skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
24/06/2011
 

Teme 23. številke:

 • Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v petek, 1. julija
 • Skupna izjava slovenskih evropskih poslank in poslancev ob 20. obletnici samostojnosti RS
 • Mini plenarno zasedanje, 22. in 23. junij
  • Več pravic za potrošnike
  • Gospodarsko upravljanje: Parlament sprejel stališče pred Evropskim svetom
  • Kmetijska politika po letu 2013: okolju prijaznejša, pravičnejša in bolj konkurenčna
  • Parlament podprl imenovanje Maria Draghija za predsednika ECB
 • EuroparlTV novice
 • Izbor tedna na EuroparlTV
 • V živo: Facebook klepet s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyem Buzekom
 
Postani naš prijatelj na Facebooku
Postani naš prijatelj na Facebooku

"25. junija je pred dvema desetletjema demokratična Slovenija razglasila svojo neodvisnost od komunistične Jugoslavije. V teh dvajsetih letih je Slovenija utrdila svojo demokracijo, s sprejetjem evra še bolj modernizirala svojo gospodarstvo in postala prva postkomunistična država, ki je predsedovala Evropski uniji. Ti dosežki niso prišli sami od sebe, ampak so rezultat trdega dela in prizadevnosti slovenskega ljudstva. Če pogledamo Slovenijo danes, vidimo živahno demokracijo, ki je dobro izkoristila članstvo v EU. Slovencem želim vesel dan državnosti. Upajmo, da bosta v naslednjih dvajsetih letih vaša država in naša Evropska unija doživeli velik napredek," je ob slovenskem dnevu državnosti izjavil predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

 

Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem v petek, 1. julija

V petek, 1. julija ob 12. uri bo v Hiši Evropske unije, Breg 14, Ljubljana, potekala redna tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem, kjer bodo evropski poslanci predstavili svoja stališča do glavnih tem zadnjega plenarnega zasedanja pred poletnim odmorom, ki bo od 4. do 7. julija v Strasbourgu. Vljudno vabljeni!

 

Skupna izjava slovenskih evropskih poslank in poslancev ob 20. obletnici samostojnosti RS

Slovesna proslava@Evropski parlament
Slovesna proslava @Evropski parlament

21. junija je v Bruslju potekala slovesna proslava, s katero je vseh sedem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu obeležilo 20. obletnico slovenske samostojnosti. Slavnostni govorec je bil Jacques Santer, nekdanji predsednik Evropske komisije in nekdanji luksemburški premier. Na spodnji povezavi si lahko preberete skupno izjavo, ki so jo slovenski poslanci podali ob tej priložnosti.

Skupna izjava
 

Mini plenarno zasedanje, 22. in 23. junij

Izdelke bo mogoče vrniti dva tedna po prejetju, kar pa ne bo veljalo za digitalne izdelke. ©BELGA_ANP_LexVanLiesenhout

Več pravic za potrošnike
Nova direktiva o pravicah potrošnikov se je skozi parlamentarne postopke vila kar nekaj časa, saj so se poslanci o njeni vsebini morali uskladiti tako z Evropsko komisijo kot državami EU. Dogovor je bil pred kratkim dosežen, evropski poslanci pa so zakonodajo potrdili v četrtek. Ta med drugim omogoča, da bodo kupci lahko odstopili od nakupa prek spleta še dva tedna po prejemu naročenega blaga, določa pa tudi več obveznosti za spletne prodajalce glede zagotavljanja natančnih informacij o celotni ceni, naročenih izdelkih in kontaktnih podatkih trgovca.

Več o novih pravilih za spletno nakupovanje v Evropi
Več o pravicah za potrošnike
Zadovoljstvo zagotovljeno?
 
Reforma kmetijske politike, finančna perspektiva, skenerji na letališčih, radioaktivni odpadki, ženske na vodilnih mestih, boj proti terorizmu, lobisti - vse to so bile teme razprav na sejah parlamentarnih odborov ta teden. Najbolj odmevna pa je bila gotovo včerajšnja novica o aretaciji generala Ratka Mladića.
Poročevalci o zakonodajnem paketu o gospodarskem upravljanju

Gospodarsko upravljanje: Parlament sprejel stališče pred Evropskim svetom
Poslanci so v četrtek potrdili stališče Parlamenta glede svežnja šestih zakonodajnih predlogov s področja gospodarskega upravljanja. Dopolnila, ki so jih sprejeli, gredo dlje od predloga Komisije glede preglednosti, samodejnih opozoril in ukrepov proti kršiteljem.

Več o sprejetih stališčih
Glasovanje o gospodarskem upravljanju odloženo
 

Kmetijska politika po letu 2013: okolju prijaznejša, pravičnejša in bolj konkurenčna
Evropski poslanci želijo do leta 2020 ohraniti trenutno raven kmetijskega proračuna, da bi tako spodbuditi kmete k zagotavljanju varne preskrbe s hrano, varovanju okolja, ustvarjanju novih delovnih mest in za večjo konkurenčnost kmetijstva v EU.

Več o kmetijski politiki
 
Kandidat za novega predsednika ECB Mario Draghi @Evropski parlament

Parlament podprl imenovanje Maria Draghija za predsednika ECB
Poslanci so v četrtek potrdili kandidaturo Maria Draghija za predsednika Evropske centralne banke. Dokončna odločitev o njegovem imenovanju je v pristojnosti Evropskega sveta, ki se sestaja v Bruslju.

Izjava predsednika Evropskega parlamenta Jerzya Buzeka
 
 
Ta teden je v Bruslju potekalo mini plenarno zasedanje, ki se je osredotočalo zlasti na ekonomske, finančne in proračunske zadeve. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v svojem nagovoru ob otvoritvi zasedanja dlje časa posvetil tudi objavam v zadnji številki časnika Sunday Times, ki se nanašajo na sprejemanje podkupnin treh članov Evropskega parlamenta.
Prispevek na EuroparlTV

EuroparlTV novice: Glede na vse večje število držav članic EU je treba ponovno proučiti financiranje v okviru regionalne in kohezijske politike. Razen tega evropski poslanci iščejo rešitve za odlaganje jedrskih odpadkov.

 
Prispevek na EuroparlTV

Izbor tedna na EuroparlTV:

Pomoč najrevnejšim evropskim regijam
Glavna politika za financiranje evropskih projektov v različnih regijah bo kmalu revidirana. Naj bodo bogatejše države članice še naprej upravičene do sredstev?

Več o pomoči najrevnejšim regijam
Intervju: Regionalna politika mora biti revidirana
 

V živo: Facebook klepet s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyem Buzekom

Jerzy Buzek, predsednik Evropskega parlamenta @ Evropski parlament
Jerzy Buzek, predsednik Evropskega parlamenta @ Evropski parlament

Vabljeni na Facebook klepet s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyem Buzekom pred začetkom poljskega predsedovanja EU, v ponedeljek, 27. junija ob 14. 15 do 15.00. Klepet bo dostopen na: www.facebook.com/europeanparliament in http://chat.epfacebook.eu/linter/10 , kjer bo moč odpreti  najaktualnejša vprašanja, kot so kakšne bi morale biti prioritete tega predsedovanja, so to gospodarstvo in zaposlovanje, priseljevanje in širitev ...

 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: