Spletne novice št. 131

24/03/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 131. številke:

  • Dnevni red Evropskega parlamenta ta teden
  • Ukrajina: od Euromajdana do krimskega referenduma
  • Ukinitev stroškov gostovanja: mobilne storitve na tujem po istih pogojih kot doma
  • Preiskava politike trojke: državljani dali svoj prispevek na socialnih omrežjih
  • Nevtralnost spleta: poslanci proti upočasnjevanju internetnih povezav konkurenci
  • Sklepni dogodek evropskega leta državljanov
  • Mladi, politiki in gospodarstveniki o možnostih zaposlovanja mladih
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Kriza v Ukrajini bo na dnevnem redu evropskih poslancev tudi ta teden. V sredo se bo sestala konferenca predsednikov, na kateri bo prisoten tudi Herman Van Rompuy. Tema pogovorov bodo zaključki nedavnega Evropskega sveta in prvi sveženj sankcij za Rusijo, ki zajemajo prepoved potovanj za ruske uradnike. V petek pa bo Evropski parlament drugič v tem mesecu odprl svoja vrata okoli 500 študentom iz vseh držav članic. Mladi bodo razpravljali o evropskih temah, se udeležili srečanj odborov in se preskusili pri pripravi parlamentarnih poročil. Možnosti zaposlovanja mladih pa je bila osrednja tema posveta, ki sta ga v petek organizirala Državni svet in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Na njem so bile predstavljene mnoge priložnosti za delo in usposabljanje mladih.

 
Na dnevnem redu: kriza v Ukrajini in Euroscola
 
 

  Ukrajina: od Euromajdana do krimskega referenduma

 

Obeti za tesnejše partnerstvo med Ukrajino in Evropsko unijo so bili še nedavno dokaj dobri. Podpis pridružitvenega sporazuma z EU bi Ukrajino trdno postavil na evropsko pot. Vendar so se oblasti v Kijevu odločile, pogajanja z EU novembra lani prekiniti. To je bil povod za množične proteste in odstavitev predsednika Janukoviča. Rusija je medtem podprla referendum o odcepitvi Krima od Ukrajine, ki ga je EU označila za nezakonitega. Prihodnost države tako ostaja negotova.


Več
 
Martin Schulz: Ne smemo kot mesečniki zakoračiti v vse ostrejši konflikt
 

  Ukinitev stroškov gostovanja: mobilne storitve na tujem po istih pogojih kot doma

 

Pošiljanje SMS sporočil, elektronske pošte ali klic iz mobilnega telefona v tujini od 15. decembra 2015 naprej ne bi smeli stati več kot enake mobilne storitve v domači državi. To izhaja iz predloga zakonodaje, ki so jo 18. marca v Odboru za industrijo potrdili poslanci. Sicer je Evropska unija stroške gostovanja v mobilnih omrežjih postopoma zniževala od leta 2007 naprej.


Več
 
 

  Preiskava politike trojke: državljani dali svoj prispevek na socialnih omrežjih

 

Konec lanskega leta je Parlament začel s preiskavo učinkov varčevalnih ukrepov na države, ki so zaprosile za finančno pomoč Evropske unije. Nad njihovim izvajanjem bedi trojka, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, ECB in IMF. Poslanec Alejandro Cercas (S&D, Španija) pa je pri pripravi svojega poročila za mnenje na socialnem omrežju LinkedIn zaprosil tudi državljane.


Več
 
 

  Nevtralnost spleta: poslanci proti upočasnjevanju internetnih povezav konkurenci

 

Hitra internetna povezava je v času optičnega omrežja skorajda samoumevna, a včasih je dostop do spleta vendarle sumljivo počasen. To je lahko posledica ozkih grl, lahko pa je tudi posledica namerne odločitve telekomunikacijskih operaterjev, da upočasnijo pretok podatkov v primeru, ko želi uporabnik dostopati do konkurenčne spletne storitve. Člani odbora za industrijo so 18. marca podprli zakonodajo, ki takšne prakse prepoveduje.


Več
 
 

Sklepni dogodek evropskega leta državljanov

V četrtek, 27. marca, ob 14.30 uri bo v Hotelu Union potekal sklepni dogodek evropskega leta državljanov, ker bomo pregledali aktivnosti preteklega leta in uveljavljanje državljanskih pravic pri nas. Beseda pa bo tekla tudi o pripravah na volitve v Evropski parlament. Vljudno vabljeni!

Več

  Mladi, politiki in gospodarstveniki o možnostih zaposlovanja mladih

 

Z namenom vključevanja in medsebojnega povezovanja se je v Državnem svetu Republike Slovenije v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji v petek odvijal posvet z naslovom "Možnosti zaposlovanja mladih - iskanje rešitev v evropskem in slovenskem prostoru". Na posvetu so bile predstavljene mnoge priložnosti za delo in usposabljanje mladih v Sloveniji in EU, govorniki pa so se strinjali, da morajo mladi proaktivno izkoristiti priložnosti, ki jih imajo več kot kdajkoli prej.


Več
 
Izjava poslanke dr. Romane Jordan o posvetu "Možnosti in zaposlovanje mladih":
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Temni oblaki predsodkov nad enakostjo oseb LGBT

 

Kljub vsem dosežkom za osebe LGBT v Evropi je nedavna anketa pokazala, da jih je še vedno zelo veliko žrtev diskriminacije, nadlegovanja in še česa hujšega.


Poglej video >>
 
 

  Napoteni delavci in enakost dostopa do spleta mimo blokad odbora

 

Če se vam pripeti nezgoda v drugi državi članici EU, vas zdravstvena oskrba ne bi smela več stati celo premoženje, še vedno pa vam lahko povzroči dodatne preglavice.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu