10/03/2014
 

Spletne novice št. 129

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 129. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 10. do 13. marec
  • Nasilje nad ženskami je odraz neenakosti spolov, opozarja poslanec Gustaffson
  • Antonija Parvanova: Skoraj polovica žensk je v svojem življenju izkusila nasilje
  • Ukrajina: iskanje poti za izhod iz krize
  • Evropska konferenca mladih EYE2014: udeležite se je na spletu!
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Poslanci se ta teden selijo v Strasbourg, kjer bodo obravnavali strožja pravila proti pranju denarja v boju proti davčnim utajam, na zunanjepolitičnem področju pa bo osrednja tema Ukrajina. Parlament bo obravnaval tudi ostrejšo zakonodajo o varstvu podatkov v EU, zaključuje se preiskava programov za množični nadzor NSA, prav tako je pod parlamentarnim nadzorom trojka. Razprava bo potekala še o dnevnem redu naslednjega vrha Unije, na dnevnem redu pa je tudi sprejemanje novih pravil o paketnih potovanjih.

Na dnevnem redu: priporočila preiskave vohunjenja, trojka, uredba o semenih
 

Plenarno zasedanja Evropskega parlamenta, Strasbourg, 10. do 13. marec

Ukrajina. V sredo bodo poslanci spregovorili o Ukrajini in prisotnosti ruskih vojakov na Krimu. V ponedeljek zvečer bo odbor za zunanje zadeve razpravljal o paketu denarne pomoči za Ukrajino v višini 11 milijard evrov.

 

Varstvo podatkov. Poslanci bodo glasovali o zaostritvi zaščitnih ukrepov za prenos podatkov izven Unije. Nova pravila naj bi ljudem omogočila nadzor nad osebnimi podatki, obenem pa podjetjem olajšala prenos podatkov po Evropi. Poslanci želijo tudi zvišati globe za podjetja, ki bi kršila pravila. (razprava v torek, glasovanje v sredo)

 

Preiskava o NSA. Varovanje podatkov bi moralo biti izvzeto iz trgovskih pogajanj med ZDA in EU in se obravnavati ločeno, sporočajo evropski poslanci v osnutku resolucije, ki zaokrožuje šestmesečno preiskavo ameriških programov za množični nadzor. Unija bi tudi morala prekiniti dogovor z ZDA o bančnih podatkih in načela zasebnosti varnega pristana za ameriška podjetja, še dodajajo. Boj proti terorizmu nikoli ne bi smel upravičiti tajnega in nezakonitega množičnega nadzora. (razprava v torek, glasovanje v sredo)

 

Trojka. Trojka (v sestavi Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada) je štirim članicam EU resda pomagala skozi krizo in preprečila poslabšanje razmer, toda v njenem delovanju so bile velike pomanjkljivosti, je zapisano v predlogu resolucije o ugotovitvah štirimesečne preiskave. Druga resolucija obsoja negativne posledice reform na področje zaposlovanja in poziva k reviziji sprejetih ukrepov. (razprava v sredo, glasovanje v četrtek)

 

Pranje denarja. Osnutek pravil za preprečevanje pranja denarja, o katerih bo Parlament odločal v torek - soporočevalka o predlogu je slovenska poslanka Mojca Kleva Kekuš (SD/S&D) - predvideva vpis dejanskih lastnikov podjetij in skladov v javne evidence članic Unije. Tako naj bi se otežilo prikrivanje prevarantskih poslov ter okrepil boj proti davčnim utajam. Predlog zajema tudi igralnice, odločitev tem, ali bi zakonodaja veljala tudi za ostale igre na srečo, ki predstavljajo nizko stopnjo tveganja, pa bo prepuščena državam članicam.

 

Paketna potovanja. Nova pravila o paketnih potovanjih, o katerih bodo poslanci glasovali v sredo, predvidevajo, da bi morali turistom na počitnicah zagotoviti pomoč pri vrnitvi domov, če bi šla njihova potovalna agencija v stečaj, medtem ko so na dopustu. Organizatorji potovanj bi tudi morali potnikom povrniti stroške v primeru znatnih sprememb cene ali časa poleta, potem ko je prodaja že zaključena.

 

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz v četrtek začenja uradni obisk v Sloveniji, v sklopu katerega se bo sestal s predsednikom Borutom Pahorjem, premierko Alenko Bratušek, predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom ter s slovenskimi študenti. Predsednik Schulz bo poslance Državnega zbora nagovoril v petek dopoldne.

 

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

  Nasilje nad ženskami je odraz neenakosti spolov, opozarja poslanec Gustaffson

 

Kako se soočiti s predsodki proti ženskam v Evropi? To je bilo samo eno izmed vprašanj, na katera je na Facebooku 5. marca odgovoril švedski poslanec Mikael Gustaffson (GUE/NGL), predsednik odbora za enakost spolov in pravice žensk. Udeležence v razpravi je zanimalo predvsem, kaj lahko države EU storijo zato, da zagotovijo enakost spolov.


Več
 
 

  Antonija Parvanova: Skoraj polovica žensk je v svojem življenju izkusila nasilje

 

Skoraj vsaka druga ženska je vsaj enkrat v svojem življenju izkusila nasilje, kažejo raziskave. Posledice tega niso le fizične in psihološke, od modric do razbitih družin, ampak imajo tudi konkretno ceno: Evropsko unijo stane diskriminacija žensk vsako leto 228 milijard evrov. Evropski parlament zato poziva k sprejetju strategije Evropske unije za preprečevanje nasilja nad ženskami. O tem smo se pogovarjali z bolgarsko poslanko Antonijo Parvanovo (ALDE).


Več
 
 

  Ukrajina: iskanje poti za izhod iz krize

 

Kako razrešiti ukrajinsko krizo? Po vsej Evropski uniji so na dnevnem redu sestanki na najvišji ravni, kjer je govora o odzivu na posredovanje Rusije na krimskem polotoku in o tem, kako preprečiti, da bi v razdeljeni Ukrajini prišlo do nasilja. O položaju v državi smo se pogovarjali z vodjo delegacije za odnose z Rusijo Knutom Fleckensteinom (S&D, Nemčija) ter Pawlom Kowalom (ECR, Poljska), ki vodi delegacijo za odnose z Ukrajino.


Več
 
 

Evropska konferenca mladih EYE2014: udeležite se je na spletu!

Evropska konferenca mladih EYE2014, ki se bo v Strasbourgu odvila med 9. in 11. majem, bo gostila tisoče mladih iz vse Evrope. Tisti, ki ne boste mogli biti na kraju samem, se boste lahko konference udeležili preko spleta. 

 

Več
 

Izbrano na EuroparlTV

  Konec nasilja nad ženskami in deklicami

 

Predsednik Odbora za ženske Mikael Gustafsson odgovarja na vprašanja in posluša sveže zamisli aktivistk, ki si prizadevajo za dobre rešitve problema nasilja nad ženskami v Evropi.


Poglej video >>
 
 

  Preprečevanje nasilja nad ženskami. Izziv za vse nas.

 

Kratek film, ki opozarja na nasilje nad ženskami.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu