26/11/2013
 

Številka 116

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 116. številke:

  • Kaj se je dogajalo na novembrskem plenarnem zasedanju?
  • Proračun EU za leto 2014 in večletni finančni okvir EU 2014-2020
  • Nagrada Saharova 2013
  • ERASMUS+: finančna podpora za več kot štiri milijone mladih
  • Regionalni forum: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, Ljutomer, 29. 11.
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Borka za pravico deklet do šolanja, mlada Pakistanka Malala Jusafzaj, je na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu, ki je potekalo med 18. in 21. novembrom, prejela Nagrado Saharova za svobodo misli. Poslanci so prejšnji teden podprli proračun EU za leto 2014 in večletni finančni okvir unije za obdobje 2014-2020. Podporo poslancev je dobila tudi reforma kmetijske politike EU, ki bo v prihodnje bolj prijazna okolju in bolj poštena do kmetov. Evropske regije pa lahko v obdobju 2014-2020 računajo na 325 milijard evrov denarja – toliko je namreč vredna kohezijska politika EU. Zeleno luč poslancev je dobil tudi program Erasmus+, ki bo petim milijonom ljudi, kar je dvakrat več kot doslej, omogočil študij oz. prostovoljstvo v tujini. Poslanci so se zavzeli za to, da bi Parlament in ne države članice odločal o tem, kje bo imel sedež. Za takšno odločitev je sicer potrebna sprememba pogodb EU. Podjetja, ki kotirajo na borzi, bodo morala imeti na mestih neizvršnih direktorjev vsaj 40 odstotkov žensk, so odločili poslanci. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na Regionalni forum za razpravo: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, ki bo v Ljutomeru, v petek, 29. novembra ob 10. uri.

EuroparlTV: Kratek pregled tem plenarnega zasedanja – november 2013
Video novice: Malala prevzela nagrado Saharova / enotni sedež EP / ženske v upravah:
Video novice: Medsebojno povezana, mobilna in kulturno raznolika Evropa?
Novembrsko plenarno zasedanje: Malala, proračun EU in Erasmus
 

Kaj se je dogajalo na novembrskem plenarnem zasedanju?

Evropski parlament potrdil večletni finančni okvir EU 2014-2020

Po mesecih zapletenih pogajanj je Parlament v torek prižgal zeleno luč večletnemu finančnemu okviru Evropske unije za obdobje 2014-2020. Večletni finančni okvir je težak 960 milijard evrov.

 

Več
Izjava poslanke Tanje Fajon
Izjava poslanca Jelka Kacina:
Izjava poslanke mag. Mojce Kleva Kekuš
 

Parlament sprejel proračun EU za leto 2014

Evropski parlament je potrdil proračun Evropske unije za leto 2014. Države članice in Parlament so dogovor o njem sicer dosegli prejšnji teden. Proračun EU 2014 bo v plačilih v primerjavi s predlogom Sveta EU težji za 500 milijonov evrov, njegov obseg bo tako 135,5 milijarde evrov. 

 

Več
Video: Bitka za proračun je končana: proračun za obdobje 2014-2020 sprejet
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanca Iva Vajgla
 

Nagrada Saharova 2013

Borka za pravico deklet do šolanja, mlada Pakistanka Malala Jusafzaj je letošnja dobitnica Nagrade Saharova za svobodo misli, ki jo Evropski parlament podeljuje že 25 let. Na slovesnosti ob jubileju so bili prisotni tudi nagrajenci iz prejšnjih let. 

 

Malala Jusafzaj: “Kljub revščini, strahu in terorizmu upanje ostaja.”
Nagrada Saharova za svobodo misli praznuje 25 let
Slikovno gradivo slovesnosti:
 

ERASMUS+: finančna podpora za več kot štiri milijone mladih

Evropski parlament je sprejel novi program Erasmus+, ki bo financiral štipendije za študente, učitelje, trenerje in vajence za študij in usposabljanje v drugih državah EU. Do programa so upravičeni tudi mladi voditelji, prostovoljci in športniki. Nov sistem jamstva posojil pa bo omogočil poceni posojila za tiste, ki želijo magisterij opravljati v tujini.

 

Več
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanca dr. Milana Zvera
 

Skupna kmetijska politika EU 2014-2020: prijazna okolju in bolj poštena do kmetov

Parlament je potrdil dogovor s Svetom o petih zakonodajnih aktih za reformo kmetijske politike EU. Poudarek skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2013 bo: varstvo okolja, zagotavljanje pravične porazdelitve sredstev EU in pomoč kmetom, da se bolje spoprimejo z izzivi trga

 

Več
Video: Reforma SKP - bolj zelena in pomlajena ali zamujena priložnost?
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
http://www.milanzver.eu/sl/novice/954-evropski-parlament-je-potrdil-reformo-skupne-kmetijske-politike
 

40 odstotkov žensk v upravah podjetij

Do leta 2020 bodo morala zasebna podjetja, ki kotirajo na borzi v EU, s pomočjo transparentnih izbirnih postopkov za imenovanje članov uprave, zagotoviti, da bo v njihovih upravnih odborih na mestih neizvršnih direktorjev vsaj 40 odstotkov žensk. Poslanci predlagajo tudi sankcije za podjetja, ki ne bodo ravnala v skladu z direktivo. Leta 2013 je bilo med neizvršnimi direktorji družb v EU le 17,6 odstotkov žensk

 

Več
Izjava poslanke mag. Mojce Kleva Kekuš
 

Evropski parlament o spremembi pogodbe EU, kje bo imel sedež 

Poslanci so se zavzeli za to, da bi Parlament in ne države članice odločal o tem, kje bo imel sedež. Za takšno odločitev je potrebna sprememba pogodb EU. "Če se parlament nahaja na enem samem mestu, je to bolj stroškovno učinkovito in prijazno do okolja", navaja sprejeta resolucija.

 

Več
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

Nova kohezijska politika: 325 milijard evrov za vlaganja v evropske regije

Poslanci so potrdili ključno zakonodajo za izvajanje kohezijske politike Evropske unije v obdobju 2014-2020. Po težkih pogajanjih s Svetom je Parlament uspel zagotoviti znatna sredstva za vlaganja v razvojne projekte v evropskih regijah. Prav tako so poslanci odstranili nekatere birokratske ovire za dostop do finančnih sredstev, kar je v času gospodarske krize še posebej pomembno.

 

Več
Video: Reforma kohezijske politike EU: boljši rezultati z manj denarja?
Izjava poslanke mag. Mojce Kleva Kekuš
 

Obzorje 2020 - Za raziskave in inovacije 7 odstotkov proračuna EU

Obzorje 2020 je program Evropske unije za podporo raziskavam in inovacijam. V 960 milijard evrov težkemu večletnemu finančnemu okviru EU za obdobje 2014-2020 je zanj namenjenih sedem odstotkov vseh sredstev. To je več kot v prejšnjih sedmih letih, ko je bil ta delež 5,8-odstoten. O tem, kam se bo stekal denar, pa v grafiki na spodnji povezavi.

 

Več
Video: Obzorje 2020: dovolj denarja za raziskave in inovacije?
 

Regionalni forum: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, Ljutomer, petek, 29. novembra ob 10. uri

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na Regionalni forum za razpravo: Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije, ki bo v Ljutomeru, v petek, 29. novembra ob 10. uri. 

 

 

 

Sodelujoči:  

- Zofija Mazej Kukovič, evropska poslanka (SDS/ELS)
- Ivo Vajgl, evropski poslanec (Zares/ALDE)
- mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje Vlade Republike Slovenije
- Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije

Udeležite se razprave o regionalnem razvoju Slovenije, možnostih črpanja evropskih sredstev v finančnem okviru 2014-2020, ter s tem povezanimi vprašanji sprejemanja odločitev v Sloveniji in EU, kot tudi o prednostnih razvojnih projektih za podeželje, s poudarkom na Prlekiji in Prekmurju.

Dogodek lahko spremljate in se vanj vključite tudi prek spleta na Facebooku in Twitterju, hashtag: #sloregio 

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Naložbeni produkti: izpostavljanje malih vlagateljev velikemu tveganju?

Ali sta poziv poslanke Berèsove po takojšnjem izboljšanju informacij in postopen pristop poslanca Kamalla ključ do stabiliziranja zaupanja investitorjev v finančne storitve?

 

 

Poročevalec: oživljanje trga delovne sile na Portugalskem

Portugalski trg delovne sile je v kriznih letih doživel veliko izgubo. Odselilo se je veliko visoko kvalificiranih delavcev - ali so evropski globalizacijski skladi spodbudili podjetništvo in oživljanje zaposlovanja?

 

 

7 dni v Evropi: Daljnosežna reforma SKP? - Ali so globalizacijski skladi edina rešitev za krizo?

Poslanec Häusling hvali 'žarek demokracije' Malalo Yousafzai, a obžaluje pomanjkljivosti reforme SKP, poslanka Ferreirova pa zagovarja manj varčevanja in več sredstev za okrevanje.

 

 

Se poistovetite z današnjo Evropo?

Evropske volitve so na obzorju. Najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometera je pokazala, da državljani najbolj cenijo mir in svobodo gibanja. Obenem si želijo boljše socialne varnosti in tega, da bi se lahko bolje poistovetili z EU.

 

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: