skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
28/01/2011
 

Teme 3. številke:

  • Mini plenarno zasedanje, 2. in 3. februar
  • Odbor za zunanje zadeve podprl Hrvaško na njeni poti v EU
  • Novice na spletni televiziji Evropskega parlamenta EuroparlTV
  • Madžarski ministri so obiskali odbore EP
  • Evropa - prostor za oddih
 

Namesto uvoda

Postani naš prijatelj na Facebooku
Postani naš prijatelj na Facebooku

Z novim letom smo prenovili Facebook skupino Evropskega parlamenta v Sloveniji.  Na straneh redno objavljamo aktualne novice o aktivnostih in vlogi Evropskega parlamenta.
Vse, ki ste prijatelji naše obstoječe skupine oz. profila in tiste, ki to še niste bili vabimo, da na naši prenovljeni skupini kliknete gumb "Všeč mi je". Na ta način boste na tekočem z razpravami in odločitvami edine institucije v okviru Evropske unije, ki jo neposredno izvolite državljani. Star profil in skupino pisarne zaradi tehničnih razlogov ukinjamo in nista več aktivna.

 

Mini plenarno zasedanje, 2. in 3. februar

Ravnanje z odpadlo električno in 
elektronsko opremo
Ravnanje z odpadlo električno in elektronsko opremo

Naslednji teden bo v Bruslju potekalo dvodnevno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Glavna točka dnevnega reda bo ravnanje z odpadlo električno in elektronsko opremo: poslanci želijo, da bi članice Unije do leta 2016 zbrale 85 odstotkov elektronskih odpadkov, ki se jih obdela ali pripravi za ponovno uporabo.
Razprava bo nadalje tekla o razmerah v Tuniziji, referendumu o prihodnjem statusu Južnega Sudana in pripravah na Evropski svet. Poslanci bodo spregovorili tudi o rasti cen živil in trgovini z bananami.

Osnutek dnevnega reda
 

Odbor za zunanje zadeve podprl Hrvaško na njeni poti v EU

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Parlamentarni odbor za zunanje zadeve je v sredo sprejel poročilu o napredku Hrvaške pri njenih prizadevanjih za članstvo v EU v letu 2010. Članstvo Hrvaške bo utrdilo stabilnost regije in vzpodbudilo prizadevanja, da se Uniji pridružijo tudi države Zahodnega Balkana, je po glasovanju v odboru poročilo komentiral evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE).
Vajgl, poročevalec skupine liberalnih demokratov za Hrvaško, je ob tem poudaril, da bo morala Hrvaška do zaključka pogajanj izpolniti še vrsto zahtev. "Med področji, kjer so odstopanja od evropskih standardov najbolj očitna, so delovanje pravosodja, javne uprave, korupcija, svoboda medijev in vrnitev pobeglega oziroma izgnanega srbskega prebivalstva," je povedal Vajgl.

Poročilo o napredku Hrvaške so v razpravi pozdravili tudi evropski poslanci Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle, vsi trije iz Evropske ljudske stranke ter Jelko Kacin iz skupine liberalnih demokratov.

 

Novice na spletni televiziji Evropskega parlamenta EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Poslanci želijo ustaviti nezakonit ribolov.
Ali bi več političnih skupin v EU bolje služilo potrebam državljanov?

 

Madžarski ministri so obiskali odbore EP

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Madžarski ministri so ta teden obiskali parlamentarne odbore EP in evropskim poslancem predstavili prednostne naloge madžarskega šestmesečnega predsedovanja Uniji.
Minister za gospodarstvo György Matolcsy je poudaril nujnost reforme gospodarskega upravljanja in vzpostavitev mehanizma evropske stabilnost, medtem ko je Sándor Pintér, minister za notranje zadeve, izpostavil razvoj Podonavske regije, zlasti z vidika naporov zmanjšanja kriminala, preprečevanja tihotapljenja in preprodajanje drog na tem območju. V Odboru za državljanske svoboščine je z ministrom za socialno vključevanje Zoltánom Balogom tekla beseda o strategiji za vključevanje Romov. Minister za zdravje Miklós Réthelyi je izpostavil zahtevo za več pravic za bolnike.

 

Evropa - prostor za oddih

Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

Stari kontinent je najpogosteje cilj turistov z vsega sveta. V Evropskem parlamentu so razmišljali o tem, kako zagotoviti, da bo Evropa prednostna izbira turistov tudi v prihodnje.

 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic  in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite na epljubljana@europarl.europa.eu.