10/02/2014
 

Spletne novice št. 125

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 125. številke:

  • * Kaj se je dogajalo na prvem februarskem plenarnem zasedanju?
  • * 100 dni do Evropskih volitev 2014: ZDAJ je DRUGAČE
  • * Voda je človekova pravica: prva javna predstavitev v okviru državljanske pobude
  • * Postanite gostujoči fotograf Evropskega parlamenta!
  • * Izbrano na EuroparlTV
 

Ta teden poteka delo v parlamentarnih odborih. Odbor za državljanske svoboščine bo glasoval o  okrepitvi varstva podatkov in predlogih za boj proti pranju denarja. Odbor za ekonomske zadeve bo z odborom Evropske centralne banke izmenjal poglede o delu trojke, Odbor za socialne zadeve pa bo glasoval o vplivu trojke na zaposlovanje, delavske pravice in socialno blaginjo. Krepitev pravic potrošnikov pri nakupu potovalnih paketov in avtomobilski reševalni sistem "eCall", ki naj bi bil od oktobra 2015 del opreme vsakega avtomobila,   pa bosta na dnevnem redu Odbora za notranji trg

Na dnevnem redu: draga korupcija, vohunjenje NSA, organizirani dopusti
 

Kaj se je dogajalo na prvem februarskem plenarnem zasedanju?

Poslanci so na februarskem plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu potrdili zakonodajo o zapornih kaznih za kazniva dejanja zlorabe finančnih trgov. Podprli so tudi t.i. poročilo Lunacek, ki poziva k oblikovanju strategije za zaščito pravic skupnosti LGBTI v Evropski uniji. Parlament je obiskal italijanski predsednik Napolitano, poslanci pa so kritizirali Rusijo zaradi političnega in gospodarskega pritiska na sosednje države.

Februarsko plenarno zasedanje
Kratek video pregled plenarnega zasedanja
Video: Široko zasnovan davek na finančne transakcije / predsednik Napolitano / avtorske pravice
Video: Pravice LGBTI / diamanti z Arktike / pravice potnikov
 

  Reševanje bank: zelena luč za pogajanja, kritika držav EU zaradi zavlačevanja

 

Poslanci so v četrtek podprli zahteve pogajalcev Parlamenta v pogajanjih o vzpostavitvi enotnega postopka za reševanje bank v območju evra, zadnjega koraka na poti k bančni uniji. Parlament je mandat pogajalcem potrdil s 441 glasovi za, 141 proti in 17 vzdržanimi. Vodje političnih skupin so v razpravi kritizirali države EU, ki se po njihovem mnenju preveč obotavljajo pri vzpostavljanju enotnega postopka za reševanje bank.


Več
 
EPtv: Evropa je oblikovala zadnji steber bančne unije
Izjava poslanke Mojce Kleve Kekuš
 

  Parlament se zavzema za več pravic letalskih potnikov

 

Letalski potniki, ki zaradi zamude letala ali drugih razlogov obtičijo na letališču, so upravičeni do odškodnine, letalske družbe pa morajo objaviti jasna navodila, kako bodo obravnavale pritožbe potnikov.


Več
 
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
Izjava poslanca Jelka Kacina
Izjava poslanke Tanje Fajon
Izjava poslanke Mojce Kleva Kevuš
 

  Ukrajina: poslanci za prepoved potovanja v EU in finančno podporo

 

Poslanci so glasovali o resoluciji, ki zahteva, da EU in njene članice uvedejo sankcije za potovanja in zamrznitev evropskih sredstev tistim, ki so odgovorni za smrtne žrtve med ukrajinskimi protestniki. Ob tem so pozvali Unijo, da s finančno podporo pomaga Ukrajini pri vse slabših finančnih razmerah v državi. V ločeni resoluciji poslanci tudi pozivajo Rusijo, da naj spoštuje pravico ukrajinskih državljanov do samostojnega odločanja o prihodnosti svoje države.


Več
 
Interaktivna grafika: odnosi EU-Ukrajina: preteklost, sedanjost in prihodnost
Video: Večmesečni nemiri v Ukrajini: kako naj se EU odzove?
Video: Voditelji v iskanju rešitve za nemire v Ukrajini
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

  Najmanj štiri leta zapora za tržne manipulacije

 

Za tržne manipulacije, kot je bila tista z referenčno obrestno mero LIBOR, bi morala biti zagrožena kazen najmanj štirih let zapora. V torek so namreč poslanci potrdili novo zakonodajo o kazenskih sankcijah za trgovanje na podlagi notranjih informacij in tržne manipulacije. S tem želi Parlament povrniti zaupanje v finančne trge EU ter izboljšati varnost vlagateljev. Pravila morajo sedaj potrditi še države članice.


Več
 
Video: Kazenske sankcije za izkoreninjenje trgovanja z notranjimi informacijami
Bankirjem, ki bodo zlorabljali finančne trge, se obetajo zaporne kazni
 

  Avtorske pravice: čezmejne licence za spletne glasbene storitve

 

Parlament je v torek sprejel nova pravila o avtorskih pravicah glasbenih storitev, s katerimi želi olajšati pridobitev licenc ponudnikom za spletno predvajanje glasbe v več kot eni državi članici EU. Zakon, ki je že usklajen s Svetom, naj bi spodbudil razvoj vseevropskih spletnih glasbenih storitev za potrošnike, zagotovil večjo zaščito pravic umetnikov in jim omogočil prejemanje rednih licenčnin.


Več
 
 

  Napolitano: »Boriti se moramo proti nacionalnim egoizmom.«

 

»Nova naloga Evropske unije je, da pokaže, da lahko v času globalizacije živimo kot združen narod.« To so bile besede italijanskega predsednika Giorgija Napolitana, ki je 4. februarja obiskal Parlament v Strasbourgu, kjer se je med drugim srečal tudi z njegovim predsednikom Martinom Schulzem. »Svojo državo ste obranili pred populizmom,« je ob tem Napolitanu dejal Schulz.


Več
 
 

  Sirija: pogovori v Ženevi morajo pripeljati do demokratične, politične rešitve

 

Pogajanja v Ženevi se morajo nadaljevati ter pripeljati do politične in demokratične rešitve konflikta v Siriji, so v četrtek v resoluciji poudarili poslanci. Ob tem so tudi menili, da bi moral dogovor vključevati priprave na prehod v svobodo in demokracijo v tej bližnjevzhodni državi.


Več
 
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

  Lažje izvajanje plačil v EU: SEPA z bolj usklajenimi standardi

 

Banke in podjetja bodo morala do 1. avgusta letos uveljaviti nove standarde za najbolj pogosta denarna nakazila iz enega računa na drugega, je na plenarnem zasedanju 4. februarja odločil Parlament. Poslanci so tako podaljšali prehodno obdobje za uveljavitev novih standardov ter tako bankam in podjetjem zagotovili dovolj časa za pripravo, tako da pri nakazilih ne bo prihajalo do zapletov.


Več
 
 

  Z novimi pravili preprečujemo izkoriščanje sezonskih delavcev iz tretjih držav

 

Vsako leto v države Evropske unije pripotuje kakšnih 100.000 sezonskih delavcev iz držav izven EU. Zaposlijo se v gospodarskih sektorjih, ki potrebujejo dodatno delovno silo, predvsem v kmetijstvu in turizmu. Poslanci so glasovali o zakonodaji, katere cilj je preprečiti izkoriščanje sezonskih delavcev in jim zagotoviti spodobne pogoje za delo.


Pogovor s poročevalcem, britanskim poslancem Claudom Moraesom (S&D):
 
Video: Konec izkoriščanja: sezonski delavci uživajo boljše pravice
 

100 dni do Evropskih volitev 2014: ZDAJ je DRUGAČE

Tiskovna konferenca »Še 100 dni do evropskih volitev«

v četrtek, 13. februarja, ob 11. uri vas vabimo na tiskovno konferenco »Še 100 dni do evropskih volitev«, na kateri bosta spregovorila

Janez Vouk, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in
Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije.

Srečanje bo potekalo v Hiši EU, Breg 14, Ljubljana. 

Več
 

  Voda je človekova pravica: prva javna predstavitev v okviru državljanske pobude

 

Pravica do vode, Right2Water, je evropska državljanska pobuda, katere cilj je zagotoviti vsem državljanom Evropske unije dostop do zadostne količine čiste vode. Pobudniki bodo 17. februarja v Parlamentu predstavili svoje argumente za nasprotovanje liberalizaciji vodne oskrbe v Evropski uniji.


Več
 
 

  Postanite gostujoči fotograf Evropskega parlamenta!

 

V naslednjih štirih mesecih bomo enkrat mesečno objavili različne teme, o katerih bodo na spletni strani Parlamenta objavljeni prispevki. Naloga tekmovalcev bo, da nam pošljejo fotografijo, ki po njihovem mnenju najbolje upodablja sporočilo prispevka na določeno temo. Zmagovalna fotografija meseca bo nato objavljena na naši spletni strani, zmagovalec pa bo se okitil z naslovom gostujočega fotografa Evropskega parlamenta.


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Get the picture: Temeljne pravice

 

Oblikovanje zavezujočega seznama temeljnih pravic vseh državljanov je pomenilo prelomno točko v razvoju Evropske unije. Imate vsaj bežno idejo o tem, kakšne so vaše pravice? Slika pove več kot tisoč besed!


Poglej video >>
 
 

  Get the picture: Priseljevanje v Evropo

 

EPTV je pripravila oris pogosto nevarnih poti, na katere se podajajo migranti in tisti, ki si želijo v EU poiskati azil.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu