skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
01/07/2013
 

Številka 104

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 104. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta od 1. do 4. julija
  • Evropske volitve 2014
  • Regionalni forum »Gozdovi - slovenska pot v Evropo 2020?«
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Za Evropsko unijo je danes poseben dan, saj se sedemindvajseterici pridružuje nova država, Hrvaška. Pred Parlamentom v Strasbourgu bo tako ob 16:30 slovesen dvig hrvaške zastave, predsednik Martin Schulz pa bo ob začetku julijskega plenarnega zasedanja z govorom tudi osebno izrekel dobrodošlico hrvaškim kolegom. Zasedanje se bo nadaljevalo z razpravami o večletnem finančnem okviru, o katerem je bil pravkar dosežen dogovor, kampanji za evropske volitve in izpustih CO2. Beseda pa bo med drugim tekla tudi o strožjih kaznih za spletni kriminal, nadzoru izpustov kemikalij v površinske vode, zaprtju grške javne radiotelevizije ERT ter o boljšem varstvu podatkov državljanov EU.

Na dnevnem redu - Prispevek na EuroparlTV
 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta - od 1. do 4. julija 2013

Parlament bo v sredo glasoval o politični resoluciji glede večletnega finančnega okvirja. O končnih zakonodajnih besedilih bodo poslanci odločali septembra. Večletni okvir Parlament sprejema s kvalificirano večino.

V sredo bodo poslanci razpravljali o resoluciji, ki poziva evropske politične stranke, naj svoje kandidate za predsednika Komisije imenujejo pred volitvami. Poslanci pričakujejo, da bodo predsedniški kandidati osebno predstavili svoje politične programe v vseh državah članicah in da bodo na glasovnicah natisnjena tudi imena evropskih strank.

Cene ogljika so zaradi prevelike ponudbe in nizke gospodarske rasti padle daleč pod predvideno raven, zato bo kljub aprilski zavrnitvi znova na dnevnem redu zamrznitev dražb dovoljenj za izpuste CO2. Spremenjeno besedilo predstavlja hitrejšo in previdnejšo vnovično uvedbo kreditov v letih po zamrznitvi. Poslanci tudi predlagajo, da se delež prihodkov iz dražb dovoljenj nameni inovacijam.

Poslanci bodo v sredo glasovali o resoluciji s priporočili madžarski oblastem, kako nemudoma odpraviti morebitne kršitve ključnih vrednot Unije. V razpravi bo sodeloval tudi madžarski premier Viktor Orbán.

V četrtek bodo poslanci glasovali o osnutku direktive, ki predvideva strožje vseevropske sankcije za kibernetske kriminalce. Nova pravila, o katerih so se Parlament in pogajalci Sveta neuradno že dogovorili, so usmerjena tudi v pomoč pri preprečevanju kibernetskih napadov in spodbujanje policijskega ter pravosodnega sodelovanja.

V torek bo v Parlamentu na sporedu glasovanje o sprejetju minimalnih evropskih standardov za tehnične preglede vozil in traktorjev ter o uvedbi pregledov za počitniške prikolice. Poslanci bi lahko v skladu z navodili pristojnega odbora potrdili tudi obvezne preglede motornih koles.

V torek bodo poslanci, ki so se prejšnjo sredo že dogovorili z ministri EU, glasovali o razširitvi evropskega seznama prednostnih snovi, ki predstavljajo nevarnost za vodno okolje. Na nadzorni seznam pa bodo prvič uvrščene tudi tri farmacevtske snovi.

V sredo bo na sporedu razprava o osnutku zakonodaje, ki naj bi okrepila odzivni sistem EU za spopadanje s pojavi, kot so kornavirus, izbruh bakterije E. coli ali epidemija gripe H1N1. Zakonodaja, ki je s Svetom že dogovorjena, bo zagotovila vseevropsko zdravstveno pomoč, državam članicam pa poenostavlja postopke za naročanje zaloge cepiv.

Prav tako v sredo bodo parlamentarci s komisarjema Ollijem Rehnom in Viviane Reding ter predstavnikom Sveta EU razpravljali o nedavnem zaprtju grške javne radiotelevizije ERT, ki je sprožilo številne odzive in proteste.

Parlament se bo v razpravi s Komisijo in Svetom v sredo popoldne posvetil vprašanju, kako ameriški program spletnega nadzora Prism ogroža zasebnost evropskih državljanov in nujnosti sprememb evropske zakonodaje o varstvu podatkov.

V torek bodo poslanci s Svetom in Komisijo razpravljali o tem, da morajo nujna sredstva hitreje priti do žrtev naravnih nesreč, mehanizmi za to naj postanejo bolj prilagodljivi. V resoluciji, o kateri bodo glasovali v sredo, Parlament poziva k pomoči iz Solidarnostnega sklada EU.

Poudarki junijskega plenarnega zasedanja
Povezava za spremljanje plenarnega zasedanja v živo
 

Evropske volitve 2014: "Resnična izbira med ljudmi in idejami."

Čez slabo leto dni bodo v Evropski uniji potekale volitve v Evropski parlament. A mnogi državljani, ki jih je prizadela kriza, dvomijo, da lahko volitve kaj spremenijo. Britanski liberalec Andrew Duff se s tem ne strinja. "Če bi bil v državi, kjer izvajajo program trojke, potem bi na volišče prišel že ob zori," je dejal poslanec, ki je za Parlament pripravil poročilo o tem, kako državljanom na evropskih volitvah zagotoviti resnično izbiro med idejami. Več je povedal v pogovoru na Facebooku.

Več
Celoten pogovor na Facebooku
Volitve 2014: razporeditev poslanskih sedežev med osemindvajset članic
 

Regionalni forum »Gozdovi - slovenska pot v Evropo 2020?«

Lesni industriji in ustreznemu znanju v Sloveniji doslej nismo posvečali dovolj pozornosti, so ugotovili udeleženci foruma in poudarili, da bo treba delati na znanju, dodani vrednosti, črpanju evropskih sredstev in pa boljšemu sodelovanju med podjetji v lesni verigi.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (ELS) je poudarila, da Slovenija nima zlata ali diamantov ampak les, ki pa ni dobro izkoriščen. Opozorila je na dejstvo, da Slovenija izvozi milijon kubičnih metrov lesa, pri čemer gre večinoma za hlodovino, ki ima najnižjo dodano vrednost. Poudarila je, da moramo pogledati dobre prakse Avstrije in Finske ter se boriti za višjo dodano vrednost.

Da gozdov v Sloveniji ne izkoriščamo dovolj je dejal tudi evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE) meni. Dodal je še, da "dokler ne bomo 90 odstotkov izvažali izven EU, nam ni pomoči."

Jošt Jakša, v.d. direktorja direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je med drugim izpostavil, da se premalo zavedamo, da bo les čez deset let strateška surovina, katere bo v Evropi primanjkovalo. "V Sloveniji imamo 20 odstotkov državnih gozdov in 80 odstotkov zasebnih. Tu je največji potencial - združevanje zasebnih lastnikov," je poudaril in pojasnil, da se v državnih gozdovih poseka med 96 in 105 odstotkov potenciala za seko, v zasebnih gozdovih pa je odstotek precej nižji in dosega le okoli 50 odstotkov.

O problemu pomanjkanju osnovne surovine - hlodovine - je spregovoril tudi direktor podjetja Lip Bled Alojz Burja, kjer na leto potrebujejo okoli 100.000 kubičnih metrov hlodovine, od katerih morajo skoraj 35.000 kubičnih metrov uvoziti iz drugih držav.

Direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS Igor Milavec je k temu dodal tudi, da se je v Sloveniji v zadnjih letih na zaposlene v lesni industriji vlagalo kar sedemkrat manj kot v Avstriji.

Evropska poslanka Romana Jordan (ELS) pa je opozorila, da je Slovenija v vrhu na področju okoljskih dajatev, previsoke pa so tudi cene energije, kar seveda vpliva na konkurenčnost podjetij. Poleg tega pa so premalo izkoriščena tudi sredstva iz evropskih skladov, saj Ministrstvo za kmetijstvo in okolje podjetjem ne nudi dovolj podpore.

 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Za Evropsko unijo je danes poseben dan, saj se sedemindvajseterici pridružuje nova država, Hrvaška. Pred Parlamentom v Strasbourgu bo tako ob 16:30 slovesen dvig hrvaške zastave, predsednik Martin Schulz pa bo ob začetku julijskega plenarnega zasedanja z govorom tudi osebno izrekel dobrodošlico hrvaškim kolegom. Zasedanje se bo nadaljevalo z razpravami o večletnem finančnem okviru, o katerem je bil pravkar dosežen dogovor, kampanji za evropske volitve in izpustih CO2. Beseda pa bo med drugim tekla tudi o strožjih kaznih za spletni kriminal, nadzoru izpustov kemikalij v površinske vode, zaprtju grške javne radiotelevizije ERT ter o boljšem varstvu podatkov državljanov EU.
Prispevek na EuroparlTV

Nezaposlenost mladih: Evropska sramota

Evropski poslanci odločno zahtevajo od držav članic, ki sestankujejo ta teden, da se spoprimejo s težavami, ki ustvarjajo "izgubljeno generacijo" nezaposlenih mladih.

 
Za Evropsko unijo je danes poseben dan, saj se sedemindvajseterici pridružuje nova država, Hrvaška. Pred Parlamentom v Strasbourgu bo tako ob 16:30 slovesen dvig hrvaške zastave, predsednik Martin Schulz pa bo ob začetku julijskega plenarnega zasedanja z govorom tudi osebno izrekel dobrodošlico hrvaškim kolegom. Zasedanje se bo nadaljevalo z razpravami o večletnem finančnem okviru, o katerem je bil pravkar dosežen dogovor, kampanji za evropske volitve in izpustih CO2. Beseda pa bo med drugim tekla tudi o strožjih kaznih za spletni kriminal, nadzoru izpustov kemikalij v površinske vode, zaprtju grške javne radiotelevizije ERT ter o boljšem varstvu podatkov državljanov EU.
Prispevek na EuroparlTV

Dogovor o kmetijski politiki EU?

Parlament, Komisija in irsko predsedstvo so dosegli začasni dogovor o reformi SKP. Je to korak v pravo smer?

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: