19/11/2013
 

Številka 115

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 115. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 18. do 21. november
  • Filmski dnevi LUX 2013 – brezplačne projekcije v Kinodvoru
  • Plenarno zasedanje: kako razumeti, kaj piše na dnevnem redu?Kulturna raznolikost: Parlament kljub varčevanju za spodbujanje kulturne produkcije
  • Infografika: Gospodarski odnosi EU s tujino
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Novembrsko plenarno zasedanje bo v znamenju svobode govora in človekovih pravic. V luči 25-obletnice Nagrade Saharova bo Evropski parlament podelil letošnjo nagrado 16-letni deklici Malali Jusafzaj in gostil še dvajset dobitnikov nagrade iz preteklih let. Na dnevnem redu pa bo tudi dolgoročni proračun EU. Njegovo sprejetje je predpogoj za odobritev številnih programov kot so denimo Erasmus +, LIFE, kohezijska politika in regionalni razvoj ter kmetijstvo. Parlament si med drugim prizadeva, da bi se hrana pocenila, kmetijstvo pa ozelenilo in da bi se več sredstev namenilo za raziskave in inovacije.

EuroparlTV: Na dnevnem redu
Kratek pregled tedenskega dogajanja
 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 18. do 21. november

 

Malala Jusafzaj, 16-letna Pakistanka, borka za pravico deklic do izobraževanja, bo v sredo v Strasbourgu prejela nagrado Saharova za leto 2013. Parlament bo počastil tudi 25. obletnico Nagrade Saharove tako, da bo v Strasbourg povabil dosedanje nagrajence.  

Dolgoročni finančni okvir EU in investicijski programi. Parlament je, po trdih pogajanjih z vladami EU, pripravljen sprejeti 908 milijard evrov vreden proračun EU za obdobje 2014-2020, t.i. večletni finančni okvir (torek). Po sprejemu proračuna bo Parlament lahko glasoval tudi o različnih naložbah v programe EU, denimo na področju kmetijstva, regionalnega razvoja, raziskav, okolja, kulture, izobraževanja, socialne kohezije . (ponedeljek-četrtek)

Proračun EU 2014. Poslanci bodo v sredo glasovali o proračunu za naslednje leto, vključno z rebalansom proračuna za odpravo pomanjkljivosti plačil v tekočem proračunskem letu ter o odškodninah za žrtve katastrofalnih poplav in suš. Na dnevnem redu bodo tudi prednostne naloge Parlamenta za leto 2014 na področjih zaposlovanja, raziskav in inovacij, upravljanja meja in humanitarne pomoči.

Ženske v upravnih odborih podjetij. Podjetja, ki kotirajo na borzah v EU bodo zavezana h kvoti vsaj 40 odstotkov žensk na položajih neizvršnih direktorjev do leta 2020.(razprava v torek, glasovanje v sredo)

Sedež Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj ima pravico do izbire kje in kdaj se sestaja, navaja poročilo Odbora za ustavne zadeve. Poročilo predlaga začetek rednega postopka za spremembo pogodbe, ki določa njegov sedež (razprava in glasovanje torek).

Mali vlagatelji, ki razmišljajo o nakupu investicijskega izdelka, morajo prejeti preprosto potrdilo o njegovih lastnostih in tveganjih, navaja predlog odbora za ekonomska vprašanja o katerem bodo poslanci glasovali v sredo.

Konferenca ZN o podnebnih spremembah. Desetčlanska delegacija Odbora za okolje bo sodelovala na podnebni konferenci ZN v Varšavi. V resoluciji, ki je bila sprejeta oktobra, je Parlament ponovno poudaril zavezo EU , da poveča svoj ​​cilj zmanjšanja emisij za 30 odstotkov do leta 2020, če se bodo k primerljivim ciljem zavezale tudi druge države (ponedeljek - petek).

 
Napovednik
Dnevni red plenarnega zasedanja
Prenos zasedanja v živo
 

Filmski dnevi LUX 2013 – brezplačne projekcije v Kinodvoru

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas med 25. in 27. novembrom vabi v Kinodvor na brezplačne projekcije treh filmov, ki se potegujejo za letošnjo filmsko nagrado LUX.

