skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
10/01/2014
 

Spletne novice št. 121

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 121. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 13. do 16. januar
  • Kakšne izzive lahko EU to leto pričakuje na mednarodnem odru
  • Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV
 

Ključna razprava letošnjega prvega plenarnega zasedanja v Strasbourgu bo razprava o predsedovanju Svetu EU, ki ga je 1. januarja od Litve prevzela Grčija. Poslanci bodo tudi razpravljali in glasovali o temeljni pravici do svobode gibanja v EU za romunske in bolgarske državljane, o sporni shemi nakupa malteškega državljanstva in o pristopnih pogajanjih s Srbijo in Kosovom. Na notranjem in gospodarskem področju bodo v ospredju glasovanja o novih skupnih predpisih na področju javnih naročil in koncesij, mejne vrednosti emisij CO2 za lahka gospodarska vozila in sprejetje evropske strategije za zmanjšanje količin plastičnih odpadkov.

Kratek pregled tedenskega dogajanja
 

Plenarno zasedanja Evropskega parlamenta, Strasbourg, 13. do 16. januar

V torek bodo poslanci pregledali iztekajoče se litovsko predsedstvo, v sredo pa bodo začeli ključno razpravo tedna o programu grškega predsedstva Svetu EU. Prednostne naloge grškega predsedstva v šestmesečnem mandatu so delovna mesta, gospodarska in socialna kohezija ter strukturne reforme, nadaljnja integracija EU, dokončna vzpostavitev ekonomske in monetarne unije, širitev Unije in pomorska politika.

Poslanci bodo razpravljali o temeljni pravici do prostega gibanja v okviru EU. Od 31 decembra so namreč odpravljene še zadnje omejitve dostopa do trga delovne sile v nekaterih državah članicah za romunske in bolgarske državljane (sreda).

Evropski poslanci bodo v sredo glasovali o novih skupnih predpisih na področju javnih naročil in koncesij, ki naj bi zagotovili boljšo uporabo denarja davkoplačevalcev. 

V sredo bodo poslanci razpravljali tudi o sporni shemi nakupa malteškega državljanstva, ter o tem v četrtek sprejemali posebno resolucijo. Skozi program individualnega naložbenika naj bi namreč tujci lahko kupili malteški potni list, ne da bi bili tudi prebivalci Malte. 

Mejne vrednosti emisij CO2 za nova lahka gospodarska vozila, ki so naprodaj v EU, je treba do leta 2020 zmanjšati s sedanjih 203 g/km na 147 g/km. Tako pravi osnutek zakonodaje, o katerem bo glasovanje potekalo v torek.

Poslanci bodo v razpravi v sredo najverjetneje podprli začetek pristopnih pogajanj s Srbijo in Kosovu priznali uspešno izvedbo lokalnih volitev v lanskem letu. Glede Islandije bodo počakali na odločitev vlade v Reykjaviku o razpisu referenduma o pristopnih pogajanjih (četrtek).

Poslanci bodo v resolucijo, ki jo bodo obravnavali v četrtek, vključili poziv za sprejetje evropske strategije za zmanjšanje količin plastičnih odpadkov. Do leta 2020 nameravajo uvesti prepoved nekaterih najbolj nevarnih plastičnih materialov, določenih aditivov in nekaterih vrst plastičnih vrečk.

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

Latvija se je kot 18. država pridružila območju evra

S 1. januarjem 2014 je v območje evra stopila Latvija. Latvijci so se tako pridružili 330 milijonom ljudi, ki uporabljajo skupno evropsko valuto, evro. Na Baltiku je sicer evro v uporabi že od leta 2011, ko je ga je prevzela Estonija.

 

Več
 

Riga in Umeå, evropski prestolnici kulture leta 2014

Latvijska Riga in švedska Umeå bosta letos evropski prestolnici kulture. Te v Evropski uniji vsako leto izbirajo že od leta 1985, ko so se s tem naslovom lahko pohvalile Atene. Do danes je že več kot 40 mest v EU nosilo naslov, ki je namenjen spodbujanju kulturne različnosti in vzpostavljanju evropske identitete.

 

Več
 

Kakšne izzive lahko EU to leto pričakuje na mednarodnem odru

Evropska unija se z izzivi ne srečuje le na lastnem kontinentu, v Evropi, ampak tudi drugje po svetu. Tudi letos bodo po prepričanju poslancev, ki se v Parlamentu ukvarjajo z zunanjimi zadevami, v središču odnosi unije z ZDA, Rusijo in Kitajsko. Seznam vprašanj sega od gospodarstva in energetike do boja proti terorizmu.

 

Več
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

A-Ž: P kot poskusi na živalih

Prodaja vseh kozmetičnih izdelkov, preizkušenih na živalih, je v Evropi prepovedana. Še vedno pa potekajo tovrstna testiranja zdravil. Lahko nove znanstvene metode postanejo najboljši zaveznik laboratorijskih živali?

 

 

Od A do Ž: O za označevanje živil

Pravijo, da nas hrana opredeljuje. A kako naj vemo, kaj vnašamo v svoje telo, ko izbiramo hrano? Brzdajte svoj tek.

 

 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnjo povezavo: