Title here

100 Books on Europe to Remember

Cărți

Bine ați venit

În calitate de Președinte al Parlamentului European, îmi revine onoarea de a vă ura bun venit pe această platformă digitală care prezintă o selecție a celor „100 de cărți remarcabile despre Europa”.

Uitându-ne înapoi la calea parcursă împreună, ca europeni, putem să înțelegem mai bine identitatea noastră europeană comună. Europa s-a născut la urma urmei din schimbul de idei între artiști, scriitori și meșteșugari. Cu mult înaintea Uniunii Europene, a existat un spațiu european al ideilor, difuzate pe continent prin literatură și artă. Există în mod cert o legătură europeană între Caravaggio și Rembrandt, Vivaldi și Bach, Shakespeare și Molière.

Scopul colecției este tocmai de a oferi publicului o perspectivă asupra modului în care ideea europeană a apărut în mod concret prin integrarea europeană. În acest scop, prezentăm o selecție cuprinzătoare de lucrări academice, intelectuale și politice care au avut o contribuție importantă la promovarea și mai buna înțelegere a acestui proces începând din 1945.

Selecția include cărți, articole, broșuri și discursuri pe care le considerăm semnificative. Ea reflectă diversitatea geografică și lingvistică a Uniunii, precum și un spectru larg de idei și de personalități din UE.

Lucrările din prezenta colecție aparțin Bibliotecii istorice a Parlamentului European, un patrimoniu comun pe care dorim să îl împărtășim unui public cât mai larg.

Sunt convins că veți descoperi în această selecție o pasiune pentru Europa, veți întrezări începutul unui vis european și veți putea urmări drumul întortocheat care a condus la realizarea sa.

Proiectul „100 de cărți remarcabile despre Europa” a început în 2012 la inițiativa predecesorului meu și a ajuns să includă peste o sută de publicații. În prezent, el cuprinde 125 de titluri și continuă să se îmbogățească.

Deși au foste depus toate eforturile posibile pentru a dobândi drepturile de difuzare ce permit descărcarea în mod liber a operelor afișate, în unele cazuri, nu putem oferi încă textul integral al lucrărilor, din cauza restricțiilor privind drepturile de autor.

O expoziție permanentă pe această temă este, de asemenea, deschisă publicului în sala de lectură a Bibliotecii istorice din Parlamentul European de la Luxemburg.

Am convingerea că această colecție va fi o sursă de reflecție și de inspirație.

Antonio Tajani

Președinte

Mai 2018