Please fill this field
Title here

100 Books on Europe to Remember

Knjige

Dobrodošli

Kot predsednik Evropskega parlamenta imam čast, da vam izrečem dobrodošlico ob obisku te digitalne platforme, kjer je predstavljen izbor 100 knjig v spomin na Evropo.

Če se ozremo po poti, ki smo jo prehodili skupaj kot Evropejci, bomo bolje razumeli evropsko identiteto, ki nas združuje. Evropa je bila navsezadnje rojena z izmenjavo idej med umetniki, pisatelji in obrtniki. Že dolgo pred nastankom Evropske unije je v literaturi in umetnosti naše celine obstajal evropski idejni prostor. Med Caravaggiem in Rembrandtom, Vivaldijem in Bachom, Shakespearom in Molièrom so obstajale tesne evropske vezi.

Namen te zbirke je javnosti prikazati, kako se je evropska ideja porodila in udejanjila v evropskem povezovanju. Predstavljamo vam obsežno zbirko akademskih, intelektualnih in političnih del, ki so od leta 1945 pomembno prispevala k spodbujanju in razumevanju tega procesa.

Izbor obsega knjige, članke, pamflete in govore, ki se nam zdijo pomembni. Upošteva geografsko in jezikovno raznolikost Unije ter zajema široko paleto idej in osebnosti v EU.

Dela iz te zbirke pripadajo zgodovinski knjižnici Evropskega parlamenta, skupni dediščini, ki jo želimo deliti z najširšim občinstvom.

Prepričan sem, da boste v tem izboru odkrili strastno naklonjenost Evropi in začetke evropskega sna ter se odpravili po ovinkasti poti, ki je nazadnje vodila do njegove uresničitve.

Projekt 100 knjig v spomin na Evropo se je začel leta 2012 na pobudo mojega predhodnika in njihovo število je že preseglo sto. Trenutno ima zbirka 125 naslovov in nameravamo jo dopolnjevati tudi v prihodnje.

Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi pridobili distribucijske pravice in omogočili brezplačen prenos predstavljenih del. Kljub temu so avtorske pravice za nekatera dela še vedno omejene, tako da jih ne moremo ponuditi v celoti.

Posebna stalna razstava v čitalnici zgodovinske knjižnice v Evropskem parlamentu v Luksemburgu je prav tako odprta za javnost.

Upam, da vas bo zbirka navdihnila in vam dala misliti.

Antonio Tajani

Predsednik

Maj 2018