skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
21/10/2013
 

Številka 111

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 111. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 21. do 24. oktober
  • Boris Pahor v Evropskem parlamentu prejel nagrado Državljan Evrope
  • Sprejemanje dolgoročnega finančnega okvira Evropske unije 2014-2020
  • Kaj delajo ustanove EU?
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Osrednja točka plenarnega zasedanja ta teden bo razprava o prednostnih nalogah za prihajajoči Evropski svet. Poslanci naj bi predvsem poudarili potrebo po znižanju brezposelnosti med mladim in ukrepih za obvladovanje priseljevanja v Sredozemlju. Poslanci pa bodo sprejemali še resolucijo o migracijskih tokovih v Sredozemlju in izrazili stališče o morebitni odpovedi sporazuma med EU in ZDA o posredovanju podatkov glede finančnih plačil. Na dnevnem redu bo tudi razprava o preprečevanju organiziranega kriminala, korupcije in pranja denarja ter o strožjem nadzoru medicinskih pripomočkov kot so npr. prsni vsadki in umetni kolki. Parlament pa bo obiskala dobitnica nagrade Saharova leta 1990 Aung San Su Či, ki bo po 23 letih nagrado končno tudi prevzela.

 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 21. do 24. oktober

© EU 2013 - European Parliament
© EU 2013 - European Parliament

Evropski svet in migracije. Parlament bo na prihajajočem vrhu EU, ki bo 24. in 25. oktobra v Bruslju, predstavil svoje prednostne naloge in o njih razpravljal s Komisijo in predsedstvom Sveta EU. Ključna tema vrha bodo migracije in tragične nesreče na obalah Sredozemlja. (sreda)

Organizirani kriminal. Evropski parlament bo razpravljal o ukrepih zoper organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja. Ukrepe je pripravil posebni odbor EP, ki si prizadeva predvsem za omejitev sredstev in premoženja vpletenih v organizirani kriminal. Samo zaradi goljufij pri plačevanju DDV  Evropska unija vsako leto izgubi 100 milijard evrov, zaradi korupcije pa letno ostane brez odstotka svojega BDP. (razprava v torek, glasovanje v sredo)

Medicinski pripomočki. Poslanci bodo glasovali o novih pravilih za strožji nadzor nad vsadki, protezami in in-vitro diagnostičnimi napravami, ki jih uporabljajo pri nosečniških, HIV in DNK testih. Da zagotovijo večjo varnost pacientov, bi nova pravila potrebovala tudi močnejše neodvisne certifikacijske organe, polno sledljivost in boljši dostop do kliničnih podatkov. (razprava in glasovanje v torek)

Proračun EU 2014. Evropski parlament se na glasovanju o proračunu EU ne bo zavzel za predlog Sveta, ki predvideva finančne reze za spodbude gospodarski rasti in zaposlovanju. Prav tako nameravajo poslanci glasovati proti zmanjšanju sredstev za humanitarno pomoč na Bližnjem vzhodu in beguncem. Po glasovanju se za Svet EU in Evropski parlament začne 21-dnevno usklajevalno obdobje za dosego konsenza glede proračuna. (razprava in glasovanje v sredo)

Opustitev TFTP. Poslanci bodo izrazili stališče glede morebitne opustitve sporazuma med EU in ZDA o programu za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti (TFTP). Glasovanje bo odgovor na domnevno ameriško zbiranje bančnih podatkov državljanov EU, za katere skrbi podjetje SWIFT. (sreda)

Nagrada Saharova 1990. Političarka in vodja opozicije Mjanmarja (Burma) Aung San Su Či bo končno prevzela nagrado Saharova, ki so ji jo podelili leta 1990. (torek)

Varstvo podatkov. Odbor za državljanske svoboščine bo glasoval o pomembni posodobitvi sedanjih pravil EU o varstvu podatkov, ki naj bi ljudem omogočila večji nadzor nad svojimi osebnimi podatki ter okrepila zaupanje v družbene medije in spletno nakupovanje. (ponedeljek)

EuroparlTV: Na dnevnem redu:
Ta teden v Parlamentu
Končni osnutek dnevenga reda
 

Boris Pahor v Evropskem parlamentu prejel nagrado Državljan Evrope

43 dobitnikov nagrade Državljan Evrope za leto 2013 se je udeležilo svečane podelitve, ki je potekala v sredo in četrtek v Evropskem parlamentu v Bruslju. Na podelitvi je spregovoril tudi najstarejši nagrajenec Boris Pahor, slovenski pisatelj, ki je letos dopolnil sto let. V svojem govoru se je posvetil predvsem usodi Evrope. Evropa se mora obnoviti in graditi svojo pot na podlagi etike, socialne in ne denarne etike, in na načelih svobode, je dejal Pahor.

Več
 

Sprejemanje dolgoročnega finančnega okvira Evropske unije 2014-2020

Kmetijstvo, raziskave in razvoj, zunanja politika, spodbujanje konkurenčnosti in zmanjševanje razlik med regijami v Evropski uniji: za vse te dejavnosti gre denar iz proračuna Evropske unije. Evropski parlament, Evropska komisija in države članice so 27. junija dosegli politični dogovor o dolgoročnem finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020, ki je usmerjen v spodbujanje gospodarske rasti in nova delovna mesta.

Več
 

Kaj delajo ustanove EU?

Kaj so naloge Evropskega parlamenta in Evropske komisije? Kaj dela Evropski svet in v čem se njegove naloge razlikujejo od Sveta Evropske unije? Vse bo bolj jasno potem, ko si boste ogledali infografiko o evropskih ustanovah.

Infografika
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

V Parizu poteka konferenca ReACT na temo zaposlovanja

Predvolilna komunikacijska predstavitev Parlamenta se začenja v Parizu, poudarek pa je na podjetništvu in inovacijah kot ključnima elementoma za nova delovna mesta.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Ženske morajo svoje mesto najti tudi v upravah podjetij

Še korak bližje k zagotavljanju enakosti spolov v upravah velikih evropskih podjetij, saj so poslanci potrdili vseevropsko kvoto za ženske, in sicer 40-odstotno zastopanost na neizvršnih položajih.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Za potrošnike varnosti prednost

Poslanci se strinjajo glede strožjih varnostnih ukrepov za uvoženo ali v EU narejeno potrošniško blago ... Vsi pa niso zadovoljni.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

7 dni: kreativne inovacije v Evropi - znaki okrevanja in gospodarske rasti  

Silvia Costa pa govori o programu ustvarjalna Evropa. Sodelovala je pri predlaganih kvotah za ženske v upravah podjetij. Marisa Matias poziva EU, naj več vlaga v nove industrije.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: