skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 21. številke:

 .
  • Plenarno zasedanje EP v Strasbourgu: 6. do 9. junij 2011
  • Regionalna debata Evropskega parlamenta v Žalcu
  • EuroparlTV - novice
  • Obremenitveni testi za jedrske elektrarne so nujni, opozarjajo poslanci
 
Postani naš prijatelj na facebooku
Postani naš prijatelj na facebooku
 .

"Evropejci gredo v restavracijo na solato, nato pa umrejo. To ni normalno," je britanska poslanka Linda McAvan povzela skrbi poslancev v zvezi z izbruhom okužb z novim sevom bakterije E. coli v severni Nemčiji. Evropski poslanci so tako te dni na plenarnem zasedanju v Strasbourgu kritično ocenili odziv EU na izbruh bakterije E. coli ter pozvali k previdnosti in preiskavi vzrokov epidemije. Na zasedanju, ki se je zaključilo včeraj, so prižgali tudi zeleno luč Bolgariji in Romuniji, da se pridružita schengenskemu območju, razpravljali o kriterijih za obremenitvene teste za vseh 143 jedrskih elektrarn v EU ter pozvali k zaostritvi predpisov za delovanje bonitetnih agencij. Zahtevali so tudi, naj Evropska unija ne sklepa trgovinskih sporazumov s tistimi tretjimi državami, ki ne spoštujejo človekovih pravic in temeljnih delovnih standardov.

 

Plenarno zasedanje EP v Strasbourgu: 6. do 9. junij 2011

EuroparlTV

Bakterija E. coli

Torkovo zasedanje se je začelo z razpravo evropskih poslancev s predstavniki Evropske komisije o bakteriji E.coli, ki Evropo še zmeraj drži v krempljih.  Poslanci so pozvali k previdnosti in preiskavi vzrokov epidemije, zahtevali bolj strogo uveljavljanje pravil o označevanju in sledljivosti hrane, zavzeli pa so se tudi za pomoč kmetom, ki se morajo soočati z upadom prihodkom zaradi manjšega povpraševanja po zelenjavi.

Več o bakteriji E. coli
 

Bolgarija in Romunija pripravljeni na vstop v schengensko območje


Poslanci so v sredo prižgali zeleno luč Bolgariji in Romuniji, da se pridružita schengenskemu območju brez nadzora na notranjih mejah. Ocenjevalna poročila kažejo, da državi izpolnjujeta zahtevane pogoje, vendar pa mora biti Parlament obveščen o dodatnih ukrepih na obmejnem področju med Bolgarijo, Turčijo in Grčijo zaradi morebitnega vala priseljevanj. Ministri za notranje, ki so zadevo obravnavali na zasedanju v Luksemburgu dan kasneje, državama zelene luči še niso prižgali.

Več o vstopu Bolgarije in Romunije v schengensko območje
 

Zamrznitev proračuna 2014-2020 ni mogoča brez rezov že dogovorjenih politik


Evropski parlament poziva tiste države članice, ki želijo zamrznitev naslednjega večletnega finančnega okvira EU za obdobje 2014-2020, naj pojasnijo, katerim prednostnim nalogam bi se morali odpovedati zaradi zamrznitve višine sredstev. Če bi želeli doseči vse cilje in ustrezno izvajati politike, ki so dogovorjene na evropski ravni, bi bilo namreč treba sredstva glede na leto 2013 povišati za najmanj 5 odstotkov.

Več o zamrznitvi proračuna
EuroparlTV
 

Zaostritev predpisov za delovanje bonitetnih agencij


Evropski poslanci so se v sredo zavzeli za to, da bi bile bonitetene agencije civilnopravno odgovorne za svoje ocene ter za oblikovanje evropske ustanove za ocenjevanje bonitete. Pozvali so tudi, da je treba posebno pozornost nameniti državnim dolžniškim instrumentom. Nova pravila bi morala tudi bolje pojasniti načine delovanja agencij, povečati konkurenčnost in zmanjšati odvisnost od njihovih ocen.

Več o zaostritvi predpisov
EuroparlTV
 

Evrovinjeta: Parlament uvaja načelo "onesnaževalec plača"

Sprememba predpisov o cestnih pristojbinah - evrovinjeta - predvideva poleg cestnin tudi možnost obračunavanja dejanskih stroškov onesnaženosti zraka in hrupa, ki ga povzroča cestni tovorni promet. Besedilo, ki so ga parlamentarci sprejeli v torek, zagotavlja, da se bodo ti prihodki v prihodnosti porabili za financiranje načinov prevoza, ki bodo bolj učinkoviti in prijaznejši okolju. Povprečni dodatni strošek za vozilo naj ne bi presegel 3 do 4 cente na prevoženi kilometer.

Več o evrovinjeti
EuroparlTV
 

Regionalna debata Evropskega parlamenta v Žalcu

Regionalna debata Evropskega parlamenta o nenalezljivih boleznih, prehrani in javnem zdravju

V petek 17. junija ob 14.30 uri bo v Žalcu v sodelovanju z Društvom za promocijo in vzgojo za zdravje RS potekala regionalna debata Evropskega parlamenta z naslovom Nenalezljive bolezni, zdravje in okolje v lokalni skupnosti. Na debati bodo predstavljena prizadevanja Evropskega parlamenta na področjih, ki vplivajo na razvoj nenalezljivih bolezni.

V zadnjih mesecih v Evropskem parlamentu teče razprava o tem, kako potrošnikom posredovati najbolj pomembne informacije o hrani, kako zagotoviti njeno kar najvišjo kakovost in kako se spopasti z najnovejšimi tehnološkimi procesi, ki so pripeljali do živil iz kloniranih živali in do hrane, ki vsebuje gensko spremenjene organizme. Kakšne sestavine vsebuje določena hrana, njena kakovost in način pridelave ter poreklo namreč nesporno vpliva na zdravje in razvoj nenalezljivih bolezni.

Hkrati je Evropski parlament nedavno sprejel zakonodajo, ki določa pravice bolnikov do čezmejnega zdravstvenega varstva in sicer z namenom uravnoteženosti možnosti ozdravitve po vsej Evropski uniji. Na razpravi bodo sodelovali različni strokovnjaki ter evropski poslanec Lojze Peterle.  Razprava bo potekala v gasilskem domu PGD v Žalcu, Ul. Heroja Staneta 1.

Vljudno vabljeni!

 
Pregled novic
Pregled novic

Evropski poslanci sprašujejo, ali bodo stresni testi objektivni in dovolj strogi. Razen tega smo si ogledali še glavna vprašanja, o katerih bo prihodnji teden v Bruslju tekla razprava.

 
Prispevek na EuroparlTV

Izbor tedna:

Izbor tedna: Okužene kumare
Skrivnostni izbruh bakterije E.coli Evropo še naprej drži v krempljih. Španija zahteva odškodnino po tem, ko je bilo dokazano, da njihove kumare niso bile vir bakterije. Dva evropska poslanca razpravljata.

 

Obremenitveni testi za jedrske elektrarne so nujni, opozarjajo poslanci

S 1. junijem se bodo po vsej Evropski uniji začeli obremenitveni testi jedrskih elektrarn. Oblasti se namreč želijo prepričati, ali je 143 jedrskih elektrarn v EU res varnih tudi v primeru, če jih prizadeneta potres ali poplava, če pride do človeške napake ali če nanje strmoglavi letalo.

Več o testih
 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: