skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
15/10/2012

Številka 72

 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 72. številke:

  • Ta teden na dnevnem redu Evropskega Parlamenta
  • Evropska unija dobitnica Nobelove nagrade za mir
  • Regionalna debata "Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020"
  • Znani so trije finalisti za nagrado Saharova za leto 2013
  • Zbiramo prijave za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2013
  • Simbioz@ 2.0 gostuje tudi v Hiši EU v Ljubljani
  • Parlamentarium praznuje svoj prvi rojstni dan
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
EuroparlTV

"Za več kot šest desetletij prizadevanj za mir in spravo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic v Evropi." S temi besedami je norveški Nobelov odbor pospremil razglasitev Evropske unije za dobitnico letošnje Nobelove nagrade za mir. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ob razglasitvi izrazil zadovoljstvo in čestital vsem državljankam in državljanom EU, saj je ta nagrada namenjena prav njim. Ne glede na deljena mnenja o njeni zasluženosti, pa ostaja dejstvo, da je "Unija na miroljuben način združila evropsko celino in zbližala in povezala nekdaj zaprisežene sovražnike." je še dejal Schulz.

 

Ta teden na dnevnem redu Evropskega parlamenta

Tudi ta teden bo v ospredju ekonomska unija. Predsednik Parlamenta Martin Schulz se bo v četrtek udeležil vrha Evropskega sveta, namenjenem pogajanjem o ekonomski in monetarni uniji. Že danes bo Odbor za ekonomske in monetarne zadeve sprejel resolucijo na to temo.

Danes se bo sestal tudi Odbor za boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja, ki bo predstavil predloge, kako bi morala Unija ukrepati na tem področju. Na isto temo bodo člani Odbora za proračun prav tako danes gostili predstavnike Komisije in z njimi razpravljali o njenih dejavnostih za boj proti goljufijam in korupciji.

Vsa zasedanja odborov si lahko ogledate v živo preko spletne strani Parlamenta na spodnjih povezavah.

Spored prenosov dela odborov Parlamenta
 

Evropska unija dobitnica Nobelove nagrade za mir

Norveški odbor za Nobelove nagrade je v petek za dobitnico letošnje Nobelove nagrade za mir razglasil Evropsko unijo. Predsednik Evropskega parlamenta je ob tej priložnosti v imenu Evropskega parlamenta izrazil zadovoljstvo. "Gre za veliko čast, da je Evropska unija prejela letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Ta Nobelova nagrada je namenjena vsem državljankam in državljanom EU. V Evropskem parlamentu smo zelo ganjeni. EU je namreč na miroljuben način združila evropsko celino in zbližala nekdanje zaprisežene sovražnike. To zgodovinsko dejanje ponovne združitve je bilo s tem upravičeno priznano."

Celotno izjavo predsednika Evropskega parlamenta in odzive nekaterih slovenskih evropskih poslancev, lahko preberete na spodnjih povezavah.

Izjava predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza
Izjava poslanke dr. Romane Jordan (ELS/SDS)
Izjava poslanca Jelka Kacina (ALDE/LDS)
 

Regionalna debata "Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020"

V petek, 19. oktobra, bo v kulturnem domu v Krškem potekala regionalna debata z evropsko poslanko dr. Romano Jordan (ELS/SDS) z naslovom "Slovenska energetska mešanica v Evropi 2020".  Na temo energetske politike bodo skupaj z evropsko poslanko razpravljali še izr. prof. dr. Jurij Avsec iz Fakultete za energetiko, direktor družbe GEN energija Martin Novšak in župan občine Krško mag. Miran Stanko.

Debato, ki se bo začela ob 10. uri, si bo moč neposredno ogledati prek spletnega video prenosa, v razpravi boste prek moderirane klepetalnice lahko sodelovali tudi vi. Morebitna vprašanja pa lahko že sedaj pošljete na naslov info@evropske-razprave.si.

Neposredni video prenos debate
 

Začela se je Simbioz@ 2.0, ki gostuje tudi v Hiši EU v Ljubljani

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji ta teden v Hiši EU na Bregu v Ljubljani gosti projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioz@, enega izmed letošnjih dobitnikov Evropske državljanske nagrade Evropskega parlamenta. Do petka bo tako mladi starejše poučevali osnove uporabe računalnika, interneta, elektronske pošte in socialnih omrežij. V četrtek, 18. oktobra v okviru popoldanskega dela delavnic (med 16. in 18. uro) bo udeležence delavnic obiskal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Uradna spletna stran projekta Simbioz@
 

Znani so trije finalisti za nagrado Saharova za leto 2013

Beloruski aktivist Aleš Bjaljatski, iranska odvetnica in režiser Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi ter ruska pank skupina Pussy Riot so letošnji finalisti za nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo Evropski parlament podeljuje od leta 1988 in je namenjena posameznikom ali organizacijam, ki so znatno prispevali k boju za človekove pravice in demokracijo. Finalisti so bili z glasovanjem izbrani na skupni seji odborov za zunanje zadeve in razvoj 9. oktobra. Dobitnik nagrade bo znan 26. oktobra.

Sporočilo za javnost ob razglasitvi finalistov
 

Zbiramo prijave na Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2013

Lanski zmagovalci nagrade Karla Velikega

Do 28. januarja 2013  lahko posamezniki in skupine prijavijo svoje projekte na Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2013. Namen te nagrade je spodbuditi razvoj evropske zavesti med mladimi ter njihovo vključevanje v projekte evropskega povezovanja. Na tekmovanje se lahko prijavijo mladi oz. skupine mladih starih med 16 in 30 let iz vseh držav članic EU.

Dodatne informacije o nagradi in prijavni obrazec
 

Parlamentarium praznuje svoj prvi rojstni dan

Center za obiskovalce Evropskega parlamenta Parlamentarium je prejšnji četrtek upihnil svojo prvo svečko. V prvem letu svojega delovanja je Parlamentarium sprejel že več kot 250 tisoč obiskovalcev iz EU in drugod, na popotniški spletni strani TripAdvisor pa se nahaja v samem vrhu znamenitosti vrednih ogleda v Bruslju. Center je odprt vsak dan, ponuja pa informacije in multimedijske predstavitve delovanja Evropskega parlamenta v vseh 23 uradnih jezikih EU in v jeziku za gluhe. Parlamentarium je, poleg stalne razstave o Evropskem parlamentu, tudi prizorišče občasnih razstav. Do konca oktobra si tako lahko ogledate nekatera dela iz umetniške zbirke Parlamenta, od 15. novembra pa bo na ogled razstava o nagradi Saharova za svobodo misli.

Več o Parlamentariumu
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Prispevek na EuroparlTV

Poročevalec: Ne tako privlačen enotni trg

Letos praznujemo 20. obletnico enotnega trga, ki omogoča prost pretok oseb, blaga, storitev in kapitala. Ampak ali je res vse tako enostavno? Oglejte si izkušnje Evropejca, ki želi živeti in delati v drugi državi članici EU.

 
Prispevek na EuroparlTV

Intervju: Prave evropske volitve leta 2014?

Za ali proti čezmejnemu statusu za evropske politične stranke in njihove povezane ustanove? O tem razpravljata poslanki Zita Gurmai (S&D, HU) in Nikki Sinclaire (Nepovezani, VB).


 

Grega Jug
tiskovni predstavnik
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
grega.jug@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: