Spletne novice št. 139

19/05/2014
 
Če ne vidite vsebine, kliknite tukaj
 

Teme 139. številke

  • Napoved volilnih izidov za evropske volitve
  • Evropske volitve 2014 - ključni dogodki za medije
  • Udeležite se volitev! - nove video vsebine
  • Soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije
  • Kako so Švedi svet obvestili o jedrski nesreči v Černobilu
  • Izbrano na EuroparlTV
 

V zadnji predvolilni izdaji Spletnih novic objavljamo poslednjo napoved volilnih izidov za volitve v Evropski parlament. Trenutno najbolje kaže Evropski ljudski stranki, tesno pa ji sledi Napredno zavezništvo socialistov in demokratov. Končna slika pa bo seveda odvisna od vas. S tem v mislih, si lahko ogledate nove video vsebine, ki na zabaven način predstavljajo pomen nedeljskih volitev. Za lažjo izbiro vas vabimo še k ogledu soočenja kandidatov za predsednika Evropske komisije, če ste ga slučajno zamudili prejšnji četrtek.

 

Napoved volilnih izidov za evropske volitve  

Zadnja napoved izidov za evropske volitve, ki jo pripravljata Evropski parlament in TNS Opinion in je bila izvedena 12. maja kaže naslednjo porazdelitev sedežev: Evropska ljudska stranka (ELS) 221, Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) 194, Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo 62, Zeleni 52, Evropski konservativci in reformisti (ECR) 44, Evropska združena levica – Zelena nordijska levica (GUE-NGL) 45, Evropa svobode in demokracije (EFD) 33, ostali (torej tisti, ki jih ni mogoče uvrstiti) pa skupaj 100 sedežev. Za koliko se predvidevanja razlikujejo od dejanskega stanja, pa bo jasno že to nedeljo.

Zadnja javnomnenjska raziskava
 
Rezultate volitev lahko v nedeljo spremljate tudi na spletnih straneh Evropskega parlamenta
 

  Evropske volitve 2014 - ključni dogodki za medije

 

Osrednji dogodki za medije pred, med in po evropskih volitvah 25. majem vključujejo predsedniško soočenje, volilno noč in začetek posvetov o izvolitvi predsednika Evropske komisije.


Več
 
 

  Udeležite se volitev! - nove video vsebine

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, v sodelovanju s Studiom12 predstavlja nova video gradiva, namenjena dvigu volilne udeležbe na volitvah v Evropski parlament 2014. Na interaktivni in zabaven način vabimo bralce Spletnih novic, da delijo video gradivo preko socialnih omrežij in spleta. Seveda pa se ne pozabite udeležiti nedeljskih volitev.


Mladi smo bili vedno nosilci sprememb?
 
Evropske volitve 2014 in osebnostni tipi
 

  Kako bodo med politične skupine razdeljeni sedeži v plenarni dvorani Evropskega parlamenta?

 

Ste zamudili soočenje kandidatov za predsednika Evropske komisije? Prvo soočenje, ki se je že zapisalo zgodovini, si lahko ogledate na spodnji povezavi. Na debati so svoja mnenja soočili Jean-Claude Juncker (Evropska ljudska stranka), Ska Keller (Stranka Zelenih); Martin Schulz (Stranka evropskih socialistov); Alexis Cipras (Evropska levica) in Guy Verhofstadt (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo). Soočenje je pripravila EBU/EUROVISION, gostoval pa ga jeEvropski parlament. Če torej še vedno niste čisto prepričani, koga voliti v nedeljo...


Soočenje si lahko ogledate na tej povezavi
 
 

  Kako so Švedi svet obvestili o jedrski nesreči v Černobilu

 

Pisalo se je leto 1986. 28. aprila se je uslužbenec druge največje jedrske elektrarne Forsmark vračal s stranišča, ko se je oglasil alarm: merilec radioaktivnosti je namreč pokazal visoke stopnje radiacije na njegovih čevljih. Po temeljiti preiskavi pa so Švedi ugotovili, da radiacija ne prihaja od njihove elektrarne, ampak iz Černobila, 1100 kilometrov oddaljenega ukrajinskega mesta.


Več
 
 

Izbrano na EuroparlTV

 

  Naša hiša – dan odprtih vrat

 

Evropski parlament je pripravil dan odprtih vrat, mladi in stari obiskovalci so odkrivali delo poslancev EP – tudi skozi glasbo, igro in hitrostne zmenke.


Poglej video >>
 
 

  Kratek pregled tem plenarnihzasedanj v letu 2013: kako je Evropa krmarila pod velikimi izzivi lanskega leta?

 

Vse razgrete razprave in slavnostni trenutki leta 2013 v zgolj treh minutah.


Poglej video >>
 
 

  Hangout: rahljanje zanke javnega dolga

 

Veliko evropski držav težko pričakuje konec varčevalnih ukrepov. A kakšne so alternative, saj so dolgovi še vedno zelo visoki? Razprava naših gostov in spletnih komentatorjev.


Poglej video >>
 
 

Manja Toplak
tiskovna predstavnica
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
+386 1 2528 842
manja.toplak@ep.europa.eu