skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
06/05/2013
 

Številka 96

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj

Teme 96. številke:

  • Otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?«
  • Okrogla miza »Mladi Evropejci v "stari" Evropi«
  • Sklepna prireditev projekta MinglEU
  • Drugi dogodki ob Tednu Evrope
  • Ta teden v Evropskem parlamentu
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 
Poslanci se bodo ta teden znova posvetili bančni zakonodaji. Glasovali bodo namreč o novi zakonodaji o zapiranju bank v težavah, pri čemer je cilj novih pravil ta, da naj bi to davkoplačevalce kar najmanj stalo. Sicer se bodo člani odborov ta teden med drugim posvečali še prostotrgovinskemu sporazumu med EU in ZDA, posredovanju podatkov letalskih potnikov, brezposelnosti mladih, pomoči za najbolj ogrožene, enotnih postopkih za pridobitev azila ter v duhu Svetovnega dneva zemlje o spremembi pravil za izpuste CO2 iz osebnih avtomobilov za dosego cilja 95 gramov na kilometer do leta 2020.
Smo tudi na Twitterju

Ta teden bo v znamenju praznovanja dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja, ko je bila leta 1950 predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Takratni francoski zunanji minister je z deklaracijo pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, s čimer so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Ta dan bomo obeležili z raznolikim in bogatim programom dogodkov, ki se bodo zvrstili med 6. in 12. majem po vsej Sloveniji. Osrednji dogodek tedna bo otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?« in okrogla miza z evropskimi poslanci o tem, kaj in kje vidimo sebe in svoj položaj v ožjem slovenskem in širšem evropskem prostoru in času. Vabljeni, da se nam pridružite in praznujete z nami.

 

Otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?«

V sredo, 8. maja bo ob 18. uri v Hiši EU, Breg 14, v Ljubljani otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?«, ki jo bodo pripravili študenti Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Razstava bo za javnost odprta od 9. maja do 9. junija vsak dan med 10. in 18. uro.

Razstava želi s svojo vključitvijo v prostor ulice in Hiše EU spodbuditi obiskovalce in mimoidoče k razmisleku in razpravi o njihovem dojemanju Evropske unije, o padcu - ali tudi ne - meja in ovir, ter o evropskem državljanstvu kot abstraktnem pojmu in osebni izkušnji skozi simboliko (prehodnega) zidu ter vrat na poti do želenega cilja. Namen galerijske postavitve in multimedijske predstavitve podob in pričakovanj ob vstopanju v EU ter sedanjega trenutka je odpirati vprašanja, sprožiti kritično razmišljanje in odkrit pogovor o tem, kje in kako se vidimo v današnji Evropi, kakšne so naše želje in kaj lahko skupaj storimo za njihovo uresničitev. Obiskovalci bodo svoja mnenja lahko oddali na glasovnicah.

Povezava na Facebook stran dogodka
 

Okrogla miza »Mladi Evropejci v "stari" Evropi«

V sklopu Tedna Evrope bo v četrtek, 9. maja, ob 11. uri v Hiši EU potekala okrogla miza z naslovom »Mladi Evropejci v "stari" Evropi«. Na okrogli mizi bodo evropski poslanci mag. Tanja Fajon, mag. Mojca Kleva Kekuš, Zofija Mazej Kukovič in Jelko Kacin s študenti umetniških in družboslovnih fakultet Univerze v Ljubljani govorili in razpravljali o aktualnih vprašanjih, ki se izražajo v javnosti v letu evropskega državljanstva in ob prizadevanjih za reševanje gospodarske krize.

Deset let po referendumu o vstopu Slovenije v EU in leto dni pred naslednjimi, že tretjimi volitvami slovenskih poslancev v Evropski parlament, se je odnos javnosti - predvsem pa mladih, ki so, tako kot samostojna država, odraščali v  tem desetletju - do evropskega povezovanja precej spremenil. So bila pričakovanja prevelika, nerealna, premalo izoblikovana? Kako in kje vidimo sebe in svoj položaj v ožjem slovenskem in širšem evropskem prostoru in času? Kako dojemajo evropsko državljanstvo mladi?

Vljudno vabljeni!

Več o okrogli mizi
 

Sklepna prireditev projekta MinglEU

V Državnem zboru bo 10. maja, ob 10. uri, sklepna prireditev projekta MinglEU, ki je potekal v okviru Evropskega leta državljanov, pri njegovi izvedbi pa so sodelovali Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Center za poklicno izobraževanje, CMEPIUS in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Cilj projekta MinglEU je spoznavanje delovanja institucij EU preko aktualnih tem v Evropski uniji. Namenjen je mladim med 14. in 19. letom starosti, predstavlja pa priložnost in izziv, kako iz prve roke začutiti pomembnost skupnega odločanja na evropski ravni.

Na sklepni prireditvi bodo sodelujoče nagovorili slovenski poslanci v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon, mag. Mojca Kleva Kekuš in Ivo Vajgl, Janko Veber, predsednik Državnega zbora, dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, in Jožef Horvat, predsednik Odbora za zadeve EU. Z video sporočilom bo mlade pozdravil tudi dr. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje.

 

Drugi dogodki ob Tednu Evrope

Poleg razstave in okrogle mize ste vabljeni, da nas obiščete tudi na stojnici Evropskega parlamenta, ki bo ves teden stala pred Hišo EU. Tam vas bomo opremili z informativnim in promocijskim gradivom o Evropski uniji, poleg tega pa boste lahko zavrteli kolo sreče in preverili svoje znanje o Evropski uniji. Na Dan Evrope, 9. maja, ob 10. uri, bodo ob stojnici evropski poslanci Milan Zver, Romana Jordan in Zofija Mazej Kukovič, žrebali nagrajence križanke iz brošure slovenske delegacije ELS v Evropskem parlamentu, ki bodo ob Dnevu državnosti odpotovali v Bruselj.

Dogajanje Tedna Evrope bo popestril Filmski teden Evrope. Filmski sladokusci bodo med 5. in 12. majem uživali v brezplačnih projekcijah 18 evropskih filmov v kinematografih trinajstih slovenskih mest. Med njimi so tudi štirje filmi, ki so kandidirali za filmsko nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament: Ime mi je Li, Tabu, Samo veter in Cesar mora umreti. Vstopnice lahko rezervirate na blagajnah kinematografov.

Med 7. in 11. majem bodo v Mariboru, Ljubljani, Celju, Slovenj Gradcu in Novi Gorici potekali tudi evropski interaktivni dnevi »EU Si Ti«, kjer se boste lahko seznanili s pravicami in priložnostmi, ki so povezane s prostim gibanjem znotraj EU.

V okviru projekta Radia Študent »D.E.P.R.A.«, ki ga sofinancira Evropski parlament, se bodo v Tednu Evrope zvrstili še različni družabni, kulturni in umetniški dogodki.

Med 3. in 10. majem bo Virtualna biopolitična agora obudila dolgoletni projekt neposredne demokracije DemoKino, katerega zaključni dogodek RADART bo v petek, 10. maja, na ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani še enkrat teoretsko reflektiran v živo.

V sredo, 8. maja, ob 20. uri bo v lokalu Bi Ko Fe v centru Ljubljane živa izvedba Risanke Radia Študent - javno risanje najvidnejših predstavnikov današnje hip scene: Slo hipster vs. Evro hipster. Prej in potem. Po Risanki vas bo zabaval DJ Dojaja.

V četrtek, 9. maja, pa se bo med 17.30 in 18. uro na skrivnostni javni lokaciji v Ljubljani zgodil RADART #4/1: BANKE ROTE DANCE, radijska info akcija z več kot 100 sodelujočimi. Ob 20. uri bodo izzvenele Sodobne ljudske zgodbe z ladjice na Ljubljanici, ki bo parkirana v Trnovskem pristanu.

V petek, 10. maja, vas med 16. in 19. uro vabimo na ploščad pred MSUM in v eter Radia Študent na RADART #4/2: EU.METNIK? Dogodek se bo odvijal v sodelovanju z Moderno galerijo in Slovensko kinoteko. Ob tej priložnosti bo tudi otvoritev poslušalnice zvočnih del iz mednarodne radijske mreže Radia.fm RADART #4/3: POSLUŠALNICA RADIA NETWORK, večer pa se bo prevesil v noč ob glasbeni spremljavi ReŠetalcev in Bakaline z začetkom ob 19. uri. Vsesplošno rajanje ob Dnevu Evrope in prazniku Radia Študent se bo nadaljevalo ob 23. uri v Tovarni Rog.

V nedeljo, 12. maja, bomo 9. maj obeležili tudi v Beli krajini s pohodom ob Kolpi, po najjužnejši slovenski pešpoti. Pohod se začne ob 8.30 uri v Srednjih Radencih. Več informacij najdete na: http://www.kolpa-adventures.com/pohod-ob-kolpi.html

Več o dogodkih v Tednu Evrope
 

Ta teden v Evropskem parlamentu

V Bruslju pa bo ta teden potekal v znamenju zasedanj parlamentarnih odborov. V torek bo Odbor za ekonomske in monetarne zadeve s predsednikom evrske skupine Jeroenom Dijsselbloemom razpravljal o finančni pomoči Cipru. V sredo bo na dnevnem redu razprava s komisarjem Ollijem Rehnom in članom izvršnega odbora Evropske centralne banke Jörgom Asmussenom. V Odboru za zunanje zadeve bodo v ponedeljek poslanci razpravljali o trenutnih zunanjih in varnostnih vprašanjih z generalnim sekretarjem zveze NATO, Andersom Foghom Rasmussenom.

Več o dogajanju v odborih
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Ta teden bo v znamenju praznovanja dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja, ko je bila leta 1950 predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Takratni francoski zunanji minister je z deklaracijo pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, s čimer so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Ta dan bomo obeležili z raznolikim in bogatim programom dogodkov, ki se bodo zvrstili med 6. in 12. majem po vsej Sloveniji. Osrednji dogodek tedna bo otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?« in okrogla miza z evropskimi poslanci o tem, kaj in kje vidimo sebe in svoj položaj v ožjem slovenskem in širšem evropskem prostoru in času. Vabljeni, da se nam pridružite in praznujete z nami.
Prispevek na EuroparlTV

Evropski parlament je odprl svoja vrata

Več tisoč državljanov je preplavilo Evropski parlament v iskanju zabave, razvedrila in informacij o delu poslancev.


 
Ta teden bo v znamenju praznovanja dneva Evrope, ki ga Evropska unija obeležuje 9. maja, ko je bila leta 1950 predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Takratni francoski zunanji minister je z deklaracijo pozval k združitvi proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, s čimer so bili postavljeni temelji povezovanja držav na evropski celini. Ta dan bomo obeležili z raznolikim in bogatim programom dogodkov, ki se bodo zvrstili med 6. in 12. majem po vsej Sloveniji. Osrednji dogodek tedna bo otvoritev razstave »PREHODI. Za Evropo gre. Za vas gre?« in okrogla miza z evropskimi poslanci o tem, kaj in kje vidimo sebe in svoj položaj v ožjem slovenskem in širšem evropskem prostoru in času. Vabljeni, da se nam pridružite in praznujete z nami.
Prispevek na EuroparlTV

Korak naprej k trgovinskemu sporazumu z ZDA

Ali bi trgovinski sporazum z ZDA prinesel spodbudo za rast in delovna mesta ali pa bi ogrozil evropsko kulturo? Poslanci pomirjajo in pozivajo države članice, naj nadaljujejo s pogovori.
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnji link: