03/12/2013
 

Številka 117

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 117. številke:

  • Ta teden v Parlamentu: bančna unija, zunanje meje in preiskava vohunjenja ZDA
  • Spletna stran za volitve v Evropski parlamenta leta 2014
  • Glasba na spletu: nova ureditev avtorskih pravic za lažji dostop po vsej EU
  • Redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

V Parlamentu bodo ta teden potekala zasedanja odborov in političnih skupin, ki se bodo pripravljali na plenarno zasedanje naslednji teden. Na dnevnem redu bo med drugim glasovanje o zakonodaji, ki bo urejala reševanje bank v težavah. Cilj novih pravil je zmanjšati stroške za davkoplačevalce, ko se banka znajde na robu bankrota. Poslanci bodo glasovali tudi o novih pravilih, ki  bodo agenciji za zunanje meje EU Frontex naložila, da pomaga priseljencem, ki se na morju znajdejo v težavah..  Beseda bo tekla tudi o evropskem preiskovalnem nalogu. Policisti iz držav EU bodo lahko v prihodnje svoje kolege na tujem prosili za hitre hišne preiskave. Nadaljevala pa se bo tudi parlamentarna preiskava dejavnosti ameriške obveščevalne agencije NSA v EU.

Več
 

Spletna stran za volitve v Evropski parlament leta 2014

Na spletu smo lansirali  spletno stran, posvečeno volitvam v Evropski parlament.  Te bodo potekale med 22. in 25. majem prihodnje leto. Na spletni strani so na voljo informacije o evropskih volitvah, evropskih političnih strankah in državah unije, kjer bodo volivci oddali svoje glasove. Na tekočem boste lahko ostali z zadnjimi novicami v zvezi z volitvami, posebne materiale pa smo pripravili tudi za novinarje.

Več
 

Glasba na spletu: nova ureditev avtorskih pravic za lažji dostop po vsej EU

Vse več ljudi do glasbe dostopa na spletu, vendar to ne pomeni, da je obseg glasbene produkcije, ki je na voljo uporabnikom interneta, v vseh državah Evropske unije enak. To je posledica različnih ureditev v zvezi z zaščito avtorskih pravic in honorarji za glasbenike. Odbor za pravne zadeve je podprl zakonodajo, ki omogoča pridobitev licence za celotno EU. O tem smo govorili s poročevalko o zakonodaji, francosko poslanko Marielle Gallo (EPP).

Več
 

Predsednik EIB Hoyer: Krize bo konec, ko se bo izboljšal položaj na trgu dela

Kako spodbuditi gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest? Je varčevalna politika res najboljši odziv na krizo ali so potrebna večja javna vlaganja? To so vprašanja, s katerimi se vsak dan ukvarja predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer. Bančnik se je 25. novembra mudil v Odboru za proračunski nadzor, kjer je poslancem predstavil poročilo EIB za leto 2012. S tem vprašanjem pa so se ukvarjali tudi mladi na Agori 2013 o brezposelnosti mladih, ki so za poslance pripravili konkretne predloge in zahteve za izboljšanje zaposljivosti mladih (na spodnji povezavi)

Več
Agora 2013 o brezposelnosti mladih v EU - končno poročilo:
 

Infografika: Vpreči energijo Sonca: z jedrsko fuzijo do poceni energije

Poceni in okolju prijazna energija: to je cilj projekta jedrske fuzije ITER, v katerem sodelujejo Evropska unija, Kitajska, Indija, Južna Koreja in ZDA. Če bo projekt uspešen, bi se utegnila do leta 2050 izredno zmanjšati odvisnost velikih gospodarstev od nafte, ob tem razlaga češki poslanec Vladimir Remek (GUE/NGL), ki je poročevalec Parlamenta o tem projektu. 

Infografika
 

Redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu

 

V petek, 6. novembra ob 12. uri, bo v Hiši Evropske unije, Breg 14, Ljubljana, redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu. Evropski poslanci bodo predstavili svoja stališča do glavnih tem, ki bodo obravnavana na plenarnem zasedanju od 9. do 12. decembra v Strasbourgu.

Vljudno vabljeni!

 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Sporazum med EU in Ukrajino neuspešen?

EU že leta skuša okrepiti vezi s svojo vzhodno sosedo s tako imenovanim pridružitvenim sporazumom. Od tega se Ukrajina vedno bolj odmika, v Bruslju menijo, da zaradi pritiskov Rusije. Lahko EU doseže obnovitev pogajanj z Ukrajino?

 

 

Poročevalec: sanje o Evropi se končajo na otoku Lampedusa?

Portugalski trg delovne sile je v kriznih letih doživel veliko izgubo. Odselilo se je veliko visoko kvalificiranih delavcev - ali so evropski globalizacijski skladi spodbudili podjetništvo in oživljanje zaposlovanja?

 

 

Kitajska in podnebni ukrepi - Zakaj bi EU morala sprejeti begunce

Medtem ko poslanka Wikströmova države članice poziva, naj za begunce poskrbijo še pred zimo, poslanka Lepageova pravi, da Evropa potrebuje ambiciozni načrt za reševanje problema podnebnih sprememb.

 
 

Aktualni video prispevki in video novice EuroparlTV

EuroparlTV, spletni televizijski program Evropskega parlamenta, tedensko pripravlja aktualne video prispevke o dejavnostih Parlamenta, o oblikovanju politik, razpravah in aktualnih EU izzivih. Za vas smo izbrali aktualne 2 minutne prispevke, ki vam osvetlijo nekatera področja delovanja EP.

 

Galileo: vzlet prvega evropskega sistema GPS?
Poslanci prižgali zeleno luč alternativnim gorivom
Težava odpravljena: pravice iz pokojninskega zavarovanja
Protekcionizem meče slabo luč
Močne ženske v Parlamentu
Izvolite svoj Evropski parlament
Zmedeni zaradi proračuna EU?
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: