Please fill this field
Title here

100 Books on Europe to Remember

Könyvek

Üdvözöljük

Az Európai Parlament elnökeként megtiszteltetés számomra, hogy ellátogatott a „100 emlékezetes könyv Európáról” digitális platformra.

Közös európai identitásunkat az európaiakként együtt megtett útra visszatekintve tudjuk megérteni. Európa végülis a művészek, írók és szakemberek között folytatott eszmecsere során született meg. Még jóval az Európai Unió megszületése előtt létezett egy olyan európai gondolati tér, amely szépirodalommal és művészettel az egész kontinensre kiterjedt. Valóban egyértelmű európai kapcsolat van Caravaggio és Rembrandt, Vivaldi és Bach, Shakespeare és Molière között.

A gyűjtemény célja éppen az, hogy a nyilvánosság számára betekintést nyújtson abba, hogy az európai eszme az európai integráció révén konkrétan hogyan valósult meg. E célból a tudományos, szellemi és politikai művek olyan átfogó választékát mutatjuk be, amelyek 1945 óta jelentős mértékben hozzájárultak e folyamat előmozdításához és jobb megértéséhez.

A válogatás általunk fontosnak tartott könyveket, cikkeket, brosúrákat és beszédeket tartalmaz. Felöleli az Unió földrajzi és nyelvi sokszínűségét, valamint a gondolatok és személyiségek széles spektrumát.

Az e gyűjteményben szereplő művek az Európai Parlament Történeti Könyvtárához tartoznak, amelyre a legszélesebb közönséggel megosztandó közös örökségünkként tekintünk.

Meggyőződésem, hogy e válogatásban felfedezi majd az Európa iránti szenvedélyt, nyomon követheti az európai álom kezdeteit, valamint a megvalósítása felé vezető út során tapasztalt akadályokat.

A „100 emlékezetes könyv Európáról” elnevezésű projekt 2012-ben elődöm kezdeményezésére indult el, és már száznál több művet foglal magában. A projekt jelenleg 125 könyvet tartalmaz, továbbra is folytatódik és folyamatos fejlesztés alatt áll.

Minden erőfeszítést megtettünk a terjesztési jogok megszerzése érdekében, hogy a megjelenített művek szabadon letölthetőek legyenek. Mindazonáltal egyes esetekben a szerzői jogi korlátozások miatt még nem tudjuk teljes egészében biztosítani az összes mű teljes szövegét.

Az Európai Parlament luxemburgi Történeti Könyvtárának olvasótermében található állandó kiállítás is nyilvánosan látogatható.

Bízom benne, hogy a gyűjtemény motiváló és gondolatébresztő hatással lesz Önre.

Antonio Tajani

elnök

2018. május