skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
04/11/2013
 

Številka 113

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 113. številke:

  • Agora državljanov o brezposelnosti mladih
  • EU Si ti dogodki
  • Več Evrope - več Slovenije
  • Nacionalna konferenca: Spodbujamo zelena delovna mesta
  • Download center za volitve 2014
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Ta teden bodo evropski poslanci zasedali v parlamentarni odborih. V žarišču pozornosti bodo mladi. Program Erasmus zaradi novih virov financiranja razširja svoje dejavnosti in bo poslal Erasmus+. O tem bodo glasovali poslanci v  Odboru za kulturo, kakor tudio možnosti cenejših posojil za podiplomski študij v tujini. V času, ko je že vsak četrti med mladimi v Evropi brez dela, Evropski parlament pripravlja Agoro o brezposelnosti mladih, ki bo potekala med 6. in 8. novembrom. V Odboru za državljanske svoboščine bo na dnevnem redu ponovno obravnava o nadzoru in varstvu podatkov v odnosu med ZDA in EU. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pa bo pregledal uspehe in neuspehe  ukrepov trojke v "kriznih" državah.

Ta teden v Parlamentu: Na dnevnem redu
 

Agora državljanov o brezposelnosti mladih (6.-8. november 2013)

Namen Agore državljanov Evropskega parlamenta o brezposelnosti mladih, ki bo potekala od 6. do 8. novembra 2013 v Bruslju, je zbrati mlade iz vse Evrope, da skupaj razpravljajo o aktualnih izzivih na evropskem trgu dela. Na konferenco sta iz vsake države članice povabljena dva mlada udeleženca, stara med 18 in 30 let, en zaposlen in drugi brez zaposlitve. Z udeleženci iz drugih držav članic bosta ob pomoči strokovnjakov razpravljala o številnih temah, povezanih z brezposelnostjo mladih. Priporočila, pripravljena na Agori državljanov, bodo posredovana evropskim nosilcem odločanja.

Več
 

EU Si ti dogodki

Projekt EU dogodki po Sloveniji EU Si ti, ki je del evropskega leta državljanov, se zaključuje in z njim tudi ''turneja'' različnih dogodkov po Sloveniji. Projekt se zaključuje z naslednjimi dogodki:

EU Si ti. Pred evropskimi volitvami 2014! Četrtek, 7. november ob 11.uri, Narodni dom Maribor, Maribor

Več

EU Si ti. Tudi v Murski Soboti. Petek, 8. november od 10. do 18. ure na različnih lokacijah na teme:EU pravice, mladi in njihova prihodnost v EU, stari in mladi skupaj za EU.

Več

EU Si ti. Zaključni dogodek. Ponedeljek, 11. november ob 18. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana.

Več
 

Več Evrope - več Slovenije: Koliko je slišan glas državljanov Evropske unije?

V petek 8. novembra bo od 10. do 14. ure v Državnem zboru RS potekal četrti  dogodek v nizu razprav »Več Evrope - več Slovenije«. Udeleženci bodo med drugimi obravnavali vprašanja , na kakšen način bodo države članice skupaj z institucijami Evropske unije povrnile zaupanje državljanov, kako bodo nadgradile sistem politične participacije, da se bo glas vsakega državljana slišal in upošteval v nacionalnih in evropskih institucijah, kakšno vlogo naj imata pri tem nacionalni in Evropski parlament in kako lahko bolje sodelujeta, kakšna je  vloga  civilnodružbenih gibanj pri zmanjšanju demokratičnega deficita.  Na razpravi bosta sodelovala tudi evropska poslanka Tanja Fajon in evropski poslanec Lojze Peterle.

Več
 

Nacionalna konferenca: Spodbujamo zelena delovna mesta

V četrtek, 7. novembra, bo   potekala prva nacionalna konferenca na temo, kako spodbujati zelena delovna mesta.

Namen konference je povezati področja ekološkega kmetijstva, trajnostne verige lesa, trajnostnega turizma, ravnanja z odpadki, socialnega podjetništva ter učinkovite rabe in obnovljive energije. Projekt je ena izmed akcij partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.

Več
 

Download center za volitve 2014

Evropski parlament je v sklopu komunikacijske kampanje za volitve 2014 zagnal spletno platformo, kjer so državljanom, medijem in drugim organizacijam na voljo vsi komunikacijski materiali (logotipi, plakati, kartice, transparenti, fotografije, video posnetki), pripravljeni za namen volilne kampanje. Vsa gradiva so na voljo v slovenskem jeziku.  

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Poslanci v Washingtonu o množičnem nadzoru

Delegacija Evropskega parlamenta se je odpravila v Washington, da bi prišla do dna domnevnemu vohunjenju. Direktor NSA je obtožbe o telefonskem prisluškovanju označil za lažne.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Erasmus: kako delujeta delo in študij v tujini

Erasmus razširja svoje programe zaradi novih virov financiranja. Proračun za projekt Erasmus se je namreč skoraj podvojil. EuroparTV je raziskovala priložnosti za delu in študij, ki bodo na voljo milijonom mladih evropskih državljanov.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Več kot 1.000.000 Facebook všečkov

Facebook stran Evropskega parlamenta je presegla 1.000.000 všečkov in posameznikov, ki spremljajo njegovo delovanje v virtualnem svetu. Ste med njimi tudi vi?

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: