skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Spletne novice Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji

04/02/2011
 

Teme 4. številke:

  • Plenarno zasedanje v Bruslju, 2. in 3. februar
  • Javno spletno posvetovanje z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom: Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi?
  • Novice na spletni televiziji Evropskega parlamenta EuroparlTV
  • Pokojnine v EU
  • Evropski kulturni prestolnici 2011: estonski Talin in finski Turku
 

Ob Prešernovem dnevu

Postani naš prijatelj na Facebooku
Postani naš prijatelj na Facebooku

"Literatura ustvarja vizije Evrope prihodnosti. Ne prispeva sicer k ustvarjanju enotnega trga, ampak nam daje nekaj, kar je še bolj pomembno: duh evropske solidarnosti," je ob podelitvi Evropske knjižne nagrade 2010 dejal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

Evropski parlament je model in simbol kulturne raznolikosti. Odraža evropsko različnost jezikov in kultur. S 736 poslanci je največje mednarodno parlamentarno telo. Pa tudi najbolj raznovrstno, saj ga sestavljajo člani iz 27 držav s 23 materinimi jeziki, če ne upoštevamo še vseh regionalnih posebnosti evropskega prostora.

 

Plenarno zasedanje v Bruslju, 2. in 3. februar

Pregled tem plenarnega zasedanja

Poslanci so opravili razpravo z visoko predstavnico za zunanje zadeve Catherine Ashton o negotovih političnih razmerah v Egiptu in Tuniziji ter sprejeli resolucijo o obetih za odnose EU s Tunizijo po jasminovi revoluciji. Večina političnih skupin v Parlamentu je bila v razpravi o Egiptu kritična. Tako zaradi odsotnosti skupnega evropskega odziva na proteste, ki potekajo v Egiptu in Tuniziji, kakor tudi zaradi neusklajene podpore protestnikom. V razpravi s Catherine Ashton so poslanci zahtevali korenite spremembe sosedske politike EU do Sredozemlja, saj je bila ta doslej neuspešna pri spodbujanju reform.

Razprava je tekla tudi o vlogi EU pri nedavno izvedenem referendumu o prihodnjem statusu južnega Sudana.

Poslanci so razpravljali tudi o pripravah na evropski vrh, ki bo posvečen energetskim vprašanjem. Zavzeli so se za spoštovanje že sprejetih zavez na teh področjih. Posebej so izpostavili nujnost tesnejšega sodelovanja držav EU na področju energije, pri čemer so menili, da lahko modernizacija energetske infrastrukture in razvoj tehnologij za večjo energetsko učinkovitost ustvarita nova delovna mesta.

»Na področju energetike potrebujemo izboljšano čezmejno koordinacijo in strateško načrtovanje nove infrastrukture. Zato mora tudi agencija za energijo (ACER), ki začne marca delovati v Ljubljani, dobiti vso možno podporo, da bo učinkovito izvajala svoje naloge,« je med drugim na zasedanju povedala poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP).

Ravnanje z odpadlo električno in 
elektronsko opremo
Ravnanje z odpadlo električno in elektronsko opremo

Evropa letno proizvede devet milijonov ton elektronskih odpadkov − od pokvarjenih hladilnikov do zastarelih mobilnih telefonov. Ta številka skokovito narašča. Poslanci so tako v četrtek glasovali o novih pravilih za ravnanje z odpadno električno in elektronsko odpremo. Države članice naj bi do leta 2016 zbrale 85 odstotkov tovrstnih odpadkov in jih večino tudi reciklirale, preprečili pa naj bi tudi njihov nezakoniti izvoz.

Več o elektronskih odpadkih
 

Naslednje plenarno zasedanje EP bo od 14. do 17. 2. 2011. Tiskovna konferenca o temah zasedanja z evropskimi poslanci bo 11. 2. ob 12.00 v Hiši Evropske unije, Breg 14, Ljubljana.
Osnutek dnevnega reda:

Dnevni red februarskega zasedanja EP
 

Javno spletno posvetovanje z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom:
Kako zmanjšati brezposelnost med mladimi?

Video nagovor dr. Milana Zvera za spletno posvetovanje

Zaradi finančne krize je število brezposelnih mladih v Evropski uniji poskočilo s štirih na pet milijonov. Kljub dolgim vrstam brezposelnih diplomantov številna delovna mesta ostajajo nezasedena, saj med mladimi ni profilov, ki jih potrebuje evropsko gospodarstvo. "Ta paradoks kaže, da je z evropskim izobraževalnim sistemom nekaj narobe," pravi dr. Zver.

Na pobudo evropskega poslanca dr. Milana Zvera se v petek, 4. februarja, na povezavi  http://www.evropske-razprave.si/mladi-mobilnost-EU/ začenja javno spletno posvetovanje ob pripravi njegovega poročila za Evropski parlament o pobudi Mladi in mobilnost. Pobuda je posvečena povezovanju evropskih izobraževalnih sistemov in njihovemu usklajevanju s potrebami na trgu dela.  

Odbor EP za kulturo in izobraževanje bo o predlogu poročila dr. Zvera razpravljal marca. Vljudno vas vabimo, da do takrat oddate svoje mnenje v spletnem posvetovanju.

Spletna posvetovanja potekajo po načelih posvetovalne demokracije, na katerih temelji komunikacijski proces oz. dialog med evropskimi poslanci in sodelujočimi javnostmi ter zainteresiranimi posamezniki. Končni cilj e-posvetovanj je priprava vsebinskega poročila, ki povzema mnenja, stališča in predloge sodelujočih ob pripravi poročila za Evropski parlament.

Spletno posvetovanje poteka pod okriljem Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, upravlja pa ga Inštitut za elektronsko participacijo.


Vabljeni k razpravi!

 
 
Prispevek na EuroparlTV
Prispevek na EuroparlTV

V Egiptu poteka civilna vojna, zato so poslanci EP razpravljali o odzivu EU.

Pravne vrzeli, ki omogočajo odlaganje elektronskih odpadkov v državah v razvoju, je treba odpraviti.

 
Prispevek na EuroparlTV

Izbor prejšnjega tedna: Konec vojne zaradi banan?

16-letna vojna zaradi uvoznega sistema EU za banane se bo končala, če bodo poslanci EP multinacionalkam ZDA s sporazumom omogočili lažji dostop do Unije.

 

Pokojnine v EU

Prispevek na EuroparlTV

Evropa mora svojim upokojencem, ženskam in moškim, zagotoviti zadostne pokojnine. Glede na gospodarsko in demografsko krizo pa se zastavlja vprašanje, kako.

 

Evropski kulturni prestolnici 2011: estonski Talin in finski Turku

Tallinn (levo) in Turku (desno)
Evropski prestolnici kulture v letu 2011
Tallinn (levo) in Turku (desno) Evropski prestolnici kulture v letu 2011

Za kulturo je v Evropskem parlamentu pristojen Odbor za izobraževanje, kulturo, mladino, šport ter kulturne in izobraževalne vidike medijske politike Unije. Evropski parlament soodloča tudi o programu Kultura 2007, ki podpira evropske prestolnice kulture. Član Odbora za kulturo iz Slovenije je dr. Milan Zver.

Letošnjo lovoriko evropskih prestolnic kulture sta si tudi s pozitivnim mnenjem evropskih poslancev prislužila estonski Talin in finski Turku. V obeh severnih mestih se bodo leto dni zvrstile kulturne prireditve, ki bodo združevale glasbo, ples, arhitekturo, film, upodabljajočo umetnost, kulinariko in še veliko več.

Leta 2012 si bosta ta laskav naziv delila Maribor ter zgodovinsko in industrijsko portugalsko mesto Guimaraes.

 

Manja TOPLAK
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo
+386 1 2528 842
manja.toplak@europarl.europa.eu

Če spletnih novic  in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite na epljubljana@europarl.europa.eu oz. kliknite na spodnji link: