Zoeken

Uw resultaten

Resultaat 10 van 370 resultaten

Het Europees Parlement: bevoegdheden

Infopagina's over de EU 18-04-2024

Het Europees Parlement vervult zijn institutionele rol in de Europese beleidsvorming door zijn diverse functies uit te oefenen. De eerbiediging van de democratische beginselen wordt gewaarborgd door de deelneming van het Parlement aan het wetgevingsproces, zijn begrotings- en controlebevoegdheden, zijn rol bij de herzieningen van de Verdragen en zijn recht om beroep in te stellen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Fonds voor een rechtvaardige transitie

Infopagina's over de EU 11-04-2024

Het Fonds voor een rechtvaardige transitie is een financieel instrument in het kader van het cohesiebeleid, dat tot doel heeft steun te verlenen aan gebieden die worden geconfronteerd met ernstige sociaal-economische uitdagingen die voortvloeien uit de transitie naar klimaatneutraliteit. Het Fonds voor een rechtvaardige transitie zal de uitvoering van de Europese Green Deal vergemakkelijken, die tot doel heeft de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

React-EU is een programma dat bedoeld is om de maatschappelijke en economische schade die door de COVID-19-pandemie is veroorzaakt, te herstellen en voorbereidingen te treffen voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel. React-EU heeft tot doel in 2021 en 2022 47,5 miljard EUR extra vrij te maken uit de structuurfondsen en de uitgaven in het kader van het cohesiebeleid flexibeler te maken.

Cohesiefonds

Infopagina's over de EU 11-04-2024

Het Cohesiefonds is opgericht in 1994 en draagt financieel bij aan projecten op het gebied van milieu en trans-Europese netwerken in lidstaten met een bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking van minder dan 90 % van het EU-gemiddelde.

Verenigd Koninkrijk

Infopagina's over de EU 11-04-2024

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is in 1973 toegetreden tot de Europese Unie, nadat het al sinds de oprichting van de EU betrekkingen had onderhouden met het blok. Na een referendum in 2016 werd het VK de eerste lidstaat die uit de EU stapte. De uittreding van het VK uit de EU werd geregeld door een terugtrekkingsakkoord dat op 17 oktober 2019 werd ondertekend. In de handels- en samenwerkingsovereenkomst, die op 30 december 2020 is ondertekend, is het kader voor de toekomstige betrekkingen vastgesteld ...

De Europese Unie heeft een gemeenschappelijke nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) ingevoerd om het gemakkelijker te maken geharmoniseerde statistieken voor de regio’s te verzamelen, te ontwikkelen en te publiceren. Dit hiërarchische systeem wordt verder gebruikt voor sociaaleconomische analyses van de regio’s en de inpassing van acties in het kader van het cohesiebeleid van de EU.

Peace Plus-programma voor Noord-Ierland

Infopagina's over de EU 11-04-2024

De doelstelling van het Peace Plus-programma van de EU is het ondersteunen van vrede en verzoening en het bevorderen van de sociale, economische en regionale stabiliteit en samenwerking in Noord-Ierland en de Ierse grensregio.

De Rekenkamer

Infopagina's over de EU 27-03-2024

De Europese Rekenkamer (de Rekenkamer) is belast met het controleren van de financiën van de EU. In haar hoedanigheid van externe auditor van de EU draagt de Rekenkamer bij aan het verbeteren van het financieel beheer van de EU en treedt zij op als onafhankelijk hoedster van de financiële belangen van de burgers van de Unie.

Intergouvernementele besluitvormingsprocedures

Infopagina's over de EU 26-03-2024

Op het gebied van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) en op een aantal andere gebieden, zoals nauwere samenwerking, bepaalde benoemingen en verdragsherzieningen, worden besluitvormingsprocedures gehanteerd die afwijken van de gewone wetgevingsprocedure. Op deze gebieden speelt intergouvernementele samenwerking een grotere rol. Sinds de staatsschuldencrisis wordt vaker gebruik gemaakt van deze besluitvormingsmechanismen, met name in het kader van de Europese economische governance ...

Het subsidiariteitsbeginsel

Infopagina's over de EU 26-03-2024

In het Verdrag betreffende de Europese Unie is het subsidiariteitsbeginsel vastgelegd. Dit beginsel heeft betrekking op de gedeelde bevoegdheden van de Unie en de lidstaten. Het bepaalt onder welke omstandigheden de Unie in de plaats van de lidstaten mag optreden.