14/04/2014
 

Spletne novice št. 134

Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 134. številke:

  • Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 14. do 17. april
  • Kowal: Če se bo EU odzvala šibko, bo Putin naredil naslednji korak
  • Razprava o evropski državljanski pobudi »One of us«
  • Vsaka država naj o svoji kulturni dediščini odloča sama
  • Izbrano na Evroparl TV
 

Začenja se še en pester teden v Evropskem parlamentu, saj bodo poslanci opravili zadnje plenarno zasedanje pred evropskimi volitvami. Do njih nas loči samo še 40 dni. Pripravili smo vam tudi kratek vpogled v ankete PollWatch2014, ki na tedenski ravni spremlja razpoloženje volivcev pred volitvami v Evropski parlament. Glavnino Spletnih novic pa tokrat namenjamo plenarnemu zasedanju, ki ga lahko spremljate tudi v živo.

Na dnevnem redu: spomin na prvo svetovno vojno, bančna unija, plastične vrečke:
 

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, Strasbourg, 14. do 17. april

Stoletnica 1. svetovne vojne. Vodje političnih skupin ter predsednik Komisije Barroso in predstavnik grškega predsedstva se bodo v sredo dopoldne spomnili 1. svetovne vojne in posledic, ki jih je pustila v Evropi. Začetek razprave ob 9. uri. 

 

Banke: poslanci za zaščito davkoplačevalcev. Parlamentarci bodo v torek razpravljali in odobriti sveženj zakonodaje, ki naj bi zagotovila, da bank v prihodnje ne bodo spet reševali davkoplačevalci, ampak bodo same nosile tveganje za neuspeh. Ukrepi, dva za banke v težavah in en za posodobitev jamstvene sheme za vloge do 100 tisoč evrov, dopolnjujeta enotni sistem nadzora bank v smeri evropske bančne unije.

 

Parlament želi bančne račune za vse. Nova pravila predvidevajo, da bi lahko kdorkoli, ki zakonito prebiva v EU, četudi brez stalnega naslova, odprl osnovni bančni račun. Vse pristojbine in pogoji za vse plačilne račune bodo morali biti jasno določeni in enostavno primerljivi, stranke pa bi morale imeti možnost za enostavno zamenjavo računa k ponudniku z boljšimi pogoji.

 

Evropska pomoč državam in regijam, prizadetim v naravnih nesrečah. Pomoč iz skupne blagajne za članice ali kandidatke, prizadete v poplavah ali drugih naravnih nesrečah, bo dodeljena hitreje in učinkoviteje po spremembah pravil delovanja Solidarnostnega sklada Evropske unije (EUSF), o katerih bodo poslanci glasovali v torek. Že usklajene spremembe so podaljšanje roka za vložitev zahtevka z 10 na 12 tednov, izplačilo 10 odstotkov pomoči vnaprej ter poenostavitev pogojev za dodelitev pomoči ob regionalnih nesrečah.

 

Poslanci za strožje predpise o varnosti proizvodov in za spremljanje trga. V torek bodo poslanci glasovali, ali naj bodo oznake "Made in " ("Izdelano v") obvezne za vse blago, ki se prodaja na trgu EU. Predlagali naj bi tudi strožje kazni za podjetja, ki prodajajo potencialno nevarne proizvode. 

 

Več zaščite za napotene delavce. Delavci, napoteni v tujino, naj bi z novo zakonodajo dobili več zaščite. Poslanci so postavili jasnejša pravila za podjetja, da bi se ločilo dejanske napotitve od poskusov izigravanja zakona, države članice naj bi dobile tudi več prožnosti pri izvajanju inšpekcijskih pregledov. O predlogu bo Parlament glasoval v torek

 

Ohranitev pokojninskih pravic po selitvi znotraj EU. Evropski delavci bodo ob preselitvi v drugo članico Unije lahko ohranili svoje pravice do dodatne pokojnine. Zakonodaja bo veljala tudi za čezmejne delavce 

 

Manj plastičnih vrečk in večji nadzor izvoza odpadkov. Predlog pravil, ki jih bo Parlament obravnaval v četrtek, predvideva, da bodo morale države EU zmanjšati uporabo najbolj razširjenih tankih plastičnih vrečk za 80 odstodkov do leta 2019. Prav tako v četrtek bodo poslanci razpravljali in glasovali o zakonodaji za preprečevanje nezakonitih pošiljk odpadkov znotraj Unije in v tretje države.

 

Razprava o vzhodni Ukrajini. Poslanci bodo pozorni na razvoj dogodkov v Ukrajini, s posebnim poudarkom na ruskih pritiskih in poskusih destabilizacije vzhoda države. V razpravi v sredo zjutraj bo v imenu Komisije stališča Unije predstavil Štefan Füle, komisar za širitev in evropsko sosedsko politiko.

 

Napovednik zasedanja
Osnutek dnevnega reda
Prenos zasedanja v živo
 

  PollWatch2014: Kaj kažejo ankete?

 

Do evropskih volitev, ki bodo v Sloveniji potekale 25. maja, nas loči le še 40 dni. PollWatch2014 ponuja redne napovedi o izidu volitev v Evropski parlament 2014. Katera stranka bo dobila največje število sedežev in s tem tudi priložnost predlagati naslednjega predsednika Evropske komisije? Ali bo Evropska ljudska stranka utrdila svoj položaj največje stranke v Evropskem parlamentu? Ali si bodo skrajne desničarske stranke zagotovile dovolj sedežev, da bi oblikovale novo politično skupino EP? Ali lahko leva sredina dobi večino? Tukaj poiščite redne posodobitve, vključno z najnovejšimi podatki nacionalnih anket za vsako državo članico.


Več
 
 

  Kowal: Če se bo EU odzvala šibko, bo Putin naredil naslednji korak

 

Najprej so nasilni množični protesti v ukrajinski prestolnici Kijevu odnesli predsednika Janukoviča, kmalu nato se je s priključitvijo Krima odzvala Rusija. Evropska unija bi se morala na dogodke v Ukrajini odzvati veliko prej, je v pogovoru na Facebooku poudaril vodja delegacije Parlamenta za odnose s to vzhodnoevropsko državo, poljski poslanec Pawel Kowal. Menil je tudi, da bo v primeru šibkosti EU ruski predsednik Putin storil naslednji korak.


Več
 
 

  Razprava o evropski državljanski pobudi »One of us«

 

Evropska unija bi morala prepovedati in nehati financirati znanstvene raziskave in druge aktivnosti, katerih posledica je uničenje človeškega zarodka. To je temeljna zahteva evropske državljanske pobude »One of us« (Eden izmed nas), ki ji je uspelo zbrati dovolj podpisov med državljani unije. Pobudniki so svoje zahteve predstavili 10. aprila v Evropskem parlamentu.


Več:
 
 

  Vsaka država naj o svoji kulturni dediščini odloča sama

 

Vsako leto iz držav Evropske unije izgine okoli 40.000 kulturnih objektov in le redki se vrnejo domov. Odbor za kulturo je 10. aprila glasoval o zakonodaji, katere namen je narediti vračanje kulturnih objektov lažje in bolj učinkovito. Pogovarjali smo se s poročevalko, francosko poslanko Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL).


Več:
 
 

  »Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?«

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v petek, 11. aprila, organizirala regionalni forum z naslovom: »Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka?«. Na njem so sodelovali tako poslanci Evropskega parlamenta (Tanja Fajon, Lojze Peterle, Ivo Vajgl), kot tudi mladi, podjetniki ter predstavniki inštitucij. Tanja Fajon je poudarila, da smo zapostavili profesionalne poklice, kot so mehanik, frizer. Med mladimi ni dovolj mobilnosti, premalo je kroženja je še dejala. Ivo Vajgl je dodal, da je v Evropi poleg mladih tudi sloj težko zaposljivih ljudi (starih okrog 50 let) ter da je tudi zanje potrebno iskati rešitve.Lojze Peterle pa je povedal, da je "v Sloveniji potrebno delati bolj "skupaj" – da bomo ustvarili okolje v katerem bodo Slovenke in Slovenci čutili, da lahko svoje potenciale razvijejo."


 
 

Izbrano na EuroparlTV

  Get the picture: Združevanje z EU

 

»Na mesta! Pozor! Zdaj!« Ujemite hitrost, s katero se različne države povezujejo z EU, in sledite dogodkom partnerstva in pridruževanja. EU ima pridružitvene sporazuma z več deset državami, s številnimi se še pogaja. Oglejte si, kako vse to poteka:


Poglej video >>
 
 

  Letenje z majhnim odtisom

 

Poslanci so se strinjali glede zavrnitve emisij za letala za mednarodne prevoznike, ki letijo v Evropo in iz nje - okoljski aktivisti so besni.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu