skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
28/11/2019

Premi LUX - Dijous 28 de novembre, ‘Cold Case Hammarskjöld’

El 28 de novembre conclouen les Jornades LUX de Cinema a la Filmoteca de Catalunya amb la projecció de la tercera de les pel·lícules finalistes al Premi LUX de Cinema que el Parlament Europeu atorga anualment des del 2007. Es tracta del llargmetratge documental ‘Cold Case Hammarskjöld’ (2019) del cineasta i periodista danès Mads Brügger.

Tore Vollan

Dijous 28 de novembre, a les 20h00

Filmoteca de Catalunya (Sala Chomón). Plaça Salvador Seguí, 1-9, Barcelona

Sessió gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

 

 ‘Cold Case Hammarskjöld’

 • Direcció: Mads Brügger
 • Any d'estrena: 2019      
 • Guió: Mads Brügger 
 • Elenc: Mads Brügger, Göran Björkdahl
 • Fotografia: Tore Vollan
 • Música: Kaada
 • Productors: Peter Engel, Bjarte Mørner Tveit, Andreas Rocksén
 • Producció: Wingman Media, Piraya Film, Laika Film & Television
 • Països: Dinamarca, Noruega, Suècia, Bèlgica
 • Versió original: anglès, francès, bemba, suec i danès
 • Durada: 119’
 • Gènere: documental

Sinopsi

'Cold Casi Hammarskjöld' rescata de l'oblit la mort encara sense aclarir del secretari general de l'ONU Dag Hammarskjöld el 18 de setembre de 1961; el seu avió es va estavellar en misterioses circumstàncies precisament quan es dirigia a reunir-se amb Moïse Tshombe, el líder de la província rebel de Katanga, que acabava de declarar la seva independència del Congo. Hammarskjöld tenia la intenció de resoldre un conflicte en el qual estaven en joc interessos molt poderosos: pretenia convèncer la província de Katanga -en aquell moment recolzada per Union Minière, una influent empresa belga amb uns interessos econòmics considerables a l’Àfrica- de tornar a unir-se al Congo independent.

Més de mig segle després, el periodista i director de cinema danès Mads Brügger decideix investigar l'assumpte amb l'ajuda de l'investigador privat suec Göran Björkdahl. El documental de Mads Brügger aborda totes les fases de la investigació -des de la identificació dels implicats fins als esforços per trobar els testimonis i entrevistar-los, passant per la inspecció del lloc de l'accident a la recerca de fragments de l'avió enterrat i l'anàlisi i el contrast de diferents fonts d'informació- i acaba posant els dos homes sobre la pista d'una organització paramilitar clandestina de supremacistes blancs, radicada a Sud-àfrica, que podria haver estat implicada en l'assassinat del secretari general de l'ONU. De la mà dels investigadors descobrim no només aquests crims, sinó d’altres gairebé inimaginables.

 

 

Com s’escullen les pel·lícules finalistes dels Premis LUX?

Cada any a l’abril, un total de 20 experts de la indústria cinematogràfica es reuneixen a Brussel·les per debatre sobre més de cinquanta candidatures. Durant el festival de cinema, al juliol, de Karlovy Vary, s’anuncia una selecció oficial de deu pel·lícules aspirants al premi europeu. És durant el Festival Internacional de Cinema de Venècia que s’escullen els tres films finalistes, que es projectaran durant les Jornades LUX de Cinema als vint-i-vuit Estats membre i en les vint-i-quatre llengües oficials de la UE. Finalment, al novembre, els eurodiputats voten al Parlament Europeu d’Estrasburg per escollir la pel·lícula guanyadora del Premi, que és anunciada pel president del Parlament.