Spletne novice št. 135

23/04/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 135. številke:

  • Kaj se je dogajalo na drugem aprilskem plenarnem zasedanju?
  • Predstavitev vseevropskega projekta EUvox 2014
  • Regionalni forum: pot razvoja vodi prek sodelovanja, naj gre za domačo joto ali satelit
  • Letalski hrup: ker je nevaren za zdravje, ga je treba omejiti
  • Izbrano na EuroparlTV
 

Pred velikonočnimi prazniki se je zaključilo še zadnje plenarno zasedanje pred evropskimi volitvami, do katerih nas loči zgolj  mesec. Na zadnjih glasovanjih o pravilih za kaznovanje goljufov, ki neupravičeno porabljajo sredstva EU, in za preprečevanje prihodnjih tragedij migrantov na morju, so se tako poslanci poslovili od mandata 2009-2014. Prejšnji teden je potekal tudi regionalni forum v Ajdovščini, ki je obravnaval pot razvoja skozi sodelovanje, pa naj gre za domačo joto ali satelit. Jutri (24.04.2014) pa vsi vljudno vabljeni na predstavitev vseevropskega projekta EUvox. Predstavitev bo potekala v Hiši EU - Breg 14 v Ljubljani ob 10. uri.

Napoteni delavci / varnost hrane, živali in rastlin / registracija vozil:
 

Kaj se je dogajalo na drugem aprilskem plenarnem zasedanju?

Evropski parlament ne priznava ruske nezakonite zasedbe Krima in jo poziva, naj umakne svoje enote z meje z Ukrajino, kot to zahtevajo načela mednarodnega prava, je v uvodu zadnjega zasedanja tega sklica dejal predsednik Schulz. Poslanci so z minuto molka počastili tudi 20. obletnico genocida v Ruandi, kjer je bilo ubitih je 800.000 ljudi.

Začetek zasedanja: za celovito Ukrajino in v spomin na genocid v Ruandi
 

  Ukrajina : poslanci zahtevajo evropske sankcije proti ruskim energetskim podjetjem

 

Evropska unija mora zaostriti sankcije proti ruskim posameznikom in biti pripravljena na takojšnjo uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji, menijo poslanci v resoluciji, ki so jo sprejeli v četrtek. Zaradi nadaljevanja nasilja in poskusov destabilizacije na vzhodu in jugu Ukrajine so pozvali tudi k ukrepom proti ruskim energetskim podjetjem in njihovim hčerinskim družbam, ter se zavzeli za zamrznitev ruskega premoženja v EU.


Več
 
Izjava poslanca Alojza Peterleta
Izjava poslanca Jelka Kacina
 

  Parlament davkoplačevalce razbremenil stroškov reševanja bank

 

V torek so evropski poslanci potrdili tri ukrepe, ki naj bi zagotovili, da bodo banke same prevzele tveganje za neuspeh in ga ne prenašale na davkoplačevalce. Dva sta namenjena postopkom za prestrukturiranje in likvidacijo bank v težavah, tretji pa predvideva, da banke jamčijo za vloge do 100 tisoč evrov. S tem se dopolnjuje enotni sistem bančnega nadzora in dodajajo novi elementi za bančno unijo.


Več
 
Video: Odobritev bančne unije
Izjava poslanke Mojce Kleva Kekuš:
Izjava poslanke Tanje Fajon
 

  Hitrejša evropska pomoč ob naravnih nesrečah

 

Pomoč iz skupne blagajne za države EU, prizadete v poplavah ali drugih naravnih nesrečah, bo dodeljena hitreje in učinkoviteje po spremembah pravil delovanja Solidarnostnega sklada Evropske unije (EUSF), ki so jih poslanci sprejeli v sredo. Spremembe vključujejo podaljšanje roka za vložitev zahtevka z 10 na 12 tednov po dogodku, izplačilo 10 odstotkov pomoči vnaprej ter poenostavitev pogojev za dodelitev pomoči ob nesrečah, ki prizadenejo regionalna območja.


Več
 
 

  Zmanjšanje potratne porabe plastičnih vrečk

 

Države članice EU bodo morale do leta 2019 za vsaj 80 odstotkov zmanjšati uporabo najbolj razširjenjih tankih plastičnih vrečk. Poslanci so v sredo sprejeli pravila, ki za doseganje tega cilja priporočajo uvedbo davkov in pristojbin ali pa tržnih omejitev in prepovedi. Odpadne plastične vrečke so velik okoljski problem, predvsem ko onesnažujejo vodotoke, morja in vodne ekosisteme.


Več
 
Prispevek na Europarltv
 

  Osnovni bančni računi za vse

 

Vsakdo, ki zakonito prebivajo v EU, bo imel v skladu z zakonodajo, ki so jo v torek sprejeli evropski poslanci, pravico do odprtja osnovnega plačilnega računa, ne glede na podlagi državljanstva ali kraj stalnega prebivališča. Zakon tudi zagotavlja preglednost in primerljivost pristojbin ter pravil za vse plačilne račune, hkrati pa omogoča enostavno zamenjavo računa k ponudniku z boljšimi pogoji.


Več
 
 

  Poslanci za obvezno označevanje porekla in strožje predpise o varnosti proizvodov

 

Oznaka "Made in " ("Izdelano v ") naj bi bila obvezna za vse neživilske proizvode, ki se prodajajo na trgu EU. Odločitev je v torek zvečer izglasoval Evropski parlament, ki je tudi potrdil načrte za poostritev varnostnih zahtev za proizvode in pravil za nadzor trga, da bi se okrepilo varstvo evropskih potrošnikov. Parlament želi tudi strožje kazni za podjetja, ki prodajajo neskladne ali potencialno nevarne izdelke.


Več
 
Izjava poslanke Zofije Mazej Kukovič
 

  Boljše varstvo pravic napotenih delavcev

 

Delavci, napoteni v tujino, naj bi z novo zakonodajo, ki jo je Parlament potrdil v sredo, dobili več zaščite, besedilo pa je že usklajeno s predstavniki Sveta. Poslanci so v pogajanjih dosegli jasnejša pravila za podjetja, da bi se ločilo dejanske napotitve od poskusov izigravanja zakona, države članice pa so dobile več prožnosti pri izvajanju inšpekcijskih pregledov. V gradbeništvu bodo morali izvajalci in podizvajalci solidarno nositi odgovornost za morebitne kršitve delovne zakonodaje.


Več
 
EuroparlTV:Napoteni delavci / varnost hrane, živali in rastlin / registracija vozil
Izjava poslanca Jelka Kacina:
 

  Predstavitev vseevropskega projekta EUvox 2014

 

Vljudno vabljeni na tiskovno konferenco ob predstavitvi vseevropskega projekta EUvox. Predstavitev bo na dan, ko bo v vseh državah članicah zaživelo spletno orodje za evropske volitve: 24. aprila 2014, ob 10.00 v Hiši EU, Breg 14 v Ljubljani.  EUvox je spletno orodje, ki anketirancu postavlja vprašanja o vrednostnih in svetovnonazorskih usmeritvah in stališčih. Na ista vprašanja so odgovorile tudi politične skupine, ki nastopajo na volitvah v Evropski parlament. Spletni program anketirancu na koncu pokaže, v katerih odgovorih se njegova stališča ujemajo s stališči posamezne stranke. Projekt je bil preizkušen že na različnih volitvah in se je pokazal kot dober pripomoček pri volilni izbiri. Spletni projekt sofinancirata Evropski parlament in Sklad za odprto družbo (Open Society Fund).


Več
 
 

  Regionalni forum: pot razvoja vodi prek sodelovanja, naj gre za domačo joto ali satelit

 

Razvoj gospodarstva s pomočjo raziskav in inovacij potrebuje premik od znanja k mojstrstvu. To je le eden od zanimivih poudarkov regionalnega foruma "Slovenija in EU pred izzivom prihodnosti - z mladimi možgani do tehnološkega prvaka". Dogodek je v petek, 11. Aprila, v Gimnazijo Vena Pilona v Ajdovščini privabil mnoge tamkajšnje podjetnike, mlade ter predstavnike različnih institucij in lokalne skupnosti.


Več
 
 

  Letalski hrup: ker je nevaren za zdravje, ga je treba omejiti

 

Ljudje, ki živijo v bližini letališč, lahko zaradi letalskega hrupa zbolijo. Ker letalski hrup pomeni tveganje za javno zdravje, letališča in oblasti v Evropski uniji sprejemajo različne ukrepe za njegovo omejevanje. Odbor Parlamenta za promet je 10. aprila glasoval o zakonodaji, ki bo ohranila pristojnosti lokalnih skupnosti v zvezi z zmanjševanjem hrupa iz letališč.


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Konec plenarnega zasedanja: slovo za nekatere znane

 

Po zadnjih glasovanjih o pravilih za kaznovanje goljufov, ki neupravičeno porabljajo sredstva EU, in za preprečevanje prihodnjih tragedij migrantov na morju smo se pridružili poslancem, ki so se poslovili od mandata 2009-2014.


Poglej video >>
 
 

  Male države EU - peresno lahka kategorija?

 

Pri sprejemanju odločitev v Evropi je potrebno slišati vseh 28 držav članic. Pa imajo pri tem majhne države EU dovolj teže, da jih lahko obrnejo v svoj prid?


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu