Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
Kijken
Kijken
 

Ervaring oud-stagiairs

 .

Jochem Hoff

Een waardevolle ervaring op een unieke plek. Dat is hoe ik het Schuman Traineeship bij het Europees Parlement in Nederland zou omschrijven. Door mijn master European Union Studies aan de Universiteit Leiden had ik al enige voorkennis van de EU, maar het echt ervaren is uniek. Toen ik met het traineeship begon in maart 2019 viel ik middenin de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei. Wat volgde was een periode waarin er enorm veel gebeurde.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben we veel evenementen bezocht of georganiseerd, hebben we mensen voorgelicht over de verkiezingen en zijn we met alle collega´s verspreid over heel Nederland actief geweest op een Bevrijdingsfestival. Daarnaast hadden we ook nog onze dagelijkse taken, zoals het vertalen van persberichten, het monitoren van de media en het beantwoorden van vragen uit de samenleving. Vanaf de eerste dag heb ik mij ook bezig mogen houden met het European Parliament Ambassador School (EPAS) programma van het EP waar 80 scholen onderdeel van zijn. In die hoedanigheid heb ik meegeholpen aan het organiseren van de Junior Dag, de Europrofielwedstrijd en de Charlemagne Youth Prize. Ook heb ik de kans gehad om een lesmodule over de Brexit te schrijven.

Werken bij het EP in Den Haag is een ervaring die ik niet had willen missen. Je werkt mee aan de EU, maar dan in het hart van de Nederlandse democratie. Je komt te werken in een klein, hecht team van betrokken collega´s, je luncht met elkaar en kan op donderdagavond samen en met heel ambtelijk en politiek Den Haag genieten van een welverdiende borrel. Er wordt hard gewerkt, maar er zijn ook genoeg momenten van ontspanning.

Jochem Hoff

Schuman Trainee maart 2019 - juli 2019

 .

Sjors Keijzer

Mijn periode bij het Liaison Bureau van het Europees Parlement (EPLO) was uniek. Vanwege de Europese verkiezingen van 23 mei 2019 was er een trainee nodig die zich bezig zou houden met “ik stem deze keer”. Ik was de gelukkige. Dit project was erop gericht om mensen te informeren over de Europese verkiezingen.

Omdat dit project voor iedereen nieuw was, werd er enerzijds veel van me verwacht maar tegelijkertijd kreeg ik veel vrijheid om eigen ideeën en projecten op te zetten. Daarnaast bestonden mijn werkzaamheden uit netwerken, presenteren, het helpen opzetten van evenementen en het bijwonen van evenementen. Dit leuke takenpakket heeft me door heel Nederland gebracht: van Groningen en Leeuwarden tot Utrecht en Amsterdam. Dankzij deze positie en werkzaamheden heb ik ervaring opgedaan met projectmanagement en netwerken. Daarnaast heb ik mijn kennis over de EU-instellingen aanzienlijk vergroot!

Ik zou een plek als Schuman Trainee in Den Haag aan iedereen van harte aanbevelen. Omdat je in een klein team werkt, blijven je taken niet beperkt tot je eigen projecten en zul je vaak diverse collega’s moeten helpen met uiteenlopende taken. Daarnaast leer je veel over hoe de EU in de praktijk werkt en maak je dit van dichtbij mee. Ook is het een hecht team waar je je collega’s goed kan leren kennen.

Sjors Keijzer

Schumantrainee: oktober 2018 tot en met april 2019

 .

Lisa Gorter

Een traineeship bij het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag is eigenlijk het beste van twee werelden: je leert veel over het functioneren van de EU-instelling maar tegelijkertijd ook over de relatie met de lidstaten.  Je krijgt op deze plek dus een unieke inkijk in de keuken van de EU. Ik had de kans om in een leuke, drukke periode stage te lopen bij het EPLO, namelijk de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei. Tijdens deze periode heb ik alle facetten van het werken bij het Liaisonbureau meegemaakt. Specifiek was ik werkzaam bij pers en communicatie. Dit hield onder andere in dat ik briefings organiseerde voor journalisten met bekende experts en andere sprekers, meehielp met de organisatie van persreizen naar Brussel en Straatsburg en persberichten vertaalde, zodat deze in Nederland verspreid konden worden. Vooral in de zogenaamde “rode” plenaire weken is er qua pers veel aandacht voor de beslissingen van het Europees Parlement en dan is het ook het drukste. Wat betreft sociale media was ik met name bezig met het bedenken van berichten voor Twitter en Facebook. Denk hierbij aan het promoten van evenementen, informatie over hoe het Europees Parlement werkt en welke wetten er zijn aangenomen en natuurlijk de Europese verkiezingen. Ook beantwoord je regelmatig vragen van burgers over allerlei onderwerpen, wat soms de nodige creativiteit vergt. Als Schumantrainee mag je ook een keer naar Straatsburg om alles van dichtbij mee te maken. Dit is voor veel trainees een hoogtepunt! Het absolute hoogtepunt voor mij zijn de collega’s: je komt terecht in een team waar mensen nauw met elkaar samenwerken maar waar ook veel ruimte is voor gezelligheid en persoonlijke relaties. Gelukkig waren er tijdens mijn traineeship veel mensen jarig dus er was taart in overvloed!

Mocht je vragen hebben over het traineeship mag je altijd contact met me opnemen via LinkedIn.

Lisa Gorter

Schumantrainee EP Den Haag: 1 oktober 2018 – 1 juni 2019

 .

Roos Kirsten

Als Schuman trainee kreeg ik de kans om de Europese Unie van dichtbij mee te maken. Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag heeft als taak om de burger te informeren over de ontwikkelingen op Europees gebied en met name jongeren enthousiast te maken voor Europa.

Gedurende mijn traineeship heb ik mij vooral beziggehouden met het EPAS programma (European Parliament Ambassador School) waar rond de 80 scholen bij aangesloten zijn. Ik heb meegeholpen aan het organiseren van de Junior Dag, een lesmodule over de Europese verkiezingen geschreven, en een profielwerkstuk wedstrijd voor middelbare scholieren georganiseerd. Daarnaast gaf ik regelmatig presentaties aan groepen scholieren die bij ons in het Huis van Europa meer wilden leren over de Europese Unie. De scholieren die ik ontmoette waren enthousiast geworden over Europa door het EPAS programma en wilden zich meer verdiepen in Europese politiek. Naast mijn werkzaamheden voor het EPAS programma hielp ik mee aan het organiseren van verschillende andere evenementen waaronder de uitreiking van de Prijs van de Europese Burger.

Het traineeship op het Liaisonbureau is een waardevolle werkervaring. Je hebt veel vrijheid in de projecten die je wil oppakken en krijgt vanaf het begin veel eigen verantwoordelijkheid. Ook krijg je de kans om naar Straatsburg te gaan en de plenaire zitting van het Europees Parlement mee te maken. Ten slotte is het team in Den Haag heel enthousiast en helpen de collega´s je bij alles wat je nodig hebt. Ik heb genoten van mijn tijd op het bureau in Den Haag en kan het iedere afgestudeerde student aanraden!

Roos Kirsten

Schuman Trainee EP Den Haag: maart 2018 – juli 2018

 

 .

Leonie de Waard

Straatsburg, een sfeervolle pittoreske stad, gelegen in Frankrijk net over de grens met Duitsland. De Duitse invloeden zijn duidelijk merkbaar, niet alleen qua bouwstijl, maar ook zeker als je een blik werpt op de menukaart van een de talloze restaurantjes in het centrum. Maar Straatsburg is meer dan een mooie stad om als toerist te bezoeken: eens per maand is de stad het thuis van het Europese Parlement wanneer de plenaire vergadering plaatsvindt. Vanuit Brussel reizen alle Europarlementariërs en hun personeel af om te debatteren, te stemmen en vooral heel veel te vergaderen. Als trainee kreeg ik de kans om dit eens met eigen ogen van dichtbij te bekijken.

Het immense gebouw van het Europees Parlement ligt even buiten het centrum van de stad - precies een lekker fietstochtje. Nadat we door alle beveiligingscontroles heen zijn en we ons toegangspasje hebben ontvangen, kan de eerste uitdaging beginnen: het juiste kantoor vinden. Je zou uren door het gebouw kunnen dwalen zonder op dezelfde plek uit te komen, het is een waar doolhof. Dit maakt het echter ontzettend leuk. Overal waar je komt, zijn mensen met elkaar in gesprek of koffie aan het drinken. Regelmatig loop je Europarlementariërs tegen het lijf, op weg naar hun volgende meeting.

Vooral indrukwekkend is de plenaire zaal, iets dat je al zo vaak op foto’s hebt gezien, maar in het echt nog veel groter is dan je je al voorstelde. Vanaf de publiekstribune kun je debatten en stemmingen volgen, iets dat ik - na een vrij lange zoektocht naar de ingang - heb mogen doen. Door een koptelefoon is het debat in 24 talen te volgen. Alles wordt namelijk direct door tolken - die in kamertjes rondom de plenaire zaal zitten - vertaald. Op deze manier kan iedereen het debat in zijn of haar eigen taal volgen, heel bijzonder om te zien!Als trainee is het ontzettend gaaf om de sfeer te mogen proeven op de plek waar zoveel besloten wordt. De levendige sfeer in de gangen van het gebouw, de schattige straatjes in het centrum van Straatsburg en het meemaken van een plenair debat zijn dingen die me zeker zullen bijblijven.

 

Leonie de Waard
Schuman Trainee EP Den Haag: maart 2018 – juli 2018

           

 .

Koen Blankenstijn

In oktober 2017 ben ik begonnen als Schuman trainee op het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag. Vanuit mijn Master European Union Studies aan de Universiteit Leiden sloot dit perfect aan. Ervaring opdoen in ´Europa´, maar dan in de Hofstad.

In de vijf maanden als trainee heb ik voornamelijk bezig gehouden met de journalistieke taken van Bureau. Als ´perstrainee´ waren mij voornaamste taken: het opstellen van de dagelijkse nieuwsbrief, het schrijven of vertalen van nieuwsberichten en het identificeren van potentiele geïnteresseerde journalisten. Daarnaast heb ik de persvoorlichter ondersteund met allerhande taken. Als perstrainee ben je altijd goed op de hoogte van alles wat speelt of gaat spelen in het EP. Met deze kennis kun je de social media-manager ondersteunen. Het maken van tweets over de bezigheden van het EP en het aanspreken van het Nederlands publiek was daarom ook één van mijn taken. Een andere zeer interessante bezigheid was het geven van presentaties aan bezoekersgroepen. Samen met mijn mede-trainee hebben we hele diverse groepen te woord gaan (MBO-studenten, brugklassers, internationale scholieren en Bachelor studenten). Naast dit alles heb ik geholpen bij de organisatie van verschillende projecten, zoals een Masterclass EU voor journalisten, vertoningen van LUX-films op het Leids Film Festival en de vertoning van een foto-expositie ter ere van 30 jaar Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken.

Bij het traineeship hoort een bezoek aan de plenaire vergadering van het EP in Straatsburg. Samen met mijn mede-trainee Lisa ben ik in december naar het epicentrum van het Europees Parlement geweest. We hebben een kijkje in de EU-keuken gekregen, de Europarlementariërs in actie gezien, genoten van de traditionele tarte au citron en ´s avonds de stad onveilig gemaakt met trainees uit de andere lidstaten!

Het Liaisonbureau in Den Haag is een hele leuke omgeving om te werken. Een klein team van betrokken collega´s. Er wordt hard gewerkt, maar er zijn ook vele gezellige momenten. Samen een visje eten tijdens de lunch of een gezellige DoMiBo (donderdagmiddagborrel).

Een traineeship bij het Liaisonbureau in Den Haag is echt werken voor de EU, maar dan vanuit de meeste Hollandse omgeving die er is. Elke dag liep ik langs de Hofvijver, het Mauritshuis en het Binnenhof om vervolgens weer te werken voor ´Brussel´. Al mijn ervaringen sloten naadloos aan op de verwachtingen die ik had van het traineeship. ´Europa´ is één van mijn passies en op het Bureau kon ik hier professionele invulling aan geven. Het leuke team, de goede sfeer en de uitdagende werkzaamheden maken dit traineeship echt een aanrader voor iedereen met een hart voor Europa!

 

Koen Blankenstijn
Schuman Trainee EP Den Haag:oktober 2017 – maart 2018

 .

Lisa Kuijs

Het Liaisonbureau geeft het Europees Parlement en de Nederlandse Europarlementariërs een gezicht in Nederland. Bovendien vervult het een belangrijke rol in het enthousiast maken van jongeren als het gaat om de Europese democratie. Als trainee ben ik betrokken geweest bij publieksbijeenkomsten, presentaties voor groepen, de beeldvorming op social media, en het EPAS (European Parliament Ambassador School) programma waar inmiddels bijna 80 Nederlandse scholen aan deelnemen. Uiteindelijk gaat alles om het 'multiplier effect': we signaleren en spelen in op de ontwikkelingen in Brussel en Nederland, en door goede voorlichting en educatie wordt de interesse en kennis over het Europees Parlement versterkt.

De eerste week van oktober werd ik meteen in het diepe gegooid: de jaarlijkse Junior Ambassador-dag vond plaats in Den Haag samen met 250 leerlingen en 40 leraren. Er kwam veel geregel bij kijken, maar dit maakte het juist extra leerzaam. De omvang van het EPAS programma werd (letterlijk) meteen een stuk duidelijker, net als het belang van zulke bijeenkomsten voor de kennis en interesse van scholieren over het Europees Parlement.

Eén van de hoogtepunten voor mij was toch wel de Verdiepingsdag voor leraren die we organiseerden samen met Humanity House op 1 december. Twee vluchtelingen van Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs vertelden over hun ontroerende en heftige ervaringen. Ze maakten daardoor veel los bij de leraren. Aangezien ik zelf betrokken ben bij de PvdA, vond ik het natuurlijk ontzettend leuk om Europarlementariër Kati Piri in actie te zien. De leraren vonden het erg indrukwekkend om te horen wat zij precies doet omtrent het vluchtelingenbeleid van de EU.

 

Mid-december ging ik samen met trainee Koen naar Straatsburg, wat mijn bewustzijn ten opzichte van de Europese besluitvormingsprocessen aanzienlijk heeft versterkt. We hebben de Europarlementariërs in actie gezien tijdens de stemming over luchtvaartemissies, we hebben een round table meeting voor journalisten bijgewoond georganiseerd door PANA (de parlementaire commissie voor witwaspraktijken, belastingontwijking en belastingontduiking) maar er was ook tijd voor plezier: we hebben geheel volgens traditie tarte au citron gegeten en een kroegentocht gedaan met andere trainees!

De Docentendag Maatschappijleer, mede georganiseerd door ProDemos, benadrukte voor mij het belang van goed onderwijs. Het opnemen van de Europese Unie in het lesmateriaal voor scholen is nog lang niet vanzelfsprekend. Terwijl dit juist een bruikbaar middel zou zijn om de bekendheid van de Europese Unie en het Europees Parlement te vergroten, en indirect het vertrouwen in de Europese Unie.

De social media-accounts van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland zijn gericht op hetzelfde doel; namelijk het informeren en overtuigen van burgers. Politieke sensitiviteit, wat je zegt en hoe je het formuleert, is hierbij cruciaal. Door veel aan de accounts bij te dragen, met veel ruimte voor eigen inbreng, heb ik veel geleerd over ‘framing’: het verpakken van een boodschap aan de hand van een bepaalde doelgroep.

Ik heb ook gemerkt hoe belangrijk het is dat de contacten met partners onderhouden worden, en dat social media hierbij als handige tool dient. Gedurende het traineeship lever je een belangrijke bijdrage aan diverse stakeholdersevenementen. Zo heb ik meegewerkt aan het evenement rondom de Sacharovprijs voor mensenrechten, een expert meeting met Europarlementariër Agnes Jongerius over de herziening van de detacheringsrichtlijn, en heb ik een glimp opgevangen van de Staat van de Unie Conferentie 2018 met Klaus Welle, de Secretaris-Generaal van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement werkt er hard aan om doeltreffende antwoorden vinden op de uitdagingen die zich constant ontwikkelen, zoals milieu en duurzaamheid maar ook de financiële stabiliteit van de euro en het handelsbeleid in het Brexit en Trump-tijdperk. Ik heb het Schuman traineeship dan ook als zeer waardevol ervaren; geen dag was hetzelfde omdat je taken grotendeels samenhangen met wat er in Brussel gebeurt. Dit maakt het werk dynamisch, en bovendien is het team in Den Haag betrokken en enthousiast. Ik kan deze ervaring dan ook aanraden aan iedere pas afgestudeerde!*
*met een universitair diploma

Lisa Kuijs
Schuman Trainee EP Den Haag: oktober 2017 – maart 2018

 .

Thijs Bonenkamp

In oktober 2016 had ik een sollicitatiegesprek voor de functie van Schuman trainee op het informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag.  Twee maanden later vernam ik het definitieve nieuws dat ik was aangenomen in Den Haag. Al direct na mijn sollicitatie had ik meteen een goed gevoel over deze werkplek en wist ik vrij zeker dat ik hier graag zou willen gaan werken.

Samen met twee andere trainees heb ik een geweldige tijd gehad op het EPIO. Ik hield mij voornamelijk bezig met social media en het European Parliament Ambassador School (EPAS) Programma. Maar ook hield ik de ontwikkelingen met betrekking tot de Brexit bij, beantwoordde ik vragen van een Nederlandse burger over het fiscale beleid van de EU en onderzocht ik wat de huidige situatie omtrent vluchtelingenafspraken in de EU is. Ik mocht zelfs meeschrijven aan een lesmodule over de Europese Unie bestemd voor Nederlanders van alle leeftijden. Hiervoor ging ik regelmatig naar het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terugkijkend, heb ik enorm geboft dat ik deel uit heb kunnen maken van een klein en hecht team. Ieders deur staat altijd open, je kunt goed bij je collega’s terecht en de werksfeer heb ik als bijzonder prettig ervaren. Er was daarnaast volop ruimte voor eigen inbreng en je draait mee als volwaardig medewerker. Van mijn begeleiders in het bijzonder, maar ook  van andere collega’s op het kantoor, heb ik veel geleerd. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op de afgelopen 5 maanden en wil het hele team bedanken voor deze geweldige tijd!


Thijs Bonenkamp
Schuman Trainee EP Den Haag:maart 2017 – juli 2017

 

 .

Roderik Kelder

De Europese Unie spreekt tot mijn verbeelding. Tijdens een eerdere stage realiseerde ik mij dat internationale samenwerking niet altijd gemakkelijk is, maar wel noodzakelijk om oplossingen te vinden voor internationale problemen. Dit maakte een diepe indruk op mij en maakte dat ik in de toekomst graag bij wilde dragen aan zulke oplossingen, bij voorkeur via de Europese Unie. Een Schuman Traineeship bij het Europees Parlement - Informatiebureau in Nederland bleek dan ook een ideale werkervaring.

Tijdens mijn traineeship heb ik mij met voornamelijk bezig gehouden met sociale media en met het European Parliament Ambassador School-programma. Zo maakte ik social media-berichten over de Europese Unie voor onze Facebook pagina. Ik hielp bij het schrijven van lesmodules voor middelbare scholen,  en co-organiseerde een themadag voor middelbare scholieren. Geregeld gaf ik met mijn mede-trainee presentaties over de EU instellingen en de rol van het Europees Parlement aan middelbare scholieren en studenten. Voor mij waren al deze activiteiten bijzonder leerzaam. Niet alleen leerde ik de werkzaamheden van de Europese Unie op een aansprekende manier uit te leggen, ook merkte ik dat veel jongeren van alle leeftijden en opleidingsniveaus betrokken willen worden bij de Europese politiek. Dat laatste gaf veel energie en gaf mij steeds weer zin om mij voor deze projecten in te zetten.

Last but not least zal ik het warme contact met mijn collega’s zeker niet vergeten. De collega’s van het Informatiebureau zijn altijd zo attent om een verjaardag, geboorte of andere persoonlijke gebeurtenis met je mee te vieren. Maar, ook op professioneel niveau is een stageplaats of traineeship bij het Informatiebureau zeker de moeite waard. Zo kun je bij je collega’s altijd terecht voor antwoord op je vragen of voor opbouwende kritiek. Zo helpt iedereen hier elkaar bij te leren en op de toppen van zijn of haar kunnen te functioneren. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op mijn traineeship bij het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland. Ik kan iedereen een opleidingsstage of Schuman Traineeship bij het Informatiebureau dan ook van harte aanraden.

Roderik Kelder
Schuman Trainee EP Den Haag: oktober 2016 – februari 2017

 .

Engelina Ganpat

Tijdens mijn master Europese Studies, begon ik in mei 2016 als stagiaire bij het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland. Door deze stageperiode heb ik mij in vele opzichten ontwikkeld.

Het Nederlandse voorzitterschap was volop aan de gang. Nederland zit dan de vergaderingen van de Raad voor en neemt het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Het Britse referendum is het meest belangrijke wat er tijdens het Nederlandse voorzitterschap – en mijn stageperiode – heeft plaatsgevonden. Je zit middenin de actualiteit en discussieert met je collega’s over de toekomst van de EU. Bovendien mocht ik in deze periode ook op naar het Europees Parlement in Straatsburg. Bij de plenaire vergaderingen spraken Premier Rutte en Eurocommissaris Timmermans afsluitende woorden over het Nederlandse voorzitterschap en over de uitslag van het Britse referendum. Met zoveel Europarlementariërs om je heen en mensen die Europese politiek bedrijven, krijg je het gevoel dat je echt middenin in Europa zit!

Als stagiaire geef je ook presentaties aan groepen die bij op bezoek komen in het Huis van Europa. Meestal gaat het om groepen middelbare scholieren, mbo-studenten en uni-studenten.  Verder staat het Huis van Europa open voor iedereen die geïnteresseerd is in de Europese Unie en er meer over wilt weten.

Ik heb mij vooral beziggehouden met het European Parliament Ambassador School-programma. Door middel van dit schoolprogramma heb ik veel contact gehad met docenten. Door het organiseren van verschillende themadagen voor scholieren die meedoen met het bovengenoemde programma, besefte ik eigenlijk dat Europa wel degelijk leeft onder jongeren en dat ook zij een mening hebben over Europa. Bovendien mocht ik in de maanden juli en augustus 2016 de social media-kanalen beheren. Zodoende leerde ik om via die kanalen om te gaan met de kritiek die men heeft op Europa.

Mijn collega’s bij het Informatiebureau in Den Haag zal ik niet gauw vergeten. De deur staat altijd open, zodat je makkelijk naar je collega’s kunt stappen als je ergens tegenaan loopt. Alles bij elkaar genomen, kan ik niet anders zeggen dan dat een stage bij het Informatiebureau van het Europees Parlement een verrijking is in vele opzichten!

 

Engelina Ganpat
Stagiaire EP Den Haag: mei – oktober 2016

 .

Jet Krantz

Het Nederlandse Voorzitterschap van de EU stond praktisch op de stoep toen ik aan de slag ging bij het EPIO. Het was een geweldig moment om mijn traineeship te beginnen.

De tweede dag dat ik bij het EPIO werkte, werd ik de verantwoordelijke voor de organisatie van een weekbezoek voor vertalers van het Europees Parlement uit Luxemburg, die ter voorbereiding op het Voorzitterschap naar Nederland kwamen om de politiek en cultuur beter te begrijpen. Het organiseren was een fantastische en leerzame ervaring – helemaal omdat het bezoek zeer geslaagd was en ik deze groep de hele week begeleidde naar o.a. Europol, het Vredespaleis en het Joegoslavië Tribunaal.

Naast het organiseren van diverse evenementen, was ik tijdens mijn traineeship nauw betrokken bij de educatieve en jongerenprogramma’s van het bureau. Hoewel ik door mijn studie al veel wist over de Europese Unie en het Europees Parlement, was het voor mij zeer leerzaam om allerlei details over het functioneren hiervan te herhalen en weer naar boven te halen. Tevens was ik verantwoordelijk voor Facebook en heb ik samen met andere trainees de nieuwsbrief verzorgd. Bovengenoemde zaken zijn een kleine greep uit de diverse taken en opdrachten die je als trainee krijgt. Ik heb dan ook veel geleerd over vele verschillende aspecten die komen kijken bij het werken voor een Europese instelling. Het werkbezoek aan Straatsburg tijdens een plenaire zitting was een geweldige bonus!

Ik heb erg genoten van mijn tijd bij het EPIO in Den Haag: de collega’s, het werk, de borrels en verjaardagstaarten maakten het tot een heel leuke plek om een traineeship te doen!

Jet Krantz
Schuman trainee EP Den Haag: oktober 2015 – februari 2016

 .

Irene Gijzen

Ik kijk met erg veel plezier terug op mijn stage bij het Europees Parlementsbureau, vier maanden zijn voorbij gevlogen. Toen het einde van mijn opleiding Europese studies in zicht kwam wilde ik graag kennis maken met een Europese Unie in de praktijk, om zo te ervaren hoe het écht is om voor de EU te werken.

Mijn bezigheden concentreerde zich vooral rond de social media en de projecten voor middelbare scholen, 'een 10 voor Europa' en de Europrofielwedstrijd. Vooral social media was voor mij een openbaring hoe dit op een professionele manier gebruikt wordt door een instelling. Voor mij was dit ontzettend leerzaam en ik kon er veel van mijn creativiteit in kwijt.

Door mee te werken in het scholenproject werd ik er me van bewust hoe weinig kennis er eigenlijk is onder jongeren in Nederland over de EU, en dat hier nog veel winst behaald kan worden. Je hoeft niet pro-Europees te zijn, maar je moet wel weten welke invloed de Unie op jouw leven heeft.

Regelmatig kwamen er groepen scholieren en studenten langs in het Huis van Europa, waarvoor ik samen met mijn mede stagiair presentaties heb verzorgd over de Europese samenwerking en de werking van de instellingen. Dit gaf veel voldoening als er achteraf reacties kwamen als 'maar zo ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet!'

Het werkbezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg is natuurlijk de kers op de taart. Je bent dan echt in het hart van de Europese samenwerking, wat zeker indruk op mij maakte. Het bijwonen van plenaire vergaderingen, het grote tolksysteem in 24 officiële talen van de Unie en het ontmoeten van Europarlementariërs zal ik niet snel vergeten.

Het team bij Europees Parlementsbureau is klein en hecht, waardoor je veel persoonlijk contact hebt met iedereen. Samen koffie drinken, taart bij iedere jarige en samen lunchen zorgde voor een prettige werksfeer. Kortom een ideale plek om stage te lopen!

Irene Gijzen
Stagiaire EP Den Haag: januari - april 2015

 .

Bas Metz

De eerste maand van mijn stage stond in het teken van de Europese verkiezingen. Wat mij betreft was dit de beste manier om de stageperiode te beginnen met een hoop drukte en veel interessante ervaringen. Er bestaat al een langere persoonlijke interesse in de Europese Unie, maar door deze stageplaats heb ik echt kunnen ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat. Een nuttige ervaring als je de Europese Unie, en dan vooral het Parlement, graag wilt leren doorgronden.

Naast het uitvoeren van de meer algemene taken zoals het maken van een dagelijkse, aan de Nederlandse Europarlementariërs doorgestuurde, elektronische ´knipselkrant´ met het Nederlands perspectief op het laatste Europese nieuws was ik ook betrokken bij andere projecten. Zo heb ik actief meegeholpen aan de sociale media (Facebook en Twitter) en ben ik hier tijdens de maanden juli en augustus 2014 zelf verantwoordelijk voor geweest. Collega´s stellen vertrouwen in je en verwachten dat je verantwoordelijkheid kunt nemen, iets wat ik bijzonder heb gewaardeerd. Daarnaast ben ik ingezet om presentaties te geven over het hoe/wat/waarom van de Europese Unie en heb ik allerlei vragen van burgers via e-mail en telefoon beantwoord.

Ik kijk met bijzonder veel plezier terug op de vier maanden die ik mee heb mogen draaien bij het Informatie van het Europees Parlement in Den Haag. Vooral het bezoek aan Straatsburg is een onvergetelijke ervaring gebleken en de hartelijkheid van mijn collega´s in Den Haag zal ik niet snel vergeten. Ik kan iedereen van harte aanraden om stage te lopen bij het Informatiebureau, vooral wanneer je werkervaring binnen een Europese instelling op wilt doen.

Bas Metz
Stagiair EP Den Haag  mei -  augustus 2014

 .

Arend Koper

Het Europees Parlement is de enige direct gekozen instelling van de Europese Unie. Deze Europese verkiezingen werden gehouden in het midden van mijn Schuman Traineeship. Ik kon mij geen betere periode wensen.

Via mijn opleidingen en stages was ik al zeer bekend met het functioneren van de EU, maar ik leerde pas tijdens mijn werk voor het Informatiebureau van het Europees Parlement hoe een Europese instelling werkelijk functioneert. Naast de algemene taken was ik betrokken bij enkele debatten en evenementen die de Nederlandse burgers moest informeren over de Europese verkiezingen. Zo heb ik een druk bezochte informatiebijeenkomst voor het Caribische gebied medegeorganiseerd, ben ik met een groep scholieren naar Straatsburg afgereisd om deel te nemen aan het Europees jongerenevenement EYE 2014 en ben ik druk bezig geweest met social media. Door mijn kennis van Europese regelgeving was het mijn taak om vragen van burgers te beantwoorden en presentaties over de werking van de EU te geven indien nodig.

Ik heb genoten van mijn werkervaring bij het EP Informatiebureau vanwege de collega’s, het afwisselende takenpakket en de werkbezoeken die daar aan vast zaten. Ik kan iedereen, die zijn studie heeft afgerond en werkervaring binnen de Europese instellingen wil opdoen, de Schuman traineeship  aanraden!

Arend Koper
Schuman Trainee EP Den Haag: maart - augustus 2014.