25/02/2014
 

Spletne novice št. 127

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 127. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 24. do 27. februar
  • Pranje denarja
  • Bosna in Hercegovina
  • Državljanska pobuda Pravica do vode
  • Vloga parlamentov na globalnem odru?
  • Izbrano na EuroparlTV
 

V ponedeljek se je v pričelo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Osrednja tema bo razprava o Ukrajini ter odnosu EU do nasilja in politične krize v Ukrajini. Poslanci bodo glasovali tudi o pomoči, ki jo bodo prejeli najbolj ogroženi državljani EU, tobačni direktivi, varnejših in čistejših avtomobilih ter reformi železniškega prometa. Pozornost bodo namenili tudi novim pravilom zaplembe premoženja storilcem kaznivih dejanj in jasnejšim pravilom prodaje zavarovanj.  Evropski parlament bo obiskal in nagovoril tudi češki predsednik Zeman.

Na dnevnem redu: vročica muzejske noči, stroški gostovanja v mobilnih omrežjih, učinkovitost železniškega prometa
 

Plenarno zasedanja Evropskega parlamenta, Strasbourg, 24. do 27. februar

Ukrajina. V sredo dopoldne bodo poslanci spregovorili o morebitnih sankcijah EU in nadaljnjih diplomatskih prizadevanjih za ustavitev nasilnih spopadov v Ukrajini. Glasovanje o resoluciji bo v četrtek

Tobačna direktiva. V sredo bodo poslanci glasovali o zakonodaji, ki naj bi med drugim prispevala k temu, da tobačni izdelki postanejo manj privlačni za mlade. Zakonodaja je neformalno že usklajena z ministri EU, predvideva pa, da zdravstvena opozorila pokrivajo 65 odstotkov površine škatlice cigaret.

Pomoč najbolj ogroženim državljanom EU. Parlament je dosegel dogovor, da bo evropska pomoč najbolj ogroženim državljanom podaljšana do leta 2020. Zanjo so predvidena sredstva v višini 3,5 milijarde evrov. Neformalni dogovor s Svetom ministrov, ki bo potrjen na glasovanju v torek

Zaplemba premoženja storilcem kaznivih dejanj. V torek bo Parlament glasoval o evropskih pravilih, ki bodo državam članicam omogočala lažje sledenje, zamrznitev, upravljanje in zaplembo premoženja storilcev kaznivih dejanj.

Varnejši in čistejši avtomobili.  Od oktobra 2015 bo morala biti v vseh novih avtomobilih in lahkih dostavnih vozilih serijsko vgrajena posebna naprava, ki bo v primeru prometne nesreče sama obvestila reševalne službe. Povprečne emisije CO2 novih avtomobilov v EU naj bi se s 130g/km v letu 2015 znižale na 95g/km do leta 2020, predvideva zakonodajni predlog, o katerem bodo poslanci glasovali v torek.

Reforma železniškega prometa. Poslanci bodo v sredo glasovali  o novih pravilih za izboljšanje kakovosti in krepitev konkurence na področju železniških storitev v Evropi.

Prodaja zavarovanj.  V sredo bodo poslanci podprli jasnejša pravila za zavarovalne agente in posrednike pri odpravi nepoštenih in zavajajočih informacij, vključno z drobnim tiskom in tržnim komuniciranjem pri zavarovalniških poslih.

Češki predsednik Zeman. Predsednik Češke Miloš Zeman bo v sredo opoldne javno nagovoril evropske poslance. 

Rezultati preiskave dela trojke. Vzporedno s plenarnim zasedanjem bodo poslanci odbora za ekonomijo in monetarne zadeve glasovali o rezultatih preiskave  reševanja evropske krize s strani trojke (ECB, MDS in EK).

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

  Pranje denarja: kako si EU prizadeva zapreti pipico kriminalcem in ponarejevalcem

 

Prekupčevalci z drogami, goljufi, ponarejevalci in drugi kriminalci imajo skupno eno stvar: denar, ki ga zaslužijo s svojimi nezakonitimi dejavnostmi, morajo oprati, predno ga lahko v miru trošijo. OZN ocenjuje, da je v letu 2009 obseg opranega denarja dosegel 2,7 odstotka svetovnega BDP oz 1600 milijard dolarjev. Nove tehnologije pranje denarja še olajšujejo. 20. februarja sta odbora za gospodarstvo in državljanske svoboščine glasovala o strožjih ukrepih za preprečevanje pranja denarja.


Več
 
 

  Doris Pack o Bosni in Hercegovini: “Težav od zunaj ne moremo rešiti.”

 

Bosanci, Srbi in Hrvati so se v zadnjih dneh družno podali na ulice in, podobno kot Ukrajinci, protestirali proti vladi, ki po njihovem mnenju poslabšuje položaj v državi. O tem, kako naj se Evropska unija sooči s to morebiti eksplozivno situacijo na svojih mejah, smo govorili z nemško poslanko Doris Pack (ELS), poročevalko o napredku BiH na poti v EU.


Več
 
 

  Državljanska pobuda Pravica do vode: »Voda ni tržna dobrina, ampak del naše dediščine.«

 

Čista voda za vse, nasprotovanje liberalizaciji oskrbe z vodo in odločen ne privatizaciji vodo: to so glavni cilji evropske državljanske pobude Right2Water, ki je v državah Evropske unije zbrala skoraj dva milijona podpisov. Organizatorji pobude na čelu z Anne-Marie Perret so 17. februarja v odboru za okolje, ki mu predseduje nemški poslanec Matthias Groote (S&D), predstavili svoje predloge za pravno ureditev vodne oskrbe v EU.


Več
 
 

  Kakšno vlogo naj parlamenti igrajo na globalnem odru?

 

Mednarodne organizacije veliko pomembnih odločitev sprejmejo na medvladni način, torej brez sodelovanja parlamentov, čeprav imajo te odločitve velik vpliv na življenja ljudi. Zato je nad delom organizacij, kot so Združeni narodi, Mednarodni denarni skladi in Svetovna trgovinska organizacija, potreben bolj učinkovit demokratični nadzor, je v okviru konference 'Parlamenti EU in globalno upravljanje' 18. februarja dejal podpredsednik Parlamenta Othmar Karas.


Več
 
 

Regionalni forum za razpravo: »Evropska kakovost življenja – mit preteklosti ali sanje prihodnosti?«, petek, 28.2. , Maribor

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Odbor regij vas vljudno vabita na regionalni forum za razpravo: »Evropska kakovost življenja – mit preteklosti ali sanje prihodnosti?« Forum bo potekal v petek, 28. februarja, ob 11. uri v prostorih Hotela City v Mariboru (ulica kneza Koclja 22).

Letos mineva 10 let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo in 25. maja bomo slovenski državljani že tretjič volili svoje predstavnike v Evropski parlament. Je vključitev v Unijo res prinesla tudi evropsko, torej po pričakovanjih boljšo kakovost življenja? Živimo v čistejšem okolju, jemo varnejšo hrano, študiramo in delamo povsod po Evropi? Je vsakdan, ki ga živimo kot Evropejci, boljši kot pred desetletjem? Ali pa so skupna pravila EU zožila možnost samostojnega odločanja in upočasnila odziv na težave, s katerimi se srečujemo državljani Evrope v času gospodarske krize? In koliko vpliva imajo pri iskanju pravih rešitev zastopniki regionalnih ter lokalnih oblasti? O tem bodo na okrogli mizi govorili:

dr. Milan Zver, evropski poslanec (ELS/SDS),
Ivo Vajgl, evropski poslanec (ALDE/Zares),
dr. Ivan Žagar, župan občine Slovenske Bistrice in vodja slovenske delegacije v Odboru regij,
Mitja Meršol, član mestnega sveta Ljubljane in član Odbora regij,
doc. dr. Lučka Lorber, prorektorica za razvoj kakovosti Univerze v Mariboru in
Urška Breznik, v. d. direktorice Pekarne Magdalenske mreže.

Razpravi bo sledila krajša pogostitev.

***

Vašo potrditev udeležbe in morebitna vprašanja za razpravo pošljite na elektronski naslov EPljubljana@europarl.europa.eu

Twitter hashtag dogodka: #sloregio

 

Izbrano na EuroparlTV

  Poplava podpisov državljansko pobudo o vodi potisnila na vrh agende

 

Bo državljanska pobuda, ki je doživela prvo javno predstavitev, nadaljevala pot in uspela preoblikovati nacionalne vodne politike v EU? O tem smo se pogovarjali z Matthiasom Grootom.


Poglej video >>
 
 

  Oblast ljudstvu

 

EuroparlTV prikazuje, kako se je edina neposredno izvoljena ustanova v EU v 25 letih iz malega foruma za razpravljanje o zakonodaji prelevila v močnega akterja.


Poglej video >>
 
 

  Poročevalec: Preprečevanje pranja denarja

 

Kriminalna združba je vsak dan iz Italije nakazovala milijone evrov na Kitajsko, dokler ji ni na prste stopila italijanska finančna policija.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu