Spletne novice št. 133

07/04/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 133. številke:

  • Kaj se je dogajalo na aprilskem mini plenarnem zasedanju
  • Kitajski predsednik Xi Jinping v Parlamentu
  • Družabni mediji in njihova vloga v evropskih volitvah 2014
  • Vesolje kot smetišče
  • Napoved volilnih izidov za evropske volitve 2014: Sedeži Parlamentu
  • Nižje provizije za plačilne kartice - več prihrankov za potrošnike
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Delo parlamenta se po prvem aprilskem mini plenarnem zasedanju ponovno seli v odbore in skupine, kjer bodo v Bruslju obravnavali: hrup na letališčih,  vračanje nelegalno izvoženih kulturnih objektov, promocijo kmetijskih izdelkov in letno poročilo Evropske centralne banke. Prav tako bodo obravnavali civilno iniciativo, ki zadeva uporabo človeških zarodkov, začele pa se bodo tudi priprave na zadnje plenarno zasedanje pred majskimi volitvami. Kot verjetno že veste, bodo v Sloveniji te potekale 25. maja. Vse bralce spletnih novic vljudno vabimo v  Ajdovščino, in sicer v petek, 11. aprila. Ob 12:30 bo namreč v Gimnaziji Vena Pilona potekal forum z naslovom: "Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?«. Pripravili pa smo vam tudi napovedi volilnih izidov za evropske volitve 2014, ki jih izvaja TNS Opinion na podlagi raziskav javnega mnenja.

 

Kaj se je dogajalo na aprilskem mini plenarnem zasedanju?

Z zahvalo parlamentarnim službam za popravila stropa plenarne dvorane skupščine se je pričelo aprilsko mini plenarno zasedanje v Bruslju. Parlament je odobril enakost na spletu, pozval EU k enotnosti pri zunanji politiki ter posvaril Svet, da je varnost pacientov na prvem mestu. Na dnevnem redu je bila pravočasna spodbuda za podporo Ukrajini ter ukrepi za ureditev in spodbujanje medicinskih raziskav. Ti ukrepi so bili s strani poslancev tudi odobreni, prav tako pa tudi omejitev za pristojbine za kreditne kartice, kar bo trgovcem na drobno prihranilo precej denarja. 

Kratek video pregled plenarnega zasedanja:
Video: Nevtralnost mreže / evropska zunanja politika / medicinski pripomočki
 

  Začetek zasedanja: popravilo stropa in spremembe dnevnega reda

 

Podpredsednik Evropskega parlamenta Gianni Pittella se je na začetku zahvalil parlamentarnim službam za popravila stropa plenarne dvorane skupščine, kar je omogočilo prvo zasedanje v Bruslju po dveh letih. Predstavil je tudi spremembe dnevnega reda za sredo in četrtek.


Več
 
 

  Odprt dostop do spletnih storitev in ukinitev stroškov gostovanja

 

Ponudniki dostopa do spleta ne bodo smeli več blokirati ali upočasniti storitev, ki jih nudijo njihovi konkurenti, je zapisano v predlogih sprememb osnutka uredbe o enotnem trgu elektronskih komunikacij, ki so jih poslanci potrdili v četrtek. Podprli so tudi ukinitev stroškov gostovanja v mobilnem omrežju v drugi državi EU s 15. decembrom 2015.


Več
 
Do povezane Evrope z ukinitvijo stroškov roaminga in hitrejšim internetom
Izjava evropskega poslanca Lojzeta Peterleta (NSi/EPP) o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja
Izjava evropskega poslanca Jelka Kacina (LDS/ALDE) o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja in o nevtralnosti interneta
Izjava evropske poslanke Tanje Fajon (SD/ S&D) o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja:
Izjava evropskega poslanca dr. Milana Zvera (SDS/EPP) o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja
 

  Poslanci za omejitev provizij ob plačilih s kartico in varovala za spletno plačevanje

 

Pristojbine, ki jih banke zaračunavajo trgovcem na drobno za obdelavo plačil s karticami, bi morale biti omejene, se zavzema Parlament s predlogom pravil, ki jih je potrdil v četrtek. Med njimi so ukrepi za varnejše spletno plačevanje, zmanjšanje stroškov in omogočanje večje izbire uporabnikom.


Več
 
Z nižjimi provizijami za plačilne kartice do več sto milijonov evrov prihrankov za potrošnike
 

  Zmanjšanje carin na uvoz iz Ukrajine

 

Parlament je v četrtek podprl predlog, ki predvideva odpravo 98 odstotkov carin na izdelke iz Ukrajine, kot so železo, jeklo, kmetijski pridelki in stroji. S to enostransko potezo naj bi ukrajinski izvozniki letno prihranili 487 milijonov evrov.


Več
 
 

  Napoved volilnih izidov za evropske volitve 2014: Sedeži Parlamenta

 

Kakšna bo sestava Evropskega parlamenta po evropskih volitvah 22.-25. maja? Na to vprašanje nima odgovora še nihče. Evropski parlament in izvajalec TNS Opinion na podlagi raziskav javnega mnenja vsak teden objavljata napovedi o tem, kako bodo med politične skupine razporejeni sedeži v plenarni dvorani Parlamenta.


Več
 
 

  Je nebo res meja? Visoki cilji za evropsko letalstvo

 

Otok Arran 5000 kilometrov Atlantika loči od obal severne Amerike. Le nekaj sto metrov od otoka, na vetrovni obali zahodne Škotske, pa leži mestece Prestwick, kjer se nahaja nadzorni center za polete nad območjem oceana (OACC). Tukaj nadzorniki poletov skrbijo za varnost letalskih potnikov nad vzhodnim delom severnega Atlantika, od Azorov na jugu do Islandije na severu.


Več
 
 

  Kitajski predsednik Xi Jinping v Parlamentu

 

»Odnosi med EU in Kitajsko so ključni za stabilnost in blagostanje v svetovnem gospodarstvu,« je ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Evropskem parlamentu 31. marca dejal njegov predsednik Martin Schulz.


Več
 
 

  Družabni mediji in njihova vloga v evropskih volitvah 2014

 

So socialna omrežja res ključno orodje za komunikacijo z državljani pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo v Evropski uniji potekale med 22. in 25. majem? To je vprašanje, na katerega so skušali odgovoriti udeleženci konference o družabnih medijih, ki jo je 2. aprila organiziral Parlament. Dogodka sta se udeležila podpredsednika Parlamenta Alexander Alvaro in Othmar Karas, prisoten pa je bil tudi svetovalec nekdanje ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton Alex Ross.


Posnetek konference (v angleščini, nemščini in francoščini) si lahko ogledate na tej povezavi:
 
 

  Vesolje kot smetišče: kako ravnati s predmeti, ki krožijo v Zemljini orbiti

 

Raziskovanje vesolja se je zares začelo s sovjetskim satelitom Sputnik, ki so ga v orbito Zemlje izstrelili davnega leta 1957. Od takrat je bilo v Zemljino orbito poslanih več kot 6000 satelitov. Mnogi med njimi tudi niso več uporabni, še vedno pa predstavljajo veliko nevarnost za delujoče satelite in druga vesoljska plovila. Poslanci so 2. aprila glasovali o programu, ki omogoča boljše sledenje vesoljskim smetem.


Več
 
 

»Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?«

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Slovenska tiskovna agencija vas vljudno vabita na regionalni forum z naslovom: »Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?« Petek, 11. aprila, ob 12.30 v Gimnaziji Vena Pilona v Ajdovščini (Cesta 5. maja 12).

 

 

Več
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Evropsko leto za razvoj 2015: dostojanstvo za vse

 

Ambiciozni cilji, določeni za evropsko leto za razvoj 2015, katerih namen je izboljšati ozaveščenost o pomoči, angažirati mlade in prenoviti (razvojne) politike.


Poglej video >>
 
 

  Bo garancija za mlade prinesla konec začaranemu krogu brezposelnosti?

 

Mladi so resda dinamični in imajo veliko potenciala, vendar so mnogi brez službe in praznih žepov po dokončanem šolanju. Ali lahko EU prepreči izgubo generacije?


Poglej video >>
 
 

  Likvidacija propadlih bank

 

Evropska poslanka Elisa Ferreira o težko izbojevanem dogovoru za zaščito davkoplačevalcev v primeru propada velikih bank.


Poglej video >>
 
 

  Piskajoča krava

 

Poslanci v želji, da bi v prihodnje preprečili škandale s hrano in zaščitili potrošnike, glasujejo o elektronskih ID oznakah za govedo.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu