17/02/2014
 

Spletne novice št. 126

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 126. številke:

  • Voda kot človekova pravica: prva predstavitev državljanske pobude v Parlamentu
  • Varčevalna politika trojke: kaj o njej menijo državljani?
  • Vohunjenje ZDA: katere ugotovitve je prinesla parlamentarna preiskava?
  • Previdno pri pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA, svarijo poslanci
  • Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Odštevati smo začeli zadnjih 100 dni do Evropskih volitev, ki bodo 25. maja letos.. Ta teden evropski poslanci zasedajo v parlamentarni odborih in političnih skupinah. Na dnevnem redu je  prva predstavitev državljanske pobude v Parlamentu - Right2Water, ki se zavzema dostop do čiste vode za vse in nasprotovanje liberalizaciji storitev oskrbe z vodo. Odbora za ekonomske zadeve in državljanske svoboščine bosta glasovala o predlogih proti pranju denarja, poslanci pa se bodo pogovarjali tudi o predlogih v zvezi z bančnim sistemom v senci, nadzoru morskih meja in boljši zaščiti delavcev. V tem tednu se bodo politične skupine pripravljale na drugo februarsko plenarno zasedenje, ki bo od 24. do 27. februarja.

EPTV Še 100 dni do evropskih volitev
Infografika: odštevamo do evropskih volitev: kako bo izvoljen predsednik Evropske komisije?
 

  Voda kot človekova pravica: prva predstavitev državljanske pobude v Parlamentu

 

Dostop do čiste vode za vse in nasprotovanje liberalizaciji storitev vodne oskrbe: to sta glavni zahtevi evropske državljanske pobude Right2Water, ki bo v ponedeljek, 17. februarja, javno predstavljena v Parlamentu. Razprava bo potekala od 15. ure do 17.30, ogledate pa si jo lahko tudi v živo. Pobuda je v državah EU sicer prejela 1.844.790 podpisov.


Več
 
 

  Varčevalna politika trojke: kaj o njej menijo državljani?

 

Parlament je konec lanskega leta začel s preiskavo politike trojke, pri čemer se poslanci osredotočajo predvsem na učinke varčevalnih ukrepov v državah v finančnih težavah. O tem se je španski poslanec Alejandro Cercas (S&D), ki je poročevalec o tej zadevi, odločil na spletu povprašati državljane. Nekateri izmed njihovih predlogov, npr. o boju proti brezposelnosti in javnih posvetovanjih o reformi zdravstva, so našli pot v poročilo, ki so ga 13. februarja potrdili člani odbora za zaposlovanje.


Več
 
 

  Vohunjenje ZDA: katere ugotovitve je prinesla parlamentarna preiskava?

 

Potem ko so mediji pred meseci začeli razkrivati obseg dejavnosti ameriške obveščevalne agencije NSA v Evropski uniji, se je Parlament odločil zagnati preiskavo množičnega nadzora nad državljani EU. Odbor za državljanske svoboščine bo 12. februarja glasoval o končnem poročilu, ki povzema ugotovitve 15 zaslišanj v zvezi z vohunskimi dejavnostmi tajnih služb v uniji. Poslanci so govorili s predstavniki ustanov EU, držav članic, medijskih hiš in podjetij, ki razvijajo spletne tehnologije.


Več
 
 

  Previdno pri pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA, svarijo poslanci

 

Načelo previdnosti, v skladu s katerim morajo oblasti pri svojem ravnanju upoštevati ne samo znanstvena dognanja, ampak tudi morebitne dolgoročne nepredvidene posledice, v prostotrgovinskih pogajanjih EU-ZDA ne sme biti ogroženo. To so 11. februarja na predstavitvi mnenj o čezatlantskem sporazumu o trgovini in vlaganjih (TTIP) menili poslanci. Izpostavili so predvsem vprašanja kloniranih živali, hormonov v govedini in gensko spremenjenih organizmov.


Več
 
 

Tiskovna konferenca pred plenarnim zasedanjem

V petek, 21. februarja, ob 12. uri vas vljudno vabimo na redno srečanje pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu, na katerem bodo evropski poslanci predstavili glavne teme plenarnega zasedanja. Srečanje bo v konferenčni dvorani Hiše EU na Bregu 14 v Ljubljani.

 

Izbrano na EuroparlTV

  Trojka - prava rešitev?

 

Zagovornica varčevanja! Kdo sestavlja trojko in komu je odgovorna? Je angel varuh evropskega projekta ali zaviralka rasti?


Poglej video >>
 
 

  Švicarski referendum o omejevanju priseljevanja: kakšno stališče bo zavzela EU?

 

Poslanka EP Pervenche Berès je zaskrbljena nad prihodnostjo odnosov med EU in Švico, saj izid švicarskega referenduma o omejevanju priseljevanja iz EU spodkopava evropsko načelo svobode gibanja.


Poglej video >>
 
 

  Sezonski delavci: trpljenje za vsakdanji kruh

 

S poudarkom na Španiji in Škotski EPTV prikazuje žalostno zgodbo o izkoriščanju in revščini, s katerima se v Evropi sooča veliko sezonskih delavcev iz tretjih držav.


Poglej video >>
 
 

  Preporod evropske energetske samozadostnosti

 

Evropa, ki je preveč odvisna od zunanjega energetskega trga, vlaga v razvoj obnovljivih virov energije, da bi tako zmanjšala izpuste toplogrednih plinov in zadovoljila povpraševanje.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu