03/02/2014
 

Spletne novice št. 124

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 124. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 3. do 6. februar
  • Je trojka v Grčiji uspela ali ji je zaradi vztrajanja pri varčevanju spodletelo?
  • Tihotapljenje tobačnih izdelkov: kakšno vlogo igrajo velika tobačna podjetja?
  • Lažje vzajemno priznavanje javnih listin bo olajšalo mobilnost v EU
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Poslanci se ta teden selijo v Strasbourg, kjer bodo obravnavali finančne goljufije in manipulacije na trgu ter pozdravili predsednika Italije. Na notranjepolitičnem področju bodo razpravljali o pravicah letalskih potnikov,  bolj dostopnih licencah za spletno glasbo ter  boljših socialnih pravicah in delovnih pogojih za sezonske delavce. Na zunanjepolitičnem polju pa se bodo posvetili modernizaciji instrumentov trgovinske zaščite EU, podnebnim ciljem do leta 2030 ter razmeram v Siriji in Ukrajini.

Na dnevnem redu
 

Plenarno zasedanja Evropskega parlamenta, Strasbourg, 3. do 6. februar

Finančne goljufije. Hujša kazniva dejanja s področja finančnih goljufij, kot je trgovanje z notranjimi informacijami, bo označeno kot kaznivo dejanje v vseh državah EU in bo kaznovano z zaporno kaznijo. To predvideva osnutek pravil, o katerem bodo poslanci glasovali v torek. 

Pravice letalskih potnikov. Evropski poslanci bodo v sredo podrobneje določili pravila in glasovali o osnutku zakona o odškodninah in pomoči letalskih potnikom v primerih daljših zamud ter izgubljene ali poškodovane prtljage. Nova pravila bodo urejala tudi informiranje,  asistenco, preusmerjanje in povračila stroškov povezanih z leti.

Spletna glasba. Ponudniki spletnih storitev, ki bodo želeli v svojo ponudbo vključiti nova glasbena dela za spletno uporabo na čezmejni ali vseevropski ravni bodo odslej lažje pridobili licence. O teh novih predpisih bodo poslanci glasovali v torek.

Giorgio Napolitano, italijanski predsednik in tudi sam nekdanji evropski poslanec ter predsednik odbora za ustavne zadeve, se bo s poslanci sestal v torek opoldne.

Boljše socialne pravice in delovni pogoji za sezonske delavce. V sredo bo Parlament glasoval o osnutku zakona, ki bo sezonskim delavcem iz držav zunaj EU, omogočal boljše delovne in življenjske pogoje, vključno z ustrezno nastanitvijo.

Modernizacija instrumentov trgovinske zaščite EU. Poslanci bodo v sredo glasovali o načrtih za izboljšanje instrumentov trgovinske zaščite EU proti dampinškim ali subvencioniranim uvozom.

Zavezujoči podnebni cilji. Parlamentarci bodo v sredo glasovali o nezavezujoči resoluciji, ki se zavzema se za 40-odstotno znižanje izpustov CO2, 40-odstotno povečanje energetske učinkovitosti in postavlja cilj 30 odstotkov obnovljivih virov energije do leta 2030.

EU-Rusija in Ukrajina. Poslanci bodo v sredo, po nedavnem obisku delegacije Evropskega parlamenta v Kijevu,  razpravljali o politični krizi v Ukrajini in o odnosu EU - Rusija.

Sirija. Poslanci bodo v četrtek glasovali o resoluciji, ki poziva EU naj okrepi svoje aktivnosti za prenehanje trpljenja civilistov v Siriji.

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

  Je trojka v Grčiji uspela ali ji je zaradi vztrajanja pri varčevanju spodletelo?

 

Ko je leta 2010 grška vlada Evropsko unijo zaprosila za finančno pomoč, ki jo je potrebovala zaradi prezadolženosti države, je bil odgovor jasen: denar vam bomo posodili, vendar morate znižati plače in pokojnine ter začeti varčevati pri socialnih storitvah, da boste tako zmanjšali svoj javni dolg. Delegacija Parlamenta je 29. in 30. januarja obiskala Grčijo, kjer v okviru parlamentarne preiskave politike trojke – t.j. Evropske komisije, ECB in IMF - zbirala informacije o njenih učinkih.


Več
 
 

  Tihotapljenje tobačnih izdelkov: kakšno vlogo igrajo velika tobačna podjetja?

 

Nezakonito trgovanje s tobačnimi izdelki proračune držav Evropske unije vsako leto oropa za 10 milijard evrov prihodkov, ocenjuje Evropska komisija. V Parlamentu je januarja potekala delavnica na temo ukrepov proti tihotapljenju tobaka in o vlogi, ki jo pri tem igrajo velika tobačna podjetja. »Narobe bi bilo reči, da v bitki proti tihotapljenju cigaret zmagujemo,« je ob tem dejal podpredsednik odbora za proračun Bart Staes (Zeleni/EFA, Belgija).


Več
 
 

  Enotno evropsko nebo: več letal v zraku zahteva boljši nadzor letalskega prometa

 

Nebo nad Evropsko unijo je polno letal: vsak dan je v uniji registriranih več kot 27.000 poletov. Vsa ta letala je treba nadzorovati in tako zagotoviti varnost potnikov. Evropska komisija je zato predlagala ukrepe za vzpostavitev integriranega nadzora zračnega prometa v EU. Odprava zračnih meja med državami EU bi namreč prispevala k varnejšemu in čistejšemu letalskemu prometu. Odbor za transport je ukrepe 30. januarja podprl.


Več
 
 

  Infografika: Varstvo podatkov - kako vzpostaviti zaupanje?

 

V Evropi že osmo leto obeležujemo Evropski dan varstva podatkov. Gre za vprašanje, ki je že nekaj časa na vrhu dnevnega reda odborov in plenarnih zasedanj Parlamenta. V luči nedavnih razkritij o vohunjenju ameriške obveščevalne agencije NSA v Evropi, si poslanci prizadevajo bolje zaščititi podatke državljanov EU na spletu. Kar 76 odstotkov državljanov namreč meni, da v zvezi s tem zasebnim podjetjem ne gre zaupati. Več v infografiki.


Infografika
 
 

Rok za prijavo nagrade Karla Velikega je podaljšan do 10. februarja 2014!

Namen evropske mladinske nagrade Karla Velikega je spodbuditi razvoj evropske zavesti med mladimi ter njihovo vključevanje v projekte evropskega povezovanja. 

Nagrado prejmejo projekti mladih, ki krepijo razumevanje, spodbujajo razvoj skupnega občutka evropske identitete ter prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega vsako leto skupaj podelita Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna.

Nagrada za najboljši projekt je 5000 EUR, druga nagrada znaša 3000 EUR, tretja pa 2000 EUR. Kot del nagrade bodo trije končni nagrajenci povabljeni na obisk Evropskega parlamenta (v Bruslju ali v Strasbourgu). Poleg tega bodo predstavniki vseh 28 izbranih nacionalnih projektov povabljeni na štiridnevno potovanje v nemški Aachen.

Nagrade za tri najboljše projekte bosta podelila predsednik Evropskega parlamenta in predstavnik Fundacije za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna.

Prijavite se zdaj!
 

Izbrano na EuroparlTV

  Trojka: kako deluje evropska izvajalka pomoči

 

Zagovornica varčevanja! Kdo sestavlja trojko in komu je odgovorna? Je angel varuh evropskega projekta ali zaviralka rasti?


Poglej video >>
 
 

  Kako poteka soodločanje?

 

Oglejte si, kako poteka sprejemanje zakonodaje. Od ideje, začetnega predloga, skozi soodločanje do končnega sprejema zakonodaje ali njenega padca.


Poglej video >>
 
 

  Nižanje stroškov patentiranja odkritij

 

Zadnji koraki do enotnega patenta EU zahtevajo precej truda, a novi, enostavnejši sistem obljublja nižanje stroškov do 32 000 evrov za patent.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu