skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
07/10/2013
 

Številka 109

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 109. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 7. do 10. oktober
  • Direktiva o tobačnih izdelkih: prepričati mlade, da ne stopijo v smrtonosno odvisnost
  • UKREPAJ. SODELUJ. VPLIVAJ.
  • Infografika : Kako je kriminal postal globalen?
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.  

 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 7. do 10. oktober

Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.
© EU 2013 - European Parliament

Oktobrsko plenarno zasedanje bodo evropski poslanci začeli z glasovanjem o zakonodajnem predlogu, ki naj bi prispeval k odvračanju mladih od kajenja. Predlog, ki ga je pripravil parlamentarni odbor za javno zdravje, med drugim predvideva prepoved sladkih in sadnih arom tobaka, zahteve po več zdravstvenih opozoril na škatlicah in prilagoditev elektronskih cigaret pravilom EU o zdravstvenih izdelkih.

V torek bodo poslanci glasovali tudi o posodobitvi evropske direktive presoje vplivov na okolje, kjer odbor za okolje predlaga, da se jo razširi tudi na projekte pridobivanja plina iz skrilavcev.

V sredo bo Parlament glasoval o novih, strožjih pravilih o prepovedi dela sankcioniranih zdravnikov v drugih državah EU. Zdravstveni delavci, ki so deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi, po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici.

Prav tako v sredo bodo poslanci in komisarka Malmström razpravljali o morebitni prekinitvi izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA. Razprava se bo odvijala okrog vprašanja, ali naj EU, kot odziv na domnevno prisluškovanje NSA,  zamrzne podporo programu za sledenje terorističnega financiranja.

Poslanci bodo ta dan glasovali tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in razpravljali o evropski politiki do migrantov, ki poskušajo prečkati Sredozemlje.

Na dnevnem redu pa bodo tudi nova pravila za letenje in počitek pilotov in kabinskega osebja, in razprava z Viviane Reding, podpredsednico Komisije in komisarko o vzponu desničarskega ekstremizma v Evropi.

Poslanci pa bodo lahko vložili veto na predlog Komisije, ki veterinarjem dovoljuje, da kvaliteto mesa v klavnicah ocenijo le na podlagi preprostega vizualnega pregleda. Poslanci odbora za prehransko varnost so zaskrbljeni, da bi takšen predlog vodil v nenadzorovane zdravstvene težave in bi pomenil tveganje za ljudi.

V četrtek bo Evropski parlament razpravljal o nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji ter spregovoril o težavah nevladnih organizacij, ki jim ruske oblasti zavestno onemogočajo delo na njihovih kampanjah.

Prav tako v četrtek bodo poslanci glasovali o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.

EuroparlTV: Na dnevnem redu:
Ta teden v Parlamentu
Kratek pregled tedenskega dogajanja
 

Direktiva o tobačnih izdelkih: prepričati mlade, da ne stopijo v smrtonosno odvisnost

Odvisnost od tobačnih izdelkov je v mnogih primerih smrtonosna, zato je glavni cilj nove evropske zakonodaje o tobačnih izdelkih mlade odvrniti od kajenja, pravi britanska liberalka Linda McAvan, poročevalka o novi direktivi iz tega področja. Kajenje je v Evropski uniji glavni vzrok smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti: zaradi uporabe tobačnih izdelkov namreč letno umre 700,000 ljudi.

Več
Osnutek poročila o predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov
 

UKREPAJ. SODELUJ. VPLIVAJ.

Poslanci ta teden zasedajo v odborih EP, kjer bodo med drugim glasovali o zdravstvenih pripomočkih, ukrepih in boju proti organiziranemu kriminalu ter načrtih o dveh novih sistemih za satelitsko navigacijo. Znani so tudi letošnji kandidati za nagrado Saharov, ki jo Parlament vsako leto podeli posameznikom in skupinam, ki so se zavzemali za človekove pravice in svobodo govora. V ponedeljek se je tudi začel teden mobilnost, ki bo pod sloganom
Video (Kampanja EP 2014)

Evropa preživlja viharne čase. Z gospodarsko krizo je prišlo zavedanje, da Evropska unija vpliva na prav vse vidike življenja državljanov. Države EU so medsebojno povezane in odvisne druga od druge, zato dogajanje v eni izmed njih zadeva vsakogar.

Spremenil pa se je tudi Evropski parlament. V njem poslanci razpravljajo in odločajo o vprašanjih, ki se tičejo državljanov EU. Zato želimo slišati vaša mnenja in ustrezno ukrepati. Odzvati se želimo na izzive in imeti resničen, pozitiven vpliv na dogajanje. Tako danes kot v prihodnje. Skupaj, za vsakogar izmed nas.

 

Infografika : Kako je kriminal postal globalen?

V Evropski uniji danes deluje okoli 3600 mednarodnih kriminalnih združb. Te že dolgo vlagajo v nove tehnologije, kar jim omogoča vse bolj učinkovito delovanje na področjih od trgovine z drogami do podkupovanja državnih organov.  Ta teden je posebni odbor Parlamenta za boj proti organiziranemu kriminalu po 18 mesecih končal s svojim delom. Pripravil je poročilo, v katerem je predlagal ukrepe za zajezitev delovanja mednarodnega kriminala v EU. O poročilu bodo poslanci glasovali na oktobrskem plenarnem zasedanju, vi pa si lahko ogledate infografiko, kjer je predstavljena razsežnost tega problema.

Infografika
Posebni odbor za organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.
Prispevek na EuroparlTV

Na dnevnem redu: nagrada Saharova za leto 2013, varovanje meja in kajenje

Poslanci so se zbrali v Strasbourgu, kjer jih čaka veliko dela, tudi glasovanje o strogi protikadilski zakonodaji, evropski program za nadzor meja in razglasitev dobitnika letošnje nagrade Saharova.

 
Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.
Prispevek na EuroparlTV

Nagrada Saharova: in ostali so trije ... / svoboda misli

Kdo bo letošnji dobitnik nagrade Saharova? Žvižgač? Pakistanska najstnica, ki se je uprla talibanom? Ali trije dezidenti v sovjetski republiki, ki ne pozna reform?

 
Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.
Prispevek na EuroparlTV

Stiskanje proračuna

Poslanci so omilili znižanje sredstev za inovacije, delovna mesta in humanitarne dejavnosti v evropskem proračunu za leto 2014, a vendar to še ni spodbuda za rast, ki so jo želeli doseči.

 
Prvo oktobrsko plenarno zasedanje je vsebinsko bogato in raznoliko. Poslanci bodo glasovali o novih predpisih, ki naj bi zlasti zmanjšali kajenje med mladimi. Ti vključujejo prepoved sladkih in sadnih arom tobaka in zahtevo po več zdravstvenih opozoril na škatlicah. Poslanci pa bodo glasovali tudi o strožjih pravih za zdravstvene delavce, ki so bili deležni disciplinskih ukrepov ali kazenskih sankcij v njihovi matični državi. Po novih pravilih, ne bodo mogli opravljati dela v drugi državi članici. Na zunanjepolitičnem področju bo tekla beseda o možnosti prekinitve izmenjave medbančnih finančnih komunikacij z ZDA, pa tudi o evropski pomoči sirskim beguncem in  nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadih v Rusiji. Ob koncu zasedanja bodo poslanci glasovali tudi o uvedbi novega evropskega sistema nadzorovanja meja EUROSUR, ki bi dodatno zaščitil življenja migrantov in zunanje meje EU.
Prispevek na EuroparlTV

A-Ž: B kot brezposelnost med mladimi

Potrebujete službo? Niste edini! 23,5 % mlajših od 25 let v EU je brezposelnih. Blink raziskuje, kako Evropski parlament skrbi za to, da bi nas vrnil med zaposlene.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: