Please fill this field
Title here

100 Books on Europe to Remember

Knjiga

Dobrodošli

Kao predsjedniku Europskog parlamenta čast mi je predstaviti vam digitalnu platformu na kojoj je izložena zbirka „100 knjiga o Europi vrijednih našeg pamćenja”.

Gledajući put koji smo zajedno prešli kao Europljani lakše možemo pojmiti naš zajednički europski identitet. Europa je u konačnici ipak rođena u razmjeni ideja između umjetnika, spisatelja i obrtnika. Puno prije nego smo imali Europsku uniju postojao je europski prostor ideja koji je prožimao kontinent književnošću i umjetnošću. Uistinu, jasna je europska veza između Caravaggia i Rembrandta, Vivaldija i Bacha, Shakespearea i Molièrea.

Cilj ove zbirke upravo je da se javnosti omogući uvid u to kako se razvijala ideja o Europi preko europske integracije. U tu svrhu predstavljamo sveobuhvatni odabir akademskih, intelektualnih i političkih radova koji su znatno pridonijeli promicanju i boljem razumijevanju tog procesa od 1945. godine.

Zbirka sadrži knjige, članke, pamflete i govore koje smatramo značajnima. Njome je obuhvaćena zemljopisna i jezična raznolikost Europe te široki spektar ideja i ličnosti u Europskoj uniji.

Djela iz ove zbirke pripadaju povijesnoj knjižnici Europskog parlamenta koju smatramo zajedničkom baštinom koju valja podijeliti sa što širom publikom.

Vjerujem da ćete u ovoj zbirci otkriti strast za Europom i početke europskog sna te možete pratiti uspone i padove na putu do njegova ostvarenja.

Projekt „100 knjiga o Europi vrijednih našeg pamćenja” započeo je na inicijativu mog prethodnika i danas broji više od stotinu djela. Trenutačno je riječ o 125 naslova, a projekt je i dalje u tijeku i mi ćemo ga nastaviti razvijati.

Uloženi su svi napori ne bi li se stekla distribucijska prava za slobodno preuzimanje izloženih djela. Međutim, ograničenja u vezi s autorskim pravima u nekim slučajevima znače da još ne možemo u potpunosti ponuditi sva djela.

U čitaonici povijesne knjižnice u Europskom parlamentu u Luxembourgu otvorena je posebna stalna izložba za posjetitelje.

Nadam se da će vam zbirka biti zanimljiva i da će vas potaknuti na razmišljanje.

Antonio Tajani

predsjednik

svibanj 2018.