Trije finalisti bodo na programu:

- 25. novembra ob 16. uri: Sebični velikan (The Selfish Giant), režija Clio Bernard - Velika Britanija (2013)

- 26. novembra ob 17. uri: Miele (Miele), režija Valeria Golino - Francija, Italija (2013). Film je tudi dobitnik osrednje nagrade vodomec na letošnjem festivalu Liffe

- 27. novembra ob 17. uri: Alabama Monroe (The Broken Circle Breakdown), režija Felix van Groeningen - Belgija (2012)

Za rezervacijo brezplačnih vstopnic pišite na epljubljana@ep.europa.eu .

Nagrado LUX vsako leto podeljuje Evropski parlament - letos bo to že sedmič – in želi tako spodbujati kulturno raznolikost po vsej Evropi. Nagrada ima dva glavna namena: v središče postaviti javno razpravo o Evropski uniji in njenih politikah ter podpreti izmenjavo evropskih (ko)produkcij znotraj Evropske unije. Distribucija je namreč ahilova peta evropske kinematografije, otežujejo pa jo tudi jezikovne ovire. Nagrada LUX želi slednje premagati.

Dobitnik nagrade LUX 2013 bo znan 11. decembra.

Vabimo vas tudi, da obiščete spletno stran www.luxprize.eu in izrazite svoje mnenje o filmih LUX in tematikah, ki jih obravnavajo, ter glasujete za svojega favorita.

 

Vljudno vabljeni!

 
Več
 

Plenarno zasedanje: kako razumeti, kaj piše na dnevnem redu?

Kako poteka sprejemanje evropske zakonodaje v Evropskem parlamentu? Kaj je poročilo, o katerem poslanci glasujejo na plenarnem zasedanju? Kako se zakonodajna poročila razlikujejo od tistih na lastno pobudo? In kdo so poročevalci, ki se morajo ukvarjati s spremembami, ki jih želijo uveljaviti njihovi poslanski kolegi?

Več
 

Kulturna raznolikost: Parlament kljub varčevanju za spodbujanje kulturne produkcije

Kreativna Evropa 2014-2020 je program Evropske unije, katerega cilj je ohraniti kulturno raznolikost v EU in spodbuditi konkurenčnost evropske kulturne produkcije. Člani odbora za kulturo so podprli predlog, v skladu s katerim bodo programi Culture, MEDIA in MEDIA Mundus od sedaj združeni v krovnem programu Kreativna Evropa.

Več
 

Infografika: Gospodarski odnosi EU s tujino

Evropska unija v tem trenutku razmišlja ali se pogaja o prostotrgovinskih sporazumih z ZDA, Kitajsko, Indijo in nekaterimi drugimi gospodarskimi partnericami. Mnogi menijo, da bi sklenitev takšnih sporazumov pospešila gospodarsko rast v EU, saj bi evropska podjetja lažje vstopala na velike trge. S tem bi bila ustvarjena tudi nova delovna mesta.

Infografika
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Novi proračun je Parlament posedel na vozniški sedež

Čeprav je proračun za leto 2014 nižji od pričakovanega, bo v prvi vrsti poskrbel za prihodnjo rast in zaustavil neupravičeno porabo.

 

Pogovor: zahtevna pogajanja o proračunu 2014 zaključena

Evropa je dosegla dogovor o proračunu za leto 2014. Poslanka Monika HOHLMEIER (EPP, Nemčija) v intervjuju odgovarja na vprašanje ali novi proračun prinaša dovolj sredstev za nova delovna mesta in zagon inovaci.

 

Hangout: reševanje brezposelnosti

Število brezposelnih v EU je rekordno visoko, udeležence in komentatorje na družbenih omrežjih pa zanima, kako si evropska poslanca Phil Bennion in Inês Zuber predstavljata stabilnejši trg delovne sile.

 

Reforma kohezijske politike EU: boljši rezultati z manj denarja?

 

Kaj pomeni reforma evropske kohezijske politike za razvoj regij? Mnenji dveh poslancev.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: