Spletne novice št. 138

12/05/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 138. številke:

 • Bogata ponudba spletnih vsebin na spletišču Evropskega parlamenta
 • Evropa, moja dežela
 • Prenos soočenja kandidatov za predsednika Evropske komisije
 • Primeri pristojnosti Evropskega parlamenta: zakonodaja, sprejeta v obdobju 2009–2014
 • Zakonodaja na dnevnem redu prihodnjega Evropskega parlamenta
 • Vabilo na predstavitev poročila Foruma za Evropo
 • Izbrano na EuroparlTV
 

Po z dogodki nabitem Tednu Evrope, so ponovno z vami Spletne novice. V tokratni številki vam na ogled ponujamo bogato ponudbo spletnih vsebin, ki vam jih na spletnih mestih ter preko socialnih omrežij ponuja Evropski parlament. Teme, ki smo jih izbrali, se dotikajo tako volitev, kot tudi zgodovine in meja Evropske Unije. Predstavljamo vam tudi projekt Evropa, moja dežela, ki vam skozi kratke videe predstavlja poglede na Evropo skozi oči raziskovalca, kmetovalca, športnika, študenta in še koga. V rubriki izbrano na EuroparlTV si lahko približate pogled na stanje EU skozi oči mladih. Prijetno branje, gledanje in poslušanje in ne pozabite na volitvah 25. maja oddati svoj glas.

 

Bogata ponudba spletnih vsebin na spletišču Evropskega parlamenta

Na spletnih straneh Evropskih volitev se lahko sprehodite skozi najpomembnejše zgodbe, ki so oblikovale in še oblikujejo Evropsko unijo. Teme, ki jih lahko podrobneje raziščete so: Evropska konferenca mladih (EYE 2014), Meje Evropske unije, Pomoč državam v finančnih težavah (Trojka), Ukrajina in njena prihodnost v EU, Mednarodni dan Žensk, Gospodarstvo v EU pred novimi izzivi in še mnoge druge. V nadaljevanju vam predstavljamo zgolj nekaj spletnih aplikacij.

Celoten izbor najpomembnejših zgodb dobite na tej povezavi
 

  I'm a voter (Grem na volitve)

 

Na socialnem omrežju Facebook lahko ustvarite svoj balon s sporočilom drugim. S svojo udeležbo se potegujete za nagradni izlet v Strasbourg. Aplikacija nosi ime "I'm a voter" ("Grem na volitve"). Aplikacijo najdete na spodnji povezavi:


Aplikacijo najdete na spodnji povezavi
 
 

  Časovni stroj EU

 

Od prvih evropskih volitev leta 1979 do danes so evropske politike spremenile naš vsakdan. Odpotujte nazaj v času in ugotovite, kako. Spletna aplikacija vam ponuja zgodovinski pregled nekaterih ključnih sprememb v življenju državljanov Evropske unije. Od njenih širitev, sprememb v potovanju, uvajanju novih tehnologij, prvih volitev pa vse do igrač in sprememb na notranjih mejah Evropske unije.


Aplikacijo Časovni stroj EU lahko raziščete tukaj
 
 

  Odkrijte kraje na robu Evrope

 

Združeni v različnosti: s tem se rada pohvali Evropska unija, ki združuje 28 držav članic, vsako s svojim jezikom, kulturo, pejsaži in ljudmi. Te države delijo temeljne vrednote, kot je spoštovanje človekovih pravic. V zbirki prispevkov Meje EU želimo predstaviti različnost kontinenta, ki sega od vrhov gora do dna morja, malce pa tudi v vesolje.


Več o mejah
 
 

  Volitve na portalu YouTube

 

Tudi strani Evropskega parlamenta na portalu YouTube so se preoblekle v predvolilne obleke. Na voljo so vam promocijski video materiali v vseh uradnih jezikih Evropske unije. Evropski parlament tako spodbuja udeležbo na volitvah tudi preko spleta. Uporabi. Sodeluj. Deli.


Vsi videi
 
Zakaj volim - Jens in Sedsel (oblikovalca)
In potem... so prišle ovce (v angleščini)
 

  Evropa, moja dežela

 

Volitve v Evropski parlament se nezadržno bližajo. Potekale bodo 25 .maja. 1. maja smo obeležili 10 let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Kako vidimo bivanje v Evropski uniji? Kakšno je naše zadovoljstvo? Kje vidimo prednosti in kje slabosti? Kaj smo pričakovali pred vstopom Slovenije v EU in kaj o tem menimo danes? Kakšna bo Evropa 2024 in česa se kot Evropejci premalo zavedamo?


Več
 
 

  Prenos soočenja kandidatov za predsednika Evropske komisije

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji bo v četrtek, 15. maja, ob 21. uri v konferenčni dvorani v Hiši EU, Breg 14 v Ljubljani predvajala osrednje soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije. Vljudno vabljeni!

To bo prva debata v zgodovini EU, na kateri se bo soočilo pet kandidatov za predsednika Evropske komisije: Jean-Claude Juncker (Evropska ljudska stranka), Ska Keller (Stranka Zelenih); Martin Schulz (Stranka evropskih socialistov); Alexis Cipras (Evropska levica) in Guy Verhofstadt (Zveza liberalcev in demokratov za Evropo).
Soočenje organizira EBU/EUROVISION, gostuje pa ga Evropski parlament v dvorani plenarnega zasedanja v Bruslju.

Državljani lahko že danes na #TellEurope delite svoja mnenja o evropskih vprašanjih, kot tudi med in po razpravi.


Soočenje bo prenašal v živo Ebs, tudi s tolmačenjem v slovenščino
 
Sporočilo za javnost EBU
 

  Primeri pristojnosti Evropskega parlamenta: zakonodaja, sprejeta v obdobju 2009–2014

 

Pristojnosti Evropskega parlamenta preko sooblikovanja zakonodaje pomembno vpliva na naša vsakodnevna življenja. Za pokušino vam naštejemo zgolj nekatera področja: gospodarstvo (finančna stabilnost), zaposlovanje in socialne zadeve, pravosodje in državljanske svoboščine, zaščita potrošnikov, zdravje, promet in potovanja, okolje in energija, skupni trg in industrija ter še kaj. Na spodnji povezavi najdete pregled zakonodaje, ki jo je v tem mandatu sprejel Evropski parlament in ki konkretno vpliva na življenje evropskih državljanov.


Več informacij
 
 

  Zakonodaja na dnevnem redu prihodnjega Evropskega parlamenta

 

S katerimi temami se bo Evropski parlament ukvarjal v naslednjem mandatu? V veliki meri bo to odvisno od zakonov, ki jih bo predlagala nova Komisija, in od tega, za kar si bo Parlament prizadeval. Kljub temu pa lahko na podlagi dosedanjega dela nekaj tem najdete na spodnji povezavi:


Zakonodaja na dnevnem redu prihodnjega Evropskega parlamenta
 
 

  Vabilo na predstavitev poročila Foruma za Evropo

 

Ali potrebujemo razvojno vizijo za Jugovzhodno Evropo? je naslov dogodka, ki bo v četrtek 15. maja, ob 12. uri potekal v Hiši Evropske unije, na Bregu 14 v Ljubljani. Gre za predstavitev poročila, ki so ga pripravili v okviru 15. Foruma o Evropi. Na Forumu je bila izpostavljena prednost regionalne raznolikosti v Evropi in pomembnost makro-regijskega povezovanja in prizadevanja za ustvarjanje skupne razvojne vizije z namenom ohranjanja stabilnosti in blaginje. Poročilo bodo predstavili:


 
 • Blaž Golob, predsedujoči Foruma o Evropi
 • Mag. Aša Rogelj, Podsekretarka Ministrstvo za infrastrukturo in prostor
 • Mag. Miran Gajšek, Načelnik Oddelka za Urbanizem, Mesto Ljubljana
 • Mag. Simon Delakorda, Direktor INePA
 • An Krumberger, Direktor Svet 2033
 • Andraž Glavač, Predsednik ELSA Slovenije (European Law Students Association)
 • Marko Cencic, Vodja IT storitev IBM

Vabljene in vabljeni v Hišo Evrope.

 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Stanje v Uniji, kot ga vidijo mladi

 

V pričakovanju evropskih volitev smo obiskali tri evropske prestolnice. Postanek izrisuje sliko evropske mladine, njenih upanj, strahov.


Poglej video >>
 
 

  Kratek pregled leta 2012: trenutki, ki so zaznamovali leto, polno kontrastov

 

V letu, ko je EU postala dobitnica Nobelove nagrade za mir, so staro celino na preizkušnjo postavili nepriljubljeni varčevalni ukrepi, brezupna revščina in vojna v Siriji.


Poglej video >>
 
 

  Kratek pregled leta 2011: Kriza, kriza, kriza?

 

Besedo kriza smo lahko slišali na vsakem koraku. Medtem ko sta po eni strani udarila finančni polom in evroskepticizem, pa so se po drugi močno okrepile pravice otrok in bolnikov.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu