Spletne novice št. 137

05/05/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 137. številke:

  • Dogodki v Tednu Evrope – 5.-9. maj
  • Evrobarometer: Mladi v EU v letu 2014
  • Koliko bi nas stalo, če ne bi bilo Evropske Unije?
  • Kako bodo med politične skupine razdeljeni sedeži v plenarni dvorani Evropskega parlamenta?
  • Izbrano na EurparlTV
 

Hiša Evropske unije vam ta teden odpira svoja vrata in ponuja pester progam skozi ves teden. Med drugim boste lahko v petek, na dan Evrope, spremljali evropsko konferenco za mlade "EYE". Prav mladi so bili tudi v središču javnomnenjske raziskave Evrobarometer. Raziskave kažejo, da več kot polovica mladih Evropejcev meni, da so zaradi krize izključeni iz ekonomskega in družbenega življenja. Vprašali pa smo se tudi, koliko bi nas stalo, če Evropske unije ne bi bilo.  Več Evrope bi lahko evropskemu gospodarstvu prineslo kar 800 milijard evrov.

 

Dogodki v Tednu Evrope – 5.-9. maj

V Tednu Evrope lahko tudi letos ponudimo raznolik program dejavnosti, ki se bodo zvrstile med 5. in 9. majem. Dan Evrope bomo obeležili v petek, 9. maja, ko bo Informacijska pisarna Evropskega parlamenta odprla svoja vrata. Ta dan bo v konferenčni dvorani Hiše EU med 10. in 12.30 uro prenos v živo iz Strasbourga Evropske konference za mlade »EYE«.

Program
 

  Evrobarometer: Mladi v EU v letu 2014

 

Evropski parlament je med mladimi Evropejci  izvedel anketo Evrobarometer, ki se osredotoča na pet tem: boj proti brezposelnosti mladih, digitalna revolucija, prihodnost EU, trajnostni razvoj in evropske vrednote. Med mladimi prevladuje močan občutek izključenosti iz ekonomskega in družbenega življenja, menijo, da šolsko in univerzitetno izobraževanje ni dobro prilagojeno na trenutni trg dela in da so primorani v študij, usposabljanje ali delo v drugi državi EU, ki ni njihova matična, hkrati pa niso pa navdušeni nad odpiranjem lastnega podjetja. V anketi je bilo zajetih 13437 mladih med 16 in 30 let iz vseh 28 držav članic. Podrobnejšo analizo ankete si lahko preberete na spodnji povezavi.


Več
 
 

  Koliko bi nas stalo, če ne bi bilo Evropske Unije?

 

Če bi se države članice odločile za še tesnejše sodelovanje na ravni Evropske unije, bi lahko to evropskemu gospodarstvu prineslo 800 milijard evrov, kar je šest odstotkov današnjega BDP unije. To je rezultat študije Evropskega parlamenta, ki ugotavlja, da bi samo vzpostavitev enotnega digitalnega trga EU prineslo 260 milijard evrov. To je več kot celoten BDP Danske v letu 2014.


Več
 
Študija v celoti (v angleščini):
 

  Kako bodo med politične skupine razdeljeni sedeži v plenarni dvorani Evropskega parlamenta?

 

Ponovno objavljamo tedenske rezultate raziskave javnega mnenja, ki ga za Evropski parlament pripravlja TNS Opinion. To ni napoved volilnih namer, temveč vsakokratni posnetek stanja javnega mnenja v državah EU v zvezi z volitvami v Evropski parlament. Po zadnji raziskavi iz 29. aprila 2014 bi vodilno mesto zasedla Evropska ljudska stranka (ELS) z 28,63 odstotki, kar bi ji prineslo 215 sedežev, sledi Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokrati (PES) s 27,3 odstotki oz. 205 poslanskimi mesti, na tretjem mestu sledi Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) s 7,72 odstotki ali 58 poslanskimi mesti. Stranka evropske levice po zadnji raziskavi zasedajo četrto mesto s 6,66 odstotki glasov, kar bi ji prineslo 50 poslanskih mest. Sledijo Zeleni s 5,99 odstotki, kar se odraža v 45 poslanskih mestih.


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  10. obletnica največje širitve EU

 

Leto 2004 je veljajo za zmagoslavje demokracije, sprave in prostega trga. Deset let pozneje smo pretresli uspehe in neuspehe velike širitve s 15 na 25 držav članic


Poglej video >>
 
 

  SOS: rešite naša semena

 

V Castile-La-Mancha smo preverili, kako so se lokalni kmetje in podjetja, ki pridelujejo semena, odzvali na nedavni veto Parlamenta na kontroverzni predlog Komisije v zvezi s semeni.


Poglej video >>
 
 

  Kratek pregled leta 2009: leto sprememb

 

Odlomki leta, v katerem smo videli mešane odzive na nove obraze v vrhu EU, leta, ko se je odvila ključna podnebna konferenca in ko je kriza udarila po prehranskem trgu.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu