Spletne novice št. 130

17/03/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 130. številke:

  • Kaj se je dogajalo na marčevskem plenarnem zasedanju?
  • Predsednik Evropskega parlamenta na obisku v Sloveniji
  • Posvet »Možnosti zaposlovanja mladih - iskanje rešitev v evropskem in slovenskem prostoru«
  • Kaj je to nanohrana?
  • Poročilo o napredku Turčije
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Pretekli teden se je v Sloveniji na uradnem obisku mudil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Ta teden pa bo v znamenju zasedanja odborov. Na dnevnem redu zunanjepolitičnega odbora bodo predvsem odnosi med EU in Rusijo, pozornost pa bo namenjena tudi Črni gori - obravnavala se bo sklenitev stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Državni svet v petek, 21. marca, organizirata posvet o možnostih zaposlovanja mladih. S  poudarkom na iskanju rešitev in ne zgolj opredelitvijo obstoječega stanja bomo skušali ugotoviti, ali že imamo pripravljene prave odgovore na ta aktualni izziv, ki bo lahko imel pomembne posledice za nadaljnji razvoj mnogih družb v evropskem prostoru, in če ne, kakšni bi ti lahko bili.

Na dnevnem redu: Ukrajinska kriza na vrhu natrpane bruseljske agende
 

Kaj se je dogajalo na marčevskem plenarnem zasedanju?

Poslanci se na plenarnem zasedanju Parlamenta, ki je v Strasbourgu potekalo med 10. in 13. marcem, niso mogli izogniti dogodkom v Ukrajini. Napovedan referendum o neodvisnosti Krima so označili za nelegitimen, Rusijo pa pozvali, naj s polotoka umakne vojaške sile. Parlament je potrdil novo zakonodajo o varstvu podatkov v EU, poslanci pa so končali tudi s preiskavo delovanja trojke. Zavzeli so se za več preglednosti pri sprejemanju kriznih ukrepov in večji poudarek na zaposlovanju.

Marčevsko plenarno zasedanje
 

  Parlament zaostril pravila za preprečevanje pranja denarja

 

Osnutek pravil proti pranju denarja, ki so ga poslanci sprejeli v torek, predvideva vpis dejanskih lastnikov podjetij in skladov v javne evidence članic Unije. Osnutek zahteva večjo previdnost pri sumljivih transakcijah njihovih strank tudi od bank, revizorjev, odvetnikov, nepremičninskih posrednikov in igralnic. To naj bi otežilo prikrivanje prevarantskih poslov ter okrepilo boj proti davčnim utajam.


Več
 
Izjava poslanke Mojce Kleva Kekuš
 

  Poslanci zaostrili pravila za varovanje osebnih podatkov v digitalni dobi

 

Evropski poslanci so v sredo potrdili korenite spremembe zakonov o varstvu podatkov in se zavzeli za ostrejšo zaščito osebnih podatkov evropskih državljanov, ki se prenašajo izven Unije. Nova pravila bi posameznikom omogočila nadzor nad svojimi osebnimi podatki,uvedba enakih pravil v vseh državah članicah pa bi podjetjem olajšala prenos podatkov po Evropi. Zvišali so tudi globe za podjetja,ki bi kršila pravila,in sicer do 100 milijonov evrov oziroma 5 odstotkov letnega prometa na svetovnem trgu.


Več
 
Enotna pravila za varstvo podatkov pomenijo boljšo zaščito za vse
Video: Zapolnjevanje črnih lukenj na področju osebnih podatkov na spletu
Izjava poslanke Tanje Fajon
 

  Poslanci o NSA: ustavite množičen nadzor ali se soočite s posledicami

 

Soglasje Parlamenta k trgovinskem sporazumu med EU in ZDA bi lahko bilo ogroženo, če ameriška agencija za nacionalno varnost ne ustavi splošnega množičnega nadzora, so poslanci v sredo sporočili z resolucijo, ki zaokrožuje šestmesečno preiskavo spornih ameriških programov. Resolucija tudi poziva Unijo, naj prekine dogovor z ZDA o bančnih podatkih in o t.i. dogovoru o varnem pristanu.


Več
 
Video: Pričanje Snowdna / Protokol iz Nagoje / tehnični pregledi
Izjava poslanca Milana Zvera
 

  Poslanci o večji zaščiti potnikov na počitnicah v paketu

 

Turisti na počitnicah v paketu, ki jih nudijo ponudniki turističnih storitev na internetu, potrebujejo dodatno zaščito, saj niso deležni enakega kritja kot tisti, ki si omislijo počitnice pri običajnih potovalnih agencijah, sporočajo poslanci. Osnutek zakona, o katerem je Parlament glasoval v sredo, želi preprečiti, da bi bili turisti prikrajšani, če gre neka letalska družba ali organizator potovanj v stečaj, želi pa jih zaščititi tudi pred znatnimi povišanji cen ali spremembami časa poletov.


Več
 
Počitniški paketi: poslanec Mayer zahteva celovito informiranje potrošnikov
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
 

  Evropski parlament poziva Rusijo, naj svoje vojaške sile umakne iz Ukrajine

 

Rusija mora nemudoma umakniti svojo vojsko iz ukrajinskega ozemlja, so v resoluciji, sprejeti v četrtek, zahtevali poslanci. "Dejanje agresije ob zavzetju Krima" so obsodili kot kršitev mednarodnega prava, načrte za referendum o priključitvi Krima k Rusiji pa razglasili za nezakonite. Rusijo so tudi opozorili, da njena dejanja predstavljajo grožnjo varnosti v EU.


Več
 
Ukrajina: zaostrovanje razmer je treba preprečiti z ukrepi proti Rusiji
Video: Lakmusov test Krima: bo Evrope posegla po sredstvih, ki presegajo previdne sankcije?
Izjava poslanca Milana Zvera
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

  Parlamentarna preiskava učinkov varčevalne politike trojke pri koncu

 

Kako so varčevalni ukrepi, ki so jih v zameno za finančno pomoč Evropske unije morale sprejeti nekatere države članice, vplivale na njihova gospodarstva in socialne razmere? Najti odgovor na to vprašanje je bil cilj preiskave politike trojke, ki jo je Parlament sprožil decembra lani. Poslanci bodo 13. marca glasovali o dveh poročilih, ki sta rezultat parlamentarne preiskave, mi pa smo se pred tem pogovarjali s tremi poročevalci.


Več
 
Video: Trojka v središču pozornosti
Izjava poslanke Mojce Kleva Kekuš
 

  Enotni polnilec za vse mobilne telefone bo zmanjšal količino elektronskih odpadkov

 

Poslanci so v okviru posodobitve zakonodaje o radijski opremi 13. marca zahtevali oblikovanje enotnega polnilca za mobilne telefone. To bo zmanjšalo količino elektronskih odpadkov, znižalo stroške in olajšalo življenje uporabnikom. Parlament je o tem že dosegel neformalni dogovor z državami članicami.


Več
 
 
 

  Kaj je nanohrana? Veliko težav z majhnimi stvarmi

 

Pravica do vode, Right2Water, je evropska državljanska pobuda, katere cilj je zagotoviti vsem državljanom Evropske unije dostop do zadostne količine čiste vode. Pobudniki bodo 17. februarja v Parlamentu predstavili svoje argumente za nasprotovanje liberalizaciji vodne oskrbe v Evropski uniji.


Več
 
 

  »Reforme naj Turčija izvede v dobro svojih državljanov, ne zaradi nas.«

 

Turške oblasti se že nekaj časa soočajo z resnimi obtožbami o korupciji in prevarah, pri čemer je nezaupanje državljanov do politike že pripeljalo do nasilnih protestov po državi. Poročilo o napredku Turčije pri približevanju Evropski uniji za leto 2013 je zato toliko bolj pomembno. »Pravosodje je ključno področje. Reformirati bi ga morali v korist Turkov, ne zaradi nas,« je v pogovoru dejala poročevalka, nizozemska poslanka Ria Oomen-Ruijten (ELS).


Več
 
Video: Turška pot do pristopa: en korak naprej, en korak nazaj?
 

  Posvet »Možnosti zaposlovanja mladih - iskanje rešitev v evropskem in slovenskem prostoru«

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Državni svet v petek, 21. marca 2014, ob 10.00 uri organizirata posvet o možnostih zaposlovanja mladih. Z organizacijo posveta želita s čim več različnih vidikov osvetliti že dlje časa skrb zbujajočo situacijo visoke stopnje brezposelnosti mladih v Sloveniji in Evropski uniji. S  poudarkom na iskanju rešitev in ne zgolj opredelitve obstoječega stanja bomo skušali ugotoviti, ali že imamo pripravljene prave odgovore na ta aktualni izziv, ki bo lahko imel pomembne posledice za nadaljnji razvoj mnogih družb v evropskem prostoru, in če ne, kakšni bi ti lahko bili.


Več
 
 

  Vodenje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta prevzel mag. Klemen Žumer

 

Vodenje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji je 16. marca 2014 prevzel mag. Klemen Žumer.


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Kako deluje: Ukrepanje Evrope proti revščini

 

Se sprašujete, kako se Evropa spopada z revščino in pomanjkanjem? Slika pove več kot tisoč besed!


Poglej video >>
 
 

  Zdravljenje v tujini

 

Če se vam pripeti nezgoda v drugi državi članici EU, vas zdravstvena oskrba ne bi smela več stati celo premoženje, še vedno pa vam lahko povzroči dodatne preglavice.


Poglej video >>
 
 

  Kriza na Krimu / pranje denarja / uredba o semenih

 

Poslanci niso naklonjeni osnutku Komisije za uredbo o semenih, Evropa ima v rokah novo orožje za boj proti pranju denarja, odločno ukrepanje na Krimu.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu