. Poslanci se bodo ta teden posvečali delu v odborih Parlamenta, kjer so na dnevnem redu tako pravice delavcev, napotenih na delo izven domače države, kot tudi zadnji dogodki v zvezi z razkritji obsežnega nadzora ameriških obveščevalnih agencij nad zasebnimi komunikacijami ljudi po vsem svetu. Ta teden v Bruslju poteka tudi parlamentarna skupščina Evropske unije in držav Afrike, Karibov in Pacifika. V petek pa se bodo trije evropski poslanci iz Slovenije mudili v Cerknici na regionalni debati »Gozdovi - slovenska pot v Evropo 2020?«

Številka 101

10/06/2013

Smo tudi na Twitterju
Ta teden se bodo evropski poslanci sestali na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Srečanje bodo zaznamovale razprave o skupnem evropskem azilnem sistemu, reformi Schengenskega sistema in novi shemi evropske pomoči najbolj ogroženim. Na dnevnem redu pa bodo tudi nova pravila za podjetja, ki se ukvarjajo s črpanjem nafte in plina, evropski sistem za odziv na pandemije, uporaba osebnih podatkov letalskih potnikov v boju proti terorizmu in nova pravila za otroško in dietno hrano. Parlament pa bosta nagovorila slovenski predsednik Borut Pahor in njegov portugalski kolega Aníbal Cavaco Silva.

Številka 100

03/06/2013

Smo tudi na Twitterju
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.

Številka 99

27/05/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu pretekli teden potrdili zakonodajo, ki bo Evropski centralni banki dala več pristojnosti pri nadzoru bank v območju evra. Ob tem je Parlament šefe vlad in držav EU pozval k ukrepanju proti davčnim utajam. Reforma bančnega sektorja bo na dnevnem redu tudi ta torek v Odboru za ekonomske in monetarne, v ponedeljek pa bodo poslanci o bančni uniji razpravljali s komisarjem Michaelom Barnierjem. Odbor za javno zdravstvo bo glasoval o poročilu, ki farmacevtskim podjetjem omogoča manj birokratsko pot do kliničnih raziskav, s čimer poslanci želijo Evropo spet postaviti med vodilne svetovne sile medicinskega napredka. V Odboru za zunanje zadeve pa bodo poslanci z libijskim premierom Alijem Zeidanom razpravljali o razmerah v Libiji.

Številka 98

20/05/2013

Smo tudi na Twitterju
Plenarno zasedanje Parlamenta med 20. in 23. majem v Strasbourgu bo potekalo v znamenju razprav o zakonodaji o reševanju bank, poslanci pa se bodo posvetili tudi ukrepom za preprečevanje davčnih utaj in goljufij. Na dnevnem redu so med drugim še težak položaj sirskih beguncev ter pridobivanje energije iz obnovljivih virov in podmorskih nahajališč, govora bo tudi o zakonodaji o vzajemnih skladih. Poslanci bodo glasovali tudi o novem zakonu, ki obravnava žrtve nasilja ter o posodobitvi pravil o čezmejnem prenosu hišnih živali.

Številka 97

13/05/2013

Smo tudi na Twitterju
V minulem tednu smo praznovali Teden Evrope, ki smo ga obeležili s številnimi dogodki, kot so otvoritev razstave, okrogla miza in Filmski teden Evrope, pred Hišo EU pa smo imeli tudi informacijsko stojnico z nagradno igro. Pred nami pa je že nov teden: v Bruslju bodo poslanci razpravljali v odborih in se pripravljali na prihajajoče plenarno zasedanje Parlamenta v Strasbourgu, ki bo med 20. in 23. majem. Le še do srede pa imate čas, da se prijavite za opravljanje pripravništva v Evropskem parlamentu. Pohitite!

Številka 96

06/05/2013

Smo tudi na Twitterju
Ta teden bo v znamenju praznovanja dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja, ko je bila leta 1950 predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Takratni francoski zunanji minister je z deklaracijo pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, s čimer so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Ta dan bomo obeležili z raznolikim in bogatim programom dogodkov, ki se bodo zvrstili med 6. in 12. majem po vsej Sloveniji. Osrednji dogodek tedna bo otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?« in okrogla miza z evropskimi poslanci o tem, kaj in kje vidimo sebe in svoj položaj v ožjem slovenskem in širšem evropskem prostoru in času. Vabljeni, da se nam pridružite in praznujete z nami.

Številka 95

29/04/2013

Smo tudi na Twitterju
V tokratnih novičkah bomo predstavili predvsem dogodke ob prihajajočem tednu Evrope. Prihodnji teden bo namreč v znamenju praznovanja Dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja. Na ta dan je leta 1950 tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami. S tem dejanjem so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Kot vsako leto bomo dogodek obeležili tudi v Hiši EU, kjer bo praznovanje v znamenju evropskega leta državljanov. Teden Evrope bomo z raznimi dogodki obeležili tudi drugod po Sloveniji. Vabljeni, da se nam na katerem izmed dogodkov pridružite in praznujete z nami.

Številka 94

22/04/2013

Smo tudi na Twitterju
Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.

Številka 93

15/04/2013

EuroparlTV
Na nedeljskih evropskih volitvah na Hrvaškem smo že dobili 12 novih poslancev, Parlament pa naj bi plenarnem zasedanju ta teden v Strasbourgu sprejel končno poročilo o napredku Hrvaške in tudi poročila o ostalih kandidatkah. Hrvaška bo tako predvidoma 1. julija postala 28. članica Unije. Poslanci bodo razpravljali še o zamrznitvi trgovanja z emisijami ogljikovega dioksida, s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem pa bodo govorili o aktivnostih in načrtih banke, da bi postala bolj pregledna ter odgovorna. Na dnevnem bo tudi glasovanje o novih pravilih glede nagrad bankirjem, kapitalskih zahtevah in posojilih. V zvezi s paketom pomoči Cipru bo Parlament od Evropske komisije in irskega predsedstva zahteval dodatna pojasnila, odločal pa bo tudi o dodatni liberalizaciji storitev zemeljske oskrbe na letališčih. Poslance bo nagovoril irski predsednik Michael Higgins, z njimi pa se bo srečal tudi finski premier Jyrki Katainen e madžarske ustave.

Številka 92

08/04/2013

EuroparlTV
V Parlamentu se bodo ta teden mudili poslanci iz držav članic Mediteranske unije, ki se bodo posvetili predvsem dogodkom v arabskem svetu. Parlament bo v torek, 9. aprila obiskala tudi slovenska premierka Alenka Bratušek, ki se bo sestala s slovenskimi poslanci v Parlamentu in predsednikom EP Martinom Schulzem. Delo bo potekalo tudi v odborih Parlamenta: poslanci bodo tako glasovali o novi zakonodaji o pirotehničnih sredstvih, pogajanja o pravilih za pametne tahografe pa bodo potekala s predstavniki držav EU in Evropske komisije. Poleg tega se bo sestal tudi Odbor za mednarodne zadeve, ki bo ocenil in glasoval o resoluciji, ki poziva države Evropske unije, naj čim prej določijo datum začetka pogajanj o vstopu v EU z Republiko Makedonijo.

Številka 91

25/03/2013

EuroparlTV
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je danes pozdravil nedeljsko rešitev glede Cipra. "Pripeljala nas je z roba prepada. Ciper se je izognil katastrofi in finančnemu zlomu, evroobmočje pa nadaljnjim pretresom," je dejal predsednik. Predvsem je pozdravil dogovor, da bodo zavarovani mali varčevalci, saj se bodo iz obdavčitve izvzele vloge, nižje od sto tisoč evrov, kar je bil tudi poziv Parlamenta. Hkrati pa je poudaril, da se iz ciprskega primera lahko marsičesa naučimo. Med drugim, da evroobmočje čim prej potrebuje bančno unijo in da je skrajni čas, da se na dnevni red postavi koordinacija davkov. Drugače pa bo ta teden na dnevnem redu glasovanje o novih pravilih za recikliranje ladij in finančno podporo za presežne delavce. Evropski poslanci se bodo sestali s predstavniki nacionalnih parlamentov ter z njimi razpravljali o tem, kako implementirati evropsko okoljsko zakonodajo in kako lahko EU pomaga pri preprečevanju sporov.

Številka 90

18/03/2013

EuroparlTV
Evropski poslanci so na marčevskem plenarnem zasedanju zavrnili dogovor šefov vlad in držav EU o dolgoročnem proračunu Unije za obdobje 2014-2020, saj države članice niso sprejele zahtev Parlamenta po večji prožnosti proračuna in vzpostavitvi sistema resničnih lastnih sredstev. Posvetili so se tudi reformi kmetijske politike EU, nadzoru nad proračuni držav članic inalternativnemu reševanju sporov med trgovci in potrošniki. Hormonski motilci, ki vplivajo na delovanje endokrinih žlez, število poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu po volitvah 2014, enakost spolov in ženskem podjetništvu ter preprečevanje prirejanja športnih tekem so prav tako zaposlovale poslance pretekli teden. V Parlamentu pa se je mudil tudi izraelski predsednik Šimon Perez, ki je poudaril, da se Izrael še vedno zavzema za rešitev dveh držav.

Številka 89

11/03/2013

EuroparlTV
Finančni okvir Evropske unije za obdobje med letoma 2014 in 2020 bo ponovno pod drobnogledom poslancev na plenarnem zasedanju, ki ta teden poteka v Strasbourgu. Največje politične skupine v Parlamentu so že februarja posvarile šefe držav in vlad EU, da njihov dogovor o večletnem finančnem okviru unije ne predvideva dovolj sredstev za vlaganja v rast in nova delovna mesta. Parlament bo glasoval tudi o zakonodaji o nadzoru nad proračuni držav članic, poslanci pa se bodo posvetili še reformi skupne kmetijske politike unije. 8. marec, mednarodni dan žensk, bodo v Parlamentu obeležili z razpravo o enakosti spolov in pravicah žensk, vplivu gospodarske krize na položaj žensk in pravicah žensk v severni Afriki. Na obisku v Strasbourgu pa se bo mudil izraelski predsednik Šimon Peres.

Številka 88

04/03/2013

EuroparlTV
Ta teden bo v Evropskem parlamentu potekal v znamenju mednarodnega dneva žensk. Poslanci se bodo srečali s svojimi kolegi iz nacionalnih parlamentov, s katerimi bodo razpravljali o načinih, kako ublažiti učinke krize na življenja žensk in za to oblikovati primerno zakonodajo. Ob tem dogodku, tudi Informacijska pisarna EP pripravlja okroglo mizo z naslovom Ženski vpliv na krizo - vpliv krize na ženske, katere se bodo poleg treh evropskih poslank udeležile tudi predstavnice različnih področij javnega življenja v Sloveniji. Okrogla miza bo v petek, 8. marca, v Kavarni Union. Sicer bodo ta teden zasedali tudi nekateri odbori, poslanci se bodo pripravljali na plenarno zasedanje naslednji teden, posvetili pa se bodo tudi položaju v Mjanmaru in Bahrajnu.

Številka 87

25/02/2013

EuroparlTV
Večja opozorila o škodljivosti kajenja na embalaži in prepoved cigaret z okusom: to sta le dve izmed novosti predloga direktive o tobaku, o kateri bodo ta teden razpravljali v Evropskem parlamentu. Poslanci se bodo posvetili tudi izpustom toplogrednih plinov v letalskem sektorju in glasovali o tem, ali bi bilo treba letalsko industrijo izvzeti iz evropskega sistema za trgovanje z izpusti CO2. Z evropskim komisarjem za zdravstvo Toniom Borgom pa se bodo pogovarjali o škandalu v zvezi s konjskim mesom, ki odpira vprašanja o sledljivosti, označevanju in testiranju mesa.

Številka 86

18/02/2013

EuroparlTV
Dolgoročni finančni okvir 2014-2020 je bil tudi pretekli teden tema razprave v Evropskem parlamentu. Poslanci so kritično označili odločitev voditeljev držav članic za krčenje proračuna in se zavzeli za več spodbud za rast ter večja vlaganj v raziskave, razvoj in inovacije. Razprave sta se udeležila tudi Van Rompuy in Barroso. Poslance pa je zaposlovalo tudi zunanje politično dogajanje: izdali so mnenji o približevanju Kosova evropskim integracijam in o začetku pristopnih pogajanj s Srbijo. V Jordaniji pa se je mudila delegacija EP, ki se je želela v živo prepričati o obsežnosti begunske krize. Ta teden bo na dnevnem redu EP odziv Unije na nedavna razkritja o konjskem mesu v izdelkih z govejim mesom. Poslanci bodo razpravljali tudi o strategiji, s katero želijo spodbuditi čistejši transport. Alternativna goriva lahko nafto sicer nadomestijo, a najprej je treba proizvesti ustrezna vozila, ki bodo takšna goriva tudi uporabljala. Možnosti držav članic, da zamrznejo ali zasežejo premoženje nezakonitega izvora in osnutek zakonodaje, ki EU poziva k nadzoru medijske svobode in podpori raziskovalnemu novinarstvu, pa bo teme glasovanja v Odboru za državljanske svoboščine.

Številka 85

11/02/2013

EuroparlTV
Evropski poslanci so na februarskem plenarnem zasedanju Parlamenta pretekli teden razpravljati z dvema pomembnima državnikoma, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in njegovim tunizijskim kolegom Moncefom Marzoukijem. Sicer je Parlament tudi potrdil predloge reforme ribiške politike EU, sprejel še strožja pravila za omejitev avtomobilskega hrupa in potrdili predlog zakonodaje, ki zagotavlja hitrejši dostop generičnih zdravil na trg, ki so cenejša, a imajo enake učinke, kot originali. Poslanci so se zavzeli tudi za nova pravila, ki bodo malim podjetjem omogočila lažji dostop do finančnih virov, in izpostavili, da je nesmotrno nadaljnje krčenje večletnega finančnega okvira 2014-2020. Ta teden je v Evropskem parlamentu poznan kot 'zeleni teden'. Namenjen je zunanjim dejavnostim institucije. Mednje sodijo različne medparlamentarne delegacije, številni parlamentarni odbori se odpravljajo na delovne sestanke po svetu, poslanci pa opravljajo tudi vlogo opazovalcev na volitvah v tretjih država.

Številka 84

04/02/2013

EuroparlTV
Tokratno zasedanje Evropskega parlamenta bo potekalo v znamenju priprav na zasedanje Evropskega sveta. Poslanci bodo predvidoma voditeljem EU sporočili, naj v finančnem okviru za obdobje 2014-2020 Evropski uniji zagotovijo dovolj sredstev za opravljanje njenih nalog. V Parlamentu se bo sicer mudil francoski predsednik Francois Hollande, ki bo s poslanci govoril o vojaškem posredovanju v Maliju in posledicah varčevalne politike za gospodarsko rast. Poslanci bodo razpravljali tudi o družbeni odgovornosti podjetji in o tem, kako pomagati evropski industriji in zmanjšati škodljive vplive prevelikega hrupa, ki ga povzročajo motorna vozila v cestnem prometu. Usklajevali bodo tudi svoje poglede na evropski semester, v okviru katerega bodo govorili o proračunu in davkih za leto 2014.

Številka 83

28/01/2013

EuroparlTV
Ta teden bo Evropski parlament v znamenju dela v Odborih. Evropski poslanci in 100 poslancev nacionalnih parlamentov bo razpravljalo o izboljšavah evropskega semestra pred zasedanjem Sveta EU v začetku februarja. Na obisku bo tudi predsednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud, ki bo z Odborom za zunanje zadeve razpravljal o razvoju dogodkov na Afriškem rogu. Poslanske skupine pa bodo začele s pripravami na plenarno zasedanje v začetku februarja, kamor bosta prišla tudi francoski in tunizijski predsednik François Hollande ter Moncef Marzourki. Tiskovna služba parlamenta pa pripravlja seminar za novinarje o paketu azilne zakonodaje.

Številka 82

21/01/2013

EuroparlTV
Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta pretekli teden je potekalo v znamenju sprejetja strožjih pravil za delovanje bonitetnih agencij in predstavitve prednostnih nalog irskega predsedovanja Svetu EU. Poslanci so razpravljali tudi o prednostih in slabostih evroobveznic in oblikovanju sistemov jamstev za mlade, s katerimi bi vsi mladi po štirih mesecih brezposelnosti dobili ponudbo za delo, izobraževanje ali pripravništvo. Ciper je bil deležen pohval za uspešno opravljeno predsedovanje EU v drugi polovici leta 2012, so pa poslanci izrazili zaskrbljenosti zaradi finančnih težav te otoške države. Irski premier Enda Kenny je poslancem predstavil dve najpomembnejši prednostni nalogi Irske v naslednjih šestih mesecih, ko bo država predsedovala Svetu Evropske unije: premagati krizo in sprejeti ukrepe, ki bodo spodbudili ustvarjanje novih delovnih mest.

Številka 81

14/01/2013

EuroparlTV
Ta teden se v Strasbourgu začenja prvo letošnje zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo poslanci govorili o novih pravilih za delovanje bonitetnih agencij in o morebitni uvedbi evroobveznic. Posvetili se bodo tudi evropski garanciji za mlade in seznanili s prednostnimi nalogami predsedovanja EU, ki so ga s 1. januarjem prevzeli Irci. S tem dnem pa se je začelo tudi evropsko leto državljanov, ki naj bi v ospredje evropskih politik postavilo državljana, zmožnosti zagotavljanja njegovih pravic in spodbujanje čezmejnega povezovanja in sodelovanja.

Številka 80

17/12/2012

EuroparlTV
Na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju pretekli teden je Parlament državljanom Evropske unije simbolično predal Nobelovo nagrado za mir. Sicer so poslanci na zasedanju sprejeli proračun za leto 2013, potrdili pa so tudi zakonodajo o evropskem patentu, ki bo med drugim znižala cene za pridobivanje patentne zaščite. Predsednik Schulz je zastopnikom dveh Irancev, Nasrin Sotudeh in Džafarja Panahija, podelil Nagrado Saharova za svobodo misli. Podelitve nagrade Saharova pa bomo to sredo ob 18. uri obeležili tudi v Hiši EU z otvoritvijo fotografske razstave "Svoboda misli - svoboda podobe." Ker so to zadnje spletne novice letos, Vam želimo vesele in sproščujoče prihajajoče praznike ter veliko lepega v letu, ki prihaja! Upamo, da boste dosegli zastavljene cilje in se vam bodo uresničile še neizpolnjene želje.

Številka 79

10/12/2012

EuroparlTV
Nobelova nagrada za mir, ki jo je v ponedeljek tudi uradno prejela EU, bo v sredo na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta simbolično predana vsem državljanom Unije. To bo na posebni slovesnosti storil predsednik Parlamenta Martin Schulz. Prav tako v bolj slavnostnih tonih bo odzvenela podelitev nagrade Saharova za svobodo misli 2012. Letošnja dobitnika sta iranska odvetnica Nasrin Sotudeh in iranski režiser Džafar Panahi. Sicer bo na zasedanju potekala razprava pred srečanjem šefov vlad in držav EU na Evropskem svetu, poslanci pa bodo glasovali tudi o evropskih proračunih za leti 2012 in 2013.

Številka 78

03/12/2012

EuroparlTV
Prejšnji teden je minil predvsem v znamenju napredka pri sprejemanju proračuna EU za 2013 ter nadaljevanju razprave o dolgoročnem večletnem finančnem okviru. Evropski parlamentarci so tudi zahtevali nova pravila, po katerih bo morala delovati bančna unija in bi preprečila napake, ki so pripeljale v trenutno krizo. Z novim programom Yes Europe se obeta tudi dolgotrajna rešitev problema visokošolskih in izobraževalnih programov v okviru projekta Erasmus. Sicer pa se evropski poslanci pripravljajo na slovesnost ob podelitvi Nobelove nagrade, naslednje plenarno zasedanje ter menjavo na čelu EU, kjer bodo predsedovanje prevzeli Irci.

Številka 77

26/11/2012

EuroparlTV
Prejšnji teden je v Strasbourgu potekalo novembrsko plenarno zasedanje, kjer sta bili najpomembnejši temi dnevnega reda uskladitev proračuna za leti 2012 in 2013 ter oblikovanje večletnega finančnega okvira 2014 - 2020, vprašanji, na kateri Svet, Komisija ter Parlament še vedno niso našli skupnega odgovora. Parlamentarci so se dotaknili tudi bodočega nujnega preoblikovanja ekonomske in monetarne ureditve EU, da bo ta v skladu z razvojem dogodkov in nastankom novih instrumentov za reševanje gospodarske krize. Za komisarja je bil potrjen Maltežan Tonio Borg, filmska nagrada LUX 2012 pa je šla v roke Andreeu Segreju za film Ime mi je Li. Evropski parlament je sprejel še resolucije, kjer poziva k večji vključenosti državljanov v volitve Komisije ter k povečanju prizadevanj za omejitev globalnega segrevanja.

Številka 76

19/11/2012

EuroparlTV
Izjemno težka proračunska pogajanja med Parlamentom in državami Evropske unije, eksploziven položaj na Bližnjem vzhodu in glasovanje o kandidatu za evropskega komisarja za zdravje: te tri teme bodo prav gotovo v središču pozornosti poslancev na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu, ki bo potekalo ta teden med 19. in 22. novembrom. V petek pa v Ljubljani prirejamo okroglo mizo z naslovom »Evropski ukrepi za reševanje krize - pogled od spodaj«. Na njej bodo evropski poslanci in uspešni regijski gospodarstveniki skupaj iskali recepte za izhod iz krize.

Številka 75

12/11/2012

EuroparlTV
V sredo pretekli teden se je v Evropskem parlamentu v Bruslju mudila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je evropskim poslancem predstavila svojo vizijo o prenovljeni Uniji. Poudarila je potrebo po izvajanju reform in združevanju ter po zaščiti evra. Vodje političnih skupin so od nje zahtevali, naj bo bolj ambiciozna glede proračuna EU in naj se manj osredotoča na varčevalne ukrepe. V četrtek pa je v EP potekala slavnostna podelitev Evropskih državljanskih nagrad. Iz Slovenije so nagrado prejeli dr. Lovro Sturm in ekipa projekta Simbioz@.

Številka 74

29/10/2012

EuroparlTV
Za nami je zanimiv teden v katerem so se evropski poslanci v Strasbourgu srečali na kar dveh plenarnih zasedanjih. Prvo se je zaključilo v torek in drugo v petek prejšnji teden. Najpomembnejši obravnavani temi, ki jih tudi izpostavljamo v tokratnih novičkah, sta bili proračun EU za leto 2013 ter razprava o novem sedemletnem finančnem okviru. Evropski poslanci so mnenja, da je potrebno več sredstev usmeriti na področja, ki spodbujajo rast in zagotavljajo nova delovna mesta, če hočemo doseči cilje strategije Evropa 2020. Poslanci so tudi izglasovali resolucijo o pravicah potnikov, ki vsem potnikom zagotavlja enake pravice in hitro pomoč ne glede na vrsto prevoza, ter zmagovalca nagrade Saharova za svobodo misli, ki gre tokrat v roke iranskima aktivistoma.

Številka 73

22/10/2012

EuroparlTV
Pred nami je polno zaseden teden, ko se bodo poslanci srečali na dveh plenarnih zasedanjih v Strasbourgu. Prvo se začenja danes in se bo zaključilo jutri, drugo pa se začne v četrtek in zaključi v petek. Poslanci bodo tako ta teden med drugim razpravljali o proračunu za prihodnje leto in finančnem okviru za obdobje med leti 2014 in 2020. S predsednikoma Komisije in Evropskega sveta bodo parlamentarci razpravljali o zaključkih vrha voditeljev držav, ki se je zaključil v petek. Ob robu plenarnega zasedanja pa bo konferenca predsednikov Parlamenta v petek odločala o dobitniku letošnje nagrade Saharova za svobodo misli. Nagrajenec bo nagrado prejel 12. decembra, na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Številka 72

15/10/2012

EuroparlTV
"Za več kot šest desetletij prizadevanj za mir in spravo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic v Evropi." S temi besedami je norveški Nobelov odbor pospremil razglasitev Evropske unije za dobitnico letošnje Nobelove nagrade za mir. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ob razglasitvi izrazil zadovoljstvo in čestital vsem državljankam in državljanom EU, saj je ta nagrada namenjena prav njim. Ne glede na deljena mnenja o njeni zasluženosti, pa ostaja dejstvo, da je "Unija na miroljuben način združila evropsko celino in zbližala in povezala nekdaj zaprisežene sovražnike." je še dejal Schulz.

Številka 71

08/10/2012

EuroparlTV
V ospredju tedna, ki je pred nami, bo ponovno reševanje dolžniške krize. Poslanci Odbora za ekonomske in monetarne zadeve se bodo sestali z guvernerjem Evropske centralne banke Mariomm Draghijem in razpravljali o ukrepih ECB za spopad s krizo. Guverner se bo pridružil tudi pogovorom o ustanavljanju evropske monetarne unije, ki jih bo vodil predsednik Parlamenta Martin Schultz, pridružili pa se jim bodo še predsedniki Komisije, Evropskega sveta in evroskupine. Ta teden bodo znani tudi trije finalisti za nagrado Saharov. Kot vedno pa tudi v tokratni številki pripravljamo povzetek parlamentarnega dogajanja v preteklem tednu in izbor vsebin spletne televizije EuroparlTV. Vabljeni k branju!

Številka 70

01/10/2012

EuroparlTV
Tudi letošnja parlamentarna jesen bo zelo pestra. Že prejšnji teden so poslanci v Odboru za ekonomske in monetarne zadeve razpravljali o ustanovitvi bančne unije, kar je na zadnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu predlagal predsednik Komisije José Manuel Barroso. Poslanci so njegovo idejo večinoma podprli, v razpravi v odboru pa so že postavili določene pogoje za njeno vzpostavitev. Ta teden bo poslance zaposloval proračun Unije za prihodnje leto, v EP pa se bo mudil tudi predsednik tunizijske vlade Hamadi Jebali. V tokratnih novicah pa si lahko preberete tudi o medparlamentarnem srečanju z nacionalnimi parlamenti o enakosti med spoloma. Vsi, ki se želite prijaviti na na plačano pripravništvo v Evropskem parlamentu, pa kar pohitite. Imate še dva tedna časa za prijavo.

Številka 69

24/09/2012

EuroparlTV
Tako kot se teden začne s ponedeljkom, se bo po novem začel tudi s prebiranjem spletnih novic Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Odslej vas bodo spletne novice v vašem e-poštnem nabiralniku pričakale vsak ponedeljek dopoldne. Poleg napovednika parlamentarnega dogajanja v prihajajočem tednu bomo redno pripravljali tudi pregled dogajanja v Parlamentu v preteklem tednu. Kot vedno boste našli tudi tedenski izbor vsebin iz EuroparlTV. V tokratni številki vas čaka pregled dogajanja v parlamentarnih odborih za prihajajoči teden, napoved letošnjih nominirancev za letošnjo nagrado Saharov, prav tako pa poročamo o podelitvi letošnje Evropske državljanske nagrade, ki je pretekli petek potekala v atriju Hiše EU. Vabljeni k branju in prijeten teden vsem!

Številka 68

14/09/2012

EuroparlTV
»Ne sme nas biti strah besed: morali se bomo premakniti k federaciji nacionalnih držav,« je v sredo ob letnem nagovoru o stanju v Uniji dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in tako nakazal pot, po kateri se bo EU odpravila v prihodnosti. V štiriurni razpravi, ki je sledila nagovoru, so poslanci večinoma pozdravili ambiciozen predlog, a hkrati opozorili, da Unija potrebuje tudi kratkoročnejše rešitve za izhod iz krize. Parlamentarci pa so na tokratnem zasedanju razpravljali tudi o sistemih za nadzorovanje bank, sprejeli direktivi o energetski učinkovitosti in zaščiti žrtev kaznivih dejanj in obravnavali so letno poročilo o zunanji politiki Unije. Pred nami pa je Teden mobilnosti, z vrhuncem 22. septembra, ko bomo obeležili evropski dan brez avtomobila. Ob tej priložnosti se bodo med torkom in petkom pred Hišo EU zvrstili različnimi dogodki na katerih bomo namesto ogljičnega, za seboj puščali "samo prstne odtise." Vabljeni, da nas obiščete!

Številka 67

07/09/2012

EuroparlTV
Teden, ki je pred nami, prinaša prvo popočitniško plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Poslanci se bodo spet sestali v Strasbourgu, kjer jih čakajo razprave o prihodnosti EU in reševanju krize. V sredo se jim bo pridružil tudi predsednik Komisije Barroso, ki naj bi v letnem nagovoru o stanju Unije nakazal tudi načrte za naprej. V tej luči bo potekala tudi razprava o ustanovitvi bančne unije in o proračunu za naslednje leto. Poslanci bodo na tokratnem zasedanju sprejeli še direktivi o energetski učinkovitosti in o zagotavljanju enakih pravic za vse žrtve kaznivih dejanj znotraj EU, z visoko predstavnico za zunanjo politiko Ashtonovo pa bodo razpravljali o prihodnjem strateškem načrtu zunanje politike. V tokratnih novicah si lahko tudi preberete kaj o Parlamentu in EU na splošno menijo Evropejci dve leti pred evropskimi volitvami leta 2014, vabimo pa vas tudi na razstavo umetniške zbirke Parlamenta v bruseljskem Parlamentariju, kjer so razstavljena tudi dela nekaterih slovenskih avtorjev. Vabljeni k branju!

Številka 66

31/08/2012

EuroparlTV
Poletje se počasi bliža koncu in poslanci se že pripravljajo na nove izzive, ki jih čakajo do konca leta. Za nami je "zeleni" teden, namenjen delovanju poslancev v svojih volilnih okrožjih, sledi pa mu "rožnati" teden, ko se bodo poslanci ponovno sestali v parlamentarnih odborih v Bruslju. Teden kasneje pa se bodo parlamentarci že srečali na prvem popočitniškem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Prve popočitniške so tudi tokratne spletne novice, ki bodo odslej ponovno z vami vsak petek. V tokratni izdaji si lahko preberete, kaj bo poslance zaposlovalo v prihajajočih mesecih, napovedujemo pa tudi finaliste filmske nagrade LUX Evropskega parlamenta in razpis za opravljanje plačanega pripravništva v Parlamentu. Vabljeni k branju!

Številka 65

06/07/2012

EuroparlTV
Včeraj se je v Strasbourgu zaključilo zadnje plenarno zasedanje pred parlamentarnimi počitnicami. Na tokratnem zasedanju se je končala pot mednarodnega sporazuma ACTA v EU, saj po parlamentarni zavrnitvi ne more postati del evropske zakonodaje. Evropski parlament je tako uporabil možnost, ki mu jo ponuja Lizbonska pogodba in preprečil sprejetje sporazuma, kateremu nasprotuje precejšen del javnosti. Poslanci so se ukvarjali tudi s krizo v območju evra in pozdravili zaključke, ki jih je na nedavnem zasedanju sprejel Evropski svet, hkrati pa poudarili, da je treba preiti od besed k dejanjem, ter pozvali Komisijo, naj do septembra pripravi ustrezne zakonodajne predloge. Parlamentarci so tudi potrdili mandat za pogajanja o prihodnjem proračunu, ki se bodo začela naslednji teden, in zakonodajo za povečanje konkurence na železniških tirih. Prihodnji teden se bodo še zadnjič pred počitnicami sestali odbori, delegacija Odbora za kulturo in izobraževanje pa bo na delovnem obisku v Sloveniji, kjer bo obiskala Evropsko prestolnico kulture - Maribor. Tokratna številka Spletnih novic je tako predpočitniška - naslednja bo izšla v drugi polovici avgusta. Vsem želimo prijetno branje in poletje!

Številka 64

29/06/2012

EuroparlTV
Poslanci se bodo naslednji teden še zadnjič pred parlamentarnimi počitnicami sestali na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Ob zaključku danskega predsedovanja Svetu EU se bodo seznanili z njegovimi zaključki, nato pa razpravljali o programu ciprskega predsedovanja, ki vajeti Sveta prevzema v nedeljo. Parlamentarci bodo s predsednikoma Evropskega sveta in Komisije razpravljali o odločitvah Evropskega sveta, ki se danes končuje v Bruslju. Pred poslanci bodo tudi odločanje o sporazumu ACTA in zakonodajna svežnja o enotnem evropskem patentu in enotnem evropskem železniškem območju. Prvi bo olajšal in pocenil zaščito izumov v Uniji, drugi pa bo spodbudil konkurenco na evropskih tirih. Za večjo varnost v cestnem prometu pa bodo razpravljali tudi o sistemu eCall za avtomatski klic v sili na številko 112 v primeru prometne nesreče, ki bi letno lahko rešil 2500 življenj.

Številka 63

22/06/2012

EuroparlTV
Evropa je ta teden bila v primežu vročinskega vala, ki je dodobra ogrel ozračje večine stare celine. Čeprav Belgije vročinski val ni zajel, je bilo v nekaterih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju kljub temu vroče. Poslanci odborov za mednarodno trgovino in za peticije so namreč še zadnjič pod drobnogled vzeli mednarodni sporazum ACTA. Na Odboru za peticije so se soočili podporniki in nasprotniki sporazuma, ki so ponovno predstavili svoje argumente za in proti sporazumu. Zanj pa je bilo pomembnejše dogajanje na Odboru za mednarodno trgovino, kjer so poslanci podprli mnenje, ki plenarni zbor poziva, naj sporazum zavrne. Dokončna usoda sporazuma bo tako znana predvidoma 4. julija.

Številka 61

15/06/2012

EuroparlTV
Na tokratnem plenarnem zasedanju je, poleg dejavnosti na dnevnem redu, bila velikega zanimanja deležna odločitev Sveta EU, da Parlament izključi iz odločanja o spremembah schenegenske ureditve. V torek se je o tem v plenarni dvorani odvijala vroča razprava, zaradi namer Sveta pa se je konferenca predsednikov Parlamenta v četrtek odločila, da do nadaljnjega zamrzne sodelovanje s Svetom pri petih zakonodajnih predlogih. Spor okrog Schengena pa ni odvrnil poslancev od spopadanja s krizo v evroobmočju. Poslanci so v sredo sprejeli zakonodajni dvojček o gospodarskem upravljanju, ki Evropski komisiji daje nove pristojnosti pri pregledovanju proračunov članic, vsebuje pa tudi ukrepe za hitro spodbujanje rasti. Beseda je tekla še o prihodnjem finančnem okviru, ki bo opredelil, kam bo šel namenjen denar iz skupnega evropskega proračuna do leta 2020. Svetu in Komisiji poslanci predlagajo, naj razmislita o reformi sistema prihodkov v proračun, s čimer bi se povečala lastna sredstva, s tem pa zmanjšali neposredni prispevki držav članic.

Številka 61

08/06/2012

EuroparlTV
Oči velike večine Evropejcev bodo prihodnji mesec uperjene na Poljsko in Ukrajino, kjer se bo danes začelo evropsko nogometno prvenstvo. Poslanci, ki so svoje nogometne spretnosti pokazali že prejšnji teden pred stavbo Evropskega parlamenta v Bruslju, pa se bodo naslednji teden spet sestali na rednem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Tudi tokrat imajo na dnevnem redu kar nekaj gospodarskih tem. Poleg priprav na zasedanje Evropskega sveta, ki bo konec junija v Bruslju, bodo poslanci prihodnji teden potrjevali t. i. zakonodajni dvojček gospodarskega upravljanja, obravnavali pa bodo tudi večletni finančni okvir, ki bo določal koliko in za kaj bo lahko Unija potrošila do leta 2020. Na dnevnem redu zasedanja je tudi sprejemanje zakonodaje, ki bo prinesla jasnejša in doslednejša pravila glede označevanja otroškega mleka ter izdelkov brez glutena.

Številka 60

01/06/2012

EuroparlTV
Za poslanci je teden, ko so se v Bruslju sestali v svojih matičnih odborih in pripravljali naslednje plenarno zasedanje. V ospredju je bila spet ACTA, ki se je znašla na rešetu treh parlamentarnih odborov (LIBE, ITRE in JURI), ki so povedali svoje dokončno mnenje o sporazumu. Pot sporazuma se tako v Parlamentu počasi bliža h koncu. Sporazum čaka še glasovanje na matičnem odboru - odboru za mednarodno trgovino (INTA), ki bo predvidoma 21. junija Parlamentu priporočil, ali naj sporazum sprejme ali zavrne. Končna odločitev naj bi tako padla na julijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Številka 59

25/05/2012

EuroparlTV
Poslanci so včeraj zaključili z rednim plenarnim zasedanjem v Strasbourgu, na katerem so ponovno kar nekaj časa posvetili ukrepom za spopadanje z gospodarsko krizo. S predstavniki Komisije in Sveta so v torek razpravljali o ukrepih za rast in nova delovna mesta ter pomenu malih in srednjih podjetij za zagon evropskega gospodarstva. V sredo so parlamentarci podprli uveljavitev davka na finančne transakcije in ob tem pozvali, da bi bilo davek treba uvesti tudi v primeru, če bi se zanj odločilo samo nekaj držav članic. K povečanju gospodarske rasti bi pripomoglo tudi boljše izkoriščanje naravnih virov, o čemer govori resolucija, ki je bila sprejeta v četrtek. Poslanci so na tokratnem zasedanju vnovič pozvali k pripravi dodatnih ukrepov za zmanjšanje plačne vrzeli med moškimi in ženskami, ostro pa so obsodili tudi švicarske kvote, ki omejujejo izdajanje dovoljenj za bivanje priseljencem iz osmih držav srednje in vzhodne Evrope, med njimi tudi Slovencem.

Številka 58

18/05/2012

EuroparlTV
Teden, ki je pred nami, bo spet v znamenju plenarnega zasedanja. Poslanci bodo v Strasbourgu tokrat veliko časa posvetili investicijam, rasti in ustvarjanju novih delovnih mest. V torek bodo s predsednikom Komisije Joséjem Manuelom Barrosom razpravljali o pripravah na neformalno zasedanje Evropskega sveta, ki bo v sredo, popoldne pa bodo s predstavniki Sveta in Komisije razpravljali še o pomenu malih in srednje velikih podjetij za evropsko gospodarstvo. Rast in investicije bodo na dnevnem redu tudi v sredo, ko bo beseda tekla o uvedbi davka na finančne transakcije in o racionalnejši rabi naravnih virov. V tokratnih novicah objavljamo tudi javni razpis Evropskega parlamenta za področje komuniciranja in rezultate tekmovanja za evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega. Vabljeni k branju!

Številka 57

11/05/2012

EuroparlTV
Za nami je pester teden, v katerem smo na različnih dogodkih počastili in obeležili Dan Evrope. V sklopu obeležitve evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti so v Hiši EU ves teden potekale računalniške delavnice za tretje življenjsko obdobje. Praznovanju Dneva Evrope se niso mogli izogniti niti evropski poslanci, ki so v Bruslju v sredo na začetku dvodnevnega plenarnega zasedanja s predsednikom Parlamenta razpravljali o prihodnosti Evrope. Na zasedanju so parlamentarci potrdili tudi novo uredbo, ki bo razveselila vse tiste, ki veliko potujejo po Evropi, saj bo znižala cene mobilnega gostovanja in prenosa podatkov, poleg tega pa so se zavzeli za večjo vlogo manjših letališč. Letošnji 9. maj sta zaznamovala še dva pomembna dogodka - Evropska komisija je začela največje državljansko posvetovanje doslej, registrirana pa je bila tudi prva evropska državljanska pobuda.

Številka 56

04/05/2012

EuroparlTV
Prihodnji teden bo v znamenju praznovanja Dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja. Na ta dan je leta 1950 tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo, v kateri je pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami. S tem dejanjem so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Kot vsako leto bomo dogodek obeležili tudi v Hiši EU, kjer bo praznovanje v znamenju evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. V Hiši bodo ves teden potekale brezplačne računalniške delavnice za tretje življenjsko obdobje, teden Evrope pa bodo z raznimi dogodki obeležili tudi drugod po Sloveniji. Kam gre Evropska unija in kakšna je njena prihodnost bo spregovoril tudi predsednik Parlamenta Martin Schulz na dvodnevnem plenarnem zasedanju, ki bo 9. in 10. maja potekalo v Bruslju. Vabljeni, da se nam na katerem izmed dogodkov pridružite in praznujete z nami.

Številka 55

20/04/2012

EuroparlTV
Danes se v Strasbourgu zaključuje redno plenarno zasedanje, ki je tokrat zaradi praznovanja pravoslavne velike noči izjemoma potekalo od torka do petka. Na zasedanju so poslanci potrdili sporazum, ki bo omogočal prenos podatkov o letalskih potnikih ameriškim oblastem z namenom boja proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu in obravnavali poročilo o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2010. Sprejeta je bila nova uredba o usklajevanju sistemov socialne varnosti, ki bo letalskim posadkam in čezmejnim delavcem prinesla več pravic, Parlament pa je sprejel tudi neobvezujoče mnenje o obdavčitvi energentov. Naslednji teden bo spet aktualen sporazum ACTA, o njem boste v četrtek lahko razpravljali s predsednikom Parlamenta Martinom Schulzem, ki se bo sicer udeležil tudi razprave pri evropskem varuhu človekovih pravic. Na koncu si še preberite, kako se lahko brezplačno udeležite Festivala Evrope, ki bo 12. maja v Bruslju. Vabljeni k branju!

Številka 54

13/04/2012

EuroparlTV
Poslanci se bodo prihodnji teden spet zbrali na rednem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo tokrat izjemoma potekalo od torka do petka. Na zasedanju bodo v poslanske klopi prvič sedli hrvaški parlamentarci, ki bodo kot opazovalci v Parlamentu delovali do vstopa Hrvaške v EU, ki je predviden za 1. julij 2013. Na dnevnem redu poslance čakajo sprejem sporazuma o prenosu podatkov letalskih potnikov med EU in ZDA, poročilo o stanju človekovih pravic v svetu za leto 2010, z visoko predstavnico EU za zunanje zadeve Catherine Ashton pa bo tekla razprava o trenutnih razmerah v Siriji, Maliju in Mjanmaru. V sredo bo poslance na slavnostni seji nagovoril tudi jordanski kralj Abdullah II. V tokratnih novicah si lahko preberete, kako priti do brezplačnih vstopnic za Filmski teden Evrope, ki se začne 5. maja, in o novem mladinskem natečaju Komisije za počastitev 20. obletnice skupnega trga.

Številka 53

30/03/2012

EuroparlTV
Dvodnevno zasedanje Evropskega parlamenta, ki se je v Bruslju zaključilo v četrtek, je bilo med drugim v znamenju širitve Unije. Poslanci so namreč obravnavali poročila o napredku Srbije, Črne gore, Kosova in Turčije na njihovi poti v EU, ter pozdravili njihove napore za članstvo, vendar so jih hkrati tudi opozorili, da morajo postoriti še veliko dela. Parlamentarci so sprejeli novo zakonodajo za boljšo regulacijo trga izvedenih finančnih instrumentov in resolucijo, v kateri se zavzemajo za večje pravice letalskih potnikov. Vikend, ki je pred nami bo še posebej pomemben za evropske državljane. Od nedelje, prvega aprila lahko državljani EU s pomočjo evropske državljanske pobude pozovejo Evropsko komisijo naj pripravi ustrezne zakonodajne predloge in na tak način aktivno sodelujejo pri soustvarjanju evropske zakonodaje.

Številka 52

23/03/2012

EuroparlTV
Teden, ki je pred nami bo v Evropskem parlamentu v znamenju dvodnevnega plenarnega zasedanja v Bruslju. Na njem bodo poslanci med drugim obravnavali napredek Srbije, Kosova, Črne gore in Turčije pri doseganju kriterijev za članstvo v Uniji, pravice letalskih potnikov v EU in zakonsko ureditev vprašanja izvedenih finančnih instrumentov. Spet bo aktualen tudi sporazum ACTA, saj bodo o njem razpravljali v oborih za mednarodno trgovino (INTA) in državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). V tokratnih novicah preberite tudi o rezultatih natečaja "Mladi možgani Evrope", novem spletnem orodju Evropske komisije za prilagajanje podnebnim spremembam in seminarjih za učitelje v okviru projekta "Evropa v šoli". Kot vedno tudi tokrat ne manjka izbor prispevkov iz EuroparlTV. Vabljeni k branju!

Številka 51

16/03/2012

EuroparlTV
Na marčnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu so poslanci med drugim obravnavali zaključke zadnjega Evropskega sveta in napredek Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Islandije pri vstopanju v Unijo. Parlament je tudi sprejel zakonodajo, ki bo omogočila poenostavitev postopkov čezmejnih dedovanj in predlagal ukrepe za zmanjšanje razlik med spoloma. Živahne razprave pa so tekle še o sporni nizozemski spletni stran za pritožbe nad državljani iz vzhodne in srednje Evrope in o razmerah v povolilni Rusiji. V tej izdaji Spletnih novic ne spreglejte rezultatov dveh natečajev namenjenih mladim ter razpisa za opravljanje plačane prakse v Evropskem parlamentu.

Številka 50

09/03/2012

EuroparlTV
Osmi marec je za nami, sporočilo, ki ga vsako leto prinaša, pa ostaja - za to, da bodo ženske in moški enakopravni, bo treba vložiti še veliko naporov. Če je v preteklem tednu Evropski parlament simbolno, z vrsto prireditev opozoril na neenakost plačil med ženskami in moškimi, bo naslednji teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel tudi določene konkretne ukrepe. V ponedeljek bodo poslanci razpravljali o ukrepih za zmanjšanje razlik v plačilih in o možnosti za uvedbo kvot za povečanje števila žensk v upravah podjetij. Poleg tega se bodo poslanci v naslednjem tednu ukvarjali še s čezmejnim dedovanjem, zaključki zadnjega Evropskega sveta, napredkom Makedonije, Bosne in Hercegovine in Islandije na poti v EU ter izrazili mnenjeo diskriminatorni spletni strani na Nizozemskem, na kateri zbirajo pritožbe čez priseljence iz srednje in vzhodne Evrope.

Številka 49

02/03/2012

EuroparlTV
Pred nami je nov teden, v katerem bomo počastili mednarodni dan žensk. V Evropskem parlamentu bo letošnji 8. marec potekal v znamenju problematike nesorazmerij med plačami žensk in moških. Kljub vsem naporom v preteklosti, ženske danes še vedno prejemajo nižje plače od moških - v EU povprečno 17,5 odstotkov manj od moških. Pod geslom "enako plačilo za enako delo" se bo v Evropskem parlamentu naslednji teden zvrstilo nekaj dogodkov. V sredo bo na ogled film Narejeno v Dagenhamu (Made in Dagenham), v četrtek pa bo Odbor za pravice žensk in enakost spolov na temo enakega plačila organiziral posvet skupaj z nacionalnimi parlamenti. Osmi marec bomo z okroglo mizo na temo plačnih neenakosti počastili tudi v Informacijski pisarni EP v Sloveniji. Vabljeni k udeležbi in branju nove številke spletnih novic!

Številka 48

24/02/2012

EuroparlTV
Za nami je prvi "zeleni teden" v letošnjem letu, ko imajo poslanci čas, da opravljajo delo v svojih volilnih okrožjih. Že naslednji teden pa bodo poslanci ponovno v svojih pisarnah v Bruslju, kjer jih čakajo zasedanja parlamentarnih odborov. Med drugimi, bo zasedal tudi Odbor za mednarodno trgovino, ki bo obravnaval mednarodni sporazum ACTA in tako začel s postopki za njegovo ratifikacijo oz. zavrnitev. V prihodnjih mesecih bo sporazum šel še skozi rešeto nekaterih drugih odborov, zvrstili pa se bodo tudi nekateri dogodki, ki bodo namenjeni razjasnitvi vseh neznank povezanih s sporazumom. O sprejetju oz. nesprejetju sporazuma pa bo glavno besedo imelo vseh 754 poslancev, ki bodo o usodi sporazuma glasovali na plenarnem zasedanju.

Številka 47

17/02/2012

EuroparlTV
Pretekli teden je bil v znamenju rednega februarskega zasedanja, ki je potekalo v Strasbourgu. Poslanci so se tokrat posvetili pripravam na naslednji vrh Evropskega sveta, ki bo potekal 1. in 2. marca v Bruslju, razpravljali pa so tudi o letnem poročilu Evropske komisije o rasti in zaposlovanju ter preverili kako kaže skupnim evropskim obveznicam. Poslanci so se posvetili tudi pomoči najbolj potrebnim v EU, saj so potrdili zakonodajni predlog, ki bo omogočil, da se bo program razdeljevanja hrane pomoči potrebnim nadaljeval vse do konca leta 2013. Poslanci so se posvetili tudi proizvajalcem mleka, sprejeli pa so tudi resolucijo o trenutnih političnih razmerah na Madžarskem. Kot vsak teden, vam tudi tokrat ponujamo izbor prispevkov na EuroparlTV.

Številka 46

10/02/2012

EuroparlTV
Teden, ki je pred nami, prinaša novo plenarno zasedanje in pred poslanci je kar obsežen dnevni red. Že na začetku zasedanja bodo poslanci obravnavali problematiko brezdomcev v luči ekstremnih vremenskih razmer, ki Evropo pestijo zadnje tedne. Socialne problematike se bodo poslanci dotaknili tudi v torek, ko bodo razpravljali o posodobitvi uredbe za ohranitev programa razdeljevanja pomoči v hrani za najbolj ogrožene prebivalce Unije. Sreda bo ponovno v znamenju krize, saj se bodo poslanci posvetili pripravam za vrh Evropskega sveta, ki bo potekal v začetku marca. Obravnavali bodo še letno poročilo Komisije o rasti in zaposlovanju, poslance pa bo nagovoril tudi italijanski predsednik vlade Mario Monti. Poslance čakajo tudi razprave o trenutni politični situaciji na Madžarskem, v Rusiji in Siriji.

Številka 45

03/02/2012

O fiskalnem paktu
Prejšnji teden je minil v znamenju zasedanja Evropskega sveta in mini plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Bruslju, ki ga je prav v tem času pretresala splošna stavka. Obe instituciji sta se namreč v največji meri ukvarjali z ekonomsko-socialno krizo, ki kaže drugi vrhunec od začetkov v letu 2008. Pozornost državljanov je bila precej usmerjena tudi v podpis sporazuma ACTA, ki pa šele prihaja na dnevni red Evropskega parlamenta. Veliko se bo še govorilo o sporazumu, saj Evropski parlament pred svojo odločitvijo, ali bo podal soglasje ali bo sporazum zavrnil, pripravlja vrsto javnih posvetovanj. Sporazum v veliki meri posega tudi na področje avtorjev in kulture - pomembno pred tednom, ko bomo Slovenke in Slovenci obeležili svoj kulturni praznik. Prijeten Prešernov dan vam želimo!

Številka 44

27/01/2012

Evropski parlament - Bruselj
Potem ko je pretekli teden v Strasbourgu Evropski parlament dobil novo vodstvo, so nove predsednike in podpredsednike v tem tednu dobili tudi parlamentarni odbori. Ravno prav za mini plenarno zasedanje, ki bo prihodnji teden potekalo v Bruslju. Poslanci bodo glavno pozornost namenili zaključkom, ki jih bo prinesel ponedeljkov Evropski svet in zunanjepolitičnim temam, kot sta politična situacija v Rusiji in ukrepi EU proti Iranu. V tokratnih spletnih novicah tudi o začetku zbiranja prijav za Evrošolo - simulacije Evropskega parlamenta za dijake.

Številka 43

20/01/2012

Martin Schulz - novi predsednik EP
Prvo letošnje plenarno zasedanje v Strasbourgu je potekalo v znamenju volitev. Evropski parlament je na tem zasedanju namreč dobil novega predsednika. Naslednji dve leti in pol bo Parlament vodil 58-letni nemški socialdemokrat Martin Schulz, ki je na tem mestu nadomestil poljskega poslanca Jerzyja Buzka. Poslanci so na tokratnem zasedanju razpravljali tudi o delovnem programu danskega predsedstva Svetu EU za prvo polovico letošnjega leta in o trenutnih političnih razmerah na Madžarskem. Sprejeli so tudi nova zakonodajna besedila na področju izdelkov za zatiranje škodljivcev (biocidov) ter zakonodajo za izboljšanje zbiranja in recikliranja elektronskih in električnih odpadkov. Na zadnji dan zasedanja pa so sprejeli tudi resolucijo za zmanjšanje količine odvržene hrane.

Številka 42

13/01/2012

Poslanci bodo izvolili novega predsednika EP
Pred nami je prvo plenarno zasedanju v novem letu. Evropske poslance že takoj na začetku zasedanja čaka izvolitev novega predsednika Evropskega parlamenta, ki bo evropski hram demokracije vodil naslednji dve leti in pol. Poslanci bodo s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom razpravljali o trenutnih političnih razmerah na Madžarskem, s predsednico danske vlade Helle Thorning-Schimdt pa o programu polletnega danskega predsedovanja Svetu EU. Na dnevnem redu je prav tako razprava o sporazumu o fiskalnem paktu, poslanci pa bodo glasovali tudi o novih pravilih glede recikliranja elektronskih odpadkov in preverjanja biocidov ter ukrepih za zmanjšanje količine zavržene hrane v EU.

Številka 41

06/01/2012

Tekmovanje za nagrado 
Karla Velikega 2012
Novo leto prinaša evropskim poslancem nove in hkrati tudi stare izzive. Že januarja bodo izvolili svojega novega predsednika, ki bo zamenjal Jerzyja Buzeka. Kmalu zatem pa se bodo poslanci morali ponovno posvetiti že ustaljenim in seveda nadvse pomembnim temam, kot so reševanje evra, reforma kmetijske politike in schengenskega območja brez notranjih meja ter nadaljnje zmanjševanje stroškov gostovanj v tujih mobilnih omrežjih, nadaljevali pa bodo tudi z razpravo o dolgoročnem finančnem okviru EU za obdobje med leti 2014 in 2020. Pred nami je torej pestro leto in ob tej priložnosti vam vsem želimo srečno, zadovoljno in zdravo 2012 ter veliko osebnega in poslovnega uspeha.
Reševanje evra
Teden je minil v znamenju zadnjega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v letu 2011. Poslanke in poslanci so se dokaj enotno odzvali na dogajanje na Evropskem svetu prejšnji teden. Povsem enotno pa so z aplavzom pozdravili podelitev nagrade Saharov za svobodo misli predstavnikom arabske pomladi. Poslanke in poslanci so se poslovili od poljskega predsedstva in na nek način tudi od predsednika Evropskega parlamenta, Poljaka Jerzya Buzeka, ki zaključuje svoj dve leti in pol trajajoči mandat. Poslanke in poslanci bodo znova sedli v strasbourške poslanke klopi sredi januarja, ko bodo izvolili tudi novega predsednika ali predsednico. V petek, 6. januarja 2012 se bomo vrnili tudi mi s svežimi spletnimi novicami. Do takrat vam želimo prijetne praznike in vse najlepše v letu, ki prihaja.
Zasedanje EP
Naslednji teden bo potekalo zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v tem letu. Poslankam in poslancem se bo prvič pridružila tudi 8. poslanka iz Slovenije Zofija Mazej Kukovič. Po razburljivem Evropskem svetu o reševanju evrokrize bodo poslanci v torek dopoldne razpravljali o izkupičku trdih pogajanj med voditelji držav članic. Ocenili pa bodo tudi odhajajoče šestmesečno poljsko predsedovanje Svetu EU. Na dnevnem redu bo več točk s področja temeljnih pravic: zaščita žrtev kaznivih dejanj, obveščenost o pravicah v kazenskem postopku in enotno dovoljenje za delo in bivanje za delavce iz tretjih držav. To zasedanje bo tudi zadnje, ki ga bo vodil predsednik Jerzy Buzek, ki bo ob tej priložnosti spregovoril o svojem dve in pol letnem mandatu. Januarja bodo namreč evropske poslanke in poslanci izvolili novega predsednika.
Predsednik EP Jerzy Buzek
Tokratni teden je minil v duhu mini plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Bruslju. V Sloveniji so v tem predvolilnem času najbolj odmevale naslednje teme z dnevnega reda: zelena luč za podpis pristopne pogodbe s Hrvaško, razprava o gospodarskem stanju v Evropi pred Vrhom EU ter novi kodeks ravnanja za evropske poslance, ki je sledil namigovanju na podkupnine v Sunday Times. Poslanci so potrdili tudi proračun EU za leto 2012 - v tokratnih novicah vas ponovno vabimo, da preizkusite multimedijsko aplikacijo s prikazom porabe evropskih sredstev v Sloveniji in drugih državah članicah. Povezava je urejena na novi spletni strani Evropskega parlamenta z boljšo in modernejšo navigacijo. Opozarjamo tudi na objavo posnetka nacionalne simulacije Evropskega parlamenta za dijake, ki je potekala prejšnji petek v Državnem zboru RS.
Mini plenarno zasedanje
Bruselj
Naslednji teden bo spet potekal v znamenju plenarnega zasedanja. Vendar tokrat v Bruslju, kjer potekajo t.i. mini plenarna zasedanja ob rednih 12 plenarnih sejah v Strasborugu. Poslanci tudi tokrat ne bodo mogli z dnevnega reda spustiti tem, ki zadevajo izhod iz krize evroobmočja. To je bila tudi ena ključnih tem v preteklem tednu, ko so se pred ekonomskim odborom Parlamenta zvrstili kar štirje komisarji: Almunia, Barnier, Rehn in Šemeta. Prvi dan seje bo potekala razprava o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, drugi dan pa glasovanje o pristopni pogodbi Hrvaške pred slovesnim podpisom 9. decembra v Bruslju. Na tem zasedanju bomo Evropejke in Evropejci dobili tudi proračun Evropske unije za leto 2012. Na naši spletni strani je na voljo aplikacija s prikazom črpanja sredstev po državah članicah in več podatkov o proračunu EU.
Razprava o gospodarskem upravljanju
Tokratno plenarno zasedanje je potekalo v znamenju obiska visokih gostov iz drugih evropskih institucij - z namenom premagati ekonomsko in socialno krizo v Evropi. Evropski parlament se je zavzel za odločnejše gospodarsko upravljanje; poslanci so na plenumu potrdil tudi stališče za podnebni vrh ZN v Durbanu. Film Sneg na Kilimandžaru je postal dobitnik nagrade Lux, predsednik Evropske komisije pa je poslancem predstavil zakonodajni program za leto 2012. V petek, 25. novembra bodo v Državnem zboru RS v Ljubljani srednješolci iz vse Slovenije v simulaciji Evropskega parlamenta izvolili predsednika svojega Evropskega parlamenta ter podelili nagrado Saharov za svobodo misli. Že sedaj lahko prispevate svoja stališča do kandidatov za predsednika ter nominirancev za nagrado Saharov.
Napovednik plenarnega zasedanja na EuroparlTV
Naslednji teden bo v znamenju plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu. V gospodarsko negotovem času bodo poslanci s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom razpravljali o strateških prednostnih nalogah za leto 2012 ter verjetno ponovno pozvali predsednika Evropskega sveta Van Rompuya za korake k okrepljenemu gospodarskemu upravljanju v Evropi. Parlament bo odločal tudi o špekulaciji z državnim dolgom in prihodnosti kohezijske in kmetijske politike ter se zavzel za trdno stališče EU pred podnebnim vrhom Združenih narodov prihodnji mesec. Na seji bo predsednik parlamenta Jerzy Buzek podelil tudi filmsko nagrado Lux za najboljši film v letu 2011, od danes dalje pa začne teči rok za prijavo za mladinsko nagrado Karla Velikega.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Oktobrsko zasedanje Evropskega parlamenta je ponovno potekalo v luči denarja. Najbolj odmevni razpravi sta bili zagotovo kriza v evroobmočju v povezavi z zasedanjem in zaključki sredinega Evropskega sveta v Bruslju ter evropski proračun za leto 2012. Poslanci so na tokratni seji izglasovali tudi novega dobitnika nagrade Saharova, ki so jo prejeli aktivisti arabskih demokratičnih revolucij. Kljub prihajajočim praznikom pa tudi naslednji teden za poslance ne bo minil brez aktivnosti. Prihaja namreč t.i. zeleni teden, ko je čas za zunanje dejavnosti Evropskega parlamenta. Zvrstilo se bo kar 15 delegacij, obiskov odborov ter misij opazovanja volitev po vsem svetu.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Naslednji teden bo potekal v znamenju oktobrskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Poslanci bodo razpravljali o oceni zaključkov Evropskega sveta, sprejeli bodo stališče parlamenta glede proračuna EU za leto 2012, glasovali bodo o novih pravilih za preprečevanje otroške pornografije in zlorab otrok, beseda pa bo tekla tudi o enotnem trgu za izhod iz krize. Znani so že trije finalisti za nagrado Saharov; o zmagovalcu bo Parlament odločil 27. oktobra. V sredo pa je bila že podeljena nagrada Evropskega parlamenta za novinarstvo. Danes ob 12.30 bo Evropska unija v zemeljsko orbito poslala prva dva satelita satelitsko-navigacijskega sistema EU Galileo. Oglejte si prenos v živo!
Postani naš prijatelj na Facebooku
Osrednja razprava mini plenarnega zasedanja ta teden, namenjena pripravam na naslednji vrh Unije, je potekala v ozračju nujnosti ukrepanja. Predsednik Komisije Barroso je parlamentarcem predstavil obsežen načrt za stabilnost in rast, ki med drugim predvideva evropsko dokapitalizacijo bank in dodatne ukrepe za gospodarsko upravljanje. Tema plenarnih razprav pa je bila tudi širitev schengenskega območja. Poslanci menijo, da Bolgarija in Romunija ne smeta biti žrtvi populizma, države članice EU pa pozivajo, naj sprejmejo odločitev o širitvi schengenskega območja le na podlagi schengenskega pravnega reda. V Kopru pa bo 21. oktobra potekala simulacija delovanja Evropskega parlamenta, kjer se bodo dijaki pomerili v poznavanju tematike ribištva in financiranja EU.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Naslednji teden bo potekal v luči mini plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta in sej parlamentarnih oborov. Osrednja tema zasedanja bo vstop Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Širitev območja prostega gibanja je Parlament odobril junija letos, vendar sta Nizozemska in Finska tej širitvi nasprotovali, čeprav je tudi Evropska komisija podala pozitivno oceno. V petek, 14. oktobra, bo v Bruslju svoja vrata odprl Parlamentarium, novi center Evropskega parlamenta za obiskovalce. Evropski parlament pa ni le v Bruslju. 14. oktobra bosta evropska poslanca dr. Milan Zver in mag. Mojca Kleva na obisku v Novi Gorici in v Brdih, kjer bo potekala debata z državljani o skupni kmetijski politiki EU ter s tem povezan nov finančni okvir 2014-2020.
Postani naš prijatelj na facebooku
V središču plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta ta teden je bil govor predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je branil dosežke združene Evrope. S tem so se strinjali tudi poslanci, ki so opozarjali pred nevarnostjo, da bi lahko vlade začele ignorirati evropske institucije. Po večmesečnih pogajanjih so evropski poslanci potrdili zakonodajni paket o gospodarskem upravljanju, ki uvaja povečanje proračunske discipline in učinkovitejši nadzor nad makroekonomskimi neravnotežji. S predsednikom evroskupine Jean-Claudom Junckerjem pa so razpravljali o najboljših načinih za okrepitev upravljanja v evroobmočju in o rešivi grške krize. Poslanci so razpravljali tudi o prošnji Palestine za članstvo v Združenih narodih in potrdili sporazum o brezcarinskem uvozu kmetijskih izdelkov in rib iz Palestine v EU.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Naslednji teden bodo evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o svežnju šestih zakonodajnih predlogov, pripravljenih za uspešen spopad z globalno ekonomsko krizo in pretresi v evroobmočju. Tako imenovani "six pack" naj bi Evropski komisiji med drugim prinesel pooblastila, da kaznuje države članice, ki ne spoštujejo pravil o zadolževanju. Poslanci bodo na zasedanju s predsednikom evroskupine Jean-Claudom Junckerjem razpravljali o stanju v evroskupini, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso pa bo tradicionalno predstavil stanje Unije, ki pomeni začrtanje nadaljnje poti skupnosti. Na dnevnem redu bo tudi razprava z visoko predstavnico za zunanje zadeve Catherine Ashton o razmerah v Palestini in njenem priznanju v Združenih narodih.
Postani naš prijatelj na facebooku
Včeraj se je zaključilo prvo jesensko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, kjer so poslanci opravili ključno razpravo s predsednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barossom in poljskim finančnim ministrom Janom Vincentom Rostowskim o ekonomskem stanju in rešitvah za Evropo. Za boljše življenje Evropejcev pa so sprejeli tudi nekaj ključnih ukrepov ter se seznanili s proračunom EU za 2012. Vsaj enkrat v letu lahko vsi združimo moči in misli ter si prizadevamo za energetsko varčnost, saj si navsezadnje prav vsak od nas želi varne prihodnosti. Med 16. in 22. septembrom bo pod sloganom "Potujmo drugače" potekal evropski teden mobilnosti. Rdeča nit bodo alternativni načini mobilnosti z namenom, da se zmanjša naša odvisnost od nafte.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Naslednji teden se bodo evropski poslanci sestali na prvem jesenskem plenarnem zasedanju. V septembru bodo opravili kar dve plenarni zasedanji v Strasbourgu. Na tokratni prvi, t. i. proračunski seji bodo tematike povezane s proračunom Evropske unije za leto 2012. Pa tudi z burnim dogajanjem poleti. Ob razpravi o krizi v evroobmočju je na dnevnem redu še razprava o Libiji, Siriji ter lakoti v vzhodni Afriki. Parlament bo odločal tudi o novih pristojnostih agencije Frontex in o vprašanjih s področja energetike glede nadzora velikih ponudnikov. V okviru predsedovanja Poljske bo poslance nagovoril poljski predsednik Bronislav Komorowski.
Postani naš prijatelj na facebooku
Letošnji poletni premor bi težko imenovali premor, saj se ni segrevalo le ozračje, temveč tudi glave voditeljev in odločevalcev ob pretnji ponovne gospodarske, finančne in s tem tudi socialne krize. Evropski poslanci so tako začeli novo sezono s pregledom ustreznosti dosedanjih prizadevanj na področju gospodarskega upravljanja in zlasti v iskanju novih komunitarnih ukrepov, ki bi Evropejcem zagotovili varnejšo prihodnost. Vračamo se torej z rednimi tedenskimi petkovimi spletnimi novicam, kjer vas bomo obveščali o vlogi in aktivnostih Evropskega parlamenta v tem nemirnem obdobju. Za osvežitev spomina, spodaj kratek prispevek o Evropskem parlamentu.
Postani naš prijatelj na facebooku
Tokratna številka spletnih novic je zadnja pred poletnimi počitnicami. Zato malce bolj obsežna. Naslednje spletne novice bodo izšle v zadnjem tednu avgusta. V tednu med 4. in 7. julijem so se evropski poslanci ponovno zbrali na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Donald Tusk, predsednik vlade Poljske, ki je z začetkom julija prevzela štafeto predsedovanja Evropski uniji od Madžarske, se je v govoru poslancem zavzel za več Evrope kot odgovor na gospodarsko krizo. Sicer pa so se poslanci na zasedanju med drugim posvetili še pravilom o jasnejšem označevanju živil, gensko spremenjenim organizmom in kaznovanju prometnih prekrškarjev.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Danes je Poljska iz rok Madžarske za šest mesecev prevzela krmilo predsedovanja Svetu EU. Poljska je kot glavni cilj polletnega predsedovanja EU že opredelila usmeritev Unije k hitrejši gospodarski rasti in širši politični skupnosti. Njene prednostne naloge bo na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu naslednji teden podrobneje predstavil poljski premier Donald Tusk. Na zadnjem plenarnem zasedanju pred poletnim premorom bodo poslanci med drugim še obravnavali informacije o živilih za potrošnike, gojenje gensko spremenjenih organizmov, čezmejno izmenjavo informacij o prometnih prekrških, reformo sistema evropskih volitev in odškodninske sheme za vlagatelje.
Postani naš prijatelj na Facebooku
"25. junija je pred dvema desetletjema demokratična Slovenija razglasila svojo neodvisnost od komunistične Jugoslavije. V teh dvajsetih letih je Slovenija utrdila svojo demokracijo, s sprejetjem evra še bolj modernizirala svojo gospodarstvo in postala prva postkomunistična država, ki je predsedovala Evropski uniji. Ti dosežki niso prišli sami od sebe, ampak so rezultat trdega dela in prizadevnosti slovenskega ljudstva. Če pogledamo Slovenijo danes, vidimo živahno demokracijo, ki je dobro izkoristila članstvo v EU. Slovencem želim vesel dan državnosti. Upajmo, da bosta v naslednjih dvajsetih letih vaša država in naša Evropska unija doživeli velik napredek," je ob slovenskem dnevu državnosti izjavil predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.
Postani naš prijatelj na facebooku
Naslednji teden Slovenija praznuje 20. obletnico svoje samostojnosti. Ta dogodek bo vseh sedem evropskih poslancev iz Slovenije obeležilo v torek 21. junija s slovesno proslavo v Evropskem parlamentu v Bruslju, na kateri bo slavnostni govornik Jacques Santer, nekdanji predsednik Evropske komisije. Prav tako bo naslednji teden v Bruslju potekalo tudi mini plenarno zasedanje EP. Osrednje teme zasedanja bodo ekonomsko upravljanje, reforma skupne kmetijske politike, varstvo potrošnikov, upravljanje z jedrskimi in radioaktivnimi odpadki ter regijska politika po letu 2012.
Postani naš prijatelj na facebooku
"Evropejci gredo v restavracijo na solato, nato pa umrejo. To ni normalno," je britanska poslanka Linda McAvan povzela skrbi poslancev v zvezi z izbruhom okužb z novim sevom bakterije E. coli v severni Nemčiji. Evropski poslanci so tako te dni na plenarnem zasedanju v Strasbourgu kritično ocenili odziv EU na izbruh bakterije E. coli ter pozvali k previdnosti in preiskavi vzrokov epidemije. Na zasedanju, ki se je zaključilo včeraj, so prižgali tudi zeleno luč Bolgariji in Romuniji, da se pridružita schengenskemu območju, razpravljali o kriterijih za obremenitvene teste za vseh 143 jedrskih elektrarn v EU ter pozvali k zaostritvi predpisov za delovanje bonitetnih agencij. Zahtevali so tudi, naj Evropska unija ne sklepa trgovinskih sporazumov s tistimi tretjimi državami, ki ne spoštujejo človekovih pravic in temeljnih delovnih standardov.
Postani naš prijatelj na facebooku
Izbruh hemolitičnega uremičnega sindroma, ki ga povzroča bakterija Ehec v Nemčiji in drugih članicah EU, bo ena osrednjih razprav evropskih poslancev s predstavniki Evropske komisije na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu naslednji teden. Govora bo tudi o tem, kako zagotoviti boljše delovanje bonitetnih agencij in o oblikovanju večletnega finančnega okvira za Evropsko unijo za obdobje 2014-2020. Poslanci se bodo med drugim posvetili še vprašanju vključitve Bolgarije in Romunije v schengensko območje, novi madžarski ustavi, evrovinjeti in vrhu EU-Rusija.
Postani naš prijatelj na facebooku
Reforma kmetijske politike, finančna perspektiva, skenerji na letališčih, radioaktivni odpadki, ženske na vodilnih mestih, boj proti terorizmu, lobisti - vse to so bile teme razprav na sejah parlamentarnih odborov ta teden. Najbolj odmevna pa je bila gotovo včerajšnja novica o aretaciji generala Ratka Mladića. "Aretacija je dobra novica za Srbijo, za stabilnost v regiji, približevanju Srbije Evropski uniji pa daje nov zagon," je novico pozdravil predsednik Evropskega Parlamenta Jerzy Buzek. Aretacija je dokaz, da si Srbija prizadeva za sodelovanje z mednarodnim tribunalom za zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, je še dodal predsednik EP. Prijetje generala Mladića so pozdravili tudi mnogi drugi evropski poslanci.
Postani naš prijatelj na facebooku
17. maj je razglašen kot mednarodni dan boja proti homofobiji. Do 17. maja 1990 je namreč Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) homoseksualnost pojmovala kot duševno bolezen. Na ta dan pa je generalna skupščina organizacije v deklaraciji poudarila, da homoseksualnost ni bolezen, motnja ali sprevrženost. Kljub temu zakonska zveza med osebami istega spola še vedno ni priznana v večini držav EU, pri čemer imajo istospolni pari, ki so poročeni, težave pri uveljavljanju svojih pravic drugje po Uniji. Evropski parlament je sprejel vrsto resolucij, v kateri poziva k odpravi diskriminacije istospolnih ter se zavzema za to, da bi bodoče generacije Evropejcev sprejele kulturo odprtosti in strpnosti. Razlikovanje na osnovi spolne usmerjenosti je po besedah predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka "obsojanja vredno, saj ljudi zaničuje in jim odvzema pravice zaradi njihove spolne usmerjenosti."
Šefica evropske diplomacije Catherine 
Ashton.
Parlament je majsko plenarno zasedanje začel 9. maja, na Dan Evrope, ki ga je obeležil z vrsto slovesnosti. Na dan, ko je preteklo 61 let od predstavitve Schumanove deklaracije, vizije o Evropi brez vojn in sovraštva, so poslanci v luči nedavnih zahtev držav EU po vnovični začasni uvedbi mejnega nadzora na notranjih mejah zaradi večjega števila beguncev iz severne Afrike, razpravljali o načinih, kako se pri tem izogniti spodkopavanju enega od temeljnih načel EU o prostem pretoku ljudi v EU. Danes se zaključuje evropski teden, še do konca julija pa si lahko v Hiši Evropske unije v Ljubljani na Bregu 14 ogledate instalacijo o nenehnem potovanju Transportal, ki so jo zasnovali študenti Akademije za vizualne umetnosti. Instalacija predstavlja refleksijo mladih ustvarjalcev o položaju posameznika in Slovenije danes v skupnem evropskem prostoru.
Ta teden Evropa praznuje 9. maj, dan, ko je bila leta 1950 podpisana Schumanova deklaracija. Tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman je z njo pozval k izgradnji Evrope in postavil temelje današnje Evropske unije. Ob tej priložnosti smo tudi letos pripravili raznolik program dejavnosti, ki bodo v okviru Tedna Evrope potekale po vsej Sloveniji med 6. in 15. majem. Za evropske poslance pa časa za praznovanje ne bo prav veliko, saj se v ponedeljek začne tudi majsko plenarno zasedanje EP v Strasbourgu.
Kako mladi čutijo posameznika v okviru Evropske unije in samostojne Slovenije? Kako čutijo naš skupni prostor? Ob evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije je Informacijska pisarna EP postavila izziv mladim ustvarjalcem, študentom 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti, ki so pripravili instalacijo o vsebini oz. praznini današnjega prostora. Otvoritev umetniške instalacije bo potekala v luči Tedna Evrope, ko se bodo vrstili različni dogodki - od dneva odprtih vrat Hiše EU, do projekcije celovečernega filma "Tujka", lanskega dobitnika filmske nagrade LUX ter državljanskega foruma in regionalne debate z evropskimi poslanci.
Ta teden je potekal v luči sej parlamentarnih odborov. Teme na dnevnem redu so bile vse od vprašanja upravljanja z jedrskimi odpadki do varnosti hrane, označevanja živil in gensko spremenjenih organizmov ter evropskih vinjet. V torek, 12. aprila, pa je Državni zbor Republike Slovenije imenoval novo evropsko poslanko iz Slovenije Mojco Kleva, ki bo nadomestila Zorana Thalerja. Svojega prvega plenarnega zasedanja se bo udeležila 9. maja v Strasbourgu. Sporočamo še, da naslednje spletne novice izidejo 29. aprila 2011.
Teden je minil v znamenju plenarnega zasedanja v Strasbourgu. Na klopeh poslancev je bil tokrat proračun Evropskega parlamenta za leto 2012, poslanci so se posvetili tudi odnosom z Bahrajnom, Jemnom in Sirijo, izrazili zaskrbljenost nad razmerami na Slonokoščeni obali ter veliko pozornosti namenili jedrski varnosti in prihodnosti jedrske energije v Evropi. Obeležili smo še obisk prvega moža dobrodelne organizacije Gates Foundation Billa Gatesa, ki je v Odboru EP za razvoj spregovoril o boju proti revščini in boleznim.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Evropski poslanci se bodo naslednji teden sestali na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu. V luči jedrske nesreče na Japonskem bo ena osrednjih razprav zasedanja prihodnost jedrske energije v Evropi. Poudarek bo predvsem na stresnih testih jedrskih reaktorjev, merilih za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti v jedrskih elektrarnah, pa tudi na možnih "energetskih mešanicah" držav članic. Tokrat se bo zasedanja udeležilo le šest evropskih poslancev iz Slovenije. Sedmega poslanca mora potrditi še Državni zbor RS na plenarnem zasedanju, kar se bo predvidoma zgodilo 18. aprila.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Ta teden je v Bruslju potekalo mini plenarno zasedanje, ki se je osredotočalo zlasti na ekonomske, finančne in proračunske zadeve. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v svojem nagovoru ob otvoritvi zasedanja dlje časa posvetil tudi objavam v zadnji številki časnika Sunday Times, ki se nanašajo na sprejemanje podkupnin treh članov Evropskega parlamenta. "Odstopi so posledica hudih obtožb, ki so se pojavile v tisku, o nepravilnostih nekaterih poslancev," je dejal Buzek. "V imenu predsedstva, in menim, da tudi v imenu večine mojih kolegov tukaj, izražam odločenost, da do dejanj, ki so privedla do odstopov, ne bomo pokazali nobene milosti," je še dejal predsednik.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Naslednji teden bo v duhu ekonomskih, finančnih in proračunskih zadev. Evropski poslanci bodo na dvodnevnem, tako imenovanem mini plenarnem zasedanju v Bruslju obravnavali teme kot so: stalni mehanizem za stabilnost evroobmočja, ekonomsko upravljanje, proračun za leto 2012... O ekonomski, finančni in socialni krizi pa bo naslednji teden tekla beseda tudi na Štajerskem. V petek namreč na to temo v Mariboru organiziramo državljanski forum in regionalno debato, s poudarkom na iskanju rešitev za odpravo brezposelnosti.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Plenarno zasedanje, ki je potekalo ta teden v Strasbourgu, je bilo v znamenju 100. obletnice mednarodnega dneva žensk. Na dnevnem redu so bile zlasti zunanjepolitične teme: poslanci so pozvali visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton, naj uradno prizna svet libijskih upornikov ter izrazili svoje mnenje o napredku Turčije in Črne gore na poti v EU. Posvetili so se še strategiji EU za Rome in se zavzeli za boljšo integracijo te največje evropske manjšine. Spregovorili so tudi o iranski problematiki, vse od jedrskega vprašanja do smrtne kazni in socialnih nemirov.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Mednarodni dan žensk: Čas je za akcijo! Evropski parlament bo 100. obletnico mednarodnega dneva žensk letos obeležil s številnimi dogodki, ki bodo potekali v mesecu marcu tako v Bruslju in Strasbourgu kot tudi v Ljubljani. Čeprav se je položaj žensk v družbi, gospodarstvu in politiki skozi desetletja izboljšal, pa želijo poslanci predvsem opozoriti, da veliko dela na področju enakosti med spoloma ostaja nedokončanega. Diskriminacija žensk na trgu dela, razlike v plačah med moškimi in ženskami ter zaščita materinstva so ob tem v središču pozornosti.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Štiri barve Evropskega parlamenta Tako kot je francoski pesnik Arthur Rimbaud v svoji pesmi "Voyelles" vsakemu samoglasniku namenil svojo barvo, vidijo tudi evropski poslanci različne dneve v letu v različnih barvah. K barvanju letnega koledarja jih seveda ni navdihnila pesniška muza, temveč preglednost. Vsaka od štirih barv - rdeča, rožnata, modra in turkizna - pomeni določeno dejavnost v Evropskem parlamentu. Rdeča je barva, ko se poslanci srečajo na plenarnih zasedanjih, rožnata je barva sej parlamentarnih odborov in modra sestankov političnih skupin. Ta teden, ki sodi med tako imenovane turkizne tedne, so poslanski stolčki prazni. Poslanci se takrat posvetijo zunanjim parlamentarnim dejavnostim: delu v različnih delegacijah EP ali dejavnostim v svojih volilnih okrožjih.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Ta teden so se evropski poslanci ponovno zbrali na štiridnevnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Na njem so med drugim ocenili napredek Hrvaške na njeni poti v EU, razpravljali o ukrepih za vzpostavitev vzdržnih pokojninskih sistemov in se posvetili madžarskemu medijskemu zakonu, ki že nekaj časa buri duhove. Spregovorili so tudi o političnih razmerah v Egiptu ter potrdili nove zakone za pravice potnikov v avtobusnem prometu in za preprečitev vstopa ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Evropski dan 112 Danes je evropski dan 112 - dan enotne evropske telefonske številke za klic v sili. Na 112 je mogoče brezplačno poklicati povsod v EU, ponoči ali podnevi, ne glede na to, ali potrebujemo rešilca, gasilce ali policijo. 112 ne nadomešča številk, ki so v državah članicah prav tako v uporabi za klic v sili, temveč jih le dopolnjuje. Čeprav vsako leto 150 milijonov državljanov EU prečka meje svojih držav, 75 odstotkov Evropejcev še vedno ne pozna te številke, zato je cilj evropskega dneva 112 predvsem povečati ozaveščenost državljanov EU, da ta številka obstaja.
Postani naš prijatelj na Facebooku
"Literatura ustvarja vizije Evrope prihodnosti. Ne prispeva sicer k ustvarjanju enotnega trga, ampak nam daje nekaj, kar je še bolj pomembno: duh evropske solidarnosti," je ob podelitvi Evropske knjižne nagrade 2010 dejal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Evropski parlament je model in simbol kulturne raznolikosti. Odraža evropsko različnost jezikov in kultur. S 736 poslanci je največje mednarodno parlamentarno telo. Pa tudi najbolj raznovrstno, saj ga sestavljajo člani iz 27 držav s 23 materinimi jeziki, če ne upoštevamo še vseh regionalnih posebnosti evropskega prostora.
Postani naš prijatelj na Facebooku
Z novim letom smo prenovili Facebook skupino Evropskega parlamenta v Sloveniji. Na straneh redno objavljamo aktualne novice o aktivnostih in vlogi Evropskega parlamenta. Vse, ki ste prijatelji naše obstoječe skupine oz. profila in tiste, ki to še niste bili vabimo, da na naši prenovljeni skupini kliknete gumb "Všeč mi je". Na ta način boste na tekočem z razpravami in odločitvami edine institucije v okviru Evropske unije, ki jo neposredno izvolite državljani. Star profil in skupino pisarne zaradi tehničnih razlogov ukinjamo in nista več aktivna.