skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
29/11/2019

Divendres, 29 de novembre: Espectacle memorial per la caiguda del mur de Berlín al Born CCM

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona col·labora en la programació aquest divendres de “All along the watchtower”, una proposta d’un grup d’artistes de l’antiga República Democràtica Alemanya estrenada el 8 de novembre a Berlín en el marc de les commemoracions dels 30 anys de la caiguda del mur. Produït per l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB, es presentarà a El Born CCM a les 19h00. Entrada gratuïta sense inscripció prèvia. Aforament limitat.

El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà a la Sala Moragas (plaça Comercial, 12, Barcelona) una representació teatral que recordarà la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989. Un grup d’artistes de l’antiga RDA portaran a terme un espectacle memorial a mig camí entre el concert, el recital audiovisual i la performance que reflexiona sobre aquella etapa.

All along the watchtower es va estrenar el passat 8 de novembre a la Zionskirche Berlin, un espai emblemàtic per a la contracultura de la RDA durant els anys 80 i 90, en el marc de les activitats organitzades per commemorar els 30 anys de la Revolució Pacífica que va culminar amb la caiguda del mur.

 

Sinopsi
La performance All along the watchtower pren com a punt de partida la versió més popular de la cançó de Bob Dylan, la que va ser interpretada per Jimi Hendrix als anys 70 i que es va convertir en un himne a la llibertat, profundament identificat amb els ideals de la Revolució Pacífica dels anys 80 i 90 a Alemanya.

La cançó apareix “remixada” en directe pel músic Rex Joswig, líder de la banda berlinesa Herbst in Peking, actualment al capdavant del projecte The same, amb qui comparteix algunes de les composicions d'aquest espectacle. La música acompanya un vídeo muntatge executat també en directe per l’artista visual Frank Diersch destacant imatges documentals del fotògraf Robert Conrad. Són fotografies i vídeos que enregistren els espais de repressió i control del mur, com ara les torres de guaita i franges, així com les principals manifestacions que omplien Berlin i tot l’est d’Alemanya a finals dels 80 i principis dels 90.

En aquest escenari audiovisual, l’actriu Ines Burdow i l’actor Àlex Brendemühl recitaran textos i poemes de diversos autors, com ara Paul Celan, Reiner Kunze, Peter Schneider, Helga M. Novak, Wolf Bierman, Bert Papenfuss i de la mateixa Burdow. La performance es complementa amb la guitarra clàssica de Nora Buschmann, qui interpreta cançons del seu repertori més personal, records de la seva infantesa a l'est del mur.

El muntatge audiovisual és obra de l'artista visual Frank Diersch, amb imatges d'arxius personals i fotografies de Robert Conrad. Especialitzat en arquitectura, Conrad va documentar el mur, les torres de guaita, les zones de control i els aparells de vigilància, així com el context social i cultural dels anys de la Die Wende.

 

Fitxa artística

Idea original
Jordi Guixé i Nora Buschmann

Artistes
Nora Buschmann – guitarra clàssica
Ines Burdow – textos i interpretació
Àlex Brendemühl – interpretació (a Barcelona)
Rex Joswig – música en directe; líder de la banda !Herbst in Peking
Torten ‘Pegman’ Füchsel - guitarra elèctrica
Robert Conrad – fotografies
Studio F3/ Frank Diersch – efectes visuals i de so

Coordinació
Margrit Kühl

Producció a Barcelona
Natàlia Lloreta

Patró
Wolf Biermann

Producció i realització
Observatori Europeu de la Memòria (EUROM) - Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i Watchtower Undertainment

Amb la col·laboració de
Stiftung Berliner Mauer (Fundació Mur de Berlin)
Kulturprojekte Berlin GmbH

Suport
Ajuntament de Barcelona
Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

Cofinançat pel programa Europe for Citizens de la Comissió Europea