skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
27/01/2014
 

Spletne novice št. 123

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 123. številke:

  • Pred olimpijskimi igrami v Sočiju veliko vprašanj o spoštovanju človekovih pravic v Rusiji
  • Trgovinske vojne med bananami in sončnimi celicami
  • Infografika: Veste, kaj jeste?
  • Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem
  • EU SI TI delavnice in natečaj
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Ta teden bodo evropski poslanci zasedali v parlamentarni odborih in političnih skupinah. Na dnevnem redu je nadaljevanje preiskave dela trojke, izpopolnjevanje zakonodaje za enotno evropsko nebo 2+, trgovanje z emisijami v letalstvu in fluorirani toplogredni plini. Delegacija poslancev pa bo odpotovala v Ukrajino, kjer se bo sestala s predstavniki vlade, opozicije in protestniki. Politične skupine se bodo ta teden pripravljale na februarsko plenarno zasedanje, ki bo potekalo od 3. do 6. februarja.

 

Pred olimpijskimi igrami v Sočiju veliko vprašanj o spoštovanju človekovih pravic v Rusiji

Člani pododbora Parlamenta za človekove pravice so izrazili zaskrbljenost zaradi groženj nevladnim organizacijam za zaščito človekovih pravic in diskriminacije skupnosti LGBT v Rusiji. Država bo februarja v Sočiju gostila zimske olimpijske igre. Ruski novinar Andrej Soldatov pa je istega dne v odboru za državljanske svoboščine pojasnil, da bo vsebina vseh komunikacij v času dogodka popolnoma dostopna ruskim tajnim službam.

Več
 

Trgovinske vojne med bananami in sončnimi celicami

Poceni uvoženi izdelki so običajno dobri za potrošnike, vendar se zna zgoditi, da škodijo gospodarstvu. Tuje podjetje, ki želi prodreti na trg, se lahko namreč odloči, da bo svoje izdelke prodajalo pod ceno. S takšno nepošteno konkurenco se domača podjetja težko soočajo, zato so včasih potrebni ukrepi proti dampingu. Odbor za mednarodno trgovino je razpravljal o tem, kako se soočiti s takšnimi trgovinskimi praksami. Te pogosto uporabljajo kitajska podjetja. 

Več
 

Infografika: Veste, kaj jeste?

Prehrana in zdravje sta tesno povezana. Zato je toliko bolj pomembno dobro vedeti, kaj jemo. Evropski parlament vztraja pri tem, da mora živilska industrija kupcem svojih izdelkov jasno povedati, kakšne sestavine se nahajajo v hrani, ki konča na krožnikih državljanov. Več o tem pa v infografiki.

Več
 

Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem

V petek, 31. januarja, ob 12. uri vas vljudno vabimo na redno srečanje pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu, na katerem bodo evropski poslanci predstavili glavne teme plenarnega zasedanja. Srečanje bo v konferenčni dvorani Hiše EU na Bregu 14 v Ljubljani.

 

EU SI TI DELAVNICE: Odprte prijave za srednje šole

V okviru projekta EU SI TI so se odprle prijave za sodelovanje pri izvajanju delavnic, ki so namenjene dijakom in dijakinjam 3. in 4. letnikov srednjih šol v Sloveniji.

Na delavnicah bodo dijaki in dijakinje izbranih srednjih šol spoznali, kdo sprejema odločitve o evropskih zadevah, preko skupinskih iger ugotovili, na kakšen način se odločitve sprejemajo, in se preizkusili v simulaciji odločanja po sistemu Evropskega parlamenta. Končen ukrep, ki ga bodo kot razred sprejeli, bo tekmoval z drugimi predlogi za osvojitev glavne nagrade: obisk Evropskega parlamenta in udeležba na Evrošoli v Strasbourgu.

Delavnice se bodo izvajale med 5. februarjem in 31. marcem 2014 na 30 izbranih srednjih šolah po Sloveniji. Srednje šole se lahko prijavite tako, da izpolnjeno prijavnico priložite elektronskemu sporočilu z zadevo »PRIJAVA NA DELAVNICO«, ki ga pošljete na naslov eusiti@pina.si do vključno 5. februarja 2014.

Več o delavnicah, pravilih in pogojih sodelovanja 
 

EU SI TI NATEČAJ: Natečaj za logotip, slogan in video

V okviru projekta EU SI TI je izšel razpis za natečaj za izdelavo logotipa, slogana in videa, namenjen mladim med 15. in 25. letom starosti. Išče se idejna rešitev, ki bo prispevala k dvigu volilne udeležbe mladih na volitvah v Evropski parlament maja 2014.

V natečaju lahko sodelujete tako, da skupaj z izpolnjeno prijavnico svoj predlog oddate do vključno 18. februarja 2014 (do polnoči) po elektronski pošti na naslov eusiti@pina.si, z zadevo »ZA NATEČAJ EU SI TI« in pripisom Logotip/Slogan/Video.

Petčlanska strokovna komisija bo nato izmed vseh pravilno prispelih idejnih rešitev izbrala tri zmagovalce in prejemnike nagrad v skupni vrednosti 750,00 EUR.

Več o pravilih in pogojih natečaja:
 

Ta teden izbrano za vas na EuroparlTV

Boj za izkoreninjenje kajenja

EU je zaradi široke palete novosti, ki naj bi kajenje naredile privlačno, posodobila pravila, ki naj bi ljudem pomagala pri odvajanju od kajenja in odvračala nove kadilce.

Poglej video
 

Razočaranje nad šibko evropsko ambicijo glede energije

Poslanec Bas Eickhout je novi evropski sveženj o energetiki in podnebju označil kot le senco drznih ambicij za boj proti podnebnim spremembam.

Poglej video
 

Čas za spremembo gospodarske usmeritve Evrope?

Med gostovanjem konference o ekonomskem upravljanju v EP predsednik grškega parlamenta pojasnjuje, zakaj meni, da se morajo stvari v EU spremeniti.

Poglej video
 

Forum: Lahko Evropa vzpostavi  pravo razmerje med energetisko oskrbo in omejevanjem emisij?

20% do 2020? Evropski poslanci razpravljajo o najboljših potek, kako lahko EU zadovolji lastne energerske potrebe in hkrati doseže svojo vizijo zmanjšanja  emisij CO2. Sodelujoči v razpravi Jerzy Buzek (Poljska, EPP), Reinhard Butikofer  (Nemčija, Zeleni/EFA), Catherine Trautmann (Francija, S&D)

Poglej video
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu

Če spletnih novic in novic med plenarnim zasedanjem ne želite prejemati, se prosim odjavite s klikom na spodnjo povezavo: