skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
28/10/2013
 

Številka 112

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 112. številke:

  • Kaj se je dogajalo na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju?
  • Proračun EU 2014
  • Priseljevanje: EU mora ukrepati in preprečiti tragedije
  • Boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja
  • Evrobarometer: Nadzor bančnih ustanov učinkovitejši na evropski ravni
  • Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave za leto 2014 so odprte
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Poslanci so na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 21. in 24. oktobrom, zahtevali, naj Evropska unija zaustavi izvajanje sporazuma o posredovanju bančnih podatkov ZDA v okviru sistema SWIFT. Parlament je sicer zavrnil predlagane reze v proračun EU za leto 2014, sprejel pa je tudi resolucijo o politiki priseljevanja po tragediji pred italijanskim otokom Lampedusa. Aung San Suu Kyi, vodja opozicije v Burmi in borka za človekove pravice, pa je po 23 letih končno prevzela Nagrado Saharova za svobodo misli. Ta teden pa se bodo poslanci posvetili delu svojih v volilnih okrožjih in obisku delegacij. Delegacija poslancev iz Odbora za državljanske svoboščine bo obiskala ZDA za nadaljevanje preiskave o elektronskem nadzoru državljanov EU, delegacija poslancev iz Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve  pa bo v Grčiji zbirala podatke o gospodarskih in socialnih razmerah. Predstavniki iz Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov pa se bodo mudili na Kitajskem, kjer bodo s kitajskimi oblastmi razpravljali o varstvu potrošnikov, tehničnih standardih in pravicah intelektualne lastnine.

EuroparlTV: Kratek pregled tem plenarnega zasedanja – oktober 2013
Povzetek drugega oktobrskega plenarnega zasedanja (besedilo):
Video poročilo: Proračunska bomba / Su Či sprejela nagrado Saharova / medicinski pripomočki.
Video poročilo: Prioritete vrha / čezmejno zdravstvo / naložbeni produkti
Poudarki iz plenarnega zasedanja - Dr. Romana Jordan
Poudarki iz plenarnega zasedanja - Dr. Milan Zver
 

Kaj se je dogajalo na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju?

Proračun 2014: Parlament zavrnil reze v raziskave in zaposlovanje

Parlament je zavrnil reze v politike raziskav, razvoja in zaposlovanja, ki jih je v okviru sprejemanja proračuna Evropske unije za leto 2014 predlagal Svet EU. Poslanci se niso strinjali niti z zmanjšanjem sredstev za mednarodne dejavnosti Unije, kot je humanitarna pomoč beguncem iz Bližnjega vzhoda in Sirije. Več denarja so poslanci namenili agenciji za zunanje meje EU Frontex. Parlament tako za proračun EU za leto 2014 predlaga 142,6 milijarde evrov v zavezah in 136,1 milijarde evrov v plačilih. V primerjavi z letošnjim proračunom to pomeni 8,1 milijarde manj v zavezah in 4,3 milijarde manj v plačilih.

Več
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
Izjava poslanke mag. Mojce Kleva Kekuš
 

Priseljevanje: EU mora ukrepati in preprečiti tragedije

Samo s prizadevanji na temelju solidarnosti in odgovornosti bo mogoče dogodke, kot je bila tragična utopitev beguncev pred italijanskim otokom Lampedusa, preprečiti tudi v prihodnosti, so se v razpravi na plenarnem zasedanju strinjali poslanci. Pred srečanjem šefov vlad in držav EU 24. in 25. oktobra v Bruslju so poudarili, da so članice Unije pravno zavezane, da priseljencem v težavah na morju pomagajo.

Več
Predsednik Schulz o priseljevanju: “Najbogatejši smo. Naredimo lahko več.”
Pogovor: Evropa iz Lampeduse dela odlagališče ljudi – Nicolinijeva
Infografika
 

Boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja

Parlament je predlagal ukrepe zoper organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja. Prioritetni ukrepi so zaseganje premoženja kriminalnih mrež in zaustavitev njihovih finančnih tokov. V EU naj bi delovalo okoli 4000 mednarodnih kriminalnih združb.

Več
Izjava poslanke Tanje Fajon
Izjava poslanca dr. Milana Zvera
 

Priprave na Evropski svet (24. - 25. oktober)

PrPoslanci so podali svoje izjave pred zasedanjem Evropskega sveta, kjer so voditelji EU razpravljali o digitalnem gospodarstvu, gospodarski in socialni politiki, ekonomski in monetarni uniji, partnerstvu z vzhodom in o migracijskih tokovih.

Izjava poslanke Tanje Fajon
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanca Lojzeta Peterleta
 

Medicinski vsadki: boljši nadzor in sledljivost za večjo varnost pacientov

Parlament je sprejel predlog predpisov za strožje spremljanje in postopke certificiranja medicinskih pripomočkov, kot so prsni ali kolčni vsadki, s katerimi želi zagotoviti njihovo polno skladnost in sledljivost. Poslanci so tudi poostrili zahteve po več informacijah in višjih etičnih zahtevah za diagnostične medicinske pripomočke, ki se uporabljajo na primer v nosečnosti ali testiranju DNK.

Več
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
 

Poslanci za odpoved sporazuma o posredovanju bančnih podatkov med EU-ZDA

Evropska unija mora prekiniti sporazum z ZDA za program sledenja financiranja terorističnih dejavnosti (TFTP) kot odziv na zbiranje bančnih podatkov o evropskih državljanih pod okriljem belgijskega podjetja SWIFT, navaja nezakonodajna resolucija, ki jo je sprejel Parlament. Poslanci predlagajo prekinitev sporazuma, dokler se ne pojasnijo vse obtožbe, preverijo pravne kršitve in ni narejena podrobna ocena delovanja programa TFTP.

Več
EuroparlTV: Evropski parlament glasoval za zaustavitev dogovora o bančnih podatkih med EU in ZDA
 

Aung San Suu Kyi prevzela Nagrado Saharova, ki jo je dobila pred 23 leti

Vodja burmanske opozicije in borka za človekove pravice Aung San Suu Kyi je 22. oktobra končno prevzela Nagrado Saharova za svobodo misli, ki ji jo je Parlament podelil leta 1990. "To je pomemben trenutek, ki ga je čakala cela generacija v vaši državi pa tudi tukaj v Evropi,« je na slavnostni podelitvi dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz.

Več
 

Evrobarometer: Nadzor bančnih ustanov učinkovitejši na evropski ravni

Po rezultatih nedavne raziskave Evrobarometra 65 odstotkov anketirancev v Sloveniji meni, da bi bil nadzor bančnih ustanov učinkovitejši na evropski ravni, kakor tudi jamstva za bančne vloge državljanov (57%) in podpora bankam v težavah (69%). Prav tako je velika večina Evropejcev mnenja, da je za izhod iz krize usklajevanje med državami članicami ustreznejša rešitev od individualnih ukrepov.

Več informacij
 

Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave za leto 2014 so odprte

Ste stari med 16 in 30 let ter sodelujete v mladinskem projektu z evropsko dimenzijo? Potem ga lahko od 25. oktobra naprej prijavite na tekmovanje za mladinsko Nagrado Karla Velikega, ki poteka že sedmo leto zapored. Namen evropske mladinske nagrade Karla Velikega je spodbuditi razvoj evropske zavesti med mladimi ter njihovo vključevanje v projekte evropskega povezovanja. Nagrado prejmejo projekti mladih, ki krepijo razumevanje, spodbujajo razvoj skupnega občutka evropske identitete ter prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Več informacij
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Boj proti globalnemu kriminalu in korupciji

Poslanci so glasovali o velikih spremembah za krepitev vseevropskih prizadevanj za boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Forum: Kdo vas opazuje? Kdo vas varuje?

Kako lahko EU zaščiti zasebnost državljanov? Naši gostje razpravljajo.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Kako deluje: vrhunska srečanja Evropskega sveta

EuroparlTV vas popelje v zaodrje vrhunskih zasedanj EU, kjer voditelji razpravljajo o političnih prioritetah in prihodnosti Evrope.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

7 dni: Evropa in njena problematična migracijska politika - pametna poraba sredstev iz regionalnih skladov

Sylvie Guillaume je prepričana, da mora Evropa spremeniti svoj pristop do migracije, Danuta Hübner pa pojasnjuje, kako lahko evropske regije kar najbolje porabijo sredstva iz evropskih skladov.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: