09/12/2013
 

Številka 118

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 118. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 9. do 12. december
  • Evropska unija tudi kot skupnost vrednot
  • Proračun EU: kjer evropski denar šteje
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo poslanci glasovali o prenovi evropske ribiške politike za obdobje od leta 2014 do 2020, o možnosti odprtja osnovnega bančnega računa za vse Evropejce znotraj EU in o dogovoru začasnega dviga cen dovoljenj za izpuste CO2. Parlament bo razglasil tudi zmagovalca filmske nagrade LUX 2013, ki se od leta 2007 podeljuje filmu, ki najbolje predstavlja evropsko kinematografijo, vrednote in socialna vprašanja v EU.

EPTV: Na dnevnem redu
 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 9. do 12. december

Evropski poslanci bodo v torek glasovali o novi, bolj trajnostni skupni ribiški politiki (SRP) in tržnih pravilih za ribištvo v EU. Novi predpisi ribičem prepovedujejo, da  zavržejo nezaželeni ulov in med drugim od njih zahtevajo označevanje rib, ki so namenjene za prodajo.

Prav tako v torek bo Parlament glasoval o načrtu za prepoved ribolova z vlečno mrežo na določenih občutljivih območjih, ker želi prepreči nadaljnje škodljive posege v globokomorske ekosisteme. Načrt predvideva pregled stanja in presojo o nujnosti opuščanja ribolova z vlečno mrežo v naslednjih štirih letih.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz bo v sredo dopoldan v Strasbourgu razglasil dobitnika letošnje filmske nagrade LUX. Finalisti leta 2013 so: "Miele" (Valeria Golino, Francija/Italija), "Sebičnih velikan" (Clio barnard, Velika Britanija) in "Alabama Monroe" (Felix van Groeningen, Belgija).

Evropski poslanci bodo v sredo glasovali o predlogu za vključitev novih vrst prihodkov v izmenjavo davčnih podatkov med državami članicami EU.  

Evropska pomoč presežnim delavcem se bo nadaljevala tudi v obdobju 2014-2020, če bo v sredo sprejet sporazum, ki omogočil začetek delovanja novega Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji (ESPG).

Evropski parlament bo v četrtek glasoval o načrtih za zamrznitev dražb nekaterih dovoljenj za izpuste CO2. EU želi s tem spodbudili podjetja k vlaganju v nizkoogljične inovacije.

V četrtek bodo evropski poslanci glasovali tudi o osnutku zakonodaje EU o finančnih trgih, ki bo vsem, ki imajo prebivališče v EU, omogočila odprtje osnovnega plačilnega računa na podlagi jasnih pravil in primerljivih stroškov.

Napovednik zasedanja
Dnevni red
Prenos zasedanja v živo
 

Evropska unija ni samo gospodarski projekt, ampak je tudi skupnost vrednot

Kaj dela Evropska unija z vašim denarjem? Ga vlaga pametno? Ali z njim podpira vzdržno gospodarsko rast? To so bila le nekatera izmed vprašanj, ki so se jim 5. decembra na konferenci ReAct v Frankfurtu posvetili strokovnjaki in o njih razpravljali z državljani. Udeleženci konference so se strinjali, da bi morali z evropskimi sredstvi poleg gospodarstva podpreti tudi solidarnost in tako zagotoviti, da evropski denar res šteje.

Več
 

Interaktivna infografika: Proračun EU: tam, kjer evropski denar res šteje

Poslanci so novembra potrdili 960 milijard evrov težak večletni finančni okvir Evropske unije za obdobje 2014-2020. Ta vsota bo tako v naslednjih sedmih letih na voljo za letne proračune EU, iz katerih se bo denar stekal v projekte v državah članicah unije. Kje imajo evropska vlaganja največjo dodano vrednost? V infografiki predstavljamo tri primere, kjer evropski denar res šteje. 

Infografika
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

V spomin ikoni: Nelson Mandela

»Južna Afrika je izgubila očeta, svet pa je izgubil junaka," je ob smrti borca za enakopravnosti in prvega črnega predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. Evropski parlament se je pridružil Južni Afriki v počastitvi življenja človeka, ki je spremenil tok svetovne zgodovine.

 

Hangout: proračun EU pod drobnogledom

EPTV je zopet odprla vrata evropskim državljanom, da bi lahko s poslanko Isabello Durant izmenjali mnenja o najpravičnejšem in najučinkovitejšem razdeljevanju evropskih sredstev.

 

 

Kako deluje: filmska nagrada Lux

Evropski parlament vsako leto razvije rdečo preprogo in nagradi najboljše izdelke avtentične evropske kinematografije.

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnjo povezavo: