31/03/2014
 

Spletne novice št. 132

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 132. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju od 2. do 3. aprila
  • Koliko bi stalo, če EU ne bi bilo?
  • Sklepni dogodek evropskega leta državljanov
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Poslance bosta na mini plenarnem zasedanju v sredo in četrtek v Bruslju zaposlovali krepitvi ukrajinskega gospodarstva in dvostranskih odnosov z Iranom, glasovali pa bodo med drugim tudi o ukinitvi stroškov gostovanja in omejitvi pristojbin ob plačevanju s kartico. Danes uradni obisk Evropskega parlamenta začenja kitajski predsednik Xi Jinping, v Bruslju ga je sprejel predsednik EP Martin Schulz. V sredo bo Parlament gostil konferenco o socialnih medijih v politiki.

Na dnevnem redu:
 

Mini plenarno zasedanja Evropskega parlamenta, Bruselj, 2. do 3. april

Ukinitev carinskih dajatev za ukrajinski uvoz v EU. Evropski poslanci bodo na zasedanju v četrtek glasovali o načrtih za ukinitev carinskih dajatev za uvoz iz Ukrajine, s katerimi bi se spodbudilo oslabljeno ukrajinsko gospodarstvo.

 

Omejitve za pristojbine ob plačevanju s kartico in zaščita spletnih plačil. V torek bodo poslanci glasovali o novih pravilih o pristojbinah, ki jih banke zaračunavajo trgovcem za obdelavo plačil kupcev. Po podatkih Evropske komisije pristojbine, ki jih banke zahtevajo za plačevanje s karticami, evropske trgovce vsako leto stanejo več kot 10 milijard evrov. Isti dan bo potekalo glasovanje o ukrepih za boljšo zaščito spletnega plačevanja.

 

Nevtralnost interneta in ukinitev stroškov gostovanja. Ponudniki internetnih storitev ne bi smeli več blokirati ali upočasniti internetnih storitev, ki jih nudijo njihovi konkurenti, je zapisano v predlogih, o katerih bodo poslanci glasovali v četrtek. Glasovali bodo tudi o ukinitvi stroškov gostovanja, tj. dodatnih stroškov za mobilno telefonijo v drugi državi EU, kar bi naj veljalo od 15. decembra 2015.

 

Ohraniti pravico do pokojnine tudi ob selitvi v drugo državo EU. Delavci v EU, ki se preselijo v drugo državo članico, bodo lahko zaščitili pravice dodatnega pokojninskega zavarovanja, predvideva dogovor med Parlamentom in državami članicami, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek. Zakonodaja bo veljala za evropske delavce, ki se preselijo znotraj EU, pobudo Parlamenta pa tudi za čezmejne delavce.

 

Reforme revizijskih storitev EU za povečanje finančne stabilnosti. Poslanci bodo v sredo glasovali o dogovoru med Parlamentom in Svetom glede zakonodaje, namenjene odpiranju evropskega trga revizijskih storitev, ki ne bi vključevala zgolj prevladujočih "vélikih štirih" podjetij, in sanaciji revizijskih slabosti, ki jih je razkrila finančna kriza.

 

Poslanci bodo zahtevali sankcije EU proti 32 ruskim funkcionarjem. Parlament bo v sredo glasoval o osnutku resolucije, ki jo je pripravil Odbor za zunanje zadeve. V njem pozivajo k sankcijam proti 32 ruskim funkcionarjem, vpletenih v sumljivo smrt ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega, sodno prikrivanje in nenehno nadlegovanje njegove družine.

 

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

  Študija: koliko bi stalo, če EU ne bi bilo?

 

Če bi se države članice odločile za še tesnejše sodelovanje na ravni Evropske unije, bi lahko to evropskemu gospodarstvu prineslo 800 milijard evrov, kar je šest odstotkov današnjega BDP unije. To je rezultat študije Evropskega parlamenta, ki še ugotavlja, da bi samo vzpostavitev enotnega digitalnega trga EU prineslo 260 milijard evrov. To je več kot celoten BDP Danske v letu 2014.


Več
 
 

  Socialni mediji v politiki

 

V sredo, 2. aprila, bo Evropski parlament gostil konferenco o socialnih medijih v politiki. Osrednji govornik na konferenci bo Alec Ross, ki je včasih opravljal vlogo svetovalca za inovacije v kabinetu nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton.


Konferenco bo možno spremljati v živo preko interneta na tej povezavi
 
 

  Sklepni dogodek evropskega leta državljanov

 

Gre za dogodek, kjer smo pregledali aktivnosti evropskega leta državljanov v Sloveniji in uveljavljanje državljanskih pravic pri nas. Evropsko leto državljanov 2013 (ELD) se je uradno sicer izteklo, toda dejavnosti, ki so namenjene ozaveščanju evropskih državljanov o njihovih pravicah, se nadaljujejo tudi letos. 2014 je namreč volilno leto – konec maja bodo po vsej EU potekale volitve v Evropski parlament, v Sloveniji 25. maja.


Več
 

Izbrano na EuroparlTV

  Mladi brez službe

 

Brezposelna mlada generacija Evropejcev bije plat zvona


Poglej video >>
 
 

  Poklicna pot brez meja

 

Evropska poklicna kartica: vstopnica za prosto gibanje strokovnjakov, ki se želijo otresti vseh nepotrebnih zamud in uradniških postopkov priznavanja poklicnih kvalifikacij.


Poglej video >>
 
 

  Rezervacija potovanja na spletu: kakšna so tveganja?

 

Spletne rezervacije pogosto prinašajo nižje cene kot nakup storitve pri turistični agenciji, a kaj se zgodi z vašim denarjem v primeru odpovedi? EuroparlTV je preverila.


Poglej video >>
 
 

  Gospodarski velikan Nemčija: vzornik za druge evropske države ali primer pomanjkanja solidarnosti?

 

Ali Nemčija v kriznih časih kuje dobičke ali pa je gonilna sila gospodarskega okrevanja v EU? Razprava gostov


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu