skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
22/04/2013
 

Številka 94

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 94. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu - od 15. do 18. aprila 2013
  • Filmski teden Evrope 2013 med 5. in 12. majem
  • Eurobarometer o Evropskem parlamentu
  • Interaktivni dogodek z Evropskim varuhom človekovih pravic
  • Znani so zmagovalci likovnega natečaja Trangeneracije
  • Eurodeskovo usposabljanje
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.
Smo tudi na Twitterju

Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.

Ta teden na dnevnem redu EP
 

Plenarno zasedanje v Strasbourgu - od 15. do 18. aprila 2013

Parlament zavrnil podražitev dovoljenj za večje onesnaževalce
Poslanci so v tesnem glasovanju zavrnili zamrznitev dražb za nova dovoljenja za izpuste CO2, pri čemer jih je zaskrbel predvsem morebiten upad zaupanja v trg dovoljenj. Svoje soglasje so dali k izvzetju medcelinskih poletov iz evropskega sistema za trgovanje z izpusti.

Sporočilo za javnost
Izjava poslanke dr. Romane Jordan (ELS/SDS)
 

Finančno reševanje Cipra: poslanci kritizirali ravnanje držav EU in Komisije

Poslanci so kritizirali ravnanje držav članic in Komisije pri reševanju ciprskega finančnega sistema. Menili so, da je bila komunikacija evropskupine v zvezi s tem katastrofalna, Evropsko komisijo pa so kritizirali zato, ker ni zaščitila zavarovanih varčevalcev. Prav tako so okarali pomanjkanje učinkovite komunikacije v kriznih situacijah.

Več o reševanju Cipra
Izjava Jelka Kacina (ALDE/LDS)
Izjava poslanke mag. Mojce Kleve Kekuš (S&D/SD)
 

Hrvaška je pripravljena na vstop v EU, menijo evropski poslanci

Poslanci so v četrtek v zadnji resoluciji pred načrtovanim vstopom dejali, da je Hrvaška na pravi poti, da 1. julija postane 28. članica Unije. Poudarili so moč in zrelost hrvaške demokracije, socialno tržno gospodarstvo in njeno sposobnost, da izpolni svoje obveze, izhajajoče iz članstva. Hkrati so pozvali zadnji državi članici, ki še nista ratificirali hrvaške pristopne pogodbe, naj to čim prej storita.

Sporočilo za javnost
Izjava Jelka Kacina (ALDE/LDS) o napredku Hrvaške
Izjava poslanke mag. Tanje Fajon (S&D/SD)
Izjava Iva Vajgla (ALDE/Zares) o napredku Hrvaške
 

Srbija, Kosovo in Črna gora: potrebne so reforme in dobrososedski odnosi

Evropski poslanci so v četrtek v treh resolucijah poudarili, da se lahko Črna gora, Srbija in Kosovo hitreje približajo Uniji, če se osredotočijo na dobrososedske odnose in reforme. Te morajo biti usmerjene v boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, na delovanje pravne države, zagotavljanje neodvisnosti sodstva in medijev ter varovanje drugih temeljnih pravic.

Sporočilo za javnost
Izjava Jelka Kacina (ALDE/LDS) o napredku Srbije, Kosova, Črne gore
Izjava poslanke mag. Tanje Fajon (S&D/SD)
Izjava Iva Vajgla (ALDE/Zares) o napredku Črne gore
 

Parlament izglasoval paket bančnih reform za okrepitev bank v EU

S 1. januarjem 2014 bodo banke v Evropski uniji močnejše, saj so poslanci Evropskega parlamenta izglasovali spremembe bančne zakonodaje, s katerimi bodo omejili nagrade bankirjem, povišali kapitalske zahteve za banke in okrepili nadzor nad njimi. Ta doslej najobsežnejši sveženj bančnih reform, naj bi spodbudil gospodarsko rast, saj naj bi bankam olajšal kreditiranje malih podjetij, ki poganjajo realno gospodarstvo.

Sporočilo za javnost
Izjava poslanke mag. Mojce Kleve Kekuš (S&D/SD)
 

Draghi o ukrepanju ECB proti krizi

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, je v Parlamentu govoril o preteklih in prihodnjih dejavnostih banke. ECB bi morala narediti več, da pričnejo banke kreditirati realno gospodarstvo, so v razpravi s predsednikom menili poslanci.

Sporočilo za javnost
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič (ELS/SDS)
 

Madžarska: poslanci zaskrbljeni zaradi sprememb ustave v državi

Veliko poslancev je izrazilo zaskrbljenost zaradi ustavnih sprememb, ki jih je nedavno sprejel madžarski parlament in njihove skladnosti s pravom EU. Drugi so razpravo označili za sterilno in se zavzeli za podobno preverjanje zakonodaj tudi drugih držav unije.

Več o razpravi o Madžarski
Izjava Jelka Kacina (ALDE/LDS)
 

Katainen: globlje povezovanje držav EU je pravično do vseh članic

"Veliko stvari imamo za obraniti, to moramo storiti s ponosom." To so bile besede finskega premierja Jyrkija Katainena, ki se je v današnjem govoru poslancem na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavzel za močnejšo Evropo in globlje, bolj pravično povezovanje držav unije. "Ne smemo dopustiti, da bi nacionalisti in populisti prevladovali v evropskih razpravah," je poudaril.

Sporočilo za javnost
 

Higgins: Potreben nov model povezovanja gospodarstva in družbe

Poslance je nagovoril tudi predsednik Irske Michael D. Higgins, ki je posvaril pred sledenjem neprimernim gospodarskim politikam, zavzel pa se je tudi za več demokratične odgovornosti pri sprejemanju gospodarskih ukrepov.

Več o nagovoru irskega predsednika
 

Zemeljska oskrba na letališčih: dodatne varovalke in več konkurence

Parlament je v torek podprl zakonodajne predloge, ki bodo omogočili odprtje trga storitev zemeljske oskrbe na velikih evropskih letališčih za več ponudnikov. Poslanci so vnesli tudi dopolnila za zagotavljanje visoke učinkovitosti in varovalke proti premestitvam zaposlenih.
Nova pravila določajo, da se bodo na letališčih, kjer je letni promet vsaj 15 milijonov potnikov ali 200 tisoč ton tovora, na razpisih za oddajo storitev zemeljske oskrbe morala potegovati vsaj trije in ne več le dva ponudnika. Storitve zemeljske oskrbe so na primer vzdrževanje, oskrba z gorivom in ravnanje s prtljago. Nova pravila ne vključujejo nobenega od slovenskih letališč.

Sporočilo za javnost
 

Filmski teden Evrope, 5. do 12. maja

Letošnji Filmski teden Evrope bo v kinematografe trinajstih slovenskih mest - Ljubljano, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Radovljico, Sežano, Izolo, Novo Gorico, Ptuju, Trbovlje, Domžale in Krško - pripeljal 18 posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so tudi štirje tekmovalci za filmsko nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Filmski teden Evrope bodo pospremili številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše. Vse, ki vas zanima več o festivalu, vabljeni na tiskovno konferenco v sredo, 24. aprila, ob 11. uri v kavarno Kinodvora. S tem dnem bo možen tudi prevzem brezplačnih vstopnic na blagajnah posameznih kinodvoran. Pohitite!

Več o filmskem tednu Evrope
Filmski teden Evrope na Facebooku
 

Eurobarometer: Zanimanje za Evropsko unijo se povečuje

V nedavni javnomnenjski anketi Eurobaromentra je več kot polovica Evropejcev dejala, da jih evropske teme zanimajo, 64 odstotkov anketirancev pa je menilo, da mediji redno poročajo o Evropskem parlamentu. Internet je postal drugi najpomembnejši vir informacij o Paralemntu, sledijo mu tiskani mediji, televizija pa zavzema še zmeraj prvo mesto. Evropejci si med drugim želijo, da bi Evropski parlament igral pomembnejšo vlogo.

Anketa je bila opravljena med 17. novembrom in 2. decembrom 2012, v njej pa je sodelovalo 26.739 evropskih državljanov iz 27 držav članic EU.

Več o anketi lahko preberete
 

Sodelujte v razpravi z evropskim varuhom človekovih pravic - v torek od 9.30 - 12.30 ure

Evropski varuh človekovih pravic P. Nikforos Diamandouros bo v torek 23. aprila  med 9.30 in 12.30 uro organiziral interaktivni dogodek, s katerim želi med drugim evropskim državljanom predstaviti, kako lahko z uporabo evropske državljanske pobude prispevajo k oblikovanju evropske zakonodaje.

Varuhu se bodo v razpravi pridružili tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ter podpredsednika Evropske komisije Viviane Reding in Maroš Šefčovič.

Glavni temi razprave bosta, kako prispevati k rešitvi ekonomske krize ter kako zgraditi čisto in zdravju prijazno Evropo.

Prenos lahko v živo spremljate na: http://www.ombudsman.europa.eu
S svojimi komentarji lahko sodelujete tudi v debati preko Twitterja, v sporočilo dodajte oznako: #EYC2013eo. Našim komentarjem lahko sledite na @EP_Slovenija.

Več o dogodku
 

Zmagovalci likovnega natečaja Trangeneracije

Prejšnjo sredo je v Cankarjevem domu potekala zaključna prireditev festivala Transgeneracije 2013. Dijaki so skozi prizmo lastnega umetniškega izraza in ustvarjalnega duha predstavili svoje doživljanje bivanja v Evropski uniji kot njeni državljani. Na likovni del festivala se je prijavilo 45 dijakov iz sedmih različnih šol, ki so skupaj ustvarili 50 izdelkov. Prvo nagrado je bila podeljena dijakom dveh šol - Srednje medijske in grafične šole iz Ljubljane in Gimnazije Ravne na Koroškem. Dijaki so za nagrado prejeli ekskurzijo na Evrošolo v Evropski parlament v Strasbourg, kjer se bodo srečali z dijaki iz celotne Evropske unije.  

 

Eurodeskovo usposabljanje za izvajanje delavnic za mlade na temo Evropskega parlamenta, 28.-29. maja v Kranju

Ob Evropskem letu državljanov Eurodesk Slovenija že drugič organizira projekt, namenjen spodbujanju mladih k udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

K sodelovanju pri projektu ste vabljeni vsi, ki vas zanima izvajanje delavnic za mlade na temo Evropskega parlamenta in volitev v Evropski parlament - mladinski voditelji, delavci, informatorji, predstavniki društev, organizacij ter vsi, ki delate z mladimi in bi jim radi na zabaven in interaktiven način predstavili omenjene vsebine.

Udeleženci usposabljanja bodo:
• spoznali temeljne pojme, povezane z Evropsko unijo in Evropskim parlamentom, kot so vloga institucij EU, zgodovina EU, ureditev in pomen EU ter struktura, pristojnosti in dosežki Evropskega parlamenta;
• pridobili kompetence za izvajanje in organizacijo delavnic za mlade;
• spoznali praktičen primer izvedbe delavnice za mlade ob volitvah v Evropski parlament ter
• spoznali dobre prakse načinov spodbujanja udeležbe mladih na volitvah.
Rok za prijavo je 13. maj 2013!

Več informacij o usposabljanju in prijavnica
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.
Prispevek na EuroparlTV

Poročevalec: Ali lahko res delamo kjerkoli v Evropi?

EuroparlTV se je v okviru oddaj o evropskem letu državljanov poglobila v prosto gibanje delavcev znotraj Evrope.
 
Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.
Prispevek na EuroparlTV

Pogovor: preverjanje stanja ECB

Kako se je Evropska centralna banka izkazala v krizi in kakšno vlogo naj ima v prihodnosti? Med obiskom predsednika ECB Draghija v Strasbourgu smo se pogovarjali z dvema poslancema. 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: