skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
11/11/2013
 

Številka 114

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 114. številke:

 • Regionalni forum "Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi"
 • Filmski dnevi LUX 2013
 • Mladi o brezposelnosti na konferenci AGORA 2013
 • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Tokratne jubilejne 100. spletne novice bomo začeli z Evropskim tednom mladih, ki so ga prejšnji teden proslavili tudi v Združenju mladih volivcev. V Bruslju so se srečali s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in leto dni pred evropskimi volitvami hoteli politike opozoriti na to, katere teme so pomembne za mlade. Drugače pa je teden zaznamovalo Evropsko poročilo o drogah 2013 ter delo v odborih, ki se nadaljuje tudi ta teden. V torek bo imel Neven Mimica, hrvaški kandidat za komisarja za varstvo potrošnikov, predstavitev pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov ter Odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslanci bodo tako lahko imeli s kandidatom za komisarja temeljito razpravo o prednostnih nalogah na področju, za katerega bo odgovoren, in ga osebno spoznajo. Istega dne bo v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve potekalo glasovanje o kriminalizaciji kibernetskih napadov znotraj EU.
Smo tudi na Twitterju

Poslanci ta teden delajo v odborih: v odboru za proračun, se v četrtek obeta glasovanje o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2014-2020. Hkrati imajo poslanci na mizi še proračun EU za leto 2014, o katerem se utegnejo z državami članicami dogovoriti v naslednjih dneh. V odboru za državljanske svoboščine se bodo nadaljevala zaslišanja v zvezi z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA v Uniji. Informacijska pisarna EP v Sloveniji pa v petek ta teden v Novem mestu prireja regionalni forum z naslovom Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi. Evropski poslanci iz Slovenije in Hrvaške bodo še posebej osvetliti problematiko brezposelnosti mladih in možnosti, ki jih odpira medregionalno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško po njenem vstopu v Evropsko unijo.

 

Regionalni forum "Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi"

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom "Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnosti in izzivi", ki bo potekala v petek, 15. novembra, ob 11.30. uri v prostorih Galerije Simulaker v Novem mestu (Vrhovčeva 1A).

V pogovoru bodo sodelovali:

 
 • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D, Slovenija)
 • Davor Ivo Stier, evropski poslanec (ELS, Hrvaška)
 • Oleg Valjalo, evropski poslanec (S&D, Hrvaška)
 • Tonino Picula, evropski poslanec (S&D, Hrvaška) in nekdanji zunanji minister
 • Simon Jeraj, Razvojni center Novo mesto
 • Matic Vidic, Društvo Startup Novo mesto
 • Andrijana Parić, Razbor, regionalni razvoj
 • Saša Cvetojević, direktor, Insako za start-upe in zaposlovanje mladih

Namen razprave je osvetliti problematiko brezposelnosti mladih in možnosti, ki jih odpira medregionalno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško po njenem vstopu v Evropsko unijo. Govorci in udeleženci regionalnega foruma bodo skupaj odgovarjali na vprašanja, katere priložnosti se ponujajo mladim na področju zaposlovanja na obeh straneh meje, katere finančne sheme so na voljo podjetjem za nove razvojne projekte in kaj prinaša medregionalno povezovanje med obema državama za mala in srednja podjetja. Prosimo, da udeležbo potrdite na: epljubljana@europarl.europa.eu

Več
 

Vabljeni na FILMSKE DNEVE LUX 2013 (25. - 27. november 2013)

Vljudno vabljeni na Filmske dneve LUX, ki bodo potekali med 25. in 27. Novembrom v Kinodvoru.

Na programu bodo brezplačne projekcije treh filmov, ki se potegujejo za letošnjo nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament:
•25.11.2013 ob 16. uri: SEBIČNI VELIKAN (The Selfish Giant) - Velika Britanija (2013)
•26.11.2013 ob 17. uri: MED (Miele) - Francija, Italija (2013)
•27.11.2013 ob 17. uri: ALABAMA MONROE (The Broken Circle Breakdown - Belgija (2012)

Brezplačne vstopnice za zgoraj navedene projekcije lahko prevzamete od ponedeljka, 11. novembra 2013 dalje na blagajni kina Kinodvor ali pa nam pošljite zahtevek za rezervacijo vstopnic na epljubljana@ep.europa.eu .

Več
 

Mladi na AGORA 2013 o tem, kar jih najbolj pesti: brezposelnost

Skoraj četrtina mladih v Evropski uniji je brez dela: oblikovanje ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti mladih je zato prednostna naloga Evropskega parlamenta. Med 6. in 8. novembrom je v Bruslju potekala konferenca AGORA 2013, kjer so poslanci prisluhnili idejam mladih o tem, kako trg dela odpreti tudi zanje.

Več
Video: evropska brezposelna generacija je udarila nazaj
Video pogovor: mladi prispevajo k Agori državljanov o brezposelnosti:
 

Doris Pack o Erasmus+: »Obdržali smo vse in to še izboljšali.«

Mobilnost študentov je za mlade brez dvoma ena izmed najbolj otipljivih prednosti članstva njihove države v Evropski uniji. Program Erasmus, ki ga letno izkoristi 230,000 študentov, pa so poslanci sedaj še izboljšali. Sedaj se imenuje Erasmus+, težak je 14 milijard evrov, petim milijonom mladih pa bo omogočil, da se podajo na študij, pripravništvo ali prostovoljno delo na tuje. O tem smo govorili s poročevalko, nemško poslanko Doris Pack (ELS).

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Trojka 'pod drobnogledom' - poslanci so začeli raziskovati odziv na krizo

Medtem ko tuji posojilodajalci ocenjujejo napredek programa pomoči Grčije, so poslanci imeli javno razpravo o odzivu trojke na krizo. Trojka je v Bruslju prejela hladen in kritičen odziv tako poslancev kot ekonomistov. Poglejte si njihova mnenja

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

7 dni v Evropi: nična toleranca za nevarne igrače - zapoznela plačila ovirajo delovanje malih in  srednjih podjetij

Minuta vprašanj in odgovorov ter komentar na aktualni temi v EU:  
- nevarne igrače in predmeti, ki ogrožajo potrošnike (gostja poslanka Evelyne GEBHARDT - S&D, Nemčija) iz odbora za varstvo potrošnikov
- zapoznela plačila za mala in  srednja podjetja (gost Luc Hendrickx, predstavnik Evropskega združenja malih in srednje velikih podjetij.

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Kako deluje: Nova pomoč za podjetja, ki se spopadajo z zapoznelimi plačili

Zapoznela plačila so rak rana za gospodarstvo. V Evropi so prav zapoznela plačila razlog za vsak četrti stečaj. Poslanci predlagajo, da se ta problem rešuje z določitvijo obveznih najdaljših plačilnih rokov in avtomatskih obrestnih mer.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: