skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Teme 15. številke:

 .
  • Otvoritev umetniške instalacije "Navzven"
  • Dan odprtih vrat Hiše EU
  • Projekciji celovečernega filma Tujka v Ljubljani in Novi Gorici
  • Redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu
  • EuroparlTV novice
  • Otvoritev razstave slovenskih umetnikov v Evropskem parlamentu v Bruslju
  • Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji - napoved zaključne prireditve
 
 .

Kako mladi čutijo posameznika v okviru Evropske unije in samostojne Slovenije? Kako čutijo naš skupni prostor? Ob evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije je Informacijska pisarna EP postavila izziv mladim ustvarjalcem, študentom 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti, ki so pripravili instalacijo o vsebini oz. praznini današnjega prostora. Otvoritev umetniške instalacije bo potekala v luči Tedna Evrope, ko se bodo vrstili različni dogodki - od dneva odprtih vrat Hiše EU, do projekcije celovečernega filma "Tujka", lanskega dobitnika filmske nagrade LUX ter državljanskega foruma in regionalne debate z evropskimi poslanci.

 

Otvoritev umetniške instalacije "Navzven"

V petek, 6. maja ob 17. uri vas vljudno vabimo v Hišo EU na otvoritev umetniške instalacije Navzven. Razstavo so ob Tednu Evrope, evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, članice EU od leta 2004, pripravili študenti 3. letnika Akademije za vizualno umetnost, A.V.A, v Ljubljani.

Umetniška postavitev, ki jo snujejo študentje Maja Aljič, Maja Ljubič, Maja Zupan in Matej Marinček, raziskuje meje človekove volje, potovanje vsakega posameznika in skupnosti, pa tudi skupne odločitve, skupne bitke in skupne zmage. Instalacija briše meje med realnostjo in domišljijo ter na ta način pripoveduje o premikih v nas in okoli nas, o vedno nedokončanem potovanju.

Instalacijo si lahko ogledate od 6. maja do 31. avgusta v Hiši Eu na Bregu 14 v Ljubljani, vsak dan med 10. in 18. uro.

 

Dan odprtih vrat Hiše EU

V petek, 6. maja od 9. ure naprej bo Hiša Evropske unije na stežaj odprla svoja vrata. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vabita, da nas obiščete in izveste več o delu evropskih institucij.  Vljudno vabljeni! Čaka vas tudi zdravo presenečenje.

 

Projekciji celovečernega filma Tujka v Ljubljani in Novi Gorici

Kako mladi čutijo posameznika v okviru Evropske unije in samostojne Slovenije? Kako čutijo naš skupni prostor? Ob evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije je Informacijska pisarna EP postavila izziv mladim ustvarjalcem, študentom 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti, ki so pripravili instalacijo o vsebini oz. praznini današnjega prostora. Otvoritev umetniške instalacije bo potekala v luči Tedna Evrope, ko se bodo vrstili različni dogodki - od dneva odprtih vrat Hiše EU, do projekcije celovečernega filma
Tujka (Die Fremde)

Ob Dnevu Evrope, 9. maja ob 21. uri, bo v Kinodvoru v Ljubljani predvajan film Tujka (Die Fremde). Vstop je prost. 10. maja pa bo film Tujka predstavljen tudi v Kulturnem domu v Novi Gorici.

Prvenec režiserke, scenaristke in producentke Feo Aladag je lanski dobitnik filmske nagrade LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament in z njo podpira evropske filmske produkcije.

Zgodba: V Nemčiji rojena Umay zapusti tiranskega moža in zakon v Istanbulu ter s sinom pobegne k svoji družini v Berlin, v upanju, da ju tam čaka lepše življenje. A nepričakovana vrnitev sproži oster konflikt. Družina, ujeta v primež konvencij in razpeta med ljubeznijo do hčerke ter vrednotami skupnosti, se odloči poslati Cema nazaj k očetu. Če noče izgubiti sina, mora Umay spet poiskati nov dom ...

Kinodvor - več o filmu Tujka
Filmska nagrada LUX
 

Redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu

V petek, 6. maja, ob 12. uri bo v Hiši Evropske unije, Breg 14, Ljubljana, potekala redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu. Evropski poslanci bodo predstavili glavne vsebinske razprave in dokumente majske seje, ki bo od 9. do 12. maja.

 
 

Še večje zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida - zdravje in varnost

Poslanci Evropskega parlamenta izražajo svoja mnenja po Cancunu in pred naslednjo konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki bo novembra v Durbanu v Južni Afriki. Zaradi nesreč pri delu v Evropi vsako leto umre skoraj 6000 ljudi. Ali lahko Evropska unija uresniči svoj cilj, da do leta 2012 zmanjša število teh nesreč za 25 %?

 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Izbor tedna:

25 let od nesreče v Černobilu
Četrt stoletja po najhujši jedrski nesreči na svetu se nekateri sprašujejo, ali smo se od nje kaj naučili.

 
Kako mladi čutijo posameznika v okviru Evropske unije in samostojne Slovenije? Kako čutijo naš skupni prostor? Ob evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije je Informacijska pisarna EP postavila izziv mladim ustvarjalcem, študentom 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti, ki so pripravili instalacijo o vsebini oz. praznini današnjega prostora. Otvoritev umetniške instalacije bo potekala v luči Tedna Evrope, ko se bodo vrstili različni dogodki - od dneva odprtih vrat Hiše EU, do projekcije celovečernega filma
Prispevek na EuroparlTV

Življenje z invalidnostjo v Evropi
Poslanci EP želijo olajšati življenje 120 milijonom invalidnim državljanom EU, še posebej na področju usposabljanja in zaposlovanja.

 

Otvoritev razstave slovenskih umetnikov v Evropskem parlamentu v Bruslju

V torek, 19. aprila, je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekala otvoritev razstave umetniških del slovenskih, slovaških in malteških avtorjev. Slovenijo so predstavljali akademika Drago Tršar in Andrej Jemec, profesor Lojze Logar, vsi nagrajenci Prešernovega sklada in avtorji, katerih dela so v večjih svetovnih zbirkah umetniških galerij in muzejev, ter avtorji mlajše generacije slovenskih umetnikov Jasmina Cibic, Gašper Jemec in Arjan Pregl, ki so se s svojimi deli že uveljavili tako v domačem kot tudi tujem umetniškem prostoru. Dela, predstavljena na otvoritvi, so postala del umetniške zbirke Evropskega parlamenta, ki združuje evropske kot tudi svetovne avtorje.

Na fotografiji z leve proti desni: Ivo Vajgl, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (podpredsednica Evropskega parlamenta), Lojze Peterle, Gašper Jemec, Jasmina Cibic, Jelko Kacin, Anita Pipan (veleposlanica RS v Belgiji), Andrej Jemec, Arjan Pregl.

Fotografije umetniških del
Ivo Vajgl na otvoritvi
Lojze Peterle na otvoritvi
 

Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji - napoved zaključne prireditve

Dr. Romana Jordan Cizelj 6. maja 2011 v Kopru pripravlja zaključno prireditev okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji. Pod poslankinim pokroviteljstvom že tretje leto teče akcija zbiranja odpadnega papirja, v kateri sodelujejo slovenske šole, denar od odprodaje pa namenijo šoli za najrevnejše otroke Piali Ashar Alo, ki jo v Indiji blizu Kolkate vodi Slovenka Mojca Gayen. Na prireditvi bodo dr. Romana Jordan Cizelj, indijski veleposlanik, Mojca Gayen in predsednica društva Luč upanja Tadeja Brankovič Likozar predstavili potek akcije, nagradili šolo, ki je zbrala največ denarja, predstavnikom vseh sodelujočih šol pa podelili plakete o sodelovanju. Rezultati akcije bodo tudi javnosti predstavljeni 6. maja.

Več
 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